Aktivacija metabolizma

dTi

Fizikalc
5. avg 2007
340
31
28
OK, reality, če si šel jeb... dva zdravnika iz inata, potem si šel res neokusno predaleč.

Poleg tega je nekdo napeesdil BJ-ja v eni prejšnjih tem, da se doktorji pogovarjajo s pacienti, torej zabušavajo. Je to torej dobro ali slabo?

No, pa še druga plat zgodbe. Mojemu sorodniku je po diagnozi raka zdravnik napovedal še nekaj mesecev življenja. Pa smo šli po drugo mnenje. Drugo mnenje je bilo, da se da operirati, da se da zdraviti, ampak da ni garancij. Sorodnik je živel še 5 let za tem. To drugo mnenje je bil OIL.

Pa še moj osebni primer. Bil sem pri zdravniku, ki mi je za določeno stanje (poleg normalnega posega) predpisal aktivirano vodo. Sem plačal in vzel, uporabil pa je nisem. Začuda sem tudi brez tega okreval.

Če rabi kdo vzorec, imam dosti doz.
grims-1.gif

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Uporabnik dTi pravi:
No, pa še druga plat zgodbe. Mojemu sorodniku je po diagnozi raka zdravnik napovedal še nekaj mesecev življenja. Pa smo šli po drugo mnenje. Drugo mnenje je bilo, da se da operirati, da se da zdraviti, ampak da ni garancij. Sorodnik je živel še 5 let za tem. To drugo mnenje je bil OIL.

Pa še moj osebni primer. Bil sem pri zdravniku, ki mi je za določeno stanje (poleg normalnega posega) predpisal aktivirano vodo. Sem plačal in vzel, uporabil pa je nisem. Začuda sem tudi brez tega okreval.

Primerov je lahko malo morje. Eni v dobro enih, drugi v dobro drugih. Žal eni ne razmišljajo, da bi lahko sodelovali z drugimi.

Pri zdravljenju raka alternativci nimajo kaj. Žal pa tudi onkologi (OIL, katerega ti hvališ npr.) niso brez napak.
Pred 4 leti so moji mami diagnosticirali raka. Diagnoza OIL je bila, da je preveč razširjen in, da se operacija ne splača. Ker imam okoli sebe precej zdravnikov (sestra, njen mož, kup kolegov) smo dosegli, da se je zbral širši konzilij, ki je potem odobril operacijo. Ko so jo odprli so bili presenečeni, da sploh ni razširjen in, da je lociran samo na delu pljučnega krila. Če ne bi imeli na in okoli KC veliko znancev bi bila moja mati sedaj sigurno že pokojna.

Drugi primer je vezan na alergije oz. dermatološke probleme. Imam dva kolega, ki imata res hude težave s kožo. Oz. sta jih imela. Zdravniki so predpisovali neke zvarke, katere so potem pripravljale lekarne. Brez učinka. Oba sta zelo zadovoljna z izidom obiska in terapije homeopata.

Tretji primer, če gremo od zdravstva k veterinarstvu so psi, ki so imeli težave s posledicami erihlije/borelije. Veterinarji in njihova zdravila niso pomagala, obisk homeopata in terapija (žal draga) pa je. In to dolgoročno. Eden od teh psov je odporen na antibiotike in so mu veterinarji zaradi klopnih bolezni napovedali zgodnjo smrt ali teško starost. Par mesecev terapije v obdobju, ko je bil pes že čisto bogi je privedlo do tega, da je sedaj, po šestih letih, "čisto OK". "Čisto OK" pa zato, ker ima kot 11 let star pes sedaj malo drugačne težave a tisto, kar ga je težilo od 3-5 leta je po homeopatski terapiji (žal dragi) pase.

Žalostno je, da se kvazi zdravniki tu gor posmehujejo nečemu, kar očitno v določenih situacijah deluje. In to v situacijah pri katerih sami nimajo rešitve in sami raje pustijo pacienta trpeti kot, da bi napotili nekam, kjer mu potencialno lahko pomagajo. In to je bedno.

