Žolčni kamni....

MViper

Fizikalc
19. jul 2007
12.139
0
36
46
Evo, jaz jih imam tud.. jebeštrga zidal bomo skarpe
smile-1.gif

Celo leto me je nekaj zbadalo, dohtarca je dala krivdo vsemu drugemu, sedaj imam 3 kamne po 2 cm in en kup drobiza.. Sem na dieti (kar je kul je to, da sem mal shujsal
smile-1.gif
) in cakam na operacijo.. Ker sem pa malo bolj specificen primer se pa bojijo anestezije. Potem sem mal prebrskal po spletu, nasel da v tujini operirajo zolce kamne ze na lokalno, omenil kirurgu, me je pa debelo gledal.. Pol pa ne vem, a sem jaz ustrelil kozla ali grejo te nasi kurirgi res najraje po "standardih", ce je mal odstopanja, se te ze podajajo okol..

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Mi daš kak link glede teh operacij v lokalni anesteziji? Ker mi ni čisto jasno... si pa že drugi v tej temi, ki je to omenil.

Operacija žolčnika v lokalni anesteziji je po mojem mučenje. To je srednji vek. Notranji organi so oživčeni in zadeva mora boleti še bolj kot sami kamni.

Možna je sicer operacija v epiduralnem bloku, ampak ti jo bo vsak anesteziolog po mojem odsvetoval. Hrbtenico se nabada precej visoko in omrtvi se lahko tudi živce, ki skrbijo za oživčenje srca in velikih žil.

Morda je bilo mišljeno dovajanje lokalnega anestetika v sam rez in pa v trebušno mreno, saj se s tem zmanjša pooperativna bolečina. Da bi pa operacija potekala izključno v lokalni anesteziji...
confused-1.gif

AndrejK

Fizikalc
7. sep 2007
1.279
3
38
SI
Jaz sem imel operacijo žolčnika maja letos. Sicer ne zaradi kamnov, ampak zaradi hitro rastočega polipa, ki so ga slučajno odkrili na UZ trebuha.
Bil sem v Sanatoriju v Rožni. Prišel zjutraj, ob ene 11h so me k.o. in ko sem se zbudil je bilo vse že fertik in jaz na bolniški postelji. Bolečine skoraj ni, sploh če primerjam z operacijo kile, ki sem jo preživel cca pol leta prej (žal po Hackenbruchu). Imel drenažo v enem od treh rezov. Žolčnik vlečejo ven skozi popek, zato me je pač tam malo bolelo. Naslednji dan sem po kosilu šel domov.
Ene par dni sem še malo bolj čudno vstajal s postelje, ampak bolj zaradi "psihološke" bolečine, kot da bi bilo res kaj... S hrano nobenih težav, na srečo. Jedel sem že bolj ali manj vse - od pice do pohanja, jajc, gob... Sem imel pač srečo. Res pa je, da prej nisem imel nikakršnih težav z žolčem.

MViper

Fizikalc
19. jul 2007
12.139
0
36
46

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik MViper pravi:
Evo, jaz jih imam tud.. jebeštrga zidal bomo skarpe
smile-1.gif

Celo leto me je nekaj zbadalo, dohtarca je dala krivdo vsemu drugemu, sedaj imam 3 kamne po 2 cm in en kup drobiza.. Sem na dieti (kar je kul je to, da sem mal shujsal
smile-1.gif
) in cakam na operacijo.. Ker sem pa malo bolj specificen primer se pa bojijo anestezije. Potem sem mal prebrskal po spletu, nasel da v tujini operirajo zolce kamne ze na lokalno, omenil kirurgu, me je pa debelo gledal.. Pol pa ne vem, a sem jaz ustrelil kozla ali grejo te nasi kurirgi res najraje po "standardih", ce je mal odstopanja, se te ze podajajo okol..

ma ja, zdaj ko pa za liverpool navijaš, si pa kr specifičen primer?
evil.gif

MViper

Fizikalc
19. jul 2007
12.139
0
36
46
Jap.. Dohtarji so bli sokirani, ko sem rekel, da barca, real, manu, real, chelski, milan pa city sux
grin1.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Seveda je kaj vreden link, ampak o tem sem ti že napisal.

To NI lokalna anestezija, ampak je epiduralni torakalni blok. Osebno bi 100x raje spal, kot da mi šarijo po torakalni hrbtenici z iglo. Po ledveni ok, ker itak ni več hrbtenjače tako nizko in z atravmatsko iglo praktično ne more naredit nobene škode. Ampak višje gor... no way.

Pri kili je drugače, saj tam omrtviš živčne snope precej nižje (podobno kot pri porodu recimo). Žolčnik pa je oživčen drugače.

Tudi pri nas bi lahko operirali tako (tehnologija vsekakor je), ampak predvidevam, da je na tvojem linku zgolj kakšna omejena raziskava. Ker dejansko ne vidim prednosti bloka pred splošno anestezijo v tem primeru. Razen če gre za kak specifičen primer (npr. nekdo, pri komer bodo zagotovo velike težave ob splošni, npr. hudi srčni bolniki).