Alergije nekoč in danes

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Sicer sem še premlad, da bi lahko primerjal daljše obdobje ampak, ali se mi samo zdi, da pred 20-30 in več leti alergije niso bile tako razširjene kakor so danes?

Ne vem, se nič posebnega ne spomnim, da bi bili moji prijatelji in sošolci v otroštvu alergični na vse možno, tudi sam nisem bil. Danes je pomoje vsak peti otrok močno alergičen na nek alergen (v hrani, zraku...), pri odraslih je pa pomoje že vsak tretji na nekaj alergičen.

V čem je štos? So danes alergeni toliko močnejši kot prej, al pa smo si pa ljudje totalno uničili telesa z raznimi kemikalijami, konzervansi, E-ji v hrani in podobno?

Ravno zadnjih 7-10 dni se mi je začela sezonska močna alergija na trave in mi gre že zdaj konkretno na jetra, počutim se slabše kot pa v obdobju viroz pozimi. Tablete pa itak skoraj nič ne primejo. Pa šele začetek sezone je
crazy1.gif

B81

22. jul 2007
36.891
10.461
113
Starši ne pustijo otroku, da da vsako stvar v usta in potem ni nič odporen
smile-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Letos je tudi problem v tem, ker je prišla sezona alergij pozno, posledično je letos več cvetenja različnih vrst ob istem času, tako da je v zraku koktejl vsega živega
wink-1.gif

19. jul 2007
2.838
1.562
113
V 70.desetih je bil tudi ureaden trend, da niso dojili otrok. Poznam eno (35 let), ki je bila dojena dva dni, potem pa na umetnem mleku, danes pa alergična na vse živo.

/Dojenje zagotavlja protitelesa za normalen razvoj dojenčkovega imunskega sistema./

SpEkTr

ex mroizo
19. jul 2007
1.549
36
48
44
Jaz bi pa dodal še en pomemben faktor, ki prispeva k alergijam. To je cepljenje. In sicer cepiva, ki vsebujejo aluminijev adjuvans.

SpEkTr

ex mroizo
19. jul 2007
1.549
36
48
44
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
No, no. Zarote izza šanka naj ostanejo tam ane

Samo povem možen faktor, ki se ga namerno ignorira. Zarota gor ali dol..

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
1. zaviti v vato in ne morejo dobiti protiteles
2. tudi včasih so alrgije bile, malo so pokihali malo posmrkali in so šli dalje, sedaj je pa treba pumpice pa tabletke...
3. ja malo bolj onesnaženo okolje

tisti ki imate nekaj proti cepivom ste navadni izkoriščevalci. dokler bo 99% ljudi precepljenih nebo problemov z boleznimi in vi bi radi to zaščito nočete pa nositi minimalnega tveganja. govorim o obveznih cepljenih, ceplenje proti gripi in podobno je brezveze.

SpEkTr

ex mroizo
19. jul 2007
1.549
36
48
44
A mi lahko zagotoviš, da je v Sloveniji stopnja precepljenosti 99%?...No ti jaz povem, ne moreš. Ker take stopnje ni nikjer.

In zakaj bi jaz v tem primeru izkoriščal? Saj si cepljen, se pravi da ne moreš zbolet? Al se motim?

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
sem ti napisal zakaj. tako kot nekateri gledajo nacionalko ne plačujejo pa prispevka se nekateri zanašajo, da ne bodo zboleli, ker je preceplejnost 99% sami se pa nočejo cepiti, oziroma nočejo cepiti svojih otrok, ker se grozno bojijo možnih posledic. menda si sam rekel, da je veliko alergij zaradi cepljenja. potem ti je jasno kako poteka izkoriščanje?

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
načeloma so varna, ampak proti gripi cepijo z nekaj najpogostejšimi virusi. vseh virusov je malo morja in tako ti to zagotavlja bolj slabo zaščito. drugače pa so menda ravno tista proti gripi najbolj vprašljiva cepiva.

SpEkTr

ex mroizo
19. jul 2007
1.549
36
48
44
Pa zakaj bi se ti sekiral oz. pardon, tisti ki so cepljeni? Pa saj so cepljeni. Cepiva itak delujejo in ne bodo zboleli. Če pa že pa v blagi obliki. Torej, če se nekdo po tvojem ne cepi, si je sam kriv. In sam nosi posledice..beri bo pač zbolel, medtem ko tisti ki so cepljeni, ne bodo. Torej, zakaj se sekirat?

V bistvu je pa ravno obratno. Veliko tistih, ki so cepljeni so nonstop bolani. Oziroma, imajo take in drugačne probleme z alergijami, dermatitisi, ipd...Seveda to ni od cepiv. Ta razlog se hitro pomete pod predprogo, ker je zeloo dobičkonosen..

jest5

Guru
18. avg 2007
25.921
-8.639
113
Citat:
Uporabnik SpEkTr pravi:
Pa zakaj bi se ti sekiral oz. pardon, tisti ki so cepljeni? Pa saj so cepljeni. Cepiva itak delujejo in ne bodo zboleli. Če pa že pa v blagi obliki. Torej, če se nekdo po tvojem ne cepi, si je sam kriv. In sam nosi posledice..beri bo pač zbolel, medtem ko tisti ki so cepljeni, ne bodo. Torej, zakaj se sekirat?
Sekirajo se tisti, ki ne morejo biti cepljeni zaradi alergji in xyz drugih razlogov.

