8mi Kolač

netko

Guru
25. jul 2007
7.120
2.426
113
Nimam časa :D

Nisem gej in nisem posvojil otroka. Dajte se te o zmeniti v svoji skupnosti med sabo :-D

Proti splavu je tisti, ki piše: "Človekova pravica se v tem primeru kolektivizirala in ratala moj problem in jaz s tem nočem imeti nič saj to pravico" ker še kar ne šteka, da na račun te pravice ni drugih pravic zanj nič manj. Kot da je splav zakrament, ki ga nujno moraš dati čez, če ne te čaka pogubljenje.

To me je spomnilo na štos iz Novic, iz začetka 90ih, rubriki se je reklo Kolofoktar, v času ko se je sprejemalo novo ustavo:
-Dobr se še spomnim, ko so homiče zapirali. Pa še pred desetimi leti je bilo vsazga sram. Danes pa bi pedri radi prišli v ustavo!
-Ja, imaš prav... Jaz sem bom odselil, še preden bo postalo obvezno.
kaj zdej pametuješ, saj ste jih vi zapirali...

in sem proti umetnemu oplojevanju samskih žensk... naj posvojijo psa ali pa mačko
če smo odkriti če si nekdo res želi otroka se ga lahko posvoji. Te dni prebiral zgodbo na Siolu o 15 letni Nini ki je v domu, ker nima staršev/skrbnikov. Ne mi rečt da nekdo ki si želi otroka ne more posvojiti takega bitjeca, skrbeti zanj. Po drugi strani pa tudi tak otrok dobi vsaj delček tistega kar mu pripada kar imajo drugi

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.735
8.072
113
če smo odkriti če si nekdo res želi otroka se ga lahko posvoji. Te dni prebiral zgodbo na Siolu o 15 letni Nini ki je v domu, ker nima staršev/skrbnikov. Ne mi rečt da nekdo ki si želi otroka ne more posvojiti takega bitjeca, skrbeti zanj. Po drugi strani pa tudi tak otrok dobi vsaj delček tistega kar mu pripada kar imajo drugi
Prosim ne pametovat ker ocitno ne poznas tematike. Sicer nekaj let stara statistika ampak:
V povprecju je v RS posvojitev 30 letno. Sem so vstete posvojitve znotraj druzine (umrejo starsi in posvoji teta npr). Parov ki cakajo posvojitev je cca 400. Velikokrat gre za otroke ki so precej “uniceni” zaradi okolj iz katerih prihajajo.

V nasi drzavi se veliko vec uporabljajo resitve z rejnistvom.

tako da tudi ce si nekdo res zeli otroka to ne pomeni da se ga kar posvoji.

Prosim ne pametovat ker ocitno ne poznas tematike. Sicer nekaj let stara statistika ampak:
V povprecju je v RS posvojitev 30 letno. Sem so vstete posvojitve znotraj druzine (umrejo starsi in posvoji teta npr). Parov ki cakajo posvojitev je cca 400. Velikokrat gre za otroke ki so precej “uniceni” zaradi okolj iz katerih prihajajo.

no saj tudi rejništvo sodi v ta sklop. Vsekakor imamo otroke ki potrebujejo starše, skrbnike, rejnike in na drugi strani ljudi ki bo to rad bili.

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.671
10.013
113
no saj tudi rejništvo sodi v ta sklop. Vsekakor imamo otroke ki potrebujejo starše, skrbnike, rejnike in na drugi strani ljudi ki bo to rad bili.
Prosim ne pametuj, če ne poznaš zadev. Samska ženska nima šans da posvoji otroka. Dobro situiran par z lastno hišo, dobrimi službami je rabil v naši lepi 12 let, da je lahko posvojil otroka.

• Všeč mi je
Reactions: tony

tony

Guru
23. jul 2007
10.169
1.725
113

Tako je. V praksi ta številka pomeni, da je v RS nemogoče posvojiti slovenskega otroka.

Poznam ljudi, ki so posvojili otroka iz Makedonije in iz Afrike, ker je bilo to pri nas nemogoče. In greš po otroka in vsakemu tujemu birokratu, ki ti prekriža pot, plačaš ko zmaj.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.692
17.067
113
Lahko bi ostal pri bivši Jugi in naštel takšne nepomembne reči ko so ženska volilna pravica 1945, ogromen premik žensk v delovno silo (če nimaš lastnega dohodka, nisi svoboden), legalizacija splava v 50ih in pravica do splava leta 1977, neoviran dostop do izobrazbe.

Ampak že prej si nakazal, da ne veš, zakaj je splav človekova pravica in da te to moti. Po Mazziniju ni moja dolžnost prepričevati prepričane, ker je njihob odločitveni proces že odločen kot je (Za odločitev je bil nek odcep na AC, in tam mimo si se že odpeljal. Da bi se sedaj premislil je nemogoče, ker tistega odcepa ne boš več srečal. Zamujen je.). Ampak to je tak lep low hanging fruit, da bom probal.

