Ali je taka ponudba poštena?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.964
113
pri taščici
sem skoraj prepričan da so tiste obresti kjer bi vrnil 2700 oderuške in jih lahko preganja.
Je nekje zapisano od kje naprej so oderuške obresti.
Sicer pa tvojega kolega samo ti poznaš.
Ker je včasih kolega več kot brat, naj ti povem da je meni brat posodil 10x tvojega zneska, za leto dni po "bančni" obrestni meri. Tvoje obresti(2000>2500) yxz višje kot na banki.
zastonj pa načeloma se jaz ne grem takih zadev.

od tebe ni pošteno.
Če hočeš biti "pošten" mu posodi za maximalno 50 evrov (na banki bi dobil 10 evrov)

Nazadnje urejeno:

Maxi25

Fizikalc
4. maj 2009
2.341
0
36
Obstaja lep rek...

Če nekomu posodiš denar in ga potem nikol več ne vidiš, se je splačalo.
grin1.gif

Malcom, ne seri. Kot že prej povedano, je to izredno tvegana naložba.

spenstar

Fizikalc
2. sep 2007
966
119
43
A je kdo sploh prebral, kaj je nazadnje napisal Malcomx? Jest pravim, da ce je res tak prijatelj, potem 2 jurja ni ne vem kaksen velik denar za posodit. Naredi tisto kar ti govori srce, Malcomx.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.191
3.588
113
Marlbor
ksz

Meni kolegica sedaj že več kot dve leti vrača 600€. Pa se pogosto vidima, na začetku sem jo še spraševal če si je že kaj opomogla, da bo vrnila in nikoli ni imela. Sedaj je več ne vprašam, pa mi sama tudi ne omeni vračila. Vmes je že enkrat avto menjala, tak da je denar imela, sedaj je na lizingu in ga spet nima. Nočem se skregati z njo, ker pol mi ga sploh ne bo vrnila, pa kolegica mi več ni (vsaj v mojih čustvih ne). Sem predlagal, da mi vrača magari po 50€/mesec, pa mi vedno pokaže prazno denarnico (mogoče celo eno prazno denarnico samo zame okoli nosi).

lost1

mnz
19. jul 2007
8.461
147
63
Citat:
Uporabnik Akasha pravi:
Mislim, da ni pametno posojati. Če na banki ne dobi, ni kreditno sposoben in torej obstaja utemeljen dvom, da bo to kdaj vrnil.

Slišala sem že o kar nekaj problemih ljudi z raznim prijateljskim posojanjem....

To je pa daleč od resnice.

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Citat:
Uporabnik darjan pravi:

Torej to pomeni...če so obresti več kot 13.5% (9+50%?), potem veljajo za oderuške?

Mislim, da je nekaj čez 21%, ker velja specialni ZPOMZO-1.

Malcom, moj stari je včasih dosti posojal denar. Večkrat mi pripomni: če si hočeš nakopati sovražnika, oziroma izgubiti prijatelja, mu posodi denar. Zanimivo je, kako se te začne folk izogibat, ko ti je nekaj dolžan. Denar in kolegi NO GO!

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
So mi posodil pa smo se zmer kolegi. Denar vrnjen kot dogovorjeno pa tudi posodil sem ga ze. Dobil nazaj ASAP. Jaz bi samo prej premislil komu posojas in koliko "kolega" je v njem. Je pa res, da ni veliko ljudi, ki bi jim posodil, takole cez prst ene 5 bi se jih naslo. Brez obresti.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.265
7.049
113
Torej, če je 21%, potem malcom ne more ponuditi s 25% obresti, ker lahko najebe?

Max torej 21%, end of debate.

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Najebe ne. Takšna pogodba je pač nična. Posledica ničnosti je vrniti vse, kar je dala ena stranka drugi.

Je pa tu pristavljenih še nekaj pogojev. Pogodba je oderuška, če upnik (malcom) izrabi stisko ali težko premoženjsko stanje drugega, njegovo nezadostno izkušenost, lahkomiselnost ali odvisnost in si izgovori zase ali za koga tretjega korist, ki je v očitnem nesorazmerju s tistim, kar je sam dal ali storil ali se zavezal dati ali storiti drugemu (tj. previsoke obresti) .

Torej eden od alternativno navedenih pogojev kumulativno z oderuškimi obresti in je to, to.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.265
7.049
113
Kaj pa bi drugega bilo to, kot stiska, če nekdo "mora" pristati na oderuške obresti, ker pač nujno potrebuje denar in ga nikjer drugje ne dobi.

Mislim, da je to dovolj velik razlog?
smile-1.gif

Nobene druge kazni ni? Bedno.

lost1

mnz
19. jul 2007
8.461
147
63
Ne vem a je tukaj gruča retardirancev ali se res ne zna določen folk zanjdt nic?

Redko se karkoli napiše na papir,običajno se da neki za garancijo (avto ali kaj drugega) in to je to.
Če pa že hočete imeti na papirju...pa napisi da si mu posodu 2.500€ in da ti mora vrniti 2.500€ , problem rešen, obresti 0% in cao.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.191
3.588
113
Marlbor
Glej, če je nekomu dolžen denar, naj se potem z njim dogovori da ga počaka še kak mesec ali dva. Ali pa se je morda kdo naveličal čakati na ušiva 2 jurja, pa mu je rekel da mu sekiro v glavo nabije če ne vrne do petka. Ker mora nekomu nujno vrniti, pomeni da se izmika že lep čas, ta se je naveličal, sedaj pa drugo žrtev išče, ki bo naivno čakal nekaj mesecev na vračilo.
Vse skupaj je isto sranje, kot v kreditnih poslih, ko folk najame nov kredit da odplača starega.

