Alter mojstri

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
V današnjih avtih, bi morala bit obvezna oprema "motilec" mobitelov. Skratka nekaj, kar bi popolnoma onemogočalo, tako prostoročno kot tudi ročno telefoniranje med vožnjo.
Pa še nekaj bi dodal za tiste, ki pravte, da so policaji samo inkasantje, ker kaznujejho prehitre pa blablabla....
Če bi blo to res, bi lahko ustavili vsakega, ki med vožnjo telefonira, pa bi nakasirali dnarja še pa še.
To telefonarjanje bi bilo potrebno bolj striktno kaznovat, ker to je v današnjem času eden od ključnih razlogov za nesreče.
Je pa zanimivo, da se tega velikega problema pristojni ne lotijo bolj resno. Jasno, ker sami radi telefonirajo med vožnjo

rocky9

Fizikalc
3. feb 2009
2.837
9
38
Kaj pa kajenje ne boš kaznoval? To je isto kot telefoniranje.
Kaj pa upravljanje z radiem ne boš kaznoval? Spet isto kot telefoniranje, ali pa še slabše.
Kaj pa upravljanje s klimo ne boš kaznoval?

Aja ne, telefoniranje je problem, vse ostalo pa ni...dumbass

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Citat:
Uporabnik rocky9 pravi:
Kaj pa kajenje ne boš kaznoval? To je isto kot telefoniranje.
Kaj pa upravljanje z radiem ne boš kaznoval? Spet isto kot telefoniranje, ali pa še slabše.
Kaj pa upravljanje s klimo ne boš kaznoval?

Aja ne, telefoniranje je problem, vse ostalo pa ni...dumbass

Ne seri!
Ko nekdo kadi (pa sem velik nasprotnik kadilcev) v avtu, se z mislimi ne rabi ukvarjat s cigaretom. Pri telefonarjenju pa moraš sodelovat s sogovornikom oziroma razmišljat o odgovoru, še posebno, če se po telefonu pogovarjaš kaj poslovnega ali pomembbnega.

Samo za primer ti bom dal.
Ni nujno da voziš. Lahko sediš v družbi v gostilni za mizo....
Te naenkrat po telefonu pokliče žena in ti naroča kaj moraš kupit v trgovini.....
A boš vedu kaj se v družbi za mizo dogaja med tem, ko boš z mislimi pri telefonskem naročilu mleka kruha makaronov, WC papir......
Ko boš končal telefonsko debato s ženo, boš družbo vprašal: kaj ste se že menili med tem.....nič ne boš vedu kaj se je ta čas dogajalo za mizo.
Ko kadiš, veš kaj se dogaja okol tebe.

crnobog

Guru
29. apr 2009
3.455
1.912
113
A potem bi bilo potrebno tudi pogovor s sopotnikom oz. sopotnico prepovedat?

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Citat:
Uporabnik crnobog pravi:
A potem bi bilo potrebno tudi pogovor s sopotnikom oz. sopotnico prepovedat?
Sopotnik je s tabo. Ve in vidi kaj se dogaja. Ve kje se vozite. Vidi cesto. Vidi promet. Na nek način sopotnik sodeluje s tabo in se TEBI vozniku prilagaja. Ne obratno
Sopotnik verjetno tvoje pozornosti ne bo zahteval ravno v zahtevnem prehitevanju ali rondoju, križišču.....?.Sopotnik bo verjetno počakal s pogovorom da končaš zahtevno prehitevanje.
Sicer pa, kako za boga se morate tolk sprenevedat tukaj?
Skoz se nekaj vozite in telefonirate, pa ne zaznate razlike telefonskega pogovora od sopotnikovega pogovora? Pa koga bi spet radi imel za bedaka, če pa vsak izmed nas to ve, samo iskren do samega sebe moraš bit.
A še nisi vidu kakšne kozlarije eni med telefoniranjem počnejo na cest? Kot bi bili v nezavesti. Kaj se sprenevedaš zdaj?

