A so jemalci kreditov v frankih bogi?

uuu

Fizikalc
19. jun 2010
1.766
14
38
To je point: glede kredita se ni nič spremenilo:

če sem ti jaz posodil 100.000 CHF je prav in pošteno, da mi tudi vrneš 100.000 CHF (+obresti v CHF).

V tem je tudi vsa "znanost".
če je vrednost CHF padla glede na druge valute, bom jaz na izgubi, sicer pa ti, jbg, če se greš forex (loterijo z valutami) lahko samo upaš na profit, nekdo bo pač potegnil kratko.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
Citat:
Uporabnik PIC pravi:
Nihce pa ni omenil naslednjega. Ker so"svicarji" zaradi nizkih anuitet jemali bistveno visje kredite kot evrokredarji, lahko recemo, da so tudi svicarji precej krivi za se dodatno napihovanje cen nepremicnin.

LP,
PIC

To sem že v drugi temi napisal...
Citat:

KSZ.....

Prov je k***** zabitim. So nepremičninski balon pumpal, zdej naj pa požerejo.

Jst sem šel na novo prebeljeno klet gledat za superugodnih 100k€ leta 2008, sem se obrnu in pozabu na "stanovanje" v Ljubljani za nekaj časa.

Potem se je pa alkohilik oglasil...
Citat:
jtfc in a misliš, da če nebi bilo "balona" da bi ti kaj bolje lahko kupil? nebi. ker se nebi gradilo. folk nebi prodajal... pač veriga...

Mah prov jim je, 5x naj preplačajo
evil.gif

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.195
3.822
113
Gledam in v glavnem jokcajo babe, pa tisti, ki imejo orenk zneske, tako imenovani srednji razred (kar pomeni da so/smo) reveži, samo vemo še ne tega. Po FB pa povsod slike nekih eksotičnih držav, jadranje, potapljanje itd... Tukaj ne gre za nobene reveže (ti so ponavadi tiho in plačajo).

Kdor je vzel 60-70k, verjamem da si je reševal stanovanjksi problem. Tisti za 130, 150 ali celo 170 jurjev tudi, samo očitno na predrag način.

In ravno to je tista tragika celotne situacije: nezavedanje ljudi kako draga zadeva so tako dolgoročni krediti, seveda pod vtisom navidezno nizke obrestne mere na kredti v frankih. Verjamem da bi marsikdo v primeru da bi moral vzeti kredit v eurih (in pogoji za evre) raje dvakrat premislil oziroma vzel precej manj.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.160
6.997
113
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:
Citat:
Uporabnik netko pravi:
Caki mal si mogoce pomislilbda je pristal tam zato ker je ocenil ali pa je celo banka rekla da 150000 mu pac ne dajo in clovek je pozrl knedl in se odlocil da bo vlozil 50000 eur v bajto starsev in tam zivel namest v stanovanju ki bi ga placeval preko svojih zmogljivosti...
Zelo blizu. Pa v bajti bi ostala ena sama oseba, na dolgi rok to pomeni metanje denarja v kanto za smeti.
Dodam še eno: osebno ne poznam človeka, niti enega, ki mu je s samo lastnim delom, prihranki in dvema normalnima plačama uspelo kupit parcelo in zgradit bajto ali pa kupit samo spodobno stanovanje. (
redface-1.gif
ok enega, je pa res uspel v življenju s svojo firmo).
No ker si rekel da je dovoljen kredit: jaz in moja. ce bova kredit redno odplacevala ga bova odplacala pri 55. ce bo slo po planu bo odplacan prej. Lej da se. Ampak je treba garat, je.biga.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.160
6.997
113
Citat:
Uporabnik ginek pravi:
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:

A ves kaj je za zjokat zalostno? Da si tok zabit, da si preprican da pamet siris naokoli. Kako lahko hkrati omenjas inteligenco in potem das za primerjavo nekaj kar nima osnovnih parametrov primerljivih?!
Ah daj no Apollo8, zabit je tist, ki zabija svoj čas z moderatorsko funkcijo na tem forumu.
Pojdiva na IQ test, če upaš.
Komot, a so rezultati mensa standardiziranega testa merodajni?

