Zunanji trdi disk

Chimay

Fizikalc
22. jul 2007
1.519
14
38
37
Dolenjska
Zdravo,

razmišljam o nakupu novega zunanjega trdega diska 2,5" pa me zanima, kaj je trenutno OK nakup? (velikosti >1TB).
Kot sem napisal, je želja da je 2,5" zaradi napajanja samo preko USBja, USB 3.0 ni nujno, ker ga moj računalnik še ne podpira.

WD? Seagate?

Se splača pogledati čez mejo? Kam?

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.264
340
83
WD je klasika. Nimaš kaj falit. Modele passport poglej, usb 3.0 vzemi ker je razlika v ceni minimalna. Za cene iz tujine pa poglej recimo idealo.de

gig

Pripravnik
7. apr 2009
684
11
18
Kupi ga pri nas! Vem za najmanj 2 primera, da sta diska WD Passport 0,5 TB nehala delat. Brez razloga. Ob nakupu pri nas ga preprosto vrneš, če crkne v prvih 10. dneh.
Ne vem če ga v tujini dobiš bistveno ceneje.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Če crkne, ga lahko kadarkoli vrneš (do dveh let po nakupu).
Temu se reče odgovornost za stvarne napake (in garancija je tudi).

gig

Pripravnik
7. apr 2009
684
11
18
V večini trgovin te v takem primeru (mislim da kar je po 10 dneh) napotijo na pooblaščen servis. Naprej se meniš s servisom. Razmer v takem primeru v tujini pa ne poznam.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
USB ključka crknila. Po pošti poslal nazaj v trgovino (Dunaj), čez par dni dobil nove.
(kaki mesec dni po nakupu)

Tank

Zelenc'
5. feb 2012
24
9
3
MS
Samo ne kupuj WD! Jaz sem ga kupil pred cca. 3 leti pa se mi je z adapterja "odtrgal" priklop za USB (serijska napaka). Potem sem ga priključil kot notranjega in nisem moral do podatkov ker so kriptirani z ključem kateri se nahaj na enem čipu adapterja.

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.264
340
83
K tistemu ki te napoti na servis: vedno lahko prineseš v štacuno kjer si ga kupil in tam so ga dolžni prevzeti (je pa res da je še en posrednik več in traja še kak dan da pošljejo na servis in potem iz servisa nazaj).
K zadnjemu: disk ni za backupiranje podatkov, vsaj ne kot edini vir arhiva. Tako da tisti ki kupujejo diske za backup je to džaba, ali pa nimajo resnih podatkov.
Ne vem, meni WD passport 1TB dela normalno že skoraj 2 leti če se ne motim, res pa je da ga ne vlačim naokoli vseskozi. Skratka diskusija kateri disk je podobna diskusiji ali bi raje kupil MB ali BMW.

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.206
4
38
Kranj
rener.info
Dejstvo je, da je za domacega uporabnika disk cist ok resitev za backup. Ne pa EDINI backup!

Zanimivost. Sefova zlahta (delam v foto studiu) je ravno prejsnji teden zgubila vse fotografije otroka, starega 5 let, ker je odletel disk. To pomeni, da otrok do 5. leta nima NOBENE svoje fotografije. Ironija?
evil.gif

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.631
211
63
Kranj
si pač delaš backup, mediji so poceni, diski so bili poceni do lani.

Janch

GPS guru
Osebje foruma
7. jul 2009
7.492
847
113
v leru
navi-guru.blogspot.com
Eno vprašanje, ki je ravno na to temo. Kakšna je kaj življenska doba zunanjega HD s predpostavko, da računalnik deluje 24/7? Naj povem, da je disk zelo obremenjen na njemu furam celotno bazo 500 GB podatkov iz mojega hofa (GPS scena). Nanj se veliko nalaga, briše, premika itd...Disk se velikokrat prenaša naokoli, nikoli ga ne izklapljam "varno", skratka, z njim ne rokujem ravno v belih rokavičkah. Neodgovorno vem ja, glede na to, da so na njem zame precej dragoceni podatki.
smile-1.gif
Star je nekje 3-4 leta, firma WD.

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.206
4
38
Kranj
rener.info
Naj uganem? Je pa edina kopija podatkov?
evil.gif

Edit: imel sem en disk - sicer 250gb IDE - ki je bil svoje case v ohisju, prenasalo se ga je stalno, pisalo, brisalo, premetavalo... Ko je kot zunanji poslal neuporaben in je poleg vsega crknil se napajalnik od ohisja, sem ga montiral v racunalnik izkljucno za torrente. Mislim, da je notri ze cca 2 leti, pa se kar dela bp. Lahko pa ze jutri crkne. Nikoli se ne ve...

Nazadnje urejeno:

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
Vse je relativno. Lahko deluje 10 let, lahko pa crkne že prvi teden. Delaj redne backupe pa te ne rabi nič skrbeti.

Janch

GPS guru
Osebje foruma
7. jul 2009
7.492
847
113
v leru
navi-guru.blogspot.com
Citat:
Uporabnik DJ_Beat pravi:
Naj uganem? Je pa edina kopija podatkov?
evil.gif

itak je edina kopija...no ja, nekaj tudi skladiščim še na ADrivu in Dropboxu, ampak če mi gre disk sem res v kaši. Ne mislim v sentimentalnem smislu podatkov, temveč v času, ki ga bom pporabil, da si restoram vsaj najbolj pomembne podatke. ACTA "fear factor" trenutno precej vpliva na moje source..
rolleyes-1.gif

Sicer pa z resnično pomembnimi podatki (slike, dokumenti) nimam tako mačehovskega odnosa. Za te uporabljam Acronis, da mi 1x mesečno dela backupe na druge diske, tako da tisto je relativno varno.

netko

Guru
25. jul 2007
6.979
2.269
113
ne razumem sicer najbolj tovrstenga početja pri tem da je nov disk 100eur... boljš na dveh kot na enemu... ne razumem pa sli so ljudje toliko škrti do sebe in svojega posla al res nimate

netko

Guru
25. jul 2007
6.979
2.269
113
tablice pac nardijo svoje tudi s spelingom... in ce sm iskren se niti ne ubadam s tem
sporočilo pa je bilo cisto dobronamerno... če rabiš se oglasi pod privat ker

Janch

GPS guru
Osebje foruma
7. jul 2009
7.492
847
113
v leru
navi-guru.blogspot.com
vem ja! Sicer pa, če dobro premislim, ko ločim zrno od plevela, pridem na skupno nekje za 100 GB unikatnega materiala. To pa bom že kloniral na drugo diskovje, ki ga imam načeloma v gajbi dovolj. Manjka mi samo malo organizacije, da brišem tisto, kar dejansko sploh potrebujem (filmi, serije...)