shootek

Fizikalc
3. sep 2007
902
91
28
select 1 from dual;
Citat:
Uporabnik stardec pravi:
Sopotnik je s tabo. Ve in vidi kaj se dogaja. Ve kje se vozite. Vidi cesto. Vidi promet. Na nek način sopotnik sodeluje s tabo in se TEBI vozniku prilagaja. Ne obratno
Sopotnik verjetno tvoje pozornosti ne bo zahteval ravno v zahtevnem prehitevanju ali rondoju, križišču.....?.Sopotnik bo verjetno počakal s pogovorom da končaš zahtevno prehitevanje.
Sicer pa, kako za boga se morate tolk sprenevedat tukaj?
Skoz se nekaj vozite in telefonirate, pa ne zaznate razlike telefonskega pogovora od sopotnikovega pogovora? Pa koga bi spet radi imel za bedaka, če pa vsak izmed nas to ve, samo iskren do samega sebe moraš bit.
A še nisi vidu kakšne kozlarije eni med telefoniranjem počnejo na cest? Kot bi bili v nezavesti. Kaj se sprenevedaš zdaj?

Torej kot prvo, prepovejmo otroke v avtomobilu, ker se ne prilagajajo vozniku, zahtevajo pozornost tudi v rondoju.....
evil.gif

Eni mate res probleme sami s sabo.
uf-1.gif

crnobog

Guru
29. apr 2009
3.455
1.912
113
Kako zahtevno prehitevanje? A ne moreš malo počakat ali pa 5 min prej it od doma. Dinamik divjaški!

.
.
.
V bistvu malo provociram. Se strinjam, da je vsaj polovica vseh najhujših bedarij, ki jih vidim na cesti posledica telefona na ušesu. Tu najpogosteje vidim:
  • Nerazumno počasno, neenakomerna vožnjo z nenehnim zaviranjem brez razloga.
  • Sanjanje po prehitevalnem pasu.
  • Izsiljevanje prednosti. Predvsem na avtocesti. Tu so ultimativni specialci romunski beli kombiji. Vedno s telefonom na ušesu
  • Vožnja v rdečo
  • Vijuganje po cesti in neuporaba smernikov.
Slednje je itak velik problem, s telefonom ali brez.

Ampak kot so že ugotovili. Dokler bo veljalo "Zlovenia, nix policai", ne bo bolje.

luciano

Guru
3. okt 2011
1.857
879
113
MB
Strinjam se s stardecem.

Nekatere stvari bi bilo potrebno dorečt glede telefoniranja v avtu. Pa ne sedaj hodit v extreme, kaj pa če je tema, kaj pa če je ......

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
Citat:
Uporabnik asteliks pravi:
Citat:
Uporabnik stardec pravi:
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Isti šmorn, predvsem tam kjer je celga hudiča posmenijev in počasen sistem...
@all... Dovolj se vozim po cesah, da vidim da dejansko skoraj vsak tretji voznik vozila, katerega prehitim na AC, peljem mimo na križišču, itd čačka po telefonu namesto da bi vozil. Jaz sem alterš, po tej analogiji sem na ta način nevede zasačil marsikaterega alteraša. Ki se bo seveda potuhnil ali celo napadel s kontro.
Prav tako ne razumem, kako da avti ala Audi, BMW, VW, Mercedes in po rangu navzdol (recimo hude makine 50k+) nimajo serijsko vgrajene BT povezave na audio sistem in prostoročne telefonije.
Dacia za 9k ima to...
To sploh nima veze....
Razni BT prostoročno itd...ne pomaga nič. To je samo potuha. To je samo izgovor.
Dejstvo je, da kdor telefenira med vožnjo, pa naj bo to prostoročno al pa z roko, ta z možgani ni pri stvari. Vsak ki telefonira med vožnjo misli na pogovor oziroma na odgovor. Misli so drugje. Vsak ki trdi drugače, LAŽE.
Enkrat sem že napopal en link raziskave ki pravi, da je telefoniranje med vožnjo enako kot bi imel 1,5 promila alkohola v riti. Reakcije in refleksi, tako pijanca kot telefonista, so identične. Prostoročno ali pa ročno. Isti šmorn. Ker konec koncev, invalid brez ene roke lahko komot dobro vozi. Ni tolko važno, kje imaš ti eno roko med vožnjo , saj bremzaš z nogo. Važno je, kje so možgani takrat.