Citat:
Uporabnik ginek pravi:
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Da si se peljal po cesti in je vate trcil kamion, nima nicesar skupnega z najemom kredita v CHF. pravilna primerjava bi bila: Peljes se po cesti z avtom, ki lahko nekoc sam od sebe obrne volan v levo (in ob nakupu si to vedel). no in avto volan enkrat obrne v levo in koncas v kamionu. To je primerjava.

Jaz na valutna nihanja nimam vpliva enako kot na volan v avtu - pri slednjem imam 100% vpliv. Lahko pa se zgodijo nepredvidljive stvari, torej tovornjak iz nasprotnega pasu.
A si prebral kar sem napisal? Si razumel? Ti nas mali intelekt. Napisal sem, da bi bil primer tak, da bi ti povedali, da lahko avto kadarkoli sam od sebe obrne volan, ti bi pa avto vseeno kupil in se cudil pol ko bi prislo do nesrece. A si zdej dojel? Piz.da najel si kredit ki je vezan na tujo valuto. Zakaj se pa za tajske bahte nisi odlocil? Aja so bli nestabilni, ja je.ba ane. Za svicarje pa nisi pomislil da lahko mal zaplesejo? Nisi ne. Sej mogoce pa tista o IQ testu ni tok neumna ideja, ce se ugotovi da si dejansko prikrajsan pri pameti bos morda lahko na sodiscu dokazal d anisi vedel kaj podpisujes.

Citat:
Uporabnik ginek pravi:
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Ce bo nuklearko pognalo v zrak bo to nesreca. Pravilna primerjava bi bila: Objavljeno je prosto mesto delavcev v NE Fukushima...majhna verjetnost da prejmes smrtno dozo ampak vcasih se zgodi. Ti gres tja delat in umres. To je primerjava.
Nesreča je tudi valutno nihanje, nanj imam toliko malo vpliva kot na NEK. Tudi previdet se očitno ne da.
To ni nobena fa.king nesreca ampak posledica tega, da je svicar vezan na druge stvari kot euro in mu zato vrednost raste/pada drugace. A res? A valutnih nihanj se ne da predvidet? Bejz no, to si sedaj ugotovil? Pravi mladi raziskovalec si. nekaj se da predvidet nekaj pa se ne da. Ampak da bo pa svicarska centralna banka enkrat prenehala z omejevanjem rasti svicarja napram eur se je pa dalo predvidet. Cisto na logicni osnovi - enkrat bo prislo do spremembe stanja razen ce je tvoja trditev da bi morala omejitev (omejevanje chf napram eur) limitirati proti neskoncnosti.

Citat:
Uporabnik ginek pravi:
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
In ne vem kaj serjes, se vedno morte odplacat isto kredita kot prej. Enako visino obroka imate v CHF. Sej ste v vzel v tej valuti ane? No pol pa nakazuj banki v CHF ce bo kaj lazje. Aja tecaj se je spremenil. Jeba, ampak s kreditom to nima veze (ima pa s tvojimi izdatki v EUR, to mi je jasno...ampak ce si uzival v plusih valutnega trga pa daj zdaj se v minusih). Pa nic ti ne privoscim, briga me, sam ne demagogije zganjat. Pa ne zahtevat da drzava da kaj zraven ker tam gre pa tudi za moj denar. zdej pa nazaj na FB jokat
Nihče ni dobil enega CHF na račun. Nihče ne zahteva od države nič. Zahteva samo da je kreditna pogodba v vseh svojih elementih, dejansko kreditna, ne pa neka terminska pogodba z vsebinami valutnega trgovanja.
Tvoj denar? Stavim, da ga prispevam več v državno malho kot ti. Posredno potem financiram tudi tebe.
Ja, ker se v slo posluje z EUR prej z SIT. Ampak v pogodbi pa je bilo jasno navedeno da je kredit vezan na CHF in da ga de iure jemljes v CHF.

Lepo da prispevas v blagajno, priden. Sam preveri pri racunovodstvu da ne celo prevec. Ker na osnovi tvojih logicnih sklepov in dojemanja financnega sveta obstaja realna moznost, da tudi na drugih podpodrocjih lastnega racunovodstva sepas in psoledicno prevec nakazujes drzavi.

