A je še komu smešno nad čim se folk navdušuje?

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
ma enih par res dobrih fotk ... ampak mam feeling, da full Photoshop laufa pri njemu ... ampak žalostno je to, da včasih ne tam, kjer bi moral ...
wink-1.gif

marko1

Pripravnik
1. jul 2008
274
0
16
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Mam tud take kolegice na FB.
grin1.gif
Nalepi sliko, potem se pa dela presenečeno, ko ji kdo napiše "ooo kok si luštna..." (mišljeno je, o kok maš hudo rit, hvala ker si jo pokazala na FB).....Ona pa odgovori "O ful hvala Sanel, sem čist zardela"

5ek mi je biu do zdj cist zamorjen, ampak ta komentar me je res nasmejal.
cheer.gif

marko1

Pripravnik
1. jul 2008
274
0
16
Citat:
Uporabnik DizzyReed pravi:
ma enih par res dobrih fotk ... ampak mam feeling, da full Photoshop laufa pri njemu ... ampak žalostno je to, da včasih ne tam, kjer bi moral ...
wink-1.gif

se strinjam, npr. sam menim, da bi bila ta slika veliko boljša v tej obliki:

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Citat:
Uporabnik DJ_Beat pravi:
Fotke so cisto brez kakrsnekoli ostrine.

ja samo jaz mislim, da je to zaradi programa, ki jih resiza. Ker tip zna uporabljati globinsko ostrino, sklepam, da je sposoben tudi delati ostre fotke. Je pa res, da ženski modeli z zelo pomanjkljivim oz brez make upa dostikrat niso ravno hvaležen motiv.

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.204
3
38
Kranj
rener.info
Ce ze toliko uporablja PS, bi lahko tudi konkretno resizeov, ne pa da na koncu dobi fotko primerljivo s kompaktom. Glede make-up bom pa brez komentarja, ker nimam pojma
grin1.gif

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
V kakšnem zaporedju gre že odstranjevanje šuma, ostrenje in resize?

Jaz delam tako: popravki na fotki [če se mi zdi potrebno], resize, ostrenje na koncu.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.409
3.801
113
davorinm.wordpress.com
Če potem delam v Lightroom-u na RAW, pa resizano exportam, potem ostrim JPG pomanjšano verzijo ali kaj?

Je pa tud opcija "sharpen for screen" v exportu.

marko1

Pripravnik
1. jul 2008
274
0
16
a ni sharpen, potem noise removal, potem resize? :D :D

lol, salo na stran - to so osnove, ki bi jih moral vsak poznati

Noise removal je vedno prvi korak, sharpen pa zadnji

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Citat:
Uporabnik marko1 pravi:
a ni sharpen, potem noise removal, potem resize? :D :D

lol, salo na stran - to so osnove, ki bi jih moral vsak poznati

Noise removal je vedno prvi korak, sharpen pa zadnji

načeloma res...

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
ne vem, men Lightroom vse sam naredi ... fotke so ostre, razen če jaz zahebem.

Photoshopa pa ne zalaufam za drugo, kot powatermarkat fotke (še to ne več) pa če imam kakšno dvostransko fotko za v Story, pa je original premajhen, pa ga je treba povečat.

čeprav, Ligtroom 3 tud to naredi z odliko ...
wink-1.gif

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
LR-ja žal ne poznam. Delam samo v PS, za knjižnico pa uporabljam kar Picaso.
Moj "workflow" je sledeč:
- fotko, ki jo želim obdelati, odprem v camera raw
- naredim popravke
- shranim v ps formatu
- flatten image
- resize
- usm (unsharp mask)
- save for web and devices

Se splača prej pogledati, kam boš uploadal. FB baje komplet zj.ebe fotko (glede ostrine), če jo resiza. Wordpress (blogerska platforma) teh težav nima. Za ostale ponudnike (a la shrani.si) žal ne vem, ker jih ne uporabljam (razen flickra, kjer teh težav nimam).

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
zanimivo ...

za to, kar ti počneš z dvema programoma (oz. če štejemo še Picaso in Camera Raw posebaj s štirimi) jaz naredim samo zgolj z Lightroomom.
smile-1.gif

sem sprobaval še ostale programe, ampak čez Lightroom mi ga ni, sploh zadnja dva updatea - LR 2.7 in potem LR 3.0 - s tem slednjim ne rabim več PS-ja dejansko ...

ampak dobro, poznam veliko fotografov in vsak ma svoj workflow, vsakemu paše svoje.
smile-1.gif

kar se tiče uploadanja fotk - kadar uploadam fotke na FB, jih v LR-ju pomanjšam na 600 po daljši stranici and that's it, kvaliteto zbijem na 60%, meni so rezultati čisto okej. je pa logično, če bi vsako fotko podajal v boljših resolucijah, bi kmalu pokleknil ...
wink-1.gif

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.409
3.801
113
davorinm.wordpress.com
Ni ti treba shranjevat pa odpirat v PS.

Desni klik na sliko v Lightroom --> EDIT in photoshop

@Dizzy

REsizaj na 720 za FB. Toliko je max resolucija.
smile-1.gif

Drugače pa FB preveč kompresira sliko, ki jo naložiš. Tudi če jo resizaš na 720, ko jo uploadaš je slabše kvalitete kot original.

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Posledica lenobe...
tongue-1.gif

Z Lightroomom se dejansko nisem nikoli ukvarjal, picaso sem uporabljal že parkrat prej in mi je bila kul, zato sem jo nekako obdržal. V ps-ju posebej shranim, če vem, da bom moral še kaj spreminjat ali karkoli... da pač ne počnem 2x istih zadev.

Samo ena zadevica, če ve kdo iz glave - ali lightroom prebavlja tudi olympusov raw format (orf)? Tole pišem na mobitelu, pa se mi ne da it posebej gledat. Camera raw vem da je komaj v cs4 začel orf odpirat (v picasi ga je normalno odpiralo že od začetka).

marko1

Pripravnik
1. jul 2008
274
0
16
Citat:
Uporabnik trigga pravi:
Samo ena zadevica, če ve kdo iz glave - ali lightroom prebavlja tudi olympusov raw format (orf)?

Ja, podpira vse kar podpira Photoshop