android 2.3.6 nadgraditev v 4.1 ?

kazamurnik

Fizikalc
3. avg 2008
1.604
5
38
Pozdravljeni
Ne vem če je kje to omenjeno že ,pa bom vseeno vprašal.
Imam samsung ace plus in trenutno ima verzijo 2.3.6 in na internetu sem zasledil da je možna nadgradnja v 4.1
Ker nimam pojma kako se to naredi bi najprej vprašal če ima sploh smisel to delat in kje so razlike. Sem pa nekaj prebral da se telefon "roota" , kar meni spet nič ne pomeni. Glede na to da nimam pojma bi rabil eno povsem laično razlago. Rad bi se tudi znebil nekih ikon oziroma programov ki jih ne uporabljam pa jih vseeno ne morem izbrisat.

Hvala lepa v naprej

kazamurnik

Fizikalc
3. avg 2008
1.604
5
38
hm...a potem je to samo predpripravljen za to kar šele pride?
sem gledal na gsm arena pa tam piše da je "Android OS, v2.3 (Gingerbread), upgradable to v4.1 (Jelly Bean)" .......in zato sem mislil da je to zunaj ,da je že pripravljeno.

maddog

Fizikalc
16. avg 2007
1.817
0
36
okolica MB
Citat:
Uporabnik kazamurnik pravi:
hm...a potem je to samo predpripravljen za to kar šele pride?
sem gledal na gsm arena pa tam piše da je "Android OS, v2.3 (Gingerbread), upgradable to v4.1 (Jelly Bean)" .......in zato sem mislil da je to zunaj ,da je že pripravljeno.

Ja GSMarena pise to za naprej, je pa to bolj nepreverjene narave, tak da je boljse preverit posebej. Mislim da je bil napovedan za Januar, isto za Galaxy S Advance. So pa prestavli 4.1 update za SGS2 (Galaxy S serija je bolj pomembna) na marec, tak da lahko upas da ni za tvojega isto.

Technics111

Pripravnik
14. maj 2011
349
0
16
ma ta gnili samsung izdaja redne posodobitve samo za novejše S serije torej SGS2 in SGS3,ker jim prinese največ €€€,za nižje modele se jim glado fučka in če dajo ven mogoče 1 nadgradnjo max. 2,vsaj tako je bilo pri SGS1,potem pa se znajdi kako veš pa znaš..čeprav bi na telefonu delal tudi novejši software brez problema..
sem naložil na SGS1 CM10 Nightly Rom in zadeva deluje odlično, proti staremu 2.3.6 Gingerbreadu..
Super delajo vsi programi in špili,brez najmanjšega zatikanja..

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.125
113
Citat:
Uporabnik Technics111 pravi:
ma ta gnili samsung izdaja redne posodobitve samo za novejše S serije torej SGS2 in SGS3,ker jim prinese največ €€€,za nižje modele se jim glado fučka in če dajo ven mogoče 1 nadgradnjo max.

No vzemi eno 486 mašino z 4MB rama pa nanjo namesti windows 8 .. aja ne gre! Ne gre niti 7, niti vista niti xp, še za 98 nisem ziher. Tudi če bi tehnično šlo bi se mašina postavljala 3h, da bi z miško kliknil na start bi trajalo pa 4h! Upam da je primerjava OK ...

Enako je z Androidi, novejša ko je verzija, več resoursov porabi. Določene naprave so sicer dovolj zmogljive in se jih da posodobit pa delujejo OK, ampak če ni uradne nadgradnje je to prej izjema kot pravilo. (pridobitev hitrosti pri custom ROMih je predvsem zaradi "manjka" bloatwareja, ampak zagotovo bo na nekem 800mhz procu in 256 rama delal hitreje custom rom na 2.3X androidu kot pa na 4.X)

Glede uradnih izdaj je tudi tako da pač prozivajalci prodajajo opremo in s tem služijo denar, nadgrajujejo jo samo toliko časa dokler se jim splača. Tako da je res da bi določene verzije (predvsem višji rang telefonov) lahko dobile nadgranje (HW so dovolj močne), ampak jih ne! Imaš pa pač custom ROMe, to je ravno en od čarov androida.

@avtorju: na Aceja si ne želiš 4.X upgrejda. Raje dobi custom ROM na ingverju ki deluje OK.

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Eno je 486, ki je star 20 let. Drugo pa telefon, ki je star 1 leto. In uporabnik se je z nakupom vezal za dve leti.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.125
113
In?

Sistem je vsaj dve generacije razlike. Torej nekaj takega kot med win 95 in XP.

Poleg tega je gingerbread uradno še vedno živ sistem, nameščen je tudi na novih telefonih ki so pač "podhranjeni" in ne morejo furat 4.x izdaj.

Aplikacije (99.9%) delujejo enako na vseh verzijah oz. so prilagojene za vse. Je pa razlika ali imaš pri 512MB RAMa zasedenga 200-250 kolikor recimo zasede Samsungov android 2.3 ali pa da zaseda 350MB+ kolikor porabijo novejše verzije sistema. V slednjem primeru ti postem ostane 150MB RAMa za aplikacije kar je premalo že za browser.

Custom ROMi praviloma zasedajo manj, ampak so pa pogosti občasni memory leaki na sistemskih servisih in se sistem zabaše.

Hitrost je pa tudi relativna, pri večini custom ROMov se samo v kernelu zviša peak frekvence (overclock) pri CPUijih ki to omogčajo. To lahko narediš tudi na rootanem original ROMu z overclock aplikacijami.

Skratka edini razlog da bi namestil 4.x nadgradnjo na sistem ki ima 512 ali manj RAMa ter single core procesor z 1Ghz ali manj je to da "zgleda lepše" (kar zagovarjajo tudi nekateri uporabniku tule).

kazamurnik

Fizikalc
3. avg 2008
1.604
5
38
Hm..lepo napisano ampak meni nekako ne pomaga ker toliko pa ne razumem te zadeve.

@avtorju: na Aceja si ne želiš 4.X upgrejda. Raje dobi custom ROM na ingverju ki deluje OK.
Se pravi ,da je bolje ostat na 2.3.6 ker deluje hitreje in porabi manj spomina.....to razumem....kakšen je pa ta costum ROM...sicer bom sedaj malo brskal po googlu , se pa vseeno ne bom branil laične razlage :D

A ja...kako bi se rešil nekaj programov ki se jih ne morem rešit ? Predvidevam da mi zasedajo spomin ko delujejo v ozadju. Sem pa kupil telefon v italiji in nisem vezan na operaterja ,imam samo še italjansko številko in neke TIM-ove aplikacije.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.125
113
Opcije imaš več, ena opcija bi bila namestititev orginal samsung ROMa brez nepotrebne navlake operaterjev. Še vedno pa nekaj navlake ostane od samsunga.

Druga opcija je rootanje in "izbris" aplikacij potem z namensko aplikacijo (dobiš tudi na marketu/playu).

Mikulja

Fizikalc
9. feb 2012
1.111
0
36
Jaz imam pa HTC wildfire. A se to da tudi nadgraditi? In če, kako?

srce-1.gif