Popolnoma se strinjam s tabo.
Se mi pa pri tej debati postavlja vprašanje kako za hudiča smo se vozili pa pred dvajsetimi-tridesetimi leti, ko vse te krame še ni bilo na tržišču. Sem namreč še iz tistih časov, ko so razni BT, ESP ABS, bili neznanka, da o klimah in mobitelih ne govorim.
LP

se strinjam z obema. sta bolj papeška od papeža.

a 20 let nazaj ste bili v avtu tiho? al ste mogoče šeli, se pogovarjali.
ko se odprejo take debate na alterju vidiš, da smo anrod laži. nben ne govori po telefonu, tut po bt ne, ker je glava drugje. a 90% vas razmišlja kaj bo delal, kaj ste delal, kako boste kupil....bla bla bla..

in obstajata samo dva odgovora. lažete, al ste pa nesposobni. ker normalen, povprečen idot uporablja glavo vsaj za 5 zadev. da diha, da gleda, da posluša, da koordinira delo telesa in da 'sanja', 'razmišlja', 'sanjari'...

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
res ne poznam nibenega, ki bi znal vozit in vrtat po nosu.
kaj šele vozit in govoriti
da ne omenjam voziti, govoriti in v roki držati telefon

mal pretiravamo, a ne? leta nazaj so atati znali fička vozit, se z mamo menit in mulce krotit v vročini, na ridah. danes baje ne znate na ac pri 110 govorit po telefonu z BT v klimatiziranem avtu.

ja, evolucija je skrenila s poti.

jello

Guru
22. sep 2008
10.157
3.881
113
Seštej mrtve v časih, ki jih opisuješ in danes.

Včasih so se tudi trije peljali na mopedu,....in šoferji avtobusov so se menjali med vožnjo...pa kakšen otrok ali trije so padli iz avta... kakšno kolo je stran padlo ali pa je šel wartburg med vožnjo na pol...pri kosilu na počivališču je foter liter vina uničil in potem gasa dalje.....vsi so vse znali. Še zaletet so se znali tako, da jih je pet odletelo (na britof). Ne pa danes, ko je bilanca kvečjemu gips ali flajšter.

jello

Guru
22. sep 2008
10.157
3.881
113
Sem. Večkrat. Pišeš kako je bilo včasih vse fino in fajn ko je folk delal med vožnjo 100 in eno stvar. Jaz pravim da ni bilo nujno tako fino in fajn kot se sliši. Tudi danes počnemo tisoč in eno stvar med vožnjo. Je pa krešev zaradi tega verjetno manj.

Pred 20 leti če je kdo vijugal levo in desno je bilo to v 99,9% zaradi alkota. Danes to počne ker gleda navi ali telefonira.

mistique

Guru
16. jun 2009
13.765
1.571
113
Emona / Carnium
Moja izkušnja s prostoročnim telefoniranjem je takšna, da se dostikrat po pogovoru ne spomnim dela poti (kako sem peljal, kaj se je dogajalo,...) ali pa se ne spomnim, kaj sem se zmenil (datumi, ure, lokacije, imena,...).
Nimam pa občutka, da slabše vozim, če se pogovarjam. Ta občutek je seveda lahko napačen (npr. posledica tega, da sem "alteraš"). Razmišljam pa o tem, če morda spomin ni faktor pri t.i. multitaskingu in performancah. Da dejatvo, da se dela poti ne spominjam, ne pomeni, da sem takrat predstavljal potencialno grožnjo v prometu. Torej, da govor (in fokus misli) manj vpliva na performanse, kot pogled na touch screen (telefona, radia,...). Imamo link, do tako poglobljene raziskave?

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
pises o razpadlih wartburgih, fotru kroničnem alkoholiku, neodgovornemu menjavanju šoferjev med vožno. pozabil si še 100 krat slabše ceste in avte.

in potem to primerjaš

z govorjenjem po telefonu.

zresni se.