Tole s šparanjem večinoa ne gre skoz. Ajde, za nek znesek že, tako da recimo po tem, ko začneš delat, živiš še 5 let doma in daješ na stran. Kakor pa greš nekam v najem, ne boš dosti prišparal. Prišparat se da recimo par deset jurjev, potem pa hoče iti vsak na svoje in imeti familijo (ne recimo tako kot jaz, ki sem čakal in gradil brez kakšnih večji kreditov, potem sem moral pa že kot star konj vozit okoli voziček.
Glede FOM je pa takole: ne dobiš je za vsak znesek in za vsako dobo odplačevanja. Danes jo dajo sicer malo lažje, vseeno pa boš težko dobil FOM za kaj več kot 15 let (pa še v tem primeru je pri trenutnih obrestnih merah pri FOM strošek kredita orenk večji (v rangu 10-20 jurjev).
Jest sem imel še iz rane mladosti izkušnje z spremenljivo obrestno mero in to iz časov opazno večje inflacije, tako da sem se tega zelo otepal in raje vzel večkrat po manjši kredit (recimo 5 jurjev na tri leta), ko se je rabilo kaj večjega poflikat (streha, kuhinja itd...). Če kupuješ v kosu stanovanje seveda ne gre tako, in moraš stisnit.
Saj pravim, jaz "frankovce" razumem, pač z vedenjem da je šel marsikdo preko svojih zmožnosti (vključno z vsemi, ki pravijo da se kredita v euribor ni dalo dobiti - se ga je, a precej manj ugodno), se mi pa zdi tale sodba čisto mimo.
"Pravično" bi bilo da se zadeve postavi v enake okvire, kot če bi recimo ti takrat vzeli Euribor kredit in se poračuna za vsak mesec na novo obroko in obresti za prestali del. Prvih nekaj let bi jim šlo v minus, potem nek čas faj v minus, zdaj pa spet tam nekje. Zadeva bi se poračunala, za naprej bi bili dolžni manj, pa še vedeli bi kaj jih čaka v prihodnosti.
Pa se mi ne gre za banke, daleč od tega, vem pa da lahko denar, izgubljen ob takih sodbahm, dobijo sam ood nas: neposredno ali pa preko spet neki državnih pomoči.