A smo ovce ali nismo?

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.027
113
Citat:
Uporabnik BureKm pravi:
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Je sicer bolje kot Mramor (ali je bil tak minister???)...

Glede na to, da še za ime nisi prepričan, mi je jasno, da tudi Mramorjevega dela ne poznaš kaj preveč.

Brez dvoma je bil:
1. Eden redkih ne-političnih ministrov.
2. Najbolj sposoben finančni minister v slo.
...
V glavnem - ne nabijaj o stvareh, ki jih ne poznaš.
Brez dvoma je s svojo davčno reformo konec mandata hotel še bolj obremeniti srednji sloj (redno zaposlene). Pika. Po tem ga poznam, imena ne rabim in to je vse, kar moram vedeti o finančnem ministru. O Bajuku pa vem to, da je malo po malo znižal dohodnino in davek na izplačane plače. To me zanima.
Na naslednjih volitvah bi glasoval za tistega, ki bi to naredil malo bolj odločno... A je kak tak?
Zanimivo pa, kako so to prikazovali mediji. Rumeni časnik Finance je celo LDS-ovo vlado pisal o tem, kako ne more podjetje dovolj stimulirati strokovnjakov, ker dohodnina in davek na izplačane plače poberejo preveč. Pri tem so se denimo sklicevali na Akrapovičevo stanje firme. Ko je zadnja vlada znižala število dohodninskih razredov in nekoliko znižala to krajo denarja zaposlenim, pa je udarila na plan s člankom, koliko je Bajuk sam sebi s tem povečal plačo. Po tistem članku sem pa Finance odpovedal. Saj ne moreš verjeti, da časnik pozabi, kaj je svetoval politikom eno leto nazaj.
Zaposleni smo v naši državi enostavno prikrajšani proti ljudem, ki lahko del posla speljejo skozi sivo ekonomijo. Ne more imeti inženir takega standarda, kot ga ima frizerka s s.p. ali gradbenik, ki lahko kak račun zamolči. To me enostavno moti. Seveda sta tu dva ukrepa, eno je, da se sivo ekonomijo poskuša zajeziti, drugo pa, da se "poštenost" naredi bolj sprejemljivo. Za neko normalno plačo moraš podjetju prinesti min 5000€ fakturirane realizacije na mesec, če so tvoja osnovna sredstva s katerimi delaš relativno poceni. Zidar na fuš pa mora za enak neto delati kakih 150 ur (* 8 - 10 € / uro).

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.027
113
Citat:
Uporabnik Ares pravi:
pepe, zakaj bi ti spet udaril takoj po folku, da bi nagrebel več denarja (satelitsko cestninjenje)?
crazy1.gif

Ali nebi bilo bolje prevetriti razne zatohle resorje...recimo ogroooomno denarja spuhti v zdravstvu. Namesto da bi ti spet uvajal neke dodatne stroške za državljane, bi jaz recimo raje prežvečil javno zdravstvo. Da ne govorim o povečani efektivnosti DURS-a pri izterjavi davkov pri pravnih osebah (tu recimo leži kar zajeten kup denarja)...šele ko bi šel čez vse resorje, šele potem bi se lahko karkoli odločal glede dodatnega skubljena ljudi. Znalo bi se celo zgodit, da bi se kakšno skubljenje celo prenehalo...
Sigurno imaš prav, samo si velik entuziast. Tega ne bo nobena vlada naredila v našem volilnem sistemu. Vsak minister bo ob sprejemanju proračuna zagovarjal, da dobi njegovo ministrstvo več ali enako denarja kot prejšnje leto. Pa tudi, če ministrstvo nima potem kaj početi s tem denarjem. Sicer bo vojna med strankami v koaliciji.
Jaz mislim, da se te reči sicer morajo iskati, samo učinek ne bo drastičen (kot bi lahko bil). Mislim, da je edina rešitev, da nekatere stvari v celoti gredo iz proračuna.
Denar v proračun pa zmeraj da izključno raja, ki dela. Tudi, če gre za davek na dobiček. So pač plače nekoliko nižje, da je denarja enako za lastnika. Potem pa se mi že zdi bolje, da ne udarimo raje kar povprek, pač pa tem, kar kdo uporablja (denimo cesta).

Ares

kamikaza
19. jul 2007
4.622
0
36
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Pa tudi, če ministrstvo nima potem kaj početi s tem denarjem. Sicer bo vojna med strankami v koaliciji.
Mogoče bi bilo v tem primeru bolje da bi imeli večinski sistem. Tako bi bila stranka neposredno odgovorna volilcem - sedaj pa je tako, da noben ne prevzema celotne odgovornosti ker se sklicujejo na razne koalicijske pogodbe. Še več, stranke sedaj dobesedno nategujejo volilce z raznimi programi, saj se ve da programa ne bodo mogli v celoti izpeljati zaradi koalicijske pogodbe. In tu mešajo d*ek (zahtevajo ugodnosti) stranke ki sploh niso zmagale na volitvah.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.027
113
Sigurno lahko resni stranki večinski sistem omogoči, da več naredi tekom mandata. Samo katera naša stranka je resna? Lahko to tudi pomeni, da v 4-ih letih več zaserje... V sedanjem sistem ima vseeno pozicija neke probleme sama s sabo in še neko majhno moč ima tudi opozicija.
In še ena resnica: državljani imamo različne interese. Ni neka rešitev dobra za vse in ni ena stranka za vse. Eni bi radi plačevali čim manjše davke kot zaposleni, drugi bi radi čim več pridobili od raznih socialnih transferjev in eventuelno tu in tam naredili kaj na črno, tretji bi radi imeli nizko obdavčene kapitalske dobičke. Meni se na žalost zdi, da kratko vleče že vse naše vlade prva skupina, čeprav je še vedno največji del volilnega telesa. Nas je pa najlažje lupiti.

Dante

Pripravnik
3. sep 2007
544
0
16
sploh pa če bo tale klik spet v vladi. ne morš da verjameš.

v bistvu je vsaka koalicija talec manjših strank, ki nenehno izsiljujejo priboljške za svojo volilno bazo. najbolj tipičen primer je prav DeSUS. Tile so pripravljeni potopiti celotno državo zaradi svojih kratkoročnih koristi in to je njihov volilni program
bonk.gif
.