jaz sem drugače prebral. Merlin ima v alfa verziji že vključen aimesh, tako da bo že naslednji mesec ali v dveh na volju tudi pri merlinj.
Za domačo rabo je povsem dovolj. Jaz imam TP-Link 1043ND V3 za cca 50€ in brez težav folga 3 PC-je, službeni laptop, TV, printer, 2 telefona in nekaj smart žarnic.
Gor je openwrt, skonfiguriran je QoS, VPN server za remote access domačega omrežja, guest wifi, guest LAN port za službeni laptop in DNS-level adblocker (ala Pi-hole). Dela brez težav in RAM-a nikoli ne požere več kot polovico. Tudi ko torrenti na polno laufajo na 100/10 liniiji.
Tako da res ne vem kaj vi delate doma, da rabite routerje za 200€. Ni to enterprise okolje...
S custom FW se da marsikaj nastavit, so pa potem ogromne razlike v zmogljivosti, sploh ko prideš do bolj kompleksnega QoS, L7 firewall pravil, source routinga in predvsem enkripcije pri VPN. Pa tudi pri hitrostih in stabilnosti WiFija je kar razlika, da kakšnega seamless roaminga med APji ne omenjam. Tale tvoj 1043ND v3 je kolikor vem žal 2.4GHz only, kar je sploh v bloku s kopico sosednjih wifiji omejeno uporabno, za višje hitrosti pa itak NO GO. Zdaj kaj v resnici rabiš doma, se bi dalo debatirat, je pa vseeno kar razlika, če ti WiFi leti tam realnih in stabilnih 300-600Mb/s namesto 30-60Mb/s, ki ti jih še občasno ubije sosedova mikrovalovka. Sploh danes, ko so že domače pipce v svet hitrejše od tega kar spraviš čez 2.4GHz Wifi, kaj šele stvari v lokalni mreži, kjer zna bit že žični gigabit ethernet bottleneck.Za domačo rabo je povsem dovolj. Jaz imam TP-Link 1043ND V3 za cca 50€ in brez težav folga 3 PC-je, službeni laptop, TV, printer, 2 telefona in nekaj smart žarnic.
Gor je openwrt, skonfiguriran je QoS, VPN server za remote access domačega omrežja, guest wifi, guest LAN port za službeni laptop in DNS-level adblocker (ala Pi-hole). Dela brez težav in RAM-a nikoli ne požere več kot polovico. Tudi ko torrenti na polno laufajo na 100/10 liniiji.
Tako da res ne vem kaj vi delate doma, da rabite routerje za 200€. Ni to enterprise okolje...
Ta tplink je 300mbps N standard. Kaj ima to veze z AC standardom ves samo ti.
Rpi3 ne zmore vec kot 6-8mbps. To je za NAS skoraj neuporabno. Sele Rpi4 zmore vec.