Aktivacija metabolizma

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Kakšni so načini za hitro (seveda ne na škodo zdravja) aktivacijo/pospešitev mezabolizma?
Recimo, da se nekdo gre restriktivno dieto ali celo post. Avtomatska posledica tega početja (poleg odmetavanja teže seveda in pogojno čiščenja organizma) je upočasnjen metabolizem. Ki takoj ko se človek začne prehranjevat "normalno" povzroči nabiranje rezerv za naslednjo fazo "pomanjanja".
Torej, kako organizem prepričat, da za to ni potrebe?

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Čimveč obrokov na dan....to in samo to. Pa tudi kar uravnoteženi naj bodo (obrok brez proteinov ni obrok).

Pa pitje veliko vode! Vsaj 3l na dan.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Citat:
Uporabnik Malecky pravi:
Čimveč obrokov na dan....to in samo to. Pa tudi kar uravnoteženi naj bodo (obrok brez proteinov ni obrok).

Pa pitje veliko vode! Vsaj 3l na dan.

Torej bi bila zona dober pristop. No, saj je, preizkušeno. Jeba je samo v tem, da mora to bit trajen način prehranjevanja. Čim "zdrsneš" si na starem - šlauf okrog pasu in odvečna masa po celem telesu s svetlobno hitrostjo. Zato tudi sprašujem ali obstaja način za trajno prepričevanje telesa naj ne počne neumnosti ...

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
dosti intenzivnega gibanja( tek, plavanje, hoja v hrib..) . recimo vsaj 2 uri na dan, če je možno več. dosti presnega sadja in zelenjave. čim manj ogljikovih hidratov - beri kruh, sladkor, žitarice... odpadejo

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Ni čisto res...ko maš enkrat tako pospešen metabolizem si lahko marsikaj privoščiš. Tudi po 2 ali večkrat tedensko lahko veliko pico zmažeš, pa jo čez ene 3 urce že ne čutiš več....spet lačen.
cheer.gif

Je treba kar za nekaj mesecev popustit, da se metabolizem spet upočasni....zna se pa zgodit ja, vem iz lastnih izkušenj.
frown-1.gif
Pač držat se je treba max prekrška ali 2 na teden kar se tiče bedarij oz. najbolje je kompletno zamenjat stil sam to ni enostavno.

Železna disciplina kar se tiče obrokov pa vse reši....prinese tudi to, da lahko poješ veliko hrane, sam še vedno pa si obremenjen z urnikom.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Citat:
Uporabnik Malecky pravi:
Tudi po 2 ali večkrat tedensko lahko veliko pico zmažeš, pa jo čez ene 3 urce že ne čutiš več....spet lačen.
cheer.gif

To drži tudi pri upočasnjenem metabolizmu
evil.gif

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Citat:
Uporabnik Malecky pravi:
Ni čisto res...ko maš enkrat tako pospešen metabolizem si lahko marsikaj privoščiš. Tudi po 2 ali večkrat tedensko lahko veliko pico zmažeš, pa jo čez ene 3 urce že ne čutiš več....spet lačen.
cheer.gif

Je treba kar za nekaj mesecev popustit, da se metabolizem spet upočasni....zna se pa zgodit ja, vem iz lastnih izkušenj.
frown-1.gif
Pač držat se je treba max prekrška ali 2 na teden kar se tiče bedarij oz. najbolje je kompletno zamenjat stil sam to ni enostavno.

Železna disciplina kar se tiče obrokov pa vse reši....prinese tudi to, da lahko poješ veliko hrane, sam še vedno pa si obremenjen z urnikom.

Hmmm ... kako je že s tem časovnim okvirjem? Ker zadnjič sem se držal Zone ene tri mesece. Dokler sem se držal je bilo v redu, potem je šlo pa samo navzgor.
Zona je pet obrokov na dan trije glavni enakovredni -razporejeni na 5 ur+/-, dva prigrizka, vsi uravnoteženi 40 OH - 30 B -30 M. Kalorije omejene 1500 - 2000 kalorijc. Nobene lakote do 4 ur, razen ko začne jebat glava
evil.gif
.
Torej, pri tem režimu je zadeva laufala samo dokler sem se ga držal. Potem pa v krivine, počasi pa okroglo
jezen.gif

Aja, štartam pa iz posta.

Bom pa pogledal knjigico, hvala za napotitev
nahrung002.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:
Kakšni so načini za hitro (seveda ne na škodo zdravja) aktivacijo/pospešitev mezabolizma?

Jih ni.

