4K TV

ambient

Pripravnik
9. mar 2011
162
0
16
Pozdravljeni,

Gledam TALE 4K TV na Petrolovi strani in se mi zdi res ugoden nakup - sploh, ker obstaja možnost plačila na obroke. A je kdo je probal tehnologijo 4K. Kaj lahko sploh gledaš? Kakšna je razlika med full hd in 4k v praksi.

Hvala!

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
394
83
Z uporabo 4k se boš spet počutil kot s full hd 5 let nazaj. Pa ne mislim užitkov ampak živčno iskanje vsebin v ustrezni kvaliteti.

Punisher7543

Pripravnik
21. sep 2011
125
0
16
Cena je dobra glede na ceno ostalih podobnih televizorjev, vendar če bi sam kupoval bi vzel drugo znamko (LG ali Samsung). Glede 4K vsebin pa se strinjam z Numyem. Definitivno je korak naprej v tehnologiji, sam kaj ko boš edine vsebine ki ji boš lahko gledal so kratki videoposnetki na Youtubei in kak dokumentarec ki zaseda ogromno prostora (100GB in več). Tako da je trenutno 4K še vedno neuporaben, tako kot 3D že vrsto let. Veš da ga imaš v televiziji, vendar ga ne boš nikoli uporabil
frown-1.gif

Nazadnje urejeno:

mdragan

Pripravnik
30. okt 2014
993
6
18
Kupujem nov tv:55 inch ali 139 cm....sem neodlocen med samsungom ali lg....doma imam tri samsunge samo me lg trenutno nekako mika
Minimalne zahteve so 3d,smart tv,wifi integriran,min 600hz.... budget max 1200eur....kaj priporocate

Nazadnje urejeno:

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik Punisher7543 pravi:
Cena je dobra glede na ceno ostalih podobnih televizorjev, vendar če bi sam kupoval bi vzel drugo znamko (LG ali Samsung). Glede 4K vsebin pa se strinjam z Numyem. Definitivno je korak naprej v tehnologiji, sam kaj ko boš edine vsebine ki ji boš lahko gledal so kratki videoposnetki na Youtubei in kak dokumentarec ki zaseda ogromno prostora (100GB in več). Tako da je trenutno 4K še vedno neuporaben, tako kot 3D že vrsto let. Veš da ga imaš v televiziji, vendar ga ne boš nikoli uporabil
frown-1.gif
Pri 4K TV ob enaki velikosti ekrana imamo 4x manjšo piko. Torej je slika tudi pri HD kvaliteti signala bolj ostra.Da o predvajanju fotografij sploh ne zgubljam besed. Nenazadnje pa dandanes že običajni telefoni snemajo v 4K.

PS- le zakaj ne bi uporabljal 3D? Sam si ogledam najmanj en 3D film na teden. Pri 4K TV in pasivni 3D tehnologiji imaš full HD kvaliteto signala tudi pri 3D filmih.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.871
695
113
4K nima smisla, saj med full HD pa 4K ne vidiš razlike (razen če gledaš 50" TV iz 2m).

Da ne omenjam, da večina 4K televizij sploh nima ustreznega dekoderja (za x265). Torej bo podobna zgodba kot pri full HD televizijah izpred 5 let, ko si kasneje z njimi brez set-top-boxov nisi mogel nič začeti.

EDIT: popravljeno ime dekoderja (x263 -> x265)

Nazadnje urejeno:

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
263 je pa zares star kodek. Danes imamo že 265 oz HEVC.
Diagram ti kaže kako blizu lahko gledaš, da vidiš posamezno točko in nič drugega. Je pa dobra uteha, kot kislo grozdje in lisica.

PS le zakaj so zunaj že 8k?

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.871
695
113
Ups, sem se zmotil pri cifri. Vedel sem da je za 1 različna od x264, samo sem šel v napačno smer
redface-1.gif

Ampak moja trditev ob tem popravku še vedno drži - prve generacije 4K televizij so neuporabne zaradi odsotnosti x265 kodeka.

Citat:
PS le zakaj so zunaj že 8k?

Ponudba/povpraševanje. Enak odgovor kot zakaj obstaja Apple Watch za 17k$.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.219
7.038
113
Namesto 4K bi jaz raje gledal na OLED zaslone, če kdo hoče naredit korak naprej. Sam 4K po sebi ne bo naredil neke razlike, ker kot je rečeno, se ne opazi, edino če bi pač imel 4k source, ki so pa redki. OLED pa je...napredek. ampak tega ne bo za pod jurija
wink-1.gif

mdragan

Pripravnik
30. okt 2014
993
6
18
Nabavil 4k od lg....kvaliteta slike je boljsa ze pri navadnih programih,o hd programih (se posebej italijanski sky sport hd pa je top)....model ub850v

Nazadnje urejeno: