Ali je taka ponudba poštena?

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Prijatelj si za 3 mesece namerava od nekoga sposodit 2k€, vrnit pa more cca. 2700. (kredita na banki nemore dobit)

Je pošteno če mu jaz posodim ta dva jurja in da mi vrne 2,500?

Gre za dokaj dobrega prijatelja, ampak kar tako mu pa nebi denarja posojal, me niti ni vprašal sicer, ampak gledam s perspektive
da denar si bo tako ali tako sposodil, 700 obresti bo tako ali tako plačal, tako da tukaj je pol za oba win-win, jaz zaslužim on zasluži.

Nebi pa rad se mu zdaj zameril v smislu "maš dnar, pa še hočeš služit ne meni"...

Hočem mu pomagat, nebi pa ob tem rad zgubil prijatelja...

Ekonomsko-prijateljsko; je zadeva poštena?

tony

Guru
23. jul 2007
9.750
1.534
113
Mojster, če si p od prijatelja, ti naj za posojena 2 jurja vrne 2 čuka in dva pira. Ja?

Za 25% obresti bi bilo treba tistemu loan sharku razbiti gobec... Pa tudi sam nisi daleč...

miha72

Pripravnik
29. jul 2008
848
1
18
Če je prijatelj boš dobil dva pira kot so ti že napisali. Za 2 meseca 25 % obresti, temu se reče super oderuške obresti

10.gif

Stardo

Pripravnik
3. jan 2009
353
0
16
40
Pustimo obresti v kombinaciji z moralo malo ob strani..

Ne poznam primera ampak a ni samo po sebi dober signal glede sposobnosti da ti bo res vrnil to, da mu kvalificirani za to (banke) ne dajo denarja??? Tu je bol vprašanje, če mu sploh posodit.. Tako ohraniš prijateljstvo in probleme v primeru da se zaplete pri vračilu

lost1

mnz
19. jul 2007
8.461
147
63
Uredu obresti so, cist realne.
Fino je imeti kaksno garancijo, ker nikoli ne ves kje se zaplete...

Akasha

Pripravnik
23. sep 2007
240
0
16
Ljubljana
Mislim, da ni pametno posojati. Če na banki ne dobi, ni kreditno sposoben in torej obstaja utemeljen dvom, da bo to kdaj vrnil.

Slišala sem že o kar nekaj problemih ljudi z raznim prijateljskim posojanjem....

majaron

Majstr
28. mar 2009
1.061
416
83
Tudi če mu boš posodil brez obresti, boš izgubil prijatelja. Povej čez 3 mesece, ko bo treba vrnit.

Akasha

Pripravnik
23. sep 2007
240
0
16
Ljubljana
Zakonske zamudne obresti mislim, da so 9% trenutno.

Glede oderuških obresti pa poglejte v Oblig. zakonik.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.263
7.049
113
(1) Če je dogovorjena obrestna mera zamudnih ali pogodbenih obresti za več kot 50% višja od predpisane obrestne mere zamudnih obresti, se takšen dogovor šteje za oderuško pogodbo, razen če upnik dokaže, da ni izkoristil stiske ali težkega gmotnega stanja dolžnika, njegove nezadostne izkušenosti, lahkomiselnosti ali odvisnosti ali da korist, ki si jo je izgovoril zase ali za koga drugega, ni v očitnem nesorazmerju s tistim, kar je sam dal ali se zavezal dati ali storiti.

Torej to pomeni...če so obresti več kot 13.5% (9+50%?), potem veljajo za oderuške?

Sheriff

Fizikalc
26. jan 2009
1.953
0
36
A poznaš rek:
Če hočeš izgubiti "prijatelja" mu samo posodi denar
smirk-1.gif

Vrjemi mi da drži 100%

LP,S

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.191
3.606
113
Marlbor
Ne glede na to, koliko obresti mu boš nabil, garantiram da po treh mesecih ne bosta več prijatelja.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
No to kar govorite se zna res zgoditi (izguba prijatelja) ampak so hkrati tudi velike gluposti. V prvi fazi je zelo odvisno zakaj človek potrebuje denar, če ga potrebuje za športne stave in ga bo popušil bo na koncu sigurno problem, če pa denar potrebuje res krvavo nujno in ga bo porabil za koristno stvar oz. ga bo dobro obrnil in če je dokaj pošten tip človeka (če pravi da je njegov dober prijatelj in da ga pozna) ne vidim težave zakaj bi se nekdo skregal za borih 2000€?
smile-1.gif

Samo nekaj bom rekel, če je res tvoj dober prijatelj in če se bo za 2000€ skregal potem boljše da se skregata ker to potem ni tvoj tapravi prijatelj. Govorim hipotetično če mu 2 posodiš in 2 dobiš nazaj... To je drobiž proti prijateljstvu. Morda pa je to kar mala cena da spoznaš človeka.

