ali res ni dovoljeno?

msenjur

Guru
11. sep 2007
26.979
-387
113
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Stvar je čisto odvisna od homologacije, lahko je registriran kot vlačilec pa je enako kot da bi imel kamion, če je delovni stroj pa nebi smel iti hitreje od 45km/h tako da tudi na AC ne gre. Seveda vse vmesene nelegalne opcije so tudi možne.

Če je registriran kot vlačilec verjetno rabi spredaj tablico, jst je ne vidim!
tongue-1.gif

Najdi mi en traktor, ki ima spredaj tablico. Spet pameten ozr. Google ne vrže ven izvlečka iz zakonov.

Traktor je motorno vozilo in če po specifikacijah proizvajalca (od tebi homolomo - kje v homolomo piše kaj o hitrostih) doseže več kot 60 km/h, sme na AC.
Edit. Popravek - je v homolomo podatek o najvišji hitrosti - pod "T" - če je tam nad 60 km/h sme na AC

@msenjur - imaš prav - sem spregledal, tisti rdeči pravokotnik s "Proti pravilom".

ni panike, jest sm itak zacasno zbriaal svojo trditev, ker sem videl da obstaja moznost, da imajo prav...

mi smo pa takrat vsi govorili prijatelju da nima prav, in sa ne sme na ac... no sej mislim da ene 2x je celo sel...

je pa zverina tale delovni srroj, po domace traktor.

msenjur

Guru
11. sep 2007
26.979
-387
113
Citat:
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
Citat:
Stvar je čisto odvisna od homologacije, lahko je registriran kot vlačilec pa je enako kot da bi imel kamion, če je delovni stroj pa nebi smel iti hitreje od 45km/h tako da tudi na AC ne gre. Seveda vse vmesene nelegalne opcije so tudi možne.

Če je registriran kot vlačilec verjetno rabi spredaj tablico, jst je ne vidim!
tongue-1.gif

Najdi mi en traktor, ki ima spredaj tablico. Spet pameten ozr. Google ne vrže ven izvlečka iz zakonov.

Traktor je motorno vozilo in če po specifikacijah proizvajalca (od tebi homolomo - kje v homolomo piše kaj o hitrostih) doseže več kot 60 km/h, sme na AC.

@msenjur - imaš prav - sem spregledal, tisti rdeči pravokotnik s "Proti pravilom".

V bistvu govorim na pamet, sem pa v tujini videl veliko teh vozil (JCB) ki imajo normalne kamionske tablice (tudi spredaj) in furajo po AC. Recimo v italiji ko pobirajo žita ali grozdje prevažjo s temi kar po AC in gredo dejansko 100km/h.

Logično pa ugibam da traktor ki je registriran kot traktor ne more it 90km/h (tehnično seveda gre lahko), ker če gre je potem nelojalna konkurenca kamionarjem saj ne rabi nobenega tahografa in ostalih pravil vožnje. Še izpita za resno kategorijo ne rabiš.

Sej se bo oglasil alkoholik pa povedal kako je s tem.

ravno zarad tega ga je imel prijatelj... prexej manj omejitev in nizje kazni... to je tko ce mas prevec dnara, in si kupiš tole namesto kamiona.

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.087
448
83
45
dolenska
Takle "traktor" nas je cca 14 let nazaj, nekje na bavarskem prehitel. Mi smo se peljali okol 80 km/h. Ni zgledalo, da je to bilo njemu težko. Zakaj potemtakem se ne bi vozili po AC?

zino

Guru
3. sep 2007
6.682
2.480
113

ravno zarad tega ga je imel prijatelj... prexej manj omejitev in nizje kazni... to je tko ce mas prevec dnara, in si kupiš tole namesto kamiona.

[/QUOTE]

Imel je traktor namesto tovornjaka in delal kaj? Vozil špedicijo? Po Evropi, Rusiji? Sory...
hysterical-1.gif
malo off
Ampak, da ti dostavo kurilca na dom naredijo z traktorjem,
aplauz.gif

Al zakaj bi kupil traktor namesto kamiona?

