Kredit v CHF je bil spekulacija ce si zivel in placo prejemal v EU. Ce si zivel v svici ni bilo tezav ker si pac dobival CHF in ti je bilo vseeno ce je EUR manj vreden napram CHF. Ce imas pa ti kredo v EUR in vzames SOM pa nic ne spekuliras. Ves da bo euribor rasel skupaj z ostalimi stvarmi. Ce bo sel v abnormalo bo banka naredila tudi korekcijo FOM.Citat:
Uporabnik netko pravi:
oba kredita sta špekulacije, ravno tako kot je špekulacija predvidevanje, da bo vrednost nepremičnine rastla (čeprav to nima nobene veze, ker kredit ne odplačuješ z vrednostjo nepremičnine ampak z mesečnim obrokom, ki ga da od plače) in točno tako kot je bilo tudi jemanje kredita v švicarjih čista špekulacija
ampak po vzoru, ki ga je sodišče razsodilo nedavno (ničnost) se nam ni treba ničesar bati samo zadosti se nas mora zbrati in dovolj dolgo moramo jokat pa bomo že dosegli, da nam bodo svojo lastno neumnost, neobveščenost, nepoučenost... pokrili
in če se vrnem na osnovno zadevo fom in som sta še kako primerljiva s situacijo s švicarji... oseba, ki danes jemlje kredit pri zdravi pameti mora razmišljati o tem ali bo vzela kredit po fiksu ali sprejemljivi obrestni meri saj je hudo verjetno, da bodo obrestne mere v prihodnosti krepko nad temi, ki so danes jemlje in recimo zaradi debate rečemo, da si želi kredit po FOM in ker si želi nekaj novega velikega želi znesek ki je nad zmogljivostmi torej ni kreditno sposobna, zato bi morala prilagoditi znesek kredita, ker pa tega ne želi SAJ REŠUJE SVOJ STANOVANJSKI PROBLEM vzame kredit po SOM, danes noben big deal in ta oseba bo ponosno imela svojo nepremičnino vse bo lepo dokler recimo da bo to Draghi ne zaropota in dvigne obrestne mere v nebo. Takrat bo ta oseba imela znatno višji obrok in če je že danes na meji tega kar lahko plačuje bo še manj v prihodnosti. Meni se je pri 60000 eur na 15 let to poznalo kot skoraj 200 eur višji obrok. Torej tudi jemalci danes imajo pred seboj spremenljivko in nihče ne more povedat kdaj in za koliko bodo obrestne mere zrastle, tako kot nihče ni pričakoval, da bo švicarska centralna banka naredila to kar je, ker če boš kdo rekel, da je vedel ga bom prosil naj mi pokaže koliko je zaslužil iz tega naslova.
In če se še sam naredim budalo je skrajni čas, da se organiziramo saj nam nihče ni povedal, da bodo obrestne mere tako poskočile meni bi ničnost kar sedla saj bi 12 let zatem to že pomenilo, da se poplačal vse kar sem dolžan, samo zdravemu človeku mora biti jasno, da ne more svet tako laufat.
To dvoje (chf kredite in SOM vezano na euribor) primerjat je mesanje jabolk in hrusk.