Aktivnost metabolizma je prilagojena organizmu, ne pa tvojim potrebam po fiziološki estetiki. Karkoli izven tega, bo tako ali drugače škodljivo vplivalo na telo.

Ravno zato sta restriktivna dieta ali post najbolj idiotska načina za izgubo telesne teže.
bonk.gif

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Fiziološki estetiki?! Hmmm ...

Idiotska mogoče, delujeta pa. In to hudo dobro, vsaj post. Škodljivih posledic ni, vsaj jaz jih ne čutim. Razen potrebe organizma, da potem kopiči zalogo. In način za uravnavanje te potrebe mora obstajti. Ker drugače bi bi vsa populacija kopičila zaloge brez meje. Pa sam veš, da obstajajo posamezniki, ki lahko požrejo slona, pa še vejo ne zato. Njihov organizem stalno deluje s prekomernimi obrati ...

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:
Idiotska mogoče, delujeta pa. In to hudo dobro, vsaj post.

Ni mi čisto jasno, kaj si s tem želel povedati...

Sicer pa je popolnoma vseeno filozofirat, ker ni čisto jasno, kaj je cilj tvoje spremembe prehranjevalnih navad:

1. Anoreksičen, BMI<20 izgled.
2. Zelo muskularen, BMI>25 izgled.
3. Nekaj vmes, s poudarkom na zdravju.

Vsak, ki mu je vsaj malo jasna človeška fiziologija, ti bo jasno povedal, da ključ do normalne telesne teže in zdravega telesa na sploh ni zmanjšanje vnosa kalorij, temveč v prvi vrsti povišana ne-bazalna poraba ter bolj uravnotežena prehrana.

Saj mi je jasno. Ti bi imel tabletko, ki bi nabila bazalni metabolizem v višave, tako da bi kratko sklenila dihalno verigo in bi dejansko telo svojo energijo spreminjalo v toploto, ki bi jo lepo pošvical ven (oz. bi se pač malo manj toplo oblačil). Ni lepšega kot pojesti en masten obrok, pojesti tabletko, ki ti telesno temperaturo dvigne za 0,1-0,2 stopinji Celzija. Malo se spotiš in to je to. Milijoni let evolucije so poskrbeli, da naše telo varčuje z energijo in večina najbolj osnovnih metaboličnih procesov je tesno vpetih v ta princip.

Seveda obstajajo take tabletke. Če začnemo pri kakšni bolj benigni stimulaciji ščitnice pa vse do načrtnega ukinjanja spanca, ter adrenergičnih stimulansov, amfetaminov in kokaina. Škodljive posledice? Presodi sam...

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:
Idiotska mogoče, delujeta pa. In to hudo dobro, vsaj post.

Ni mi čisto jasno, kaj si s tem želel povedati...

Sicer pa je popolnoma vseeno filozofirat, ker ni čisto jasno, kaj je cilj tvoje spremembe prehranjevalnih navad:

1. Anoreksičen, BMI<20 izgled.
2. Zelo muskularen, BMI>25 izgled.
3. Nekaj vmes, s poudarkom na zdravju.

Vsak, ki mu je vsaj malo jasna človeška fiziologija, ti bo jasno povedal, da ključ do normalne telesne teže in zdravega telesa na sploh ni zmanjšanje vnosa kalorij, temveč v prvi vrsti povišana ne-bazalna poraba ter bolj uravnotežena prehrana.

Saj mi je jasno. Ti bi imel tabletko, ki bi nabila bazalni metabolizem v višave, tako da bi kratko sklenila dihalno verigo in bi dejansko telo svojo energijo spreminjalo v toploto, ki bi jo lepo pošvical ven (oz. bi se pač malo manj toplo oblačil). Ni lepšega kot pojesti en masten obrok, pojesti tabletko, ki ti telesno temperaturo dvigne za 0,1-0,2 stopinji Celzija. Malo se spotiš in to je to. Milijoni let evolucije so poskrbeli, da naše telo varčuje z energijo in večina najbolj osnovnih metaboličnih procesov je tesno vpetih v ta princip.

Seveda obstajajo take tabletke. Če začnemo pri kakšni bolj benigni stimulaciji ščitnice pa vse do amfetaminov in kokaina. Škodljive posledice? Presodi sam...

