znižano plačilo vrtca zaradi kredita

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.771
6.758
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik jello pravi:
Vse pritožbe (na delovno sodišče, pa mislim da tudi navadne) so kar na počez smatrali kot utemeljene in v paketu poravnali škodo, ki jo je folk večinoma kar sam naračunal. Šlo je tudi za zneske višje od 5k (na družino, na letni ravni). To velja za tiste primere, ko recimo zadnje leto nisi dobil dohodninske odločbe in so ti upoštevali zadnje leto ko si odločbo dobil.
bonk.gif
Ali je o tem kakena novica v medijih?
Ker tole se mi zdi kar neverjentno. Kako to mislis nisi dobil dohodninske odlocbe? Dobimo jo vsi, samo je včasih zadeva prevec z zamikom upoštevana. Ce jim sprememba ustreza, upostevajo dohodnino, (v letu 2015 imas otroske glede na dohodke v 2013), sicer jim moraš spremembo javiti v 8 dneh (dobis sluzbo, takoj koliko imas place)

jello

Guru
22. sep 2008
10.172
3.885
113
Poravnava je bila lani. Če nisi dovolj zaslužil (ne spomnim se koliko je bila meja, včasih je bila to meja do katere ti ni bilo potrebno oddajat napovedi, spomni se študentskih časov, 1,5 mio sit ali nekaj takega) sploh nisi dobil dohodninske odločbe. Teh primerov je bilo v raznih tednikih, preverjenih veliko. Se pravi, v letu 2010 si dobro zaslužil, v letu 2011 nič, zato nisi dobil odločbe o odmeri dohodnine (ne nisi je dobil niti z zamikom). In pri izračunu so ti upoštevali zadnji znani dohodek, to je bil dohodek iz leta 2010.
uf-1.gif

Ja žajfa, pri nas je plačilo vrtca socialni korektiv. Eni na ful , drugi zastonj. Več ko narediš na črno, bolj si nagrajen. In po drugi strani, če imaš enega v vrtcu je cena 400 po komadu. Če imaš tri, je cena 70 eur po komadu (v resnici je za enega 150, drugega 60 in tretjega nič - cifre so za primerjavo). Sicer pa, v praksi si lahko "vesel" če se sploh najde prostor. Ali da ti ni treba vsako jutro v dva različna vrtca vozit (oziroma enega v šolo, drugega v vrtec in tretjega v privat varstvo, ker v vrtcu ni prostora).
bonk.gif

AndrejK

Fizikalc
7. sep 2007
1.279
3
38
SI
467716-post_slo.gif

As he said...
Če si pošten in imaš kolikor toliko dobro službo v bistvu najbolj nasrkaš. Tako kot pri vsem v tej državi.
In potem zjutraj pripelje oče v novi meæki mulca čisto do vrat vrtca - drugi morajo seveda odskakovati, če slučajno ni zasneženo in je pot do vrtca ravno širine avta + 10cm in nimajo kam (v takem primeru nervozen oče torira in trobi tik za ritjo mame, ki za roko pelje dve komaj racajoči pojavi v vrtec).
Prispevek za vrtec pa največkrat minimalen, če sploh - s.p. ki si prikazuje minimalca...

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Citat:
Uporabnik stankozaspanko pravi:
Jp, pa še prednost imajo ker so kao iskalci zaposlitve ... in nimajo časa pazit otrok. ?? Ene par takšnih je tudi v naši okolici, otroc cel dan v vrtcu, oni pa ceu dan po kofetkih in pirih ... narobe svet ..
bonk.gif

To seveda ni res, malce se poduči. Pri "čakalnih vrstah" se zaposlenost upošteva kot boniteta, torej vrtec dobijo prej otroci zaposlenih kot pa tisti ki imajo doma enega nezaposlenega starša (pač poglej si točkovanje in pravilnike).

Dalje polne cene vrtca se plačujejo očitno samo tu na alterju, ker vas farbajo pa še živite v občinah kjer niso sprejeli splošne olajšave ali pa niste rezidenti RS. V večinio slovenije (razen očitno na alterju) namreč polne cene vrtca ni možno doseči, če prav gledam pravilnik je trenutno stopnja najvišje 77%. Torej za prvo obdobje 486 x 0.77 = 375 EUR, prvo obdobje = nomativi so bolj strogi, na eno vzgojiteljico pride manj otrok, otroke je potrebno ročno hranit jim menjat parkrat dnevno plenice ipd.!