Sicer pa kar se tiče obresti na ulici so nekje med 5-10% mesečno, torej je 500€ na 2 čuka za 2 meseca kar veliko. Realno je 100€/mesec če se denar zavaruje.

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik Sheriff pravi:
A poznaš rek:
smirk-1.gif

Vrjemi mi da drži 100%

LP,S

Tisto velja za posojanje denarja kolegu, ne prijatelju.

Že večkrat sem posodil orng zneske, pa vedno vse dobil (brezobrestno), tut temu frendu sem posodil že večkrat, ampak nikol več kot
500€, ponavadi jih vedno potrebuje za kak teden ali dva, ima tako smešno politiko poslovanja, pa mu zmeraj zmanjka, ko pa denar
naredi, pa ga brezglavo naloži naprej, (koristno sicer) ampak pozabi pa za lunch money.

In sedaj se mu je zalomilo z nekim ki sta delala, da mu nemore plačat orng vsote, ima pa ze ponudbo za novo varjanto pa nima
denarja da bi kupil, popravil, prodal... (popravlja avte tipa Audi 100, ipd... kupi v okvari, popravi, proda) In kot pravim, do zdaj mi
vedno vrne na tajming, včasih že kak dan prej,... Večinoma me kar pošlje v avtotrgovino po material
smile-1.gif

Sma pa dobra prijatelja, lahko marsikje računam na njega, ko sem se selil si je šel od frenda sposodit kombi za đabe in mi je pomagal
nosit in montirat gredence, nakoncu pa niti za nafto ni hotel sprejeti dnarja.

Ampak tisto kot ste pisali naj posodim za 2 pira obresti... To posodim 200-300€, 500 če mi kak dil dobro rata pa res nerabim, ampka
za 2 jurja pa nemormo rečt da je to dnar, na katerega se lahko pozabi... Za ceno obresti 2 pirov tako zumo posodiš bratu, mami,...

Sam študiram na te 25% obresti tako;

1. pomagam mu z boljšo ponudbo od tistega modela (pri katerem bo itak vzel)
2. z mojim denarjem mu pomagam zaslužit denar, on bo naredil recimo jurja ali pa dva, meni pa nebo ob tem nič dal...

TRiK

Fizikalc
20. jan 2009
850
22
28
Citat:
Uporabnik Sheriff pravi:
A poznaš rek:
smirk-1.gif

Vrjemi mi da drži 100%

LP,S
Bullshit. Se strinjam, da se to lahko zgodi, ampak to že vnaprej napovedovati s 100% verjetnostjo, je pa pretirano.
Sem že parkrat posodil in vedno dobil vse povrnjeno. Izguba prijateljstva? Natančno takšni prijatelji smo sedaj, kot smo bili prej.

Je pa zagotovo res, da je treba biti zelo pazljiv in dati zadeve nedvoumno na papir. Res pa je tudi, da lahko na prste ene roke preštejem ljudi, ki sem jim pripravljen narediti takšno uslugo. Če bi denar talal vsakemu, ki se spomni, da mu ga hodi premalo, potem bi bile izkušnje gotovo drugačne.

TRiK

Fizikalc
20. jan 2009
850
22
28
Odloči se, kaj hočeš:
- če hočeš človeku pomagati , potem mu denar posodi za 2 pira
- če se hočeš iti biznis, stopi do njega in mu to ponudi kot biznis : Si za deal? Jaz tebi 2k, ti to oplemenitiš do X, potem pa ti meni vrneš 2,5k (al koliko pač bo).
Skratka ne delaj biznisa pod pretvezo nesebične in prijateljske pomoči.

V vsakem primeru pa se zavaruj kakor veš in znaš, da bo denar prišel nazaj.

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Jest ti dam čist prav da nekaj denarja od tega dobiš, znesek ni mali (kot si pisal si mu že večkrat posojal tako da ja, to je že biznis, ker mu boš ti posodil da bo lahko zaslužil in zakaj nebi zaslužil še ti?), obresti so dobre, tudi sam kdaj pa kdaj prijateljem posojam, sem že kar nekajkrat posodil brezplačno, potem pa ko je bila večja vsota sem pa nekaj obresti dobil, tja do 10-15%. Zakaj? Zato ker pač nisem banka da bi vsak mesec istemu posojal denar, s tem da ima dokaj dobro plačo in jo pač porabi za "bedarije" in zmanjka za ostalo, ponavadi še sam kdo pove da koliko hočem z obrestmi. Pač tudi oni ne pričakujejo brezplačni denar, če ima vsaj malo pošlihtano v glavi. In še vedno smo kolegi,prijatelji. Drugo bi bilo da se nekomu "nedajbože" kaj zgodi, zmanjka za hrano, ne dobi plače ipd., tako sem pa tudi že dal par 10 eur, sploh ni problema.

Nazadnje urejeno:

jagnjetina

Pripravnik
30. dec 2010
181
0
16
DENAR pa PRIJATELJI oz. KOLEGI ne gre skupaj !
Nikoli več neboš videl tistih dveh jurjev !!!