3G in 3,5G

Sokol

Pripravnik
4. avg 2007
660
9
18
Dolenjska
Lahko kakšen poznavalec pojasni, zakaj je telefon v stanju pripravljenosti na 3G, med prenosom podatkov pa 3,5G? Na nekaterih lokacijah pa tudi v stanju pripravljenosti in pogovora na 3,5G?
sprasujem se.gif

pretnarm

Pripravnik
22. jul 2011
52
0
6
Citat:
Uporabnik Sokol pravi:
Lahko kakšen poznavalec pojasni, zakaj je telefon v stanju pripravljenosti na 3G, med prenosom podatkov pa 3,5G? Na nekaterih lokacijah pa tudi v stanju pripravljenosti in pogovora na 3,5G?
sprasujem se.gif
Čisto osnovna razlaga:
3G je UMTS (prenos do 384 kbit/s)
3,5G je HSPA, ki omogoča hitrejše prenose podatkov (HSDPA (7.2 Mbit/s), HSUPA(do 5.76 Mbit/s), HSPA+(do 42 Mbit/s))

TUPLI

Fizikalc
12. jul 2010
4.703
0
36
All World
3G je tudi, ko je telefon prijavljen na UMTS900 bazo. Če je do sedaj bilo na 3.5G je lahko toliko obremenjena in piše 3G, tam gre prenos do 384 kbit/s.

Nazadnje urejeno:

Sokol

Pripravnik
4. avg 2007
660
9
18
Dolenjska
Citat:
Uporabnik TUPLI pravi:
3G je tudi, ko je telefon prijavljen na UMTS900 bazo. Če je do sedaj bilo na 3.5G je lahko toliko obremenjena in piše 3G, tam gre prenos do 384 kbit/s.

To je meni vse jasno. Zanima me zakaj telefon preklopi šele pri prenosu podatkov na 3,5 G, ponekod pa je stalno na 3,5G

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.666
221
63
42
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
po moje tudi to. meni sicer na tablici napiše 3G in H+ ko podatki gredo gor in dol, ampak isto.

je pa zanimivo, zadnje čase opažam, da ko se pogovarjam po telefonu, ko začnem pogovor je oznaka H, ko pa se neham pogovarjat pa G, potem pa ko prekinem, skoči na E in potem še na H ...

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.666
221
63
42
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
ja, to mi je delalo!!
smile-1.gif
vmes se mi je velikokrat ta modra pikica pokazala, ko sem prekinil pa na E in 3G potem ...

na Lumii pa isto, ko hočem prekinit, G. prekinem, skoči na E in potem še hitro na H. je pa res, da ne vedno to ...

pri iPhonu je na koncu to delalo vedno večkrat ....

Nazadnje urejeno:

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.508
779
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Noja... mislil sem to, da ti je skakalo med H (ali 3,5G) in 3G ... tega pri iPhone-u gotovo ni bilo... ker so ikone samo za GPRS, EDGE in 3G (ki vkljucuje tudi 3,5G oz. H)... Pri iPhone 5 je edino novo se 4G (LTE), ce je seveda to aktivirano ...

masevc

Guru
2. sep 2007
3.527
895
113
malo off: kakšne so hitrosti prenosov glede na oznake, ki jih telefoni prikazujejo

Dekster

MOBITEL PR
8. apr 2009
995
0
16
Ljubljana
Citat:
Uporabnik Sokol pravi:
Citat:
Uporabnik TUPLI pravi:

To je meni vse jasno. Zanima me zakaj telefon preklopi šele pri prenosu podatkov na 3,5 G, ponekod pa je stalno na 3,5G

Kratko in jasno, novejša tehnologija baznih postaj, v času mirovanja ne rabiš kapacitete oz. visok prenos podatkov torej miruje bazna, miruje mobilni aparat, šele ko bazna zazna, da boš dostopal do spleta oz. če ugotovi da potrebuješ višji prenos podatkov ti bazna dodeli resurs to pa je višji prenos podatkov prej ne oz. ni potrebe. Predstavljaj si kot pri avtu, ko recimo prestaviš iz nižje prestave v višjo, zaradi hitrosti, če nimaš potrebe po hitrosti, ne prestavljaš, enako je tukaj
grin1.gif

Kot rečeno trenutno je to stvar tehnologije, ki so jo lastita v tem trenutku Simobil ter Tušmobil, ki ima to urejeno že od samega začetka vzpostavitve svojega omrežja.

Naj te ne bega, če ti konstatno mobilnik ne kaže 3,5, čeprav je sam signal prisoten, to bi za tebe pomenilo hitrejšo porabo baterije-

Se bo treba odvaditi od stare tehnologije Mobitela, ko ti stalno izpisuje na kakšni tehnologiji si, čeprav je v danem trenutku ne potrebuješ, baterija se pa kuri
wink-1.gif

Lp.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.113
10.963
113
kod Džej-Zija
Čudno, pri meni na Mobitelu pa v mirovanju kaže 3G, ko se začne prenos podatkov, pa H. Kako je to mogoče, če je Mobitel tako zastarel?
17758-icon_confused.gif

pretnarm

Pripravnik
22. jul 2011
52
0
6
Citat:
Kot rečeno trenutno je to stvar tehnologije, ki so jo lastita v tem trenutku Simobil ter Tušmobil, ki ima to urejeno že od samega začetka vzpostavitve svojega omrežja.
Isto že kakšno leto/leto in pol omogoča tudi T-2
shocked-1.gif
, v stanju pripravljenosti na UMTS med prenosom pa preklopi na HSPA

Sokol

Pripravnik
4. avg 2007
660
9
18
Dolenjska
Se pravi, da bazne postaje kjer mi prikaže 3,5G v mirovanju so zastarele, oz. imajo starejšo tehnologijo. To sicer opažam predvsem v večjih mestih
smile-1.gif

sfaljk

Pripravnik
13. dec 2010
34
0
6
Evo pa da še jst vpišem v to temo. Se mi zdi kar pravšnja.

Simobil vs. Mobitel

Od 2007 sem bil naročnik pri Simobilu (nazadnje sem imel paket Orto u nulo forever - 17 EUR naročnine). Ves čas sem bil zadovoljen z njimi. Občasno je kje v kakšnih "vukojebinah" zmanjkalo signala. Ta teden pa sem se odločil, da prestopim iz Simobila k Mobitelu in sicer na paket 2013. Razlog: 2013 enot za karkoli. Pri Simobilu sem imel 1000 min Simobila, 201 min ostalih omrežjih (je znal kr it), 1000 SMS, 1000 MMS (niti približn pokuru, nikol) in 300 MB podatkov (to je šlo pa hitr oz. si mogu zlo pazt). OK kul paket, malenkost dražji ampak enote koristiš tko kot ti paše (*ebeš SMSe in MMSe).

Po preklopu cifre in vklopu telefona pa šok, 3G signal skoz na polovic (pri Simobilu je blo skoz polno) oz. se včasih zgodi, da ga zmanjka in preklopi na GSM omrežje (kjer je signal poln). V glavnem 2 dni sem gledu tisto žalost od zmanjkovanja signala in sem preklopu na GSM omrežje (za ceno hitrosti, ki pa po pravici povedano ob švoh signalu, kadar je bil niti ni razlike).

Aja je pa to v krajih Mengeš in Ljubljana Center (znotraj objektov).

U glavnem sem razočaran, sicer se da žvet ampak to ni to. Dobr je da se nism vezal.

LP