Zunanji trdi disk

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.264
340
83
Za tisto kar lahko ponovno dol potegneš ni panike. Fotke otrok, dokumenti... hmm, 2x zunanji disk na različnih lokacijah in 1x DVD backup, po možnosti na tretji lokaciji shranjeni - to je dost poceni in simpl. Itak je en disk delovni konj, drugi backup, DVDji pa če vse ostalo odpove. Razne online fore (dropbox) pri tem lahko nadomestijo en disk. Skratka za 200€ lahko po mojem precej mirno spiš.

joejoe

Pripravnik
30. dec 2007
812
1
16
Sem že enkrat napisal tule gor, pa je vredno ponovit:

Digitalne podatke moraš obvezno imet vsaj na dveh medijih hkrati in sinhronizirane. En od diskov/medijev ti bo zagotovo crknil, pa ne veš ne kateri in ne kdaj.

Sem že dvakrat skoraj sam bil v solzah, ko ti odrasel človek razloži, kolko mu je pomenilo tisto, od česar se je poslovil in nima 2k€ za dat za data recovery...

Prosim prosim prosim: kupi si še en disk in si delaj kopije, prav tako vsi ostali

Janch

GPS guru
Osebje foruma
7. jul 2009
7.492
847
113
v leru
navi-guru.blogspot.com
Saj pravim, jaz osebno tiste zadeve, ki imajo sentimentalno vrednost (slike, filmčki prvih korakov otroka ipd..) lepo skladiščim na dveh diskih z mesečnim avtomatičnim backupom. Ostale podatke, ki pa ne bodo drastično vplivali na moje zdravje, če jih potencialno izgubim, pa mi je itak skorajda vseeno. Zaradi tega pa tudi nimam namena kupovat še en HDD saj skupno imam v gajbi 3 TB, kar je za moje potrebe več kot dovolj.

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.264
340
83
janch: kar je joejoe hotel povedat je da ni fora samo v tem če ti disk odpove, treba je imeti podatke še na rezervni lokaciji. Kaj pa če ti lopov odnese celo kišto, imaš požar, strela skuri mašino z diski vred... teoretiki govorijo tako o "varovanju" kot tudi o "zaščiti" podatkov - to sta dva ločena pojma. Če imaš vse v trojniku na en lokaciji je isto kot pri slavnem ropu SKB sefov: kaj ti bo nadzorni center če je pa na isti lokaciji kot sefi in se alarm ne posreduje kam drugam ampak v sosednjo sobo? Džabe ti to.... jest pravim tako: kdor nima za 10DVDjev fotk za posnet in jih nest fotru/mami za spravt v predal (al pa najboljšmu prjatlu al pa v službo) je res bogi...