A si ti lahko predstavljaš, da odraščaš v familiji z 18 otroki (moja babica) ali z 12 otroki (moj dedek)? Je to kakovostno otroštvo? Danes bi jim otroke socialna vzela ko keks.

Si lahko predstavljaš kaj pomeni biti nezaželjen otrok? Kaj nato rata iz teh otrok? (Si seznanjen, da je v Am. po letu 1990 (1972 so legalizirali splav + 18 let) dramatično upadlo število množičnih umorov, pravzaprav vseh umorov in tudi posilstev nasploh (pa nikakor ne moremo reči, da se jih manj prijavi in sodno sprocesira kot pred leto 1990?)? To je posledica legalnega splava, zaradi katerega se nezaželjeni otroci ne rodijo in nato odrastejo v psihopate.

Nisi bral Zupana, kako je obupana ženska lavfale gor in dol po hribu, da bi od izčrpanosti splavila? Nisi gledal filma Revolutionary road (mimogrede, film se dogaja v Conneticutu, kjer je bila v tistih časih vsaka oblika kontracepcije nelegalna), nisi seznanjem, da so ženske v obupu delale splave z iglami za štrikanje (v am. z železnimi obešalniki) in od tega umirale? Da se je delalo mazaške splave pri nestrokovnjakih po kleteh in na kuhinjskih mizah?

Da prepoved splava skozi vso zgodovino ni uspela izkoreniniti (splav je družbeni pojav, ki je vedno bil kljub prepovedi), smo pa ta rdeči z legalizacijo splava, izobraževanje in dostopom do kontracepcije dosegli, da število splavov v RS pada že dobrih 40 let? Da ženske zaradi splava ne umirajo več?

Da prepoved splava ne viša rodnosti, ker smo čisto empirično dokazali, da v družbah, kjer prepovejo splav pade rodnost, ker populacija iz strahu manj seksa?

In še nekaj: nosečnost vedno ne poteka pravilno. Lahko poteka tudi tako, da plod umre in je treba urgentno narediti splav, ker bo drugače nosečnica izkrvavela ali pa umrla od sepse. In, da ga zdravnik lahko naredi (in reši ženski življenje) mora biti splav dovoljen in ne sme biti kriminaliziran. Če je, potem v takem primeru pač poleg otroka, ki je že umrl, umre še ženska.

Ne gledaš, kaj se dogaja v am. po prepovedi splava zadnjih 5 let? Da se opravljaje splava že kriminalizira (in debatira o prepovedi kontracepcije)? Da v takih zveznih državah na urgencah GENRALNO sploh ne sprejemajo več žensk, ki so noseče, ker bi se vsak poseg lahko interpretiral kot pomoč pri splavu, če bi kot posledica urgente operacije plod umrl? Pač jih pustijo umreti.

Res nisi videl blazno slavnega posnetka neke zabite (ampak bele in bogate, zato je šlo v medije) noseče republikanke, ki so jo pustili na urgenci umreti zaradi izkrvavitve, ker je splav tam kriminaliziran? In njena zabita familija ni mogla razumeti, zakaj dohtarji ne naredijo splava - drugače bo umrla, prekleto?! Ne smejo ga, ker bi drugače šli v zapor. Je pa cela njena familija volila svetnika Trumpa. Ker splav delajo samo bolniki in čarovnice.
Waw... in kao jaz romane pišem :D

Samo 3 zadeve:
- Ne vem od kod si tole potegnil ampak tole ne drži niti približno (verjetno si me s kom zamešal):
Ampak že prej si nakazal, da ne veš, zakaj je splav človekova pravica in da te to moti
- Ne potrebujem razlage o smiselnosti človekovih pravic
- Prosil sem te za bolj podrobno razlago tvoje trditve "Pusti pri miru človekove pravice ki smo jih uvedli ta rdeči, ker je zaradi njih manj gorja na svetu." Osebno imam namreč malo drugačno vedenje o nastajanju, uvajanju in potrjevanju človekovih pravic in me ravno zato zanima ta tvoja verzija, hvala.

tony

Guru
23. jul 2007
10.169
1.725
113
2x si vprašal, kje to tle človekove pravice, zato sem napisal odgovor...

Kaj pa je volilna pravica, dostop do izobrazbe, dostop do dela (ustanovitev vrtcev smo zrihtali šele po 2. svetovni) in dostop do svobodnega odločanja o svojem telesu drugega kot človekova pravica?

Vse to so pri nas zrihtali ta rdeči. Pred njimi so bili na oblasti neki drugi, in to od nekdaj, časa so imeli vso človeško zgodovino, pa tega ženskam niso omogočili.

tony

Guru
23. jul 2007
10.169
1.725
113
Aja, pozabil sem še na dostopnost izobraževanja o kontracepciji in dostop do kontracepcije. Miklavčičeva piše, da so župniki pred 2. svetovno učili ne samo, da je coitus interruptus greh (doh), ampak razlagali, da naj tega desci ne počnejo, ker bodo od tega znoreli.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.692
17.067
113
2x si vprašal, kje to tle človekove pravice, zato sem napisal odgovor...