Aja pa se za konec: Ce res tako veliko das drzavi potem imas tudi veliko dobicka (a ves davek je vedno na osnovo vezan). Ob tem se mi poraja vprasanje kako da nisi predcasno poplacal kredita in se resil placila obresti? Al je bilo z vidika financiranja se vedno ceneje kredo placevat in visek denarja obracat? A ves no, vse je posledica odlocitev. Sprejel si jih sam.

Snaga1

Pripravnik
3. sep 2012
257
0
16
Citat:
Uporabnik ginek pravi:
Citat:
Uporabnik Snaga1 pravi:
Ko vse to berem sem zgrožen, koliko finančno nepismenih ljudi je, ne samo "švicarji", ki jim ni jasno, da se jim kredit vodi v CHF in nikakor niso zdaj dolžni več kot prej, ampak jim glavnica kar lepo pada že vsa ta leta, ampak tudi tukaj na forumu je precej cvetk.
V šoli ne bi škodil kakšen predmet o finančni pismenosti, ki bi obravnaval davke, kredite, depozite, osnove vrednostnih papirjev, opozorila pred Ponzi shemami in podobnimi piramidarji...
Švicarjem pa jebiga, ste hazardirali s tujo valuto pri kreditu, a ko varčujete premislite o plusih/minusih nakupa zlata, srebra, dolarjev ipd., ali tudi tam ravnate enako, "v gostilni pravijo, da bo srebro samo še raslo, se splača"? Ko se gre za prisluženi denar vsak dobro premisli kaj z njim, ker se zaveda koliko truda je šlo vanj in nerad riskira izgubo, pri kreditu pa je to "denar z neba", kaj bomo izgubljali čas z razmišljanjem, podpiši pa gremo v IKEO gledat pohištvo!

Še eden tak, ki je prepričan, da so krediti v švicarjih, ter da se njemu nič ne more zgodit.. Niso in tudi vprašanje do kdaj je banka imela švicarje, če so sploh bili. Glej če bo tebi UKC odrezal napačno nogo, na kateri boš potem staknil gangreno. Boš pač sam kriv, ker si zaupal v njihovo znanje, kaj pa nisi šel po drugo mnenje oziroma preveril kirurgovo znanje in psihofizično usposobljenost tik pred operacijo. Te stvari so vendarle vsem jasne.
bonk.gif

Moj kredit je v EUR, tako kot moja plača in moji prihranki. Verjel ali ne, za avto sem celo vzel kredit s fiksno obrestno mero, čeprav je bil dražji, ampak sem do zadnjega obroka vedel kakšen bo.
Seveda so bili krediti v CHF, to da ti je banka dala na račun EUR je stvar dogovora, tudi da ti plačaš banki obrok preračunan iz CHF v EUR je stvar dogovora, lahko bi brez problema dobil denar v CHF in vračal v CHF, menjava pa bi bila tvoj problem, to sploh ni pomembno, edino kar je merodajno je, da je bil kredit najet v CHF.
Kje je banka dobila denar je popolnoma nepomembno, a ko v trgovini kupiš Alpsko mleko je pomembno, če je to mleko Mercator plačal neposredno Ljubljanskim mlekarnam ali je kompenziral z najemnino, ki jih Ljubljanske mlekarne plačujejo, ker uporabljajo parking od Mercatorja za svoje namene. Čisto izmišljen primer, ampak popolnoma primerljiv.
Če mi UKC reče, da imajo zanesljivega kirurga, ki vsakič odreže pravilno nogo, samo rehabilitacija traja 2 leti, ali drugega kirurga, ki je izredno spreten in posledično traja rehabilitacija po njegovem posegu samo 1 leto, občasno pa se zmoti in zamenja levo z desno, sam se pa odloči pri kateremu se boš operiral. Če bi se odločil za tistega, ki občasno zgreši nogo, bi si bil seveda sam kriv, saj sem vedel v kaj se spuščam in bi bil lahko samo tiho. Enako je s krediti, kdor najame kredit v tuji valuti je jasno, da sprejema valutno tveganje, za kar ima lahko tudi določeni del profita, lahko pa ne.

dejan_

Guru
23. maj 2012
2.436
2.182
113
Dejansko stanje se sedaj kaže v Sloveniji - cela zgodba o uspehu do leta 2008 je bila zgrajena na pufih, kot vidimo tudi v CHF. Poleg tega so ti krediti samo napihovali nepremičninski balon.