Citat:
V bistvu je pa ravno obratno. Veliko tistih, ki so cepljeni so nonstop bolani.
Zakaj lažeš?
confused-1.gif

Citat:
Oziroma, imajo take in drugačne probleme z alergijami, dermatitisi, ipd... Seveda to ni od cepiv. Ta razlog se hitro pomete pod predprogo, ker je zeloo dobičkonosen..
Seveda ni

SpEkTr

ex mroizo
19. jul 2007
1.549
36
48
44
Sekirajo se tisti, ki ne vejo vseh sestavin mogoče. Če bi, se ne bi sekirali.

Lažem? Isto bi bilo, če bi napisal, da tisti ki so cepljeni so manj bolani oz. bom drugače povedal, je manj verjetnosti da zbolijo.

Seveda da ni. Ker te takoj pri zdravniku že odslovijo, češ da to pa ne more biti od cepiv. Ker on pa ve kaj je lahko in kaj ne. Lepo te prosim.

Afroman

Pripravnik
25. sep 2012
769
0
16
Citat:
Uporabnik Spirit pravi:
Sicer sem še premlad, da bi lahko primerjal daljše obdobje ampak, ali se mi samo zdi, da pred 20-30 in več leti alergije niso bile tako razširjene kakor so danes?

Ne vem, se nič posebnega ne spomnim, da bi bili moji prijatelji in sošolci v otroštvu alergični na vse možno, tudi sam nisem bil. Danes je pomoje vsak peti otrok močno alergičen na nek alergen (v hrani, zraku...), pri odraslih je pa pomoje že vsak tretji na nekaj alergičen.

V čem je štos? So danes alergeni toliko močnejši kot prej, al pa smo si pa ljudje totalno uničili telesa z raznimi kemikalijami, konzervansi, E-ji v hrani in podobno?

Ravno zadnjih 7-10 dni se mi je začela sezonska močna alergija na trave in mi gre že zdaj konkretno na jetra, počutim se slabše kot pa v obdobju viroz pozimi. Tablete pa itak skoraj nič ne primejo. Pa šele začetek sezone je
crazy1.gif

20-30 in več let nazaj so bili ljudje isto alergični kot sedaj, morda se je manj zvedelo, sedaj z internetom lako zveš več.

Mnoge, oziroma večina alergij nima veze ne z dojenjem, ne z cepivi, ne z dodatki hrani. Pač, če se ti podre prag alergenov ki jih telo še prenaša, si alergičen že pri manjši količini. Veliko let rabiš da se ti stanje vrne v normalo, če sploh se.

Moj nasvet je da dodatno jemlješ veliko C vitamina in se čim manj izpostavljaš temu na kar si alergičen. Morda se bo z leti popravilo.

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Citat:
Uporabnik Afroman pravi:
20-30 in več let nazaj so bili ljudje isto alergični kot sedaj, morda se je manj zvedelo, sedaj z internetom lako zveš več.

Mnoge, oziroma večina alergij nima veze ne z dojenjem, ne z cepivi, ne z dodatki hrani. Pač, če se ti podre prag alergenov ki jih telo še prenaša, si alergičen že pri manjši količini. Veliko let rabiš da se ti stanje vrne v normalo, če sploh se.

Moj nasvet je da dodatno jemlješ veliko C vitamina in se čim manj izpostavljaš temu na kar si alergičen. Morda se bo z leti popravilo.

Ne vem no če je to res, da je bilo pred 30leti in več tudi toliko alergij. Če pomislim, da preko poletja nebi imel možnosti jest antihistaminikov, bi se mi pomoje utrgalo, ker to ni za nikamor. In če so pred 50leti živeli tako, potem pa res ne vem več. Pri meni se npr. alergija stopnjuje vse do te stopnje, ko začnem piskati v pljučih, napol me duši. Pa imam samo alergijo na pelode trav, nič drugega. Res si ne predstavljam kako bi preživel take dneve/tedne brez tablet, če bi se vrnil 50-100 let nazaj.

Meni se zmeraj bolj zdi, da je razlog v vseh teh kao "varnih" kemikalijah, ki jih pojemo, popijemo, oblečemo, namažemo, našamponiramo in podobno. Ker evolucija je pri človeku vedno poskrbela za to, da se je adaptiral na spremembe. V zadnjih nekaj desetletjih ali enem stoletju od kar na veliko uporabljamo kemijo čisto na vsakem koraku se pa človeško telo enostavno ni uspelo adaptirati v tako kratkem času.

Mirage

Pripravnik
30. nov 2007
223
10
18
Še en imunolog.. Naj uganem, prebral si Iluzije o cepivih, zdaj pa ti je vse jasno?

Sestavine pa so napisane v navodilih.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Jaz imam recimo alergijo in sem vrsto let mislil, da je to zgolj prehlad. Torej preživel sem, malce sem smrktal, to pa je bilo to.

Ljudje pred 20, 30 leti so verjetno mislili enako, ko jim je začelo teči iz nosu, vem da moji starši mislijo tako
smile-1.gif

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.