Kaj pa je volilna pravica, dostop do izobrazbe, dostop do dela (ustanovitev vrtcev smo zrihtali šele po 2. svetovni) in dostop do svobodnega odločanja o svojem telesu drugega kot človekova pravica?
Tole si definitvno nekaj zamešal. V tej debato do postavitve tega vprašanja sploh nisem sodeloval.

Vse to so pri nas zrihtali ta rdeči. Pred njimi so bili na oblasti neki drugi, in to od nekdaj, časa so imeli vso človeško zgodovino, pa tega ženskam niso omogočili.
Kdo torej, kdaj in katere človekove pravice se je na novo / prvič uvedlo na slovenskem prostoru? Dajva prosim malo bolj natančno no, tole je preveč posplošeno napisano, hvala.

tony

Guru
23. jul 2007
10.169
1.725
113
Če sem zamešal, se opravičujem. Priznam, da se mi gledati nazaj ne da. :)

"Kdo torej, kdaj in katere človekove pravice?"

Vse to so pri nas zrihtali ta rdeči, za vse od naštetega velja, da teh pravic pri nas ženske niso imele, in so jih dobile šele v zadnji Jugoslaviji v desetletjih po 2. svetovni:

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.692
17.067
113
Ni panike, si tako zapel v vse skupaj in toliko spisal, da je zmota povsem razumljiva.

Vse to so pri nas zrihtali ta rdeči, za vse od naštetega velja, da teh pravic pri nas ženske niso imele, in so jih dobile šele v zadnji Jugoslaviji v desetletjih po 2. svetovni:

A, ok, ti imaš torej v mislih točno določene človekove pravice. Zato pa sem te prosil za obrazložitev saj se lahko tisto tvojo izjavo dojema tudi kot da prej na slo prostoru človekovih pravic sploh nismo poznali in so (ste, lol) orali ledino. Jasno zdaj, hvala.

• Všeč mi je
Reactions: tony

netko

Guru
25. jul 2007
7.120
2.426
113

pišeš kot da so vrtci in šole pa ženska volilna pravica bili standard v evropi in svetu že od leta 1254, samo pri nas pa smo morali počakati na nastanek jugoslavije in prihod tita in partije da smo vse to dobili...
no in zaradi tega te ni mogoče jemati resno

• Všeč mi je
Reactions: MrDaco

tony

Guru
23. jul 2007
10.169
1.725
113
pišeš kot da so vrtci in šole pa ženska volilna pravica bili standard v evropi in svetu že od leta 1254, samo pri nas pa smo morali počakati na nastanek jugoslavije in prihod tita in partije da smo vse to dobili...
no in zaradi tega te ni mogoče jemati resno
Tita in ta rdeče pa omenjam predvsem zato, da vam nabije pritisk in vidite še pred očmi rdeče. Zabavno je, čuj.

V resnici je šlo za zelo kompleksne procese, kot so konec svetovne vojne, ogromne družbene spremembe (v nemško vojsko je Hitler spravil na desettisoče častnikov brez plemiškega porekla, v vseh nemški armadi v 1. svetovni je bilo pa takih nekaj 10) in vzpona leve politike, ki je končno prišla na oblast, KER JE DESNICA, KI JE BILA PREJ V EVROPI POVSOD NA OBLASTI ZRIHTALA SVETOVNO VOJNO. Nekaj tudi zaradi strahu pred vzponom komunizma (ki se je zdel uspešen gospodarski model) in Rusko vojsko.

V VB brez laburista Atleeja, ki je prišel na oblast 1945 niti slučajno ne bi uvedli univerzalnega javnega zdravstva, socialnega zavarovanja, zavarovanja za primer brezposelnosti, široke gradnje javnih stanovanj in hiš za revne vse v enem mandatu.

Imperij nad katerim sonce ne zaide, država izjemno bogatih ljudi, z večstoletno parlamentarno tradicijo se je o vseh teh rečeh prej prepirala vsaj sto let in vsakič je politika prišla do sklepa: teh ukrepov ne bomo uvedli, jebite se revni! Kako to, da so ljudje v VB morali na vse to čakati na levo vlado?

O vsem tem pa pišem, ker se v avantgardi zahodnega sveta (am.) dogaja proces odvzemanja priborjenih pravic, in vse to bo še prišlo tudi k nam, vi se boste pa delali, kot da je to normalno in da drugače ne gre. Ja, nekoč je bilo pa normalno, da ženske niso imele volilne pravice in o tem vas je treba izobraževati, vedno znova in znova.

tony

Guru
23. jul 2007
10.169
1.725
113
Matey: Orjemo še zdaj, saj vidiš. Ko bi me vsaj za to kdo kaj plačal... Tako pa grejo baterije v brezžični tipkovnici hitro v božjo m..... :-D