Alter mojstri

noker

Pacijent leta 2016
19. sep 2007
4.499
0
36
Citat:
Uporabnik mistique pravi:
Ta občutek je seveda lahko napačen (npr. posledica tega, da sem "alteraš").

zmaga.gif

jello

Guru
22. sep 2008
10.157
3.881
113
Citat:
Uporabnik softi pravi:
in potem to primerjaš

z govorjenjem po telefonu.

Ne, primerjal sem to z multitaskingom za volanom.

Če si moje poste bral medtem ko si se bril med vožnjo še razumem, sicer pa
bonk.gif
maš težave s singletaskingom.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
multitaskig so očitno dedje obvladali, ker klub alkoholizmu, nezanesljivim avtom in slabim cestam niso pobil cele generacije.

in če danes ne znaš voziti in se pogovarjati..si pač slepo črevo evolucije.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.574
2.624
113
še v SLO - ampak komaj
Multitasking s(m)o obvladali enako slabo takrat kot danes - in kdor trdi, da lahko varno vozi, medtem ko telefonira.
Pa dajmo ločiti - eno je babi po telefonu povedati, da prideš uro kasneje domov, ker greš s kolegi še na pir, drugo pa je ji objasniti, zakaj je treba iti na pir s kolegi.

Prvo je manj nevarno - vsekakor pa ni nenevarno.

Pa še nekaj o multitaskingu:

Pa ko je ravno tema - a pozna kdo kakšen dober app, ki blokira mail app na iPhone med "vožnjo" (bluetooth + GPS gibanje)?
Vse prevečkrat me zamika pogledati na k... telefon.
redface-1.gif

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
možgani bi bili app, če so v funkciji.
smile-1.gif

glede telefona pa..očitno imamo tukaj same direktorje multinacionalk, vojne atašeje, skratka možganske truste, ki telefonirajo o svetovnih prelomnicah in seveda ne morejo vozit.

ps
preden se boš babi lagal zakaj moraš na pivo, razmisli. in bo razlaga kasneje precej enostavna.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.574
2.624
113
še v SLO - ampak komaj
Deda - daj še enkrat preberi. Nikjer nisem napisal, da se je treba babi lagat - napisal sem, da je eno povedati, da greš na pijačo, drugo pa je nekako dopovedati, da jo še imaš rad in da ti pomeni veliko, ampak da greš pač vseeno s kolegi na pir. Saj ne da, da ti ni sizifovo delo - ampak pač kot primerjava.
Druga možnost sicer še je, da poskušaš glede na njeno intonacijo tempirati svoje mhm, da, ne, kakopak in seveda - samo od kar sem, zaradi napačno tempiranih "seveda" in "da", bil ob pol plače, sem še kako pozoren - kar pa zna povzročiti neprijetne situacije v prometu.

Glede app in tistega med mojmi ušeti in tegar funkcionalnosti - kaj te pa je napeljalo na misel, da ni funkcionalno in da bere maile med vožnjo? Pravim samo, da me zamika pogledati - z ustreznim appom me še mikalo ne bi več.
tongue-1.gif

PS:
sn ji zadnjič razložu, da sn šu na pir, ker sn bil žejn - pa spet ni zastopla
confused-1.gif

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
tut z app te zamika. pač mal ustaviš app, da vidiš, a je svet še cel.

navadi žensko na hitre pogovore? preden greš v avto, iz pisarne, pokliči in povej kako bo. sej ni problem bit copat.
smile-1.gif

pa govori, povej, ne razlagaj. ker razlagat nima smisla.

Tony_Clifton

Fizikalc
18. okt 2014
1.635
2
36
Citat:
Uporabnik softi pravi:
multitaskig so očitno dedje obvladali, ker klub alkoholizmu, nezanesljivim avtom in slabim cestam niso pobil cele generacije.
...
Ne bi bil tako prepričan. V 80-ih je bilo na slovenskih cestah po 500 in več mrtvih - pleha pa mogoče 30% sedanjega
Res niso pobili cele generacije...

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.338
9.572
113
EU
Citat:
Uporabnik crnobog pravi:
A potem bi bilo potrebno tudi pogovor s sopotnikom oz. sopotnico prepovedat?
Pri zahtevni operaciji prehitevanja sopotnika preneham poslušat, prav tako avtoradija ne spremljam kaj govori...
Sicer sopotnika slišim kaj govori, vendar ga po tem vprašam "kaj si že povedal"
evil.gif

crnobog

Guru
29. apr 2009
3.455
1.914
113
Citat:
Uporabnik softi pravi:
ampak sva dva, ki znava telefonirat in vozit. očitno.

100% sem, da so vsi, ki delajo ob telefoniranju največje bedarije po cesti popolnoma prepričani v to.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.574
2.624
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik softi pravi:

Hmm - tu pa nisva ravno enakih mislih.

Eden od naju se zaveda nevarnosti telefoniranja med vožnjo, ta drugi pa misli, da je supermen.

