Zobar !

Telefunken

Fizikalc
23. jul 2007
1.909
0
36
Jaz jih imam zelo na tesno skupaj. Imel sem probelm da je bila trojka preveč zgoraj in ni bilo placa za jo vleči dol. Pol je najprej hotela izpulit zdravo 4 a se je premislila in mi izpulila plombirano 5. Tako je 4 povlekla na mesto 5 in 3 na mesto 4. En kup zajebancije z mojimi zobmi. Zdaj imam zgornjo vrsto pošlihtano (3 leta zobni aparat) in kaj kmalu naj bi mi odstranila to zajebano reč.

Je pa zdaj problem s spodnjo vrsto..Zobje se krivijo, tako da dokler je aparat zastonj mi bo hitla še spodaj, čeprav sem že prekoračil mejo 18 let.

Zobarja se pa bojim, čakam da pride na Obalo lasersko odstranjevanje kariesa...:D

pep

Pripravnik
21. avg 2007
393
24
18
Citat:
Jaz se mučim z Jordanovimi (tiste, ki imajo nastavek), pa se mi zdi, da bom tisti set porabila v dveh tednih, ker se nitka na nastavku že pri prvih zobeh uniči + nitke se ne da nadomestit, zato vržeš stran tudi nastavek. A obstaja kaj bolj elegantnega na nitko?

Delam na tem področju in sem preizkusil kar nekaj zobnih nitk, pa praviloma ljudem najbolj priporočam Oral-B zobno nitko (še najbolje povoščeno, lahko tudi mint). Jordanove (in še marsiketera druga) zame niso vredne da sonce na njih sije.
Zobna nitka mora biti sestavljena iz mnogo čisto tankih filamentov, ki se na poti mimo kontaktne točke dveh zob lepo razdelijo in gredo skozi tudi posamezno, če je tesno. To mora biti izvedljivo brez neke velike muke.
Razno razni gadgeti za zobne nitke so bolj ali manj tralala. Zobno nitko (cca 20-25cm) na oba kazalca namotaš, pa lepo vse medzobne postore pošteno očistit. Imam 32 zob in čisto v vse medzobne prostore pridem brez problema.
Prav tako je tudi pomembna dovolj redna uporaba zobne nitke - dnevno, ne tedensko. Lahko bi se reklo, da če pomembnost zobne krtačke ocenimo z 10 (največ), potem ima zobna nitka pomembnost vsaj 8. To pomeni, da si tisti ki le krtačijo in ne nitkajo, zobe umivajo praktično napol (so sicer izjeme, vendar po izkušnjah tako pač je).
Kar se tiče krtačk je pa precej stvar izbora. Krtačka definitivno ne sme biti premehka, saj s tako ne narediš nič pametnega. Pretrda je spet neprimerna, saj mimogrede poškoduje dlesni. Izbor za povprečnega človeka bi tukaj torej bil nekaj na sredini - medium. Moj izbor so Johnson&Johnson REACH medium - pa sem preizkusil malo morje krtačk. Nekatere sem raje po nekaj uporabah vrgel direktno v smeti, saj so bile neuporabne. Ne da bi bile uničene, ampak z njimi kratko malo nisem dosegel željenega učinka.

leprotto

Fizikalc
22. jul 2007
1.587
1
38
www.dlvkos.si
Bom potem nabavila še kakšno od Oral B.
Samo kar se tiče čiščenja premolarjev/molarjev je pri meni na žalost no-go. Nikakor, imam premalo prostora v čeljusti, da bi lahko "operirala" tam brez "podaljška", tako da bom na žalost očitno ostala kar na teh zadevah, kljub temu, da bi bilo bolje, da bi obstajal univerzalni "podaljšek" na katerega bi lahko montirali nitko po želji in jo tudi zamenjali, takoj, ko ni več uporabna.
Kar se tiče zobne ščetke, sem par let uporabljala cross action medium, vendar je bila pretrda do dlesni. Sedaj imam Sensodyne soft in imam prvič po ne vem kolikih letih kosmate zobe.
jezen.gif
Na zalogi imam še eno curaproxovo, tako da bom prvo preizkusila še to, potem pa tisto, ki si predlagal.

Kaj pa uporabljate za ene zobne paste? Kaj je priporočljivo za tiste s kariesom?

Tamara

mX's girl
23. jul 2007
3.718
0
36
43
vedno korak pred tabo
Zobno pasto uporabljam....hm...katera pride pod roke. No načeloma tistih "zeliščnih" ne, ker so nagravžnega okusa. Sicer pa Colgate, Signal, Aquafresh. Razmišljam o kakšni boljši. Predlagate kej?

Gustl

Pripravnik
5. sep 2007
252
0
16
Natančno tako. Imel sem tri šolske zobarce (najprej v svoji OŠ, potem pa še dve na Metelkovi). Če citiram Ruglja: tako mračnjaških in zafrustriranih bab nisem videl nikjer drugje v življenju.
uf-1.gif

In seveda sem dobil tudi fobijo pred zobarji...

Zdaj, po letih psihičnega (zaradi strahu pred zobarjem) in fizičnega (zaradi bolečin v zobeh) mučenja sem se končno odločil za samoplačniškega zobozdravnika. Ko sem iskal zobarja sem imel dva pogoja: da naredi dobro in da je moški. Ženskih zobozdravnic imam dovolj za to in še nekaj naslednjih življenj. In sem ga našel: fobije so izginile, zobje se počasi popravljajo in življenje je veliko lepše. Ni poceni, je pa vredno vsakega €...

leprotto

Fizikalc
22. jul 2007
1.587
1
38
www.dlvkos.si
No, danes spet nisem mogla spati in Ketonal ni pomagal, tako da sem ob petih mogla vstati. In potem si lepo umijem zobe, nitkam. In nitke med levima 4 in 5 ne spravim več ven. Pogledam kaj se dogaja - del štirice, ki se s stično točko dotika petice je odlomljen. In zdej študiram, a naj ga sama dobim ven ali raje počakam, da mi ob sedmih med vrtanjem pri dežurnem zobozdravniku pade ven in me začne iritirat. Priceless. Pa saj ne vem, a je še ker zob v tej prokleti čeljusti cel.

ishtar007

Majstr
31. avg 2007
1.365
235
63
Sam hodim k privat zobarju (brat od bejbe) in morm rečt, da mi super poštima, pa tudi cene za ostale (jaz imam zastonj) niso tako grozne. Sem vse kolege in sodelavce navlekel k njemu in so ful zadovoljni, ker si vzame čas in res nežno dela, ter zna prenašat občutljive pacijente (kolegica mora vedno dobiti lokalno anestezijo samo da usta odpre). Če koga zanima (to je za lj), naj mi pošlje pm, pa mu posredujem podatke.

leprotto

Fizikalc
22. jul 2007
1.587
1
38
www.dlvkos.si
No jaz sem bila sedaj dve uri pri zobarju (dežurnemu seveda). In so ugotovili, da mi skoraj vsi zobje gnijejo. Ampak ker so to seveda moji zobje in so bili vedno nekaj posebnega, vsi gnijejo od spodaj, tako da se to dejansko pokaže šele takrat, ko del sklenine odpade oz. zob potegne notri in nastane lepa črnina. Danes mi je začel zdraviti dva zoba (zg. levo 4 in 6), glavni vzrok bolečine je pa pustil, ker niti ne more vedeti iz katerega zoba prihaja, zato je potrebno prvo na ortopan. To pa pride na vrsto v ponedeljek, nekje med zdravljenjem 4-ih zob in puljenjem dveh modrostnih. Tesno stanje v čeljusti očitno stane veliko sicer zdravih zob. Zaenkrat še nameravam vztrajati pri državnem zobarju (ki dela samo dva dni v tednu), če mi pa ne bo mogel urediti stanja, bom morala poiskat pomoč drugje.

alexx_

nekaj v tem stilu
11. maj 2007
4.237
45
48
kje kupit zobno prho (pa cene), pa zanima me se kje (MB ce obstaja) vse ti vrtajo z laserjem (+cene)
smile-1.gif

tud meni gre na jok, ko slisim BZZZZZZZZZZZZ... joj...brrrr, za popizdit!