Itak. Umetniki, športniki, trenerji, vse neke športne zveze, hej, še gasilci naj se izkažejo na trgu, ne da fehtajo denar. Tisti ki bo rabil bo že plačal.
kot je rekel naš veliki pesnik, kulturnik France Prešeren.
Le čevlje sodi naj kopitar.
Dejmo se res brigat za svoj posel, in pustimo drugim da opravljajo svojega.
Če vam kaj ni všeč, je še vedno opcija spakirat in se preselit v deželo, kjer ni umetnikov, kulture, ipd., oz. zajedalcev proračuna, kot jih nekateri predstavljate.
Pater Rupnik za mozaik v Vatikanu, ki ga pred podelitvijo nagrade ni videl nihče.citiraj vsaj ime, če ne že dela
tako ne gre. kako naj kulturnik - pesnik, pisatelj živi? a bo kdo kupil zbirko pesmi? a imaš ti potrebo po taki knjigi doma? nimaš.
če umetnik hoče živeti od prodaje mora biti všečen potrošnikom, raji. To pa ubija bistvo umetnika, da izraža svoj pogled na svet skozi svoje umetnine, ne pa da se prilagaja trgu. Imaš pa seveda tudi take umetnike ja. razni pevci in podobno... sam to potem ni umetnost.
sej vem, da pač tega eni ne morejo zastopit, ampak umetnost ne sme biti skomercializirana.
je pa to bolj filozofsko vprašanje, kaj je umetnost in kaj je kultura. Tole se mi ne moremo menit, ker za nas je edino pravilo - šola, šiht, plača, bajta, avto, 2 mulca, morje, smučanje in domača žival. Če preveč odstopaš od tega si že čuden in preveč drugačen. Pač kmetavzarsko razmišljanje.
komot stopis na njihovo stran in zivis od drzave, ce se ti zdi, da jim je tok lepse.
vedno se je treba spravit na neko manjsino, a ne? se enkrat - ti ne bi imel nic vec, ce ne bi bilo financiranja kulture, tko da se res ne rabis kej dost obremenjevat.
Kaj pa kasneje?Pater Rupnik za mozaik v Vatikanu, ki ga pred podelitvijo nagrade ni videl nihče.
Sploh ne.......samo nekateri tu (vključno z mano) bi radi imeli vajeti v svojih rokah....oz kontrolo....
Moj denar bo šel temu in temu umetniku....zato ker se mi zdi kakovosten!
Se pša strinjam da kakovostni umetniki so v manjšini
torej bi prezivel le umetnik ki dela vsecno ljudstvu.
Zakaj že moramo torej plačevat umetnika, ki mu nekako ne gre?
grozljivo, a ne?
tko kot snažilke, mehankarji, peki in zobarji...
probi se it privat zobarja, me zanima, kako ti bo šlo, če ne boš delal všečno ljudstvu...
dokler ne boste dojel, da se umetnost ni poklic, se je res bz pogovarjat.
Oh cmon......pol si tud jaz lah zmislim en XYZ hobby in te začnem *bat v glavo zakaj ti to men ne bi sfinanciral?
se mi zdi, da glih ti tega ne dojemaš
1. delo, dejavnost, za katero je potrebna usposobljenost, navadno za pridobivanje osnovnih materialnih dobrin:
umétnost -i ž (ẹ́)
1. dejavnost, katere namen je ustvarjanje, oblikovanje del estetske vrednosti:
Dobra.
še vedno pa pravim, malo poglejte države kjer se kulture ne podpira. ima ljudstvo kaj več zaradi tega?