Argument, zakaj se pa urgentnih primerov ne vozi k homeopatom je pa žal debilen in bi ga lahko nehali uporabljati (razen, če je tisti, ki ga vedno znova izpostavlja tudi tako debilen, da se tega ne zaveda).

dTi

Fizikalc
5. avg 2007
340
31
28
V drugem odstavku si do potankosti opisal mojo situacijo! Pač, tudi zdravniki se motijo v nekem znanstvenem okviru.
Jaz bom vseeno raje verjel preverjenim dejstvom in humanem odnosu zdravnikov do pacienta. Tolažba in nagovarjanje k upanju je lahko popolnoma izven domene religije.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.376
1.240
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Seveda ne pričakujem, da bodo (bomo) izgubili posel. Enough sick people for everybody.
smirk-1.gif

Faith-healing nategi niso vzrok, ampak posledica. Vzrok so, kot je xaxid že lepo napisal, tako ali drugače dovzetni ljudje. Enako z religijami. Oni samo servirajo to, kar ljudje želijo slišat.

Problem vidim v tem, da homeopati (oz. faith healerji na sploh) ljudi dejansko ne pozdravijo, ampak jim samo POMAGAJO, da ozdravijo sami od sebe. Kadar je to možno - odlično. Manj čirov na želodcih zaradi painkillerjev, manj zadetosti zaradi pomirjeval... I'm all in. Samo stvari so redko tako jasno črno-bele.

Problem je samo v tem, ker redkokateri šarlatan ve, kje je meja. A je tale izpuščaj res samo izpuščaj ali je zgolj ena manifestacija sistemske bolezni, ki bo pacienta spravila v zgodnji grob, če ne gre k zdravniku. A so te prebavne težave res samo psiha ali ima pacient raka na črevesju.
Tu se zadeve izjemno zakomplicirajo in samo znanstvena medicina lahko izpelje primerno diagnostiko in zdravljenje. Kakršnokoli odlašanje bo vodilo v slabšo prognozo in pogosto tudi prezgodnjo smrt.

Opciji sta dve:
- neka višja zavest populacije v smislu racionalističnega pogleda na svet, kjer faith-healing postane nepotreben (ja vem, sanjam...).
- alternativci z medicinsko izobrazbo, ki vedo, kaj delajo, in ki imajo dostop do dodatne diagnostike

Jasno ubiramo drugo pot, ampak to nikakor ne spremeni dejstva, da je homeopatija nateg in da v zdravstvo ne prinaša prav nobene dodane vrednosti in samo blaži škodo, ki jo povzroča neumnost populacije.

Odlično napisano, edino z zadnjim stavkom se ne strinjam čisto. Homeopatijo bi prej enačil s kakim psihoterpevtom (ali kaj so že), recimo. Ko se pač izkaže, da je klasika naredila vse, kar se da ali če je treba storiti kaj ob klasiki, se mu pač pomaga psihično. Zdaj ali te nekdo na suho z besedami obrne ali pa te prepriča, da ti bo ena vodica pomagal, je vseeno. V vsakem primeru na koncu verjameš in to zna pomagat, da se počutiš bolje (poudarek je na počutiš bolje, ne da ozdraviš) ... In vsi so veseli. Tako pač je, sprijazni se. Vedno bo obstajal kup ljudi, ki bodo to potrebovali. In na ta drugi način, ki si ga omenil, se vsaj škode ne dela (razen morda njihovi denarnici) ...

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Citat:
Uporabnik tis pravi:
Žalostno je, da se kvazi zdravniki tu gor posmehujejo nečemu, kar očitno v določenih situacijah deluje. In to v situacijah pri katerih sami nimajo rešitve in sami raje pustijo pacienta trpeti kot, da bi napotili nekam, kjer mu potencialno lahko pomagajo. In to je bedno.

Argument, zakaj se pa urgentnih primerov ne vozi k homeopatom je pa žal debilen in bi ga lahko nehali uporabljati (razen, če je tisti, ki ga vedno znova izpostavlja tudi tako debilen, da se tega ne zaveda).

Ponovno - realni efekt homeopatije (oziroma vseh alternativnih metod) je NULA. Gre za neke psihosomatske bolezni (ala že omenjene alergijčice), ki bi bodisi spontano izzvenele, bodisi so bile posledice stresa in ob izboljšanju psihološkega momenta izzvenijo tudi simptomi.

Argument, zakaj ni homeopatskih urgenc, je povsem na mestu. Že prej si se na vse pretege branil priznati relevantnost dejstva, da niti največji homeopatski "strokovnjak" ne more ločiti svojega zvarka (ko je enkrat že zmešan) od čiste vode. Enako je tu. Oboje je jasen indic, da je celotna metoda nateg in da se ljudje s stanji, ki jih domnevno pozdravi homeopatija - dejansko pozdravijo sami od sebe.