Pejva po vrsti;
1. Dokaj dobro si ugotovil kaj hočem. Ne čisto, blizu pa
cheer.gif

2. Rad bi tretjo opcijo. Na MSO mi gre stalno brez glavo nalaganje masti. Jebat ga, pač rad dam kaj dobrega v usta. Dobro pa dandanašnji (vsaj zame) pomeni kalorično. Od kar se grem poste, je to še bolj srbeče
evil.gif
Ker pač evolucija (po tvoje) seka ven. Niti slučajno pa nisem pripravljen se it doživljenske restrikcije pri kalorijah.
3. Post ni noben bavbav. Večinoma se ga ljudje lotevajo ali zaradi zdravstvenih razlogov ali zaradi čiščenja organizma. Logika pravi, da ni dobro telesne sisteme obremenjevat iz dneva v dan in da jim je dobro privoščit nekaj počitka. Temu se reče čiščenje. Stranski efekt za te ljudi je odmetavanje teže. Glede na to, da jaz nisem nikoli imel zares kakšnih (resnejših) težav - razen občasno z dokaj prekomerno težo (recimo +/- BMI 30), se jaz postov lotevam predvsem zaradi stabilizacije teže. Preden sem se loteval postov, teža ni naraščal tako hitro ob enaki hrani. To kar sprašujem je kako organizem spraviti v tako (ali boljše ravnovesje).
4. Strinjam se, restrikcija ni trajna rešitev (čeprav se menda tisti črvi, ki so živeli "tri dni namesto dva" ob polovičnih porcijah naj s tem ne bi strinjali
evil.gif
). Ampak dejstvo je, da je telesna vadba (se pravi kurjenje kalorij) v končni fazi za organizem enako kot restrikcijska dieta. Vprašaj kateregakoli fitnesarja, ki je ostal na enaki prehrani po prenahanju rednega treninga kot prej. Dobro, kile grejo malenkost počasneje gor zaradi mišic (dokler trajajo), grejo pa. Zame je to jojo ...
5. Tista tabletka je slišat zelo mamaljivo, stranski efekti pa ne. Obstaja kakšna brez stranskih efektov? Ker še enkrat - poznam ljudi, ki požrejo vola, pa izgledajo bolj posušeni kot jaz zdajle ... Pa ne mi z genetiko in podobnim.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:
Post ni noben bavbav. Večinoma se ga ljudje lotevajo ali zaradi zdravstvenih razlogov ali zaradi čiščenja organizma.

Zanimivo... jaz ne poznam nobene medicinske indikacije za post.
smirk-1.gif

Za "čiščenje organizma" sem tudi že slišal, ampak mi do sedaj še nihče ni povedal, kaj naj bi to pomenilo in zakaj naj bi to bilo dobro (oziroma je bila razlaga tako brez repa in glave, da sem se samo za glavo držal).

Pač zaenkrat to dajem v new-age-bullshit predal, skupaj s še marsikatero novodobno internetno zablodo.

Kakorkoli pogledaš, je človek "samo" produkt evolucije, ki je naš organizem skonstruirala za sila drugačno življenje, kot ga živimo danes. Redna telesna vadba poizkuša vsaj delno simulirati ta nekdanji vsakdanjik nomadsko-nabiralniško-lovskega človeka. Tako da tvoja ideja, da je to enako kot restrikcijska dieta, ravno ne drži. Zmožnost človeka, da zdrži več kot en mesec brez hrane, ni nastala zato, ker bi bilo to "zdravo", ampak zato, ker je bilo to nujno potrebno za preživetje.

Ljudje, ki se prekomerno ukvarjajo s fitnesom, pridejo pod drugo točko. Njihove mišice so prekomerno razvite za neko normalno življenje in ob prenehanju preobremenjevanja telesa je povsem logično, da se razgradijo v maščobo. Ideja je, da ti furaš neko konstantno rekreacijo, ki po eni strani zagotavlja potrebo po določeni muskulatori in po drugi pomaga pri energijski bilanci.

Še enkrat, takšna tabletka ne obstaja. Bazični metabolizem je gensko pogojen. Nihanja lahko povzroča srednja letna temperatura okolice in pa vnos hranil. In pa seveda starost.

masterr

Fizikalc
14. apr 2010
1.502
0
36
ok. Cerkno
Zdrava prehrana in gibanje
1-2x/teden (obrok) se lahko nažreš ko pujs.
Poskusi jest kakšno pusto meso, skuta z banano, zelenjav, sadje, kar je nepredelano, pa kak olivc al pa oreščke, sam to ni tko simpl, traja, da se ti res pozna na telesu.

Nazadnje urejeno:

B81

22. jul 2007
37.619
10.913
113
1500-2000 kcal.... se zgodi, da kak dan zaradi guzve sploh ne pojem več kot kakih 1000 kcal...dopoldan ni časa, ker je kaki obisk v sluzbi ali kaj podobnega, potem ob 3 nekaj, potem pa sploh ni lakote več do večera...

