Ali je taka ponudba poštena?

tratnjak

Fizikalc
10. maj 2009
1.020
32
48
ce ti je dober prijatelj mu posodi zastojn, kolko bo pa on dal tebi za uslugo pa prepusti njemu. Ti bo vsaj jasno kaj lahko v prihodnosti pricakujes od njega

To je seveda za primer, ce hoces prijatelju pomagat, ce pa hoces zasluzit pa je tvoje vprasanje nesmiselno, saj dokler si ugodnejsi od ostalih je tvoja ponudba vec kot moralna

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Hehe pojem "oderuške obresti" so ena največjih komedij kar sem jih kdaj v življenju slišal. Nevem zakaj ljudem ni enostavno jasno da če je denar moj in da če si ga nekdo hoče od mene izposoditi da mu bom jaz določal ceno, posojilojemalcu pa tudi nihče ne lomi roke da si ga naj izposodi. V kolikor ima ugodnejšo opcijo naj pač izvoli. Sicer pa zakaj ne bi uzakonili tudi oderuške najemnine, oderuške cene kruha pa oderuške cene paštete pa oderuškega kurca od ovce?
smile-1.gif

Vse takšne stvari se lahko izpodbijajo.

Zakaj? Ne vem, to so itak pogruntali že pred 2000 leti, mogoče so imeli podobne probleme kot mi.
smirk-1.gif

Bi te rad vidu, pametnjakoviča, kako bi jokal, ko bi te nekdo terjal, da mu vrneš glavnico + polovico njene vrednosti. Pa bi terjal tebe in tvojo familijo do 6. kolena. Najlažje je srati s polno ritjo.
smirk-1.gif

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Citat:
Uporabnik kloshar pravi:

Bi te rad vidu, pametnjakoviča, kako bi jokal, ko bi te nekdo terjal, da mu vrneš glavnico + polovico njene vrednosti. Pa bi terjal tebe in tvojo familijo do 6. kolena. Najlažje je srati s polno ritjo.
smirk-1.gif

Pa ti gledaš malo preveč filme, pa preveč hodiš v šolo pa bereš tiste skripte pa si že čist zmešan
smile-1.gif

TRiK

Fizikalc
20. jan 2009
850
22
28
Citat:
Uporabnik Sheriff pravi:
Citat:
Uporabnik TRiK pravi:
Citat:
Uporabnik Sheriff pravi:
A poznaš rek:
Če hočeš izgubiti "prijatelja" mu samo posodi denar
smirk-1.gif

Vrjemi mi da drži 100%

LP,S
Bullshit. Se strinjam, da se to lahko zgodi, ampak to že vnaprej napovedovati s 100% verjetnostjo, je pa pretirano.
Sem že parkrat posodil in vedno dobil vse povrnjeno. Izguba prijateljstva? Natančno takšni prijatelji smo sedaj, kot smo bili prej.

Je pa zagotovo res, da je treba biti zelo pazljiv in dati zadeve nedvoumno na papir . Res pa je tudi, da lahko na prste ene roke preštejem ljudi, ki sem jim pripravljen narediti takšno uslugo. Če bi denar talal vsakemu, ki se spomni, da mu ga hodi premalo, potem bi bile izkušnje gotovo drugačne.

A bejž no...
Zakaj bi dajal na papir če ti je tak prijatu??? Mu ne zaupaš mogoče???
bonk.gif
Sarkazem je malo odveč na tem mestu. Zakaj na papir? Ker se v pol leta (oz. koliko pač vrača) človeku lahko pripeti marsikaj, in če nimaš črno na belem, se lahko v primeru njegove smrti mirno obrišeš za tvoje posojilo. In ja, to, da se vse skupaj spravi na papir, so samoiniciativno predlagali tisti, ki jim je bil denar posojen, še preden bi sam postavil bilokak svoj pogoj.
Če mu ne bi zaupal, mu ne bi posodil. Sem že prej napisal, očitno ti je ušlo. Če pa so tebe do sedaj vsi, ki si jim kaj posodil, naflancali, pa ti lahko verjamem, da imaš s tem slabe izkušnje.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.263
7.049
113
Ravno zaradi tega. Ker nekdo, ki je normalno kreditno sposoben, bo lepo dobil denar na banki. Nekoga, ki pa je v pisdi, pa bi ti obiral? Lepo te prosim, saj nisi malcom...

Ne pridejo vsi ljudje v stisko na nepošten način, nekateri enostavno nimajo sreče in ne morejo drugače, kot da si sposodijo od sharka...in ti bi takšne opalil lepo...s 50% ne?

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Za ostalih 11 mesecev pa je dobila plačano, le za tisti zadnji mesec ne? Zakaj pa je potem nehala delat...po tistem mesecu?

Če ne dobiš plače, pa hodiš še kak teden naprej delat, pa šefice od nikoder, ne dviguje telefona... Do kdaj bi pa naj delala,
še 4 mesece zastonj? Bencin in malica tudi staneta, in če za tako nimaš, šefica ti pa po dopustih hodi cel mesec da delaš kot konj
pol pa se dela francoza ko je treba dnar dan, pa niti 100€ neda študentki da bi mela za bencin in malico da lahko vsaj naprej dela?

Hvala lepa.

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Za ostalih 11 mesecev pa je dobila plačano, le za tisti zadnji mesec ne? Zakaj pa je potem nehala delat...po tistem mesecu?

Vedno je bil problem s plačo, kak teden zamude, včasih 2, pa je dala kakšno 20tko več kot zamudne, bla bla...

Nehala pa je delat po tednu zamude, ko stare blizu ni blo pa se ni oglašala na tel, "vodja" kelnarc pa je pravo da je ni doma,
da je tudi njemu dolžna,...

Pa pustimo to, ni to tema debate zaj...

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.263
7.049
113
No..jaz osebno..če bi sumil, da nekaj ne štima, in moja pogodba o delu ne bi imela odpovednega roka - kar študenti ponavadi nimajo(?), bi pač že po nekaj mesecih razmišljal, da pač s te moke ne bo kruha in počakal na zadnjo plačo in takoj odšel. Ne pa da bi delal tako dolgo, dokler plače ne bi dobil, kar je verjetno bilo za pričakovati, na vse našteto.

Je pa res, da so danes takšni časi, da službe ravno ne rastejo na drevesih in je boljše delati nekaj pa upati da bo plača, kot pa delati nič.

Če pa poznaš nekoga, kot si ti, pa itak win win, saj boš vedno dobil denar od delodajalca, pa četudi le-ta propade.

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Citat:
Uporabnik kloshar pravi:

smirk-1.gif

Pa ti gledaš malo preveč filme, pa preveč hodiš v šolo pa bereš tiste skripte pa si že čist zmešan
smile-1.gif

Lej, posojanje denarja je bilo vedno aktualno. Nihče rad ne posoja, kaj šele denar. Zato so bile vedno prisotne obresti. Ker je nepoštenost default pri ljudeh, so oderuhi klasika - vidiš, da bi se radi odirali še med prijatelji. Posojanje denarja je zajebana stvar, ki lahko potegne za sabo veliko neprijetnega. Ravno zato so hoteli čim bolj preprečevati oderuštvo in razne poskuse izterjevanja denarja. 2k€ ni malo, za tak denar lahko takoj naročiš umor nekoga. V igri pa so nemalokrat 100x višji zneski, torej so riziki še toliko večji.

Poznamo pogodbene in zamudne obresti. Pogodbene so dispozitivno predpisane, vendar pa zanje velja nekaj več omejitev kot za zamudne. Kako ne, zamuda je pač krivdna. Kolegu je toliko obresti nanesel čas zaradi zamude. Nista se pa za tolikšne obresti dogovorila že ob sklenitvi pogodbe.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Ravno zaradi tega. Ker nekdo, ki je normalno kreditno sposoben, bo lepo dobil denar na banki. Nekoga, ki pa je v pisdi, pa bi ti obiral? Lepo te prosim, saj nisi malcom...

Ne pridejo vsi ljudje v stisko na nepošten način, nekateri enostavno nimajo sreče in ne morejo drugače, kot da si sposodijo od sharka...in ti bi takšne opalil lepo...s 50% ne?

Stvar je v tem da je le malo takšnih ki si sposojajo denar na ulici in so v piSdi. Torej veliko teh izposojevalcev igra s takšnim denarjem določene "igre". Pač drage igre, kaj ti naj rečem.

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik darjan pravi:

Ne poznas cele scene in flancas. Kot sem omenil on kupi karjole (ali popravlja strankam) v okvari (ala audi 100 ipd), popravi (rabi se € za material), in pol zasluzi za svoje delo, recimo kupi karjolo za 500€, ji popravi dihtungo na glavi in še kako malenkost, da za material
200€, in nato opali svojo "maržo" in proda za 1200€, oz. popravlja avto od neke stranke, si potegne skupaj ure in material in nato
izda "račun".

In v mojem primeru bi on rad popravil dva avta nek kombi in še nekega starejšega petaka, ampak nima za materila, dejansko bi pa
v tej kombinaciji on naredil okol 4 jurje (- 2 ki bota vložena), torej 2 jurja, on naredi 2000eur s svojim delom in MOJIM denarjem
(brez katerega nemore) in zato mi nebi dal feniga? Hvala lepa, te pa šraufaj kardan pa menjalnik če jih nimaš s čem kupit.

Samo zato se mi gre, on bi si naredil z mojim dnarjem dnar, meni pa nebi dal poštenega kosa? Pol pa delajte kak vete in znate,
če nimate s čim, oz. plačujte višje obresti kot bi jih pri meni, ko oba zaslužima, on dvojno ziher (delo + manj obresti), jaz pa enojno
ob tveganju. (spet dvojnem, da ne dobim keša in zgubim frenda)

Finta pa je, da si bo dnar tak sposodil za take obresti da glava peče, ampak še vedno mu bo šlo še kako dobro skozi...