Dalje večina občin (tudi ljubljanska) občanom ki dajejo otroke v občinske vrtce prizna popust oz. daje "podporo" ta znaša za LJ recimo 52 EUR pri najvišji stopnji. Torej če živiš v LJ in obiskuje otrok vrtec v LJ več kot 320 EUR ne boš dal za polno ceno vrtca. Je res da so tu potem dodatno še materialni stroški ampak ti so enaki ali je otrok doma (plenice + hrana).

Za 2go starostno obboje (od 3. leta dalje) je max. cena po zgornjih kalkulacijah 245 EUR.

Torej daleč od 500 EUR, dejansko večino časa ko je otrok v vrtcu plačujete pol manj pa četudi ste največji bogataši. Torej ateki tule dajte vprašat svoje ženke kaj sploh plačujejo, mogoče imate še kakšne kukavičje otroke pa zanje ne veste?!
grin1.gif

jello

Guru
22. sep 2008
10.172
3.885
113
Ja, nisi pa izračunal da se bogatija (najvišji razred - 77%) začne že pri dveh s povprečno plačo, poročena in enim otrokom. Višje ne gre. 350 je res daleč, daleč od 500. Vrtec je javen, cena pa praktično enaka kot privat varstvo. Marsikdo je vesel če sploh lahko plačuje. Jaz za tretjega to sezono nisem dobil prostora v vrtcu.

To kar ti pišeš je osnovna cena vrtca. Vse ostalo se plača, cena ni nikoli osnovna, ampak je vsak mesec še kaj poleg, še celo papirnati robčki se plačujejo ekstra. Če otroka ni v vrtec in če ga pravočasno odjaviš, se odšteje 1 eur. V skrajnem primeru, če je cel mesec bolan, boš namesto 350 plačal 330, zato da si ga imel doma. Ja vem, vzgojiteljice in gretje je treba plačat. Ampak, če karikiram, ko se kosilo zaračunava, stane 5 eur, ko se odšteva pa 1 eur.

Nočem jamrat, ampak povedat, da je vrtec za enega povprečnega, zaposlenega in poročenega z enim otrokom daleč od poceni.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Citat:
Uporabnik jello pravi:
Ja, nisi pa izračunal da se bogatija (najvišji razred - 77%) začne že pri dveh s povprečno plačo, poročena in enim otrokom. Višje ne gre. 350 je res daleč, daleč od 500. Vrtec je javen, cena pa praktično enaka kot privat varstvo. Marsikdo je vesel če sploh lahko plačuje. Jaz za tretjega to sezono nisem dobil prostora v vrtcu.

Narobe računaš, max. vrtec se začne pri znesku dohodka enak ali večji povprečni plači v RS na družinskega člana. Glede na to da gre za vrtec mislim da je jasno da je število članov v gospodinjstvu 3 ali več. Torej je potrebno imeti precej več kot "povprečno plačo", ali če poenostavimo 33% več (seveda so normativi tu sedaj malce našponani in upoštevajo v prihodke "vse"). Meni se sicer zdi prav da so olajšav deležni samo "revni" in dejansko je lestvica pravična, večina prebivalstva mora plačevat poln vrtec saj nismo več v socializmu da bo vse za vse zastonj!
grin1.gif

Glede dodatnih stroškov sem napisal da večina odpade na plenice + hrano in par malenkosti kar te stane enako kot če je otrok doma. V večini vrtcev se zaradi "teženja" staršev da se kupuje predobro/preslabo itak nosi svoje plenice od doma, te recimo da predstavljajo v prvem obdobju največji strošek. Glede na to da v vrtcih ni sladkarji in ostalih dobrot, igrače se kupuje iz "javnega" denarja bi rekel da te pridejo stroški otroka v vrtcu manj kot pa če ga imaš doma kjer mu moraš vse to omogočat.

Plačila ko otrok ni v vrcu, rezervacije če poletje ipd. so stvar lastnika vrtca (občin), večina pač dela tako da ima pokrite stroške. Žal je vrtec v večini komercialna dejavnost tako da drugače ne gre.

jello

Guru
22. sep 2008
10.172
3.885
113
Zakaj bi s plačevanjem vrtca delal socialno politiko? Kdor rabi pomoč naj se mu jo dodeli, ostali plačujmo vsi enako.

Jaz sem spomnim tiste reklame za nizkocenovnika, ko so potniki na avionu in vsakemu v oblačku nad glavo piše koliko je plačal za karto. Stroški so pri vseh potnikih enaki. Isto je v vrtcu. Zakaj je moj (tretji) v vrtcu za 100 EUR, sosedov (edinec) pa za 350?

Tistih, ki glumijo nalašč ne omenjam (ups, ravnokar sem jih), oziroma, za vsako rit raste palica.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Citat:
