Al mora it vse u 3PM!

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Še nekaj je, kar pozabljamo, pri nas so izumrle uslužnostne in storitvene dejavnosti, enostavno jih ni ali pa je uporaba le teh enačena s hohštaplarijo.

Floki

Guru
6. sep 2007
10.131
3.186
113
Citat:
Uporabnik MadMitch pravi:

Ogo, v JS je izobrazba in leta službe edino merilo za plačni razred, ki ti odreja plačo.

Za večino JS to velja ne pa za vse. Ti lahko povem primer medicinske sestre ki je končala magisterij v Londonu (sicer obstaja tudi pri nas ampak ta faks v londonu je pač top šit ) pa je plačana diplomirana medicinska sestra ker pač oni magisterijev ne plačujejo. Seveda je faks drago plačala ampak samo za svojo dušo
grin1.gif
.

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
No ja, to so ekstra cvetke, načeloma pa velja kot sem napisal. Ja, zdaj je moderno to, da enostavno rečejo, da si preveč kvalificiran in za tako delo ne bodo plačali toliko, kot maš titlnov. Da je cel kup univ., ki delajo delo primerno za srednji kader, da srednješolci delajo za njegov plačni razred delo, za katero bi očitno potreboval univerzo... Mah.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Ja, zdaj je moderno to, da enostavno rečejo, da si preveč kvalificiran in za tako delo ne bodo plačali toliko, kot maš titlnov.

To ni nič novega. Sem sam doživel že v zgodnjih 90-ih...

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Citat:
Uporabnik Floki pravi:
Za večino JS to velja ne pa za vse. Ti lahko povem primer medicinske sestre ki je končala magisterij v Londonu (sicer obstaja tudi pri nas ampak ta faks v londonu je pač top šit ) pa je plačana diplomirana medicinska sestra ker pač oni magisterijev ne plačujejo. Seveda je faks drago plačala ampak samo za svojo dušo
grin1.gif
.

Pri medicinskih sestrah je prej obraten problem. Da tiste s srednjo izobrazbo delajo dela diplomiranih, plačane so pa tretjino manj kot diplomirane.

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Citat:
Ja, zdaj je moderno to, da enostavno rečejo, da si preveč kvalificiran in za tako delo ne bodo plačali toliko, kot maš titlnov.

Seveda ni nič novega in ni naš izum. Mene so Angleži veselo odslovili, ker sem bil preveč kvalificiran, čeprav sem bil takrat pripravljen delat za ponujeno plačo.
wink-1.gif

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Citat:

shocked-1.gif
a si pri 15 letih že imel diplomo?

nekdo

Pripravnik
22. jan 2008
949
2
16
Citat:
Uporabnik Jabe pravi:
Ja to sem pozabila napisati. Naj se že enkrat neha s to diplomo je treba imeti, znanje ti ne more nihče vzeti (kako znanje, se vprašam in ali obrtniško znanje ni znanje). Kaj je narobe s temi obrtniškimi poklici, razen tega, da se za njih ne potrebuje diplome in niso "visoko izobraženi", kar je danes seveda kletvica pri nas. Govorim seveda o mojstrih svojega poklica, ne spet o vsakem , ki firmo odpre za nekaj, kar še v življenju ni delal. Edini, ki so modro tiho pri takih debatah, so seveda ti mojstri. dokler jih je tako malo, so računi večji. Živijo pa bolj lepo kot vsi mi s faksom. Kar je domnevam cilj vsakega šolanja in izobrazbe - lepše življenje, mi cepci z diplomo se gremo pa zgolj preživetje.

Ni prav nič čudno. Res ste cepci!

1. Fakultetno izobraženih je v Sloveniji MNOGO preveč.
2. Nimajo praktično NOBENIH uporabnih znanj.
3. Glede na povedano posledično nimajo nobenh šans. Večina od njih...
4. Delajo preko študentskih servisov za 4-6 evrov na uro.
5. Kateri mojster (ali "mojster") v SLO pa dela na manj kot 15 ali 20 evrov na uro? Jaz ga ne poznam...
6. Torej...

Nazadnje urejeno:

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
Citat:
... Da je cel kup univ., ki delajo delo primerno za srednji kader, da srednješolci delajo za njegov plačni razred delo, za katero bi očitno potreboval univerzo...

Jah, jaz na to gledam drugače: kaj ti bo diplomiranec, ki še dva drata ne zna pravilno povezati (ne na shemi, kaj šele v praksi)?
In ja, če ti rabiš razvijalca, ki ne zna sam izdelati protopipa, ga lohk daš sam v proizvodnjo, da se tam nauči šraufati. Seveda za temu primerno plačilo. Dovolj smo plačali že njegov teoretični študij, da bi plačevali še praktičnega.
Na drugi strani imaš pa izkušene mojstre, ki znajo in delati in projektirati, imajo pa to smolo, da nimajo papirja. Te je treba plačati veliko bolje, kot diplomiranca, ki nima pojma.
Papirji kot podlaga za plačo so total brezveze. Pokaži, kaj znaš, pa ti bomo v skladu s temi spoznanji nakazali.
To, npr v Nemčiji, kjer majo vse pošlihtan, ni noben tabu, ampak praksa.

edit: Una baba, ki je diplomirala iz bureka, gre pa komot lahko k bližnjemu šipcu vprašat, če jo kaj rabijo. Dobro šolane prodajalke bureka so baje zelo iskane.
crazy1.gif

Nazadnje urejeno:

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
In potem bi eni še več otrok na te kvalitetne naravoslovne fakse pošiljali. Škoda denarja.

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
Naravoslovni faksi so že ok - za napredek države bolje, kot družboslovni. Toda, problem je, ker se tja vpisujejo mulci, ki so prej hodili na raznorazne gimnazije in o praksi nimajo pojma. Ergo - v kurikulum naravoslovnih faksov obvezno spet vnesti prakso.

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Ne samo prakso. Naš visokošolski sistem je itak konfuzen do konca, vsaj bil je, ker nihče ne ve kaj bi rad, vsak vleče na svojo stran, vsaka najmanjša pizdarija je najbolj pomemben izpit... Pred leti, ko je moja delala Zgodovino, jaz pa sem se prekladal po Angliji, na eni od tamkajšnjih univerz, smo se pogovarjali z njenimi "kolegi" in "kolegicami" tam. Reveži so skoraj okol padli, ko je povedala, koliko izpitov ima vsako leto. Če se ne motim je bilo okoli 15, ne me za besedo držat, medtem, ko so imeli v Angliji 5 (!) izpitov na leto. Začuda je bilo njihovo znanje povsem primerljivo, če ne boljše. V mojem fohu je bilo enako, pri nas nesnage, kolikor je češ, v Angliji študij prečiščen in fokusiran. Upam, čeprav malo dvomim, da se je v zadnjih desetletju in še malo, kaj spremenilo. Če se ni, smo v riti.

Dr_Strangelove

Fizikalc
1. nov 2007
3.073
2
36
www.pentagon.gov
Problem je v tem, ker folk več ne hodi v šole pridobivat znanje temveč papir. In gre deloma za globalni fenomen, ki pa je v Sloveniji še precej močneje izražen. Pri nas imamo namreč še slavni pregovor, pejd v šole, da ti ne bo treba delat, ...

Po drugi strani so pa top managerji in leaderji v svetu, ki so postavili imperije s samo končano srednjo šolo, so pa bili seveda samouki za svoj biznis, ki so ga postavili, npr. Bill Gates - Microsoft, Steve Jobs - Apple & Pixar, Larry Ellison - Oracle, ...

binebane

Fizikalc
30. avg 2012
1.229
0
36
Citat:
Uporabnik zakon pravi:
Jaz, pa mislim, da je potrebno našim otrokom dopovedat, da je poklicna izobrazba tudi cenjena in, da če si keramičar, strugar, ključavničar itd. ni nič slabega, ampak kvečjemu dobro. Taki kader se išče tudi v tujini.
bistveno več predstavitev poklicev v osnovni šoli - stimuliranje za poklicne srednje šole
tisti ki gre pa na gimnazijo pa predstvitve kam lahko gredo od tam
tako kot sedaj deluje naš sistem vsaka šola srkbi da vsi oziroma čimveč konča njihovo šolo za naprej pa jih ne briga ker to ni več v njihovem interesu

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.098
11.195
113
včeraj sem gledal dokumentarec o Mclaren tovarni in o novem dirkalniku (zadeva je na partisu za vse zasenjake)..seveda takoj vau efekt in kje smo še mi, najbolj pa me je navdušilo in impresioniralapraktikantka direkt iz srednje šole, stara 19 let, seuči prakse in šraufa Mclarna oziroma sestavlja tega novega cestnega superšportnika. O tehniki pri 19 (pa še ženska) že zagotovo ve več kot 99,9% alterjevcev v avto podforumu. Tako to gre v tehnološko razvitih državah.