Ali prestavljate z vmesnim plinom?

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
Za voznike avtomobilov z ročnim menjalnikom.
Ali prestavljate z vmesnim plinom, sploh recimo navzdol?
Jaz, ja.
Zakaj? Ker je vožnja udobnejša (sploh za sopotnike) in je obraba vseh elementov pogona manjša, saj ne pride do takšnih obremenitev kot pri menjavi brez vmesnega plina.
Negativna lastnost: nekaj višja poraba.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.104
4.073
113
Tapravi alter šofer menja brez sklopke, bolj revni (10%) na ročnih menjalnikih, ostalih 90% pa ima itak vozila višjega razreda kjer sklopke niti ni (avtomatiki).

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.478
5.016
113
Na traktorju zmeraj, ker 40 let star menjalnik nima sihnronov. Na avtu pa včasih, ko je cesta bolj zavita in bi bile razlike med obrati previsoke. Ne vem točno kdaj me to prime, ampak nekje v mislih se mi prikrade, da je treba voziti kot traktor.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.574
2.623
113
še v SLO - ampak komaj
+1
grin1.gif

masevc

Guru
2. sep 2007
3.513
892
113
Citat:
Uporabnik bertoncl pravi:
Samo pri prestavljanju navzdol, in izključno zaradi udobja.

zaradi udobja?
ja kaj pa se vam dogaja ko prestavljate navzdol? cuka? trese?

cizy

Fizikalc
21. jul 2007
6.976
64
48
Če menjaš navzdol pri previsokih obratih avto zabremza z motorjem?

Ko sem še vozil ročni menjalnik sem redno menjaval z "međugasom", edino tehnike peta-prsti nisem nikoli dobro osvojil, zgleda da nisem rojen alter dirkač, jbg.
smile-1.gif

sass

Guru
1. sep 2007
5.211
851
113
verjetno je to precej odvisno od navora motorja in občutljivosti sklopke. na službenih dizelskih terencih rado cukne pri prestavljanju navzdol, medtem ko pri mojem bencinarju ni problema

alfabet

Fizikalc
17. jan 2014
1.122
4
38
Večkrat pri vožnji v klanec, ko je treba šaltati dol. Po ravnem zelo redko. Naredim pa to čisto avtomatično.

cnpod

Fizikalc
20. okt 2013
716
96
28
Na vmesni plin sem pozabil pred kakšnim desetletjem, ko sem nazadnje vozil Zetorja, ki je edino od vozil, ki sem jih uporabljal, imel nesinhroniziran menjalnik. Pri avtomobilih pa je to prej škodljivo, (če ne obvladaš dobro) kot pa koristno.
Pri menjanju v nižjo prestavo po kakšnem zelo resnem klancu navzdol pa seveda rahlo dodam plin, ko vklapljam sklopko (po tem, ko sem že prešaltal prestavo), ker s tem preprečim cukanje in obrabo sklopke in prenosov. Ampak temu se ne reče vmesni plin. Vmesni plin je, ko z obrati motorja kompenziraš spremenjeno prestavno razmerje prestave v katero daješ napram tisti v kateri si imel ampak to zgolj v trenutku, ko je menjalnik še v leru.

Nazadnje urejeno:

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Citat:
Uporabnik cnpod pravi:
Na vmesni plin sem pozabil pred kakšnim desetletjem, ko sem nazadnje vozil Zetorja, ki je edino od vozil, ki sem jih uporabljal, imel nesinhroniziran menjalnik. Pri avtomobilih pa je to prej škodljivo, (če ne obvladaš dobro) kot pa koristno.
Pri menjanju v nižjo prestavo po kakšnem zelo resnem klancu navzdol pa seveda rahlo dodam plin, ko vklapljam sklopko (po tem, ko sem že prešaltal prestavo), ker s tem preprečim cukanje in obrabo sklopke in prenosov. Ampak temu se ne reče vmesni plin. Vmesni plin je, ko z obrati motorja kompenziraš spremenjeno prestavno razmerje prestave v katero daješ napram tisti v kateri si imel.
467716-post_slo.gif
ostalo je pa BZ oz. BS..

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
Evo, pa sem na Alterju izvedel, da je škodljivo ujemati vrtljaje pri prestavljanju.
cheer.gif

Sem vedel, da delam nekaj narobe in zato še nisem menjal sklopke in vztrajnika pri 280.000 km.
grims-1.gif

Aja, se strinjam, da je bolje, da ne delaš tega, če ne znaš...

cnpod

Fizikalc
20. okt 2013
716
96
28
Na alterju si zgolj zvedel, da tisto kar ti počneš ni "vmesni plin" ampak kvečjemu "after gas".. :))

zaseka

Guru
5. dec 2015
3.502
1.816
113
Ok nekaj ne razumem? Vsi imate tablice, telefone, orgazmirate na touchscreene v avtomobilih in ostale pizdarije, ampak menjavate pa z vmesnim plinom?
sprasujem se.gif
Bedaki je preusmiljena beseda.

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik mtl pravi:
Za voznike avtomobilov z ročnim menjalnikom.
Ali prestavljate z vmesnim plinom, sploh recimo navzdol?
Jaz, ja.
Zakaj? Ker je vožnja udobnejša (sploh za sopotnike) in je obraba vseh elementov pogona manjša, saj ne pride do takšnih obremenitev kot pri menjavi brez vmesnega plina.
Negativna lastnost: nekaj višja poraba.

Odkrivaš toplo vodo? Vozi lepo zmerno pa bo tudi prestavljanje navzdol udobno, sicer pa imaš tudi sklopko, s katero lahko pričaraš udobje pri menjavanju navzdol. Vmesni plin pa uporabljam na starem vozilu, ki nima sinhroniziranih gangov, da ne škrta.

Sicer pa je menjalnik pri vozilih ena najbolj vzdržljivih zadev in so defekti redki. Eni tudi olja nikoli ne menjajo
evil.gif

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik masevc pravi:
Citat:
Uporabnik bertoncl pravi:
Samo pri prestavljanju navzdol, in izključno zaradi udobja.

zaradi udobja?
ja kaj pa se vam dogaja ko prestavljate navzdol? cuka? trese?

Po moje potnike na šajbo zalima pa ročka mu ostane v roki
hysterical-1.gif

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.712
9.479
113
Eni pa mate ideje. Šaltanje z međugasom, da ne bom umrl od smeha. Za to že lep čas skrbijo sinhroni. Seveda pa kadar šaltaš v nižjo in ne želiš da mašina zavira (ko voziš v kak klanec in šaltaš nižje, ker rabiš navor) takrat pa seveda dodaš mal gasa vmes.

Podobne teme