Ali res rabimo umetnike?

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.083
5.654
113
kot je rekel naš veliki pesnik, kulturnik France Prešeren.

Le čevlje sodi naj kopitar.

Dejmo se res brigat za svoj posel, in pustimo drugim da opravljajo svojega.

Če vam kaj ni všeč, je še vedno opcija spakirat in se preselit v deželo, kjer ni umetnikov, kulture, ipd., oz. zajedalcev proračuna, kot jih nekateri predstavljate.

Ampak a ni ta njihova umetnost prvenstveno namenjena meni in tebi in vsem nam? Torej če ne smemo o njej soditi....potem nas z njo posiljujejo.....

Kamele0N

23. jul 2008
42.083
5.654
113
tako ne gre. kako naj kulturnik - pesnik, pisatelj živi? a bo kdo kupil zbirko pesmi? a imaš ti potrebo po taki knjigi doma? nimaš.

Lej...oz glej na to tko......če se mi "dvigne" zarad tega......bom tud tako knjigo kupil...če ne.....****** ga :)

če umetnik hoče živeti od prodaje mora biti všečen potrošnikom, raji. To pa ubija bistvo umetnika, da izraža svoj pogled na svet skozi svoje umetnine, ne pa da se prilagaja trgu. Imaš pa seveda tudi take umetnike ja. razni pevci in podobno... sam to potem ni umetnost.

sej vem, da pač tega eni ne morejo zastopit, ampak umetnost ne sme biti skomercializirana.

Well......imam starega 4x4......lahko ga obnovim za 1mio tovarniško......lahko ga pa obnovim za 5k 10k 15k pri "lokalnem" 4x4 umetniku (je na alter.si)....ima delavnico.....ima profi švas aparat....ima roke.....ima voljo.....znanje pa zajema sproti.....zrihtava...predelava.....pljune ceno....cenim....plačam :srce:

je pa to bolj filozofsko vprašanje, kaj je umetnost in kaj je kultura. Tole se mi ne moremo menit, ker za nas je edino pravilo - šola, šiht, plača, bajta, avto, 2 mulca, morje, smučanje in domača žival. Če preveč odstopaš od tega si že čuden in preveč drugačen. Pač kmetavzarsko razmišljanje.

Pravkar si spregledal :)

Kamele0N

23. jul 2008
42.083
5.654
113
komot stopis na njihovo stran in zivis od drzave, ce se ti zdi, da jim je tok lepse.

vedno se je treba spravit na neko manjsino, a ne? se enkrat - ti ne bi imel nic vec, ce ne bi bilo financiranja kulture, tko da se res ne rabis kej dost obremenjevat.

Sploh ne.......samo nekateri tu (vključno z mano) bi radi imeli vajeti v svojih rokah....oz kontrolo....

Moj denar bo šel temu in temu umetniku....zato ker se mi zdi kakovosten!

Se pša strinjam da kakovostni umetniki so v manjšini :)

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-381
113
Sploh ne.......samo nekateri tu (vključno z mano) bi radi imeli vajeti v svojih rokah....oz kontrolo....

Moj denar bo šel temu in temu umetniku....zato ker se mi zdi kakovosten!

Se pša strinjam da kakovostni umetniki so v manjšini :)

torej bi prezivel le umetnik ki dela vsecno ljudstvu.

tko pac ne gre.

mene tud marsikaj moti kamor gre moj denar, pa ne jambram zarad tega.

sicer pa, lahko gres za ministra za finance, pa bos ukinil kulturnike. ce ti uspe dovolj podpisov zbrat, svaka cast.

B81

22. jul 2007
37.005
10.535
113
Mehanik, ki dela slabo, zapre.
Športni strelec, ki ne cilja dobro, neha.
Pevec brez posluha, ki poje v zboru, neha.
Delavca, ki je slab, se odpusti.

Zakaj že moramo torej plačevat umetnika, ki mu nekako ne gre?

Kamele0N

23. jul 2008
42.083
5.654
113
Oh cmon......pol si tud jaz lah zmislim en XYZ hobby in te začnem *bat v glavo zakaj ti to men ne bi sfinanciral?

• Všeč mi je
Reactions: ales85

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-381
113
Oh cmon......pol si tud jaz lah zmislim en XYZ hobby in te začnem *bat v glavo zakaj ti to men ne bi sfinanciral?

pa kdo ti brani?

začni, prijavi se nekam na razpis, odpri s.p. al kaj imajo umetniki in začni...

in tudi ti osebno ničesar ne financiraš.

pa sej pravim, bz debata. ce vse gledate skozi denar, je seveda umetnost in kultura tazadna stvar, ki jo človek potrebuje.

• Všeč mi je
Reactions: McGiver

Fonzl

Guru
5. sep 2007
6.762
4.912
113
umétnost -i ž (ẹ́)
1. dejavnost, katere namen je ustvarjanje, oblikovanje del estetske vrednosti:

vrédnost -i ž (ẹ́)
1. značilnost česa
a) glede na količino denarja, ki se dobi zanj: vrednost zemljišča pada, se veča; določiti, oceniti vrednost hiše; nakit ima majhno, veliko vrednost; merilo vrednosti; neskladnost med ceno in vrednostjo / prodati blago v vrednosti več milijonov / denarna vrednost

• Haha
Reactions: mosseero

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.022
10.767
113
kod Džej-Zija
Se pravi, ti si pa znalec? :valjamse:

Če bi me prej prebral, bi ugotovil, da od dobrega umetnika pričakujem odlično obrtniško znanje in še idejo za povrh. To je tisto, kar da stvaritvi vrednost. Vrednost se pa vidi tudi po tem, kaj o stvaritvi pove test časa. In kot rečeno, Zlatanovih stihov čez nekaj let nihče ne bo poznal, ker nimajo niti vsebinske niti oblikovne presežne vrednosti. Po drugi strani pa Šalamun presega tako čas kot prostor, je znan krepko preko slovenskih meja.

Doseg občinstva je definitivno tudi pokazatelj umetnikove prodornosti in uspešnosti. O komercialnosti je seveda stvar debate. Tudi da Vinci, Raffaelo in ostali največji slikarjiso recimo slikali po naročilu. Kaj pa je to drugega kot komerciala? Pa vseeno tudi ta njihova dela vsebujejo tak presežek, tako obrtniški kot vsebinski, da o njih ne dvomimo.

Zato ni treba umetnika častiti po božje, ga nositi po rokah in polagati upe odrešenja v njegov um, ampak ga je treba jemati kot del družbe, v kateri ustvarja, o njegovi kvaliteti naj pa govorijo njegova dela. Če kvalitete ni, mi ni jasno, zakaj bi ga morali podpirati in mu ponujati nešteto priložnosti. Tudi v preteklosti meceni niso podpirali ravno vsakega nadobudnega mladiča, ampak tiste, ki so imeli kaj za pokazat.

• Všeč mi je
Reactions: ales85