Župan svetuje: Ne kupujte stanovanj do konca leta

Narodnjak

Majstr
20. jul 2007
10.361
309
83
39
Ljubljana
http://24ur.com/novice/gospodarstvo/zupan-svetuje-ne-kupujte-stanovanj-do-konca-leta.html

Bravo Zoki!
aplauz.gif

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Jaz tudi tebi lahko svetujem da ne jej do petka ko bo sadje ceneje, če sem sam sit
smile-1.gif

Egonislaw

Fizikalc
12. dec 2007
2.600
-4
38
Mb
www.pkr.com
Lepo je njemu to rečt ko ima vsega še in še več. On se ne zaveda kak je to, ko si brez strehe nad glavo in nekam moraš vseeno iti.

Sicer pa glede na krizo, ki jo imamo se bolj malo stanovanj kupuje, ker ljudje šparajo denar za še večjo krizo.

Jankovič naj raje poskrbi za nova prosta delovna mesta.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.737
113
Jaz že par let v eni luknji po študentsko životarim v lj v treh, tudi če sem diplomiral že pred 4 leti, sem pa plačeval 100€ vse skup.

Vse se da, če se hoče. Pa če si pripravljen velik požret.

S tem nižanjem cen pa mi počasi postaja dosegljivo tistih 50 kvadratov še preden bom 40 star.
crazy1.gif

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Kaj pa ima Zoki tle zraven? To so zgolj spekulacije in vam ni nikjer podpisal, da bos konec leta dobil 2k za kvadrat. Pa se to se je za vprasat, kje bo taka cena.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.152
6.965
113
pri taščici
tam kjer bo v kvadraturi šeparkirni prostor v kleti (ne garaža) nadnormalno velika terasa ali balkon.. in to bo za enosobno stanovanje naneslo cca 60m2....
in tako ga boš potem dobil za 120kE.
Aja pa še... parkiranje razen v kleti ne bo mogoče, iz sosednejga bloka ti bodo gledali na mizo, o kakšnih zelenih površinah in podobne stvari si lahko narišeš na stene flata....

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Ja, pa 2k bo brez DDV-ja, provizije, garaze, shrambe etc. Jajca!

Me tudi zanima cemu je fora stanovanjskega sklada. Na nek nacin "humanitarna" organizacija, ki ima v lasti ogromno neprodanih stanovanj, super nalozba, ni kaj.

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
Schumi, spremljaj razpise, pa se prijavi. Morda uspe dobit po normalni ceni...

LP,
PIC

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Ti ves koliko razpisov je za LJ z okolico? SS prodaja stanovanja v KR za vec kot 2k na kvadrat in prodanih je pomoje samo 10 stanovanj in to ze lep cajt.

lovelove

lovelove
23. jul 2007
2.788
0
36
116
zravn komšije
Citat:
Uporabnik Floki pravi:
ko bo cena 1-1,2k€ bom pa tudi jaz kaj kupil prej pa ne

Včeraj sem šel gledat vrstno hišo na Vevče (torej še čista Ljubljana), cca 200 m2 za cca 200K€... Lepo bi jo bilo obnovit, samo se pa čisto spodobno da živeti tudi v taki kot je.
Torej, stanovanja se že dobijo za ta denar.

Dr_Strangelove

Fizikalc
1. nov 2007
3.073
2
36
www.pentagon.gov
Cene stanovanj je treba gledati v sklopu kupne moči ljudstva. Tu je prišlo do enormne razlike v rasti, ko so cene nepremičnin zrastle za nekaj sto %, med tem, ko so plače zrastle le za par deset %. Razlika je nepremičninski cenovni balon, ki se mora izprazniti. Lufta za padec cen nepremičnin je torej enormno, sploh pa za stare precenjene podrtije. Novogradenj je sedaj na pretek ...

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.073
110
63
Citat:
Uporabnik Dr_Strangelove pravi:
Cene stanovanj je treba gledati v sklopu kupne moči ljudstva. .... Novogradenj je sedaj na pretek ...

Oboje drzi,

cene luksuznih vil po 2 mio bodo ostale, ker je vedno kak "uspešneš ali mafiozo" ki si jo lahko privosci.
cene hiš že padajo, cene velikih stanovanj (ne samo v Ljubljani, ampak še posebaj na neugodnih lokacijah - Horjul, Logatec, Litija, Škofja Loka, Lukovica, Vodice) bodo pa še padle.

Povprečna mlada družina si ne more privoščiti stanovanja. Dogaja se že, da starši prodajo veliko stanovanje in želijo kupiti dva mala, da bi starši šli v enega, mladina pa v drugega. Problem, je da so v novogradnjah najmanjše garsonjere po 35m2 in praktično ni mogoče kupiti začetnega stanovanjca pod 25 m2.

Banke začetnikom, ki nimajo dobre službe že nočejo več odobriti kredita brez hipoteke, Slovenci pa hipotek nočejo vzet.

1) Cene luksuznih vil se ne obnašajo tržno
2) cene vseh stanovanj izven zaposlitvenih centrov bodo padle (izven LJ, KR, MB, CE, KP),
3) cene velikih stanovanj v teh mestih bodo tudi padle,
4) cene majhnih stanovanj v teh mestih bodo nihale - npr v LJ sezonsko zaradih nekaterih bogatih študentov - v povprečju pa bodo obdržale vsaj nominalno vrednost.

P

če pogledate statistiko (npr http://prostor.gov.si/vstop/fileadmin/etn/porocilo/Porocilo_2009_2_090817.pdf in metapodatke na ETN) se vidi, da je v dveh letih število prodanih hiš in velikih stanovanj padlo na 1/6, število parcel na 1/4, število malih stanovanj pa samo na 1/2.

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Primzi; Povprečna mlada družina si ne more privoščiti stanovanja. Dogaja se že, da starši prodajo veliko stanovanje in želijo kupiti dva mala, da bi starši šli v enega, mladina pa v drugega. Problem, je da so v novogradnjah najmanjše garsonjere po 35m2 in praktično ni mogoče kupiti začetnega stanovanjca pod 25 m2.

Se najdejo tudi manjše. V Kranju Lokainvest gradi Planino Jug , kjer je se mi zdi da 16 garsonjer okrog 30m2 in manj, tudi po 25m2 jih je bilo ene par. Dočim v Gradbinčevih blokih zraven se pa res stanovanja začnejo z enosobnimi za tam nekje 90k€
shocked-1.gif
. Prav tako Sotočje....

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
Citat:
Uporabnik guardy pravi:
Citat:
Uporabnik PIC pravi:
Schumi, spremljaj razpise, pa se prijavi. Morda uspe dobit po normalni ceni...

LP,
PIC

Si kej gledal kdo dobiva na razpisih taka stanovanja?

Sem videl, ja
smile-1.gif
.

Po drugi strani pa je od kolegice fant (zdravnik), sicer sele v 3. poskusu, dobil flat na Mesarski po 1300/m2. Po koliko jih sedaj tam prodajajo, pa verjetno tako sam ves
smile-1.gif
.

LP,
PIC

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
V prejšnjem postu maš link, greš na tlorise, z miško na željeni flet in če še ni rezerviran/prodan se ti izpišejo o njem vsi podatki in tloris.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Viška sončava v Ljubljani ima ogromno neprodanih garsonjer, tudi take pod 30 kvadratov. Cene za tak skret (sicer nov, a je skret) pa enaka kot za 70 m2 stanovanje staro 30 let prav tako v Ljubljani (na isti oddaljenosti od centra).