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Citat:
Uporabnik darjan pravi:

Stvar je v tem da je le malo takšnih ki si sposojajo denar na ulici in so v piSdi. Torej veliko teh izposojevalcev igra s takšnim denarjem določene "igre". Pač drage igre, kaj ti naj rečem.

Pa valda. Banka mu neda keša ker je "rizičen", in ta rizik se pač plača na cesti in to debelo.

Rabiš 2 jurja da narediš 2 jurja (oz. 1500 ko daš obresti), in tak biznis ko v 7ih dneh naredis petsto z nekaj legalnega dela, se pač
plača, če nočeš plačat takih obresti pa niti zaslužil nebos, in si spet tam kot da si nisi sposodo in imaš zaslužka 0.

Al pa če maš stranko ki ti bo dala cekin za material, ampak pol bo pa te spet zvijal pri plačilu za delo češ dal sem ti dnar naprej,
spusti mi ceno, pa bos naredil 200e za ure namesto 500.

Moja ponudba ni ravno brijantno poštena, še vedno pa je dost ugodnejša od tistega drugega. Nemislim pljuvat po nobenem ki dela
z roko po motorju, ker sam neznam niti svečk menjat, ampak ti služi s svojimi rokami po motorju, jaz pa bom pač na tebi, nenazadnje
ti prvi mene rabiš, ti si pa meni samo opcija za katero se odločim če se hočem.

Govorim direkten primer, kolega me ni in me vrjetno nebo prosil za posojilo, jaz samo skušam znižat obresti in sam sebi vrezat kos,
oba zmagama, sam pa se nemislim ponujat za brezobrestno posojilo, ni on moj brat. Še manj pa se mislim ponujat za brezobrestno
posojilo da si bo on denar naredil in me nakoncu peljal na kebap in kokakolo, sebi pa bo kupil nov kompresor pa šel za vikend na primorsko. Hvala lepa.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.962
113
pri taščici
E vidis takega prijatelja se pa kar drzi. Vidva ze vesta zakaj si toliko zaupata in kako sta do tega zaupanja prisla.
Sicer pa imam lep znesek na posodi pri "zlahti", upam da ga dobim po pricakovanjih nazaj.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
ksz

Meni kolegica sedaj že več kot dve leti vrača 600€. Pa se pogosto vidima, na začetku sem jo še spraševal če si je že kaj opomogla, da bo vrnila in nikoli ni imela. Sedaj je več ne vprašam, pa mi sama tudi ne omeni vračila. Vmes je že enkrat avto menjala, tak da je denar imela, sedaj je na lizingu in ga spet nima. Nočem se skregati z njo, ker pol mi ga sploh ne bo vrnila, pa kolegica mi več ni (vsaj v mojih čustvih ne). Sem predlagal, da mi vrača magari po 50€/mesec, pa mi vedno pokaže prazno denarnico (mogoče celo eno prazno denarnico samo zame okoli nosi).

Jaz sem se v podobni situaciji zdilal za njene gole fotke v kompenzacijo.
evil.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.263
7.049
113
Potem se gre za biznis sodelovanje in ne stisko. Zmenita se za delitev dobička od zasluženega, pa bo. Samo realno ocenita, koliko bo kdo vložil in da bodo procenti fer razdeljeni.

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
400€ ti naj da in basta. To bo pa menda že dovolj. Pa še za oderuha te ne bodo imeli. Boš posodil še njegovemu frendu in boš skozi prišel bolje, kot če bi samo enega odrl.
smile-1.gif

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
Nekaj je posoja, ker je kriza, neka pa posoja za biznis.

Sem enkrat posodil dnar dobremu kolegu, pa mi je sam rekel, da če bi rabil denar za plenice, bi me prosil za brezobrestno, ker pa rabi denar za obrnit 100 % biznis, mi brez pardona želi dat moj delež.

LP,
PIC

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Ja saj to je logično, ampak klosharju ni logično ker tak ne piše v njegovi skripti ki jo je dobil na faxu
smile-1.gif
Denar dela denar in če moj denar dela drugi denar bom jaz za to primerno nagrajen.

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Seveda, a 20% ni dovolj? Ravno od tod beseda oderuh - nikoli dovolj.
smile-1.gif

Zato je pa tako velik razpon + našteti določeni pogoji za oderuštvo.
smile-1.gif

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Potem se gre za biznis sodelovanje in ne stisko. Zmenita se za delitev dobička od zasluženega, pa bo. Samo realno ocenita, koliko bo kdo vložil in da bodo procenti fer razdeljeni.

Jah, vidiš, pol pa kon komot prikaže večje stroške ki jih je dejasnko imel, pa me spet lahko spipa, bom posodo 2k da bom naredo 0,1k
ob tveganju in to 1900%. Hvala.