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Ljudje, ki se prekomerno ukvarjajo s fitnesom, pridejo pod drugo točko. Njihove mišice so prekomerno razvite za neko normalno življenje in ob prenehanju preobremenjevanja telesa je povsem logično, da se razgradijo v maščobo. Ideja je, da ti furaš neko konstantno rekreacijo, ki po eni strani zagotavlja potrebo po določeni muskulatori in po drugi pomaga pri energijski bilanci.

A res, a kr mišična vlakna se razgradijo v maščobo????????

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
No food days ala hujšanje pol luninih menah
hysterical-1.gif
Se je drugače meni kar obneslo, vmes pač ješ redno in zmerno (prave stvari) na no food day pa piješ samo vodo oz. nesladkane pijače in to je to.

2-3x na mesec ni bil noben problem tako, pokurilo se je nekaj rezerv, kar je pokazala tudi vaga (dobro za motivacijo
smile-1.gif
), pa lažje je bilo naslednji dan zmerno jest, ker ti niti ne paše obiln obrok.

Ni "prav" lahko pa zelo pomaga, tisti dan brez hrane nisem ravno laufal maratonov oz. sploh nisem mel kake rekreacije, vem pa da energijo sem čez cel dan mel, kar jo ob nepravilni prehrani ponavadi nimam oz. nisem mel.

Tudi pravilno hujšanje z več vadbe in pravilno znižanim oz. prilagojenim bolje rečeno kaloričnem vnosu je treba na cca. 14 dni spreminjat, ker se telo preveč navadi in vzdržuje stanje, kar je nezaželjeno če želiš izgubit težo. Ko se to zgodi je potrebno popravit prehrano razmerje b/oh/maščob oz. spremenit kardio vadbo.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Zanimivo... jaz ne poznam nobene medicinske indikacije za post.
smirk-1.gif

Za "čiščenje organizma" sem tudi že slišal, ampak mi do sedaj še nihče ni povedal, kaj naj bi to pomenilo in zakaj naj bi to bilo dobro (oziroma je bila razlaga tako brez repa in glave, da sem se samo za glavo držal).

Pač zaenkrat to dajem v new-age-bullshit predal, skupaj s še marsikatero novodobno internetno zablodo.

Kakorkoli pogledaš, je človek "samo" produkt evolucije, ki je naš organizem skonstruirala za sila drugačno življenje, kot ga živimo danes. Redna telesna vadba poizkuša vsaj delno simulirati ta nekdanji vsakdanjik nomadsko-nabiralniško-lovskega človeka. Tako da tvoja ideja, da je to enako kot restrikcijska dieta, ravno ne drži. Zmožnost človeka, da zdrži več kot en mesec brez hrane, ni nastala zato, ker bi bilo to "zdravo", ampak zato, ker je bilo to nujno potrebno za preživetje.

Še enkrat, takšna tabletka ne obstaja. Bazični metabolizem je gensko pogojen. Nihanja lahko povzroča srednja letna temperatura okolice in pa vnos hranil. In pa seveda starost.

Verjamem da ne poznaš nobene indikacije. Te pač niso naučili. Sem spada tudi čiščenje. In na tej stopnji razumevanja sveta okrog sebe absolutno moraš vztrajti na tem kar si naučen ali pa tvegaš, da se ti bo sesul svet, razumem. Če pa te zanima kakšne so indikacije za post in kaj lahko naredi za zdravje pa kontaktiraj g. Iztoka Ostana (in njegovo ženo). Načeloma je možakar hudo prijazen in rad pojasni kaj se je dogajalo z njim. Pa še pedantne sorte človek je (se pač giblje v akademskih krogih) in mislim da ima kup dokumentacije ...
Je pa res da post ni rešitev za vse težave, niti ni rešitev za vse ljudi z isto težavo. Ampak tudi aspirin ni, pa to vas ne ustavi, da ga na bi predpisovali (recimo, samo kot prispodoba) ...

Normalno gibanje in fiskulturiranje res ni enako kot restrikcijska. Športno ali pa samo rekreativno udejstvovanje pa je. Ker z njim pokuriš več kot vneseš (če je to cilj). Ko s takim režimom prenehaš, ostaneš pa na enaki hrani je rezultat popolnoma isti kot po prenehanju redukcijske diete. Pa ne govorim o ekstremih ...

Jp, verjamem da tabletke ni. Tudi če bi bila je ne bi vzel. Zato me pa zanimajo prijemi sotrpinov. Nekaj idej sem dobil, hvala vsem
nahrung002.gif