Citat:
Jaz se mučim z Jordanovimi (tiste, ki imajo nastavek), pa se mi zdi, da bom tisti set porabila v dveh tednih, ker se nitka na nastavku že pri prvih zobeh uniči + nitke se ne da nadomestit, zato vržeš stran tudi nastavek. A obstaja kaj bolj elegantnega na nitko?
Delam na tem področju in sem preizkusil kar nekaj zobnih nitk, pa praviloma ljudem najbolj priporočam Oral-B zobno nitko (še najbolje povoščeno, lahko tudi mint). Jordanove (in še marsiketera druga) zame niso vredne da sonce na njih sije.
Zobna nitka mora biti sestavljena iz mnogo čisto tankih filamentov, ki se na poti mimo kontaktne točke dveh zob lepo razdelijo in gredo skozi tudi posamezno, če je tesno. To mora biti izvedljivo brez neke velike muke.
Razno razni gadgeti za zobne nitke so bolj ali manj tralala. Zobno nitko (cca 20-25cm) na oba kazalca namotaš, pa lepo vse medzobne postore pošteno očistit. Imam 32 zob in čisto v vse medzobne prostore pridem brez problema.
Prav tako je tudi pomembna dovolj redna uporaba zobne nitke - dnevno, ne tedensko. Lahko bi se reklo, da če pomembnost zobne krtačke ocenimo z 10 (največ), potem ima zobna nitka pomembnost vsaj 8. To pomeni, da si tisti ki le krtačijo in ne nitkajo, zobe umivajo praktično napol (so sicer izjeme, vendar po izkušnjah tako pač je).
Kar se tiče krtačk je pa precej stvar izbora. Krtačka definitivno ne sme biti premehka, saj s tako ne narediš nič pametnega. Pretrda je spet neprimerna, saj mimogrede poškoduje dlesni. Izbor za povprečnega človeka bi tukaj torej bil nekaj na sredini - medium. Moj izbor so Johnson&Johnson REACH medium - pa sem preizkusil malo morje krtačk. Nekatere sem raje po nekaj uporabah vrgel direktno v smeti, saj so bile neuporabne. Ne da bi bile uničene, ampak z njimi kratko malo nisem dosegel željenega učinka.