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.158
3.629
113
Marlbor
Da mu ni bilo treba izpita za tovornjak, ker mu ni bilp treba delati počitka, ker zanj ni veljala prepoved ob vikendih in praznikih, ker je zavarovanje 10x nižje...
smile-1.gif

msenjur

Guru
11. sep 2007
26.979
-387
113
... ker ne rabi 0,00...

ni vozil špedicije... je mel redno linijo okol 80km...

gr69

Guru
15. dec 2009
11.574
2.624
113
še v SLO - ampak komaj
To, da ni rabil imeti 0,00, ozr. da ni rabil tahografa, je on samo mislil - zakon določa drugače.
grims-1.gif

(Predpostavljam, da je opravljal javni prevoz blaga - torej za plačilo. )

msenjur

Guru
11. sep 2007
26.979
-387
113
nope... zase... pac ima en eno robo na drugem koncu slo... in jo je nekaj moral tudi sem pripeljat, kjer jo je naprej obdeloval...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.687
6.713
113
pri taščici
Da bi s takim traktorji vozil spedicijo v rusijo je bolano. Za lokalne prevoze so pa zelo prakticni, spkoh ce ob nakladanju/razkladanju nimas ravno asfaltne povrsine.
Pa pojdi s sleperjem voziti silazo z barja ali pa sekance iz nekega gozda 30km dalec. Tudi za zimsko pluzenje in prevoz gradbene mehanizacije so precej uporabni.

zino

Guru
3. sep 2007
6.682
2.480
113
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:
... ker ne rabi 0,00...

To sem čakal, da je nekdo namesto kamiona za prevoze kupil traktor, iz razloga da lahko pije. Bravo
aplauz.gif

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.577
4.500
113
49
Na sončni strani ALP
...in priklopi 2 prikolici ter se pelje mimo vseh tabel ki označuje prepoved vsem vrstam tovornjakov...

To da vozi tudi preko 90 km/h je samo še plus...

FuriousG

Majstr
30. jul 2007
3.366
159
63
37
Utiševalec, nima veze ali ma tablico spredaj. Ta je verjetno potem zadaj nima. Takega sem jaz imel in z njim niti približno nebi šel na AC. Ta gre 55km/h.

Tisti v prvem postu gre komot čez 80km/h in gre legalno na AC kolikor jaz vem. Res je večji problem bebec na odstavnem pasu.

Traktor namesto tovornjaka je lahko tudi zaradi preceeeeej nižje registracije.

@Hanzi: Unimog je specialni vlačilec, vsaj včasih je blo tko. Nekatere izjeme so se registrirale kot traktor. Alkotov MB ne gre veliko čez 40km/h. Več grejo serije 1300 in naprej, pa še te pomoje ne več kot 50km/h. Je pa imel v lasti fotr enega starega 700 s predelanim menjalnikom, ki je šel več kot 70.
evil.gif

msenjur

Guru
11. sep 2007
26.979
-387
113
Citat:
Uporabnik zino pravi:
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:
... ker ne rabi 0,00...

To sem čakal, da je nekdo namesto kamiona za prevoze kupil traktor, iz razloga da lahko pije. Bravo
aplauz.gif

med drugim...

ja lej, vmes mas 2-3 sestanke pa je... tko je, ce si sofer in direktor hkrati...
smile-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.687
6.713
113
pri taščici
Hvala za razlago.
Registracija je ze nizja, samo je pa najbrz cena/km/tono vecja kot pa pri sleperju. Sicer bi ze vsi s fastraci vozili spedicijo na Švedsko.
Pa tudi postelje nima v kabini.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.264
1.894
113
Tale zadeva mislim da se sploh ne tretira kot traktor.

Gre bolj za tovornjak s traktorskim izgledom (in precej njegovih namembnosti)...lep primer so Unimogi.

Kako se jim uradno reče nimam pojma.

In je novica kot taka ena dobra bučka. Ta, ki je slikal pa buča
grin1.gif
.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Hvala za razlago.
Registracija je ze nizja, samo je pa najbrz cena/km/tono vecja kot pa pri sleperju. Sicer bi ze vsi s fastraci vozili spedicijo na Švedsko.
Pa tudi postelje nima v kabini.

Hja, s bolj ustreznimi gumami bi mogoče celo uporabno bilo
wink-1.gif

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.158
3.629
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Tale zadeva mislim da se sploh ne tretira kot traktor.

Gre bolj za tovornjak s traktorskim izgledom (in precej njegovih namembnosti)...lep primer so Unimogi.

Kako se jim uradno reče nimam pojma.

In je novica kot taka ena dobra bučka. Ta, ki je slikal pa buča
grin1.gif
.
Verjetno spada v kategorijo T5 (traktor nad 40km/h).
Tudi tisti plastični avtomobilčki recimo spadajo v kategorijo moped, pa v resnici zgleda bolj kot avto.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.478
5.016
113
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:Sicer bi ze vsi s fastraci vozili spedicijo na Švedsko.
Dvomim, da bi. Poraba goriva je v tem primeru večja. Pred časom (lansko leto?) so v kmečkem glasu ali pa reviji TiN naredili primerjavo ekonomike daljših kmetijskih prevozov s kamioni in traktorji. Tovornjaki so v prednosti zaradi nižje porabe goriva.