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Torej, če je 21%, potem malcom ne more ponuditi s 25% obresti, ker lahko najebe?

Max torej 21%, end of debate.

Dajte nehat jebat s tem, kak lahko z oderuškimi obrestmi najebem. Dogovor je med mano in kolegom,
ne med mano in sedemnajstimi kolegi. Jaz mu brez kakega papirja dam 2000, on brez kakega papirja vrne 2500,
kaj se lahko tu zalomi? Bo šel na policijo povedat da ga odiram? Kje pa ma papir da mi je sploh dolzen 2000 in ne 2500?

Kje spet piše, da mu jaz nisem posodil 2000, on mi jih vrne po 3 mesecih, ob enem pa on meni posodi 500€, za dobo 75 let.
evil.gif

Če nekoga loan sharkaš ti ta nemore nič, naj dokaže da si je sposodil 2 in ne 2,5k€. In do biločesa velikega že pride, samo rečeš
"jaz mu nisem posodil nikol niti evra, nič mi ni dolžen".

Sicer ga pa lahko predtem odvlečeš k notarju, da poštemplata listino ki govori da je dolžen, tam pa mogoče res nemoreš napisat
da so obresti take in take. Lahko pa on da napisat da mi za uslugo za posojen denar podarja nagrado v višini 500€. (ampak je nerabi,
dat kljub listini, seveda pa tega ovca neve)

Zdaj pa nevem al se preveč v "neugodneži" družim da vse to vem, al pa ste nekateri res tako na repu črke zakona, da mislite da je
vse in bo vse in da negre nič drugače kot pa po regeljcih.

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
ksz

Meni kolegica sedaj že več kot dve leti vrača 600€. Pa se pogosto vidima, na začetku sem jo še spraševal če si je že kaj opomogla, da bo vrnila in nikoli ni imela. Sedaj je več ne vprašam, pa mi sama tudi ne omeni vračila. Vmes je že enkrat avto menjala, tak da je denar imela, sedaj je na lizingu in ga spet nima. Nočem se skregati z njo, ker pol mi ga sploh ne bo vrnila, pa kolegica mi več ni (vsaj v mojih čustvih ne). Sem predlagal, da mi vrača magari po 50€/mesec, pa mi vedno pokaže prazno denarnico (mogoče celo eno prazno denarnico samo zame okoli nosi).

Ker neznaš delat s takimi avšami. Poveš ji samo da si dobil njenih 600€, ko te čudno pogleda, pa ji tip polek tebe reče,
miška zaj si meni dolžna. Pol ji pa tak tip ki nima veze z prijateljstvom, lepo hodi na dom pa gnjavi vse okoli z sosedi vred.
Teh 600€ bo vrnila v roku 5ih dni, si jih bo sposodla, samo da bo mir.

To da folk ne vrača, vmes pa menja avto ipd. jajca, to je nespoštovanje usluge ki jo je dobila, in takim je treba na vrat nakopat
loan sharke, ki pridejo z bejzbolko trkat na vrata.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik malcomX pravi:
Jaz mu brez kakega papirja dam 2000, on brez kakega papirja vrne 2500,
kaj se lahko tu zalomi?

Yes, what could possibly go wrong ?
hysterical-1.gif

Citat:
Zdaj pa nevem al se preveč v "neugodneži" družim da vse to vem, al pa ste nekateri res tako na repu črke zakona, da mislite da je vse in bo vse in da negre nič drugače kot pa po regeljcih.

Vprasal si ce je to posteno, torej nimajo reglci nic zraven, gre le za moralo. Ce je tebi moralno prijatelju posoditi za cetrt leta s 25% obresti in imas mirno vest zato, ker mu je baje nek drug oderuh hotel zaracunati se malenkost vec, potem je vsekakor postena
wink-1.gif

-=-=-=-=-=-=-

Jaz takim, ki si kar naprej nekaj sposojajo, ne posojam vec, me je izucilo.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.265
7.049
113
Kaj je potem point tega threada malcomX, če itak že veš vse naprej, kako boš ravnal in se ti ne zdi nič narobe s obrestmi?

Zgleda vesti tudi nimaš, da bi iskal tu podporo...

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Kaj je potem point tega threada malcomX, če itak že veš vse naprej, kako boš ravnal in se ti ne zdi nič narobe s obrestmi?

Zgleda vesti tudi nimaš, da bi iskal tu podporo...

Nisem bil ziher ali je 500 obresti fer, al samo 200, torej 500 ceneje od sharka, zdaj pa vidim da v vsakem primeru je narobe,
kak je več kot 50e obresti, za 50e se mi niti ne splača avta kurblat pa na banko hodit stat v vrsto... V tem času teh 50e raje doma
dalje delam pa jih glihtak naredim.

Hotel sem samo slišat ali je 500 preveč in naj recimo prepolovim na 350 obresti, al mu naj ponudim enake obresti za mesec daljšo dobo... Al pa mu ponudim da mi vrača vsak mesec 500 in to pol leta, skratka neko varjanto iščem da bo prijateljsko fer, brezobrestno
2k posodim kvečemu bratu, punci...