Citat:
Uporabnik mistique pravi:
Naročniku je najbolj pomembno, da dobi zavezujočo ponudbo. Brez aneksov
To ni problem dobiti. Ali dobiš ceno, kjer je zajet najslabši možen scenarij ali pa, če hoče biti konkurenčen, mojster zahteva ogled pred izdelavo take zavezujoče ponudbe. Takrat zna biti ponudba nekaj nižja (razen če imaš res najslabše možne pogoje na vsaki stopnji dela). Ne vem, jaz tudi ne delam vesoljske postaje, eno občino hiško, pa mi ni zidar hotel niti centa povedati koliko me bo protihrupna ograja stala, dokler mu ne dostavim približnega plana kako bo temeljena, do kje bo z ene strani zasuta (neraven teren), koliko armature bo notri, kateri cepljeni zidaki (od barve dalje, ker ni cena povsod ista).
Tisti ki mi je pa hišo delal, mi je pa rekel, kar lahko tudi jaz naprej posredujem modelu ki sprašuje za zid, da naj prenesem cene iz popisa za hišo na ograjo (vkolikor bi bila iz armiranega ulitega betona). Cene so z dobavo in montažo, torej material + delo in brez davka, ker tega se vedno obračuna na koncu:
- beton 90€/m3
- palce železa 1,2€/kg
- mreža železa 1,15€/kg
- opaženje 14,5€/m2 - to je za opaženje vertikalnih vezi do 3m. od vseh postavk opaženja najbližje temu, kar rabiš
- drenaža? dobro to je drobiž, cene ne vem več, ker mi na koncu tega sploh nismo delali, ker pri nas ponikne vse sproti, ko še pada...
- zemeljska dela pa seveda neznanka, saj to je pa res pri vsakem drugače
Zdaj pa računaj... Samo še vedeti moraš točno, kaki in kolikšen bo temelj, koliko bo debel zid, koliko armature rabiš, kake so zahteve za tak zid kot ga delaš (domnevam, da ni isto, če elaš samo bariero ali pa je zid nosilen, ko na eno stran pritiska zemljina), pa imaš ceno...