Pa da ne bo nesporazuma - znam voziti in znam telefonirati. Pa faks poslati tudi.
tongue-1.gif

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.580
338
83
Kras
www.mtl.si
Še moj kratek doprinos.
Včasih (s full querty tipkovnico sploh) se je dalo marsikaj delat med vožnjo, dejansko nisi rabil odstranit pogleda iz ceste
evil.gif

Opažam pa zadnje čase, da nekako nisem več tako sposoben recimo tipkat SMS-a in vozit. Včasih s tem ni bilo težav. Moja ocena je, da je to problem v telefonu (brez tipk) in pa v letih (in ta vpliv je večji
evil.gif
). Tako da, sem začel zadeve minimizirat, pogovarjam se tudi kar med vožnjo, vedno s prostoročnim, se pa zavedam, da pozornost ni 100%, tako da včasih že tudi prekinem klic, ko promet to zahteva.
Recimo na AC pri moji vožnji
evil.gif
zaenkrat nimam niti najmanjših težav, da ne bi telefoniral in varno vozil, po drugi strani v tujem mestu v rush hour zagotovo ne bom dvignil telefona. Sploh, če sem v Italiji recimo, kjer mirno fašeš kakšnega, ki direkt v rdečo prileti.

Kot rečeno, leta delajo očitno svoje, tako da zadeve manjšam. Se pa zavedam, da tudi telefoniranje preko BT ni enako (oz. je precej daleč) od 100% koncentrirane vožnje.

Pa še ena zadeva: dokler vse poteka normalno ni nobenih težav in smo seveda vsi ''carji''. Problem je, ko pride do nepredvidene situacije in je potrebno odreagirat, takrat pa tudi, če si na BT-ju, je zadeva kriminalna. Po drugi strani pa recimo je čisto možno, da bom kljub telefoniranju še vedno bolje odreagiral kot pa recimo nekdo, ki ga je žena ravno zapustila in je cel razkurjen in razmišlja samo, kako se bo maščeval. Pa je ''kao varen'', ker drži vse roke na volanu
grims-1.gif
.

Treba se bo zavedat, da ob vožnji z avtom lahko nekoga ubiješ in pač prilagodiš svojo vožnjo okoliščinam, sposobnostim, itd. In tudi temu ali si na telefonu ali pa štoraš po navigaciji in nastavljaš cilj. Ali pa samo pogledaš mulca na zadnjem sedežu. Vse se lahko konča katastrofalno, pametno je, da najdeš za vse to pravi trenutek, ko lahko to varno narediš (ali pa ne narediš, če trenutne okoliščine v prometu to zahtevajo) in po mojem se tukaj skriva načelo varne vožnje. Žal pa opažam, da je precej voznikov, ki nekako ne uspejo najti tega pravega trenutka.
evil.gif

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
Citat:
Uporabnik softi pravi:

Hmm - tu pa nisva ravno enakih mislih.

Eden od naju se zaveda nevarnosti telefoniranja med vožnjo, ta drugi pa misli, da je supermen.

Pa da ne bo nesporazuma - znam voziti in znam telefonirati. Pa faks poslati tudi.
tongue-1.gif

kje sem rekel, da se ne zavedam nevarnosti? ampak jo ocenjujem malce drugače kot je popularno v tej temi.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
tako je. vse kar si napisal drži.

če izbiraš kdaj govoriš po telefonu imaš dobre možnosti, da je vse ok. torej precej varno je na ac ob malo nad kamionskimi hitrostmi. pa varno je v mestu, v omejitvah, v normalnem toku. seveda vsak sam odloča kdaj in kako.

ampak čit čat pogovor je veliko manj nevaren kot pa..bivša žena..propad posla..razmislek o pogodbi..bolan otrok..in še tisoč in ena skrb.

ker v glavo ne znamo gledat, treba je pa imet krivca in posledično sankcije, je telefon super izgovor. policaj vidi, ti si jasno zaloten in zgodba je čista. med popisovanjem pa pride mimo histerična baba, ki jo je dec prevaral in gre na mesto dogodka, kjer ga je videla prijateljica, vsa napsihirana.

in ja..vesel sem, da sem spoznal, da je alter poln dinamikov, a hkrati vsi spoštujejo predpise, pol super sposobnih, ki ne zmorejo telefonskega pogovora med vožnjo, verjetno je tudi veliko takih, ki so pri mamici, očka jim pa ritko briše.
vse za ugajanje sistemu.

ps
babe k se šminkajo med vožnjo in zraven še kadijo vas bodo 'zgazile ko pljuvačku'.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.187
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Gonzo pravi:
Citat:
Uporabnik crnobog pravi:
A potem bi bilo potrebno tudi pogovor s sopotnikom oz. sopotnico prepovedat?
Pri zahtevni operaciji prehitevanja sopotnika preneham poslušat, prav tako avtoradija ne spremljam kaj govori...
Sicer sopotnika slišim kaj govori, vendar ga po tem vprašam "kaj si že povedal"
evil.gif

Meni se enako zgodi med telefoniranjem . itak pa sogvorniku najprej povem, da sem v avtu. In če situacija na cesti zahteva več koncentracijo, pač ne kouniciram z njim (ali pa sploh ne odgovorim, če se mi ne zdi varno).

Tako kot lahko nehaš poslušat sopotnika, radio, lahko tudi nehaš poslušat sogovornika ali sploh ne odgovoriš na klic. Saj ne bo konec sveta zaradi tega.

mistique

Guru
16. jun 2009
13.765
1.572
113
Emona / Carnium
Jaz sem med BT pogovorom sogovorniku (navidezno) že je*al mater, ker je nepričakovana situacija v prometu to zahtevala. Skratka, uredite prioritete in nič se finega delat, tudi, če je tašča na telefonu
evil.gif