Evo še en resnični primer kolk je bil folk butast pred krizo, v času zlatih kreditov
Se spomnim leta 2007-2008, ko so bile cene na plafonu. So se delali bloki na obeh straneh Tržaške v Ljubljani. Stvabenik je dal m2 po mislim da 2700€, na drugi strani železnice pa mislim da Kraški zidar nekaj čez 3000€

So hodili kupci na Stavbenik z gotovino, podpisovali predpogodbe, plačevali avanse, hodili na gradbišče ko se je šele kopalo za temelje - malo da se niso tepli kdo bo kaj kupil.
Potem je prišla kriza, so pa začeli jamrat da so bili nategnjeni, da je cena previsoka, hoteli so preklicovat pogodbe, avansi nazaj...

Ista zgodba kot sedaj s Švicarji.
Kdo ti je kriv če si se sam zajebal - nihče, pač požreš kar si zajebal in gremo dalje.

Pa še ena za usput - a kdo ve koliko so imeli gradbinci RVC-ja pri ceni 2700€/m2 - dajte malo ugibat, jaz vem.

ThaShizznitt

Fizikalc
13. jan 2008
4.781
4
38
Svicar: Avto sem kupil res ugodno, novga sm dobil za 25k, ful oprema. A si skesiral? Ja valda, na banki sm kredo uzel pa ke nesu.....in on bo trdil, da je avto za 25k kupil, ne glede na to, da bo za to vsoto banki odplacal 30k. On ni avta za 30k kupil, on ga je za 25k! Na smrt!
stupid-1.gif

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
Zdej pa nehajte brezsrčniki, ker Marija iz NM se je ujezila !
evil.gif

P.S Kakšna je razlika med onanacijo in masturbacijo, ker nevem če delam prov...
confused-1.gif

dejan_

Guru
23. maj 2012
2.436
2.182
113
Citat:
Uporabnik ThaShizznitt pravi:
Svicar: Avto sem kupil res ugodno, novga sm dobil za 25k, ful oprema. A si skesiral? Ja valda, na banki sm kredo uzel pa ke nesu.....in on bo trdil, da je avto za 25k kupil, ne glede na to, da bo za to vsoto banki odplacal 30k. On ni avta za 30k kupil, on ga je za 25k! Na smrt!
stupid-1.gif

Pa dobr to maš te izvedence - mam kolega ki bo dal za Vivarota nekaj čez 27 jurjev ko ga bo odplačal v 7 letih. Če bi ga skeširal bi dal pa 22. Če moraš avto za 27 jurjev odplačevat 7 let, ti mora biti v štartu jasno da si tega ne moreš privoščit.

Ampak ovce so za strižt, jebiga

dejan_

Guru
23. maj 2012
2.436
2.182
113
Citat:
Uporabnik jtfc pravi:
evil.gif

confused-1.gif

Eno je z levo, drugo pa z desno roko

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
Citat:
Uporabnik dejan_ pravi:
Citat:
Uporabnik jtfc pravi:
evil.gif

confused-1.gif

Eno je z levo, drugo pa z desno roko

Me bodo spet obtožil, da sem levičar
bonk.gif

YuGec

Fizikalc
18. avg 2007
2.801
0
36
"Švicarje" bi bilo potrebno vprašati, če so (oz. njihovi starši) v času Jugoslavije tudi jemali kredite v markah in ne v dinarjih?

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.220
1.364
113
Pri nas je precej ljudi jemalo kredite v šilingih... pa je potem šiling konkretno zrasel, precej več kot zdaj CHF. Se je kje kdo pritoževaL?

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.160
6.997
113
Citat:
Uporabnik ginek pravi:
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:

A ves kaj je za zjokat zalostno? Da si tok zabit, da si preprican da pamet siris naokoli. Kako lahko hkrati omenjas inteligenco in potem das za primerjavo nekaj kar nima osnovnih parametrov primerljivih?!
Ah daj no Apollo8, zabit je tist, ki zabija svoj čas z moderatorsko funkcijo na tem forumu.

Tole sem spregledal od našega intelektualca... A si dejansko v svoji blodnjavosti zacel verjet da sem jaz kak moderator ali kaj podobnega?