Res je prav tragikomično, kako obstaja neskončno subjektivnih solzavih zgodbic o uspehih homeopatije, ne obstaja pa NITI ENA obsežna peer reviewed dvojno slepa študija, ki bi potrdila višjo učinkovitost od placeba.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Res, ampak psihoterapevt vseeno deluje po neki relativno jasni metodi, medtem ko homeopat meša svoje zvarke v varnem zavetju mističnosti in nedostopnosti racionalnih metod raziskovanja.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.234
7.039
113
Potem deluje homeopatija v resnici kot placebo efekt?

Če ja, a ni v tem primeru ravno point, da "zdravljeni" ne ve, kaj se v resnici dogaja in misli da prejema "čudežno" zdravilo? Potem se bo homeopat res bolje odrezal, kot kak psihoterapevt, pri katerem bo "zdravljeni" točno vedel, o čem se gre.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Ne vem točno, kaj bi rad povedal.

Argumenta "ignorance is bliss" enostavno ne morem sprejeti, ker temelji na eni strani na neumnosti uporabnika ter na drugi strani na manipulatorski naravi ponudnika storitve. Malce srednjeveška metoda, se ti ne zdi?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.234
7.039
113
Da ne kopiram teksta: http://sl.wikipedia.org/wiki/Placebo

To je torej uspešno pri psiho-in-podobnih boleznih, to, kar si rekel, da bi ravno homeopati "zdravili". Pač nekdo si misli, da ga boli glava, dejansko pa ni nič fizično z njim narobe, a psiha prevlada in ima pač glavobole. Ok..dobi pač "vodo" pri homeopati in naenkrat misli, da je vse ok, in dejansko ga več ne boli.

Ista oseba bi morda morala hoditi tedne, mesece k psihiatru, da bi ga le-ta "prepričal" da dejansko ni nič narobe z njim in je bolečina le psiho narave.

Seveda je srednjeveško, a če človeku pomaga..pa naj pač verjame v tisto vodico, ne vidim nič narobe v tem.

Seveda je popolnoma druga stvar, če pride k homeopatu smrtno bolana oseba, homeopat pa ga zavaja, da mu bo "voda" pomagala. Ravno zaradi tega bi se moralo to reglirati, da se loči te izmečke in pač ostanejo tisti, ki dejansko prodajajo placebo efekt.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Povsem jasno mi je, kaj želiš povedati. Pač zakaj ne bi izkoristili možnosti, ki se ponuja, in uporabili še placebo terapijo.

Ja, na nek način imaš prav... ampak kot sem že rekel, za mene je takšen način gledanja na zdravljenje stvar neke temačne preteklosti, ko ni bil ideal razumeti, ampak slepo verjeti. Prepričan sem, da bi ob nekem miselnem napredku populacije tudi potreba (in potencialni) efekt placebo zdravljenja bil precej nižji.

Primer: psihično urejen človek veliko redkeje zboleva za psihosomatskimi boleznimi, saj lahko marsikater "notranji nemir" učinkovito reši sam pri sebi. Takšen človek obenem ne potrebuje placeba in hkrati je povsem jasno, da bo slednji tudi precej neučinkovit pri njemu. Ergo - če bi ljudje bili malo manj podvrženi raznoraznim miselnim zablodam, bi tudi v smislu bolezni veliko več govorili o striktno organskih boleznih.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Pa kaj tebi ni jasno? Kot bi steni razlagal...

Seveda, da homeopatija lahko pomaga. Še posebej, oziroma bolj natančno - edino tistim, ki sploh niso bolani in the first place. Pomaga točno toliko kot placebo. To je ravno point vsega skupaj.

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
Citat:
Ne vem točno, kaj bi rad povedal.

Jernej, ne paničari, ogovoril sem ti na vprašanje....., kar si v kasnejšem postu sam spoznal.....

Predlagam, da ti damo v podpis Homeopat......
smile-1.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Mislim, da še vedno ne štekaš, da homeopatija pomaga točno toliko kot placebo. Oziroma, da trenutno ni, vsem neštetim solzavim osebnim izpovedim navkljub, še vedno nobenega trdnega dokaza, da to ne bi držalo. In prav nič ne kaže, da ga bomo v prihodnosti dobili.

Sicer pa funkcijo interpretatorja lahko mirno opustiš. Bom zmogel sam in ne boš pogrešan.

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
Lej se bom nehal zajebavati stabo:

prvo, ne razumem da človek tvojga kova, tako odziva na moje provokacije...

drugič, homeopati so prodajalci megle oz še slabše, ampak ne razumem tvoje javkanje tuki, why not, če ljudje mislijo, da jim pomaga...

Kr se tiče samega zdravstva, rad kažeš z prstom na ZZZS in politiko.... Dejstvo je, da je v našem zdr. sistemu podobno kot v sodstvu, katerim je največ sodnikom na preb v EU stanje porazno... V zdravstvu je žal premalo zdravnikov, ampa še ti se obnašajo vse prej kot racionalno in ob morebitnih cvetkah, so le te deležne šikaniranja in celo nestrokovnosti...

Veliko odgovornosti (negativne) nosite tudi vi, kljub sistemu, ki ni rožnat. Ste zelo dovzetni na korupcijo in tako je tudi javno mnenje, ki se ne ustvari kr tako......

Rad se pa spušaš v vse drugo, kot v same zdravnike, ki so ti očitno sveti in ker tako rad omenjaš zasebno prakso, tam pa dejansko morš delat za kapitalista in mu prnest določeno dodano vrednost, drgač za razliko od sedaj, si drug dan na cesti... in ja bogati vlagatelji bi zaposlovali kitajce in poljake........

Nikol nisi objektiven, ampak braniš svojo branžo no metter what.....

Homeopatija, da zakaj pa ne.... če ljude pravijo da pomaga, ok.... naj vsak presodi... dokler odvajajo DDV me ne boli... očitno pa boli tebe in tebi podobnim............

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Kar se tiče provokacij. A misliš, da v RL pa nimam opravka s takšnimi ljudmi?

Torej si ti dejansko tisti, ki se delaš bolj neumnega kot si v resnici? Interesting concept. Sicer pa škoda... ker končno si napisal nek relevanten komentar, ki ima rep in glavo.

Pri alternativni medicini moraš gledati "the-big-picture", ki se imenuje javno zdravje. V Sloveniji že tako ali tako kronično primanjkuje zdravnikov in povsem neverjetno je, da se bodo sedaj na veliko preusmerjali v alternativno medicino (čeprav načeloma the money is very good). Tako ostane kot edina opcija, da bodo "placebo-zdravljenje" furali neizobraženi šarlatani, ki še povohali niso kakšne knjige o interni medicini. In kakorhitro bo padel državni žegn, bo samo še slabše. Absolutno nimaš pregleda na tem, koliko ljudi letno zafurajo ti "neškodljivi zdravilci" in ki pridejo potem veliko prepozno na obravnavo k onkologu. Seveda je potem v večini primerov v luči pacienta kriva znanstvena medicina češ, zdaj sem prišel, pa me ne znajo pozdravit.
Dokler je raven inteligence in zavedanja sveta okoli sebe takšna kot je, so vseeno potrebni določeni državni vzvodi, ki ljudi usmerjajo v, recimo temu pravilne na dolgi rok, odločitve.

Ali pa se gremo every-man-for-himself. Samo kakšna katastrofa bo to za povprečnega državljana, pa se velika večina ljudi sploh ne zaveda.

A ti si resno eden izmed tistih, ki verjamejo ministru in premierju, da je denarja dovolj in da je potrebna samo ena nova reformica in vse bo rožnato, pri čemer se prispevki ne bodo prav nič povišali? Ojej...
bonk.gif
Še nisi slišal za staranje populacije in pogoltnost farmacevtov, ki skupaj prineseta nenehno višanje stroškov zdravstva?

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
Še enkrat kr se tiče dohtarjev...... jasno mi je da je denarja premalo, jasno, mi je da tudi če bi ga bilo več, bi bilo isto..... Ker ste zravniki soodgovrni pri neracionalni porabi tega denarja..

Jernej v tem je vs keč, ste skorumpirana družba in omogočate preplačilo medicinskih pripomočkov preko in tudi sami prirejate porabo sredstev....

Seveda to veš in kljub vsemu kažep samo na določene inštance... Dobr tudi veš da tega v zasebništvu ni, ter dobro tudi veš, da je strošek plače hudo relavant pojma zasebništva...

Kr se tiče homeopatov, še enkrat zakaj ne, če po tvoje (se ne spoznam) zdravijo z placebom (kar se strinjam), jim škodovati ne morejo, rajši bi pa videl, da bi blo vsaj pod nadzorom neke organizacije....

Malomarnosti je pa že v vašem zdravstvu precej in ne mi govort da tega ni......., kako pa priznavate strokovne napake je jasno - jih ne..... Glede tega smo tudi edinstveni v EU....

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Zasebniki (verjetno misliš koncesionarje?) pogosto "racionalizirajo" stvari tako, da paciente preusmerijo na sekundarni nivo. Super, ne? Rabiš laboratorijske preiskave - napišeš napotnico in si "prišparal". Ni vse čisto tako, kot si predstavljaš...

Glede homeopatije še enkrat, ker ti očitno še vedno ni jasno: Loči med "neškodljivostjo" in škodljivostjo zaradi opustitve zdravljenja. Bo šlo?

Pa nehaj že s to tvojo korupcijo v zdravstvu. Skorumpirana je cela turbo-kapitalistična državica in res, zdravstvo ni izjema. Stvari je treba porihtat pri vrhu, če bi sploh bil interes. Tvoje spravljanje na zdravstveni kader pa je prav patetično. Po tvoje so zdaj glavni krivci zdravniki, ki delajo dan in noč za 10-15 EUR na uro. Prevelika doza Slaka zadnje čase?

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
ne koncesionarje ki šparajo na stroških dela sem mislu... zavedno se izogibaš bistvu....

homeopat z placebom ne more škodovati, mislim, pa da bi z po vzoru tujine tudi takoimenovano škodljivo svetovanje lahko zmanjšali na minimum (priznanje)

Kr se tiče zdravstva, sej tud v drugih branžah visokokvalificirani delavci delajo še za manj... poznam par ljudi, ki ima dežurstvo plačano tudi pod 10€....

Slak nima nič stem......., lahko pa odideš v tujino, tako kot sistemski inženir, vrhunski programer, arhitekt ali bilo ker..... Ti povsod vidiš probleme v denarju....

Point je, da vam zdravnikom paše da je tko in ne obratno.... Recimo ti si živ primer tega... jamraš kok zaslužiš: ja človek prodej svoje znanje zasebniku in ga prepričaj, da je tvoja dodana vrednost 10.000 na messec plače..

tvoje protihomeopatsko javkanje vidim, v zavisti, da nekdo z placebom pobira keš...., to je srš problema...

Prav tako uvoz tujih zdravnikov, mogoče si pa precenjen, tako kot so to spoznali marsikateri strojniki, programerji itd...

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Citat:
Uporabnik reality pravi:
homeopat z placebom ne more škodovati

Ne, seveda ne. Sem ti že napisal, kje je catch. Homeopat škoduje s tem, ker se pacientu zlaže, da ga bo placebo ozdravil! Očitno tebi ni jasno, kaj je bistvo te debate.

Zakaj so prepovedane piramidne igre pri nas? Imamo cel kup mehanizmov, ki preprečujejo, da bi posamezniki izkoriščali nevedne ljudi. Enako je tu.

Tako kot sem ti že napisal... boj se časov, ko bomo zdravniki dvignili roke najprej nad kontrolo javnega zdravja (v smislu homeopatskih in podobnih nategov) in takoj za tem še nad javnim sektorjem. Trenutno ima država monopol nad zdravstvom in brezveze nakladaš o "prodajanju znanja". Tam, kjer je to opcija (zobozdravstvo, ortopedija), je vsakomur jasno, da je bila prejšnja ureditev boljša za paciente (saj veš, koliko stane par minut čiščenja zobnega kamna, ne?) kot divji kapitalizem. In ko se bo VSE medicinsko znanje dejansko prodajalo... well... poglej si ZDA.

Živiš v nekem svojem svetu in misliš, da si za 100 EUR mesečnega prispevka upravičen do 100kEUR+ zdravljenja, ko ga boš potreboval. Takoj. Ti časi so pri koncu. Obeta se že nova reforma zdravstva, ki bo še več stvari potisnila v zasebni sektor, ki si ga tako zelo želiš.

Again - meni ne bo hudega. Kot mi tudi zdaj ni. Verjetno bo še bolje s finančnega vidika. Well... verjetno bo veliko, veliko bolje s finančnega vidika. Ampak plačal boš ti. Tako da ne nakladaj, da je moja upravičena skrb za javno zdravje zgolj zamaskirana zavist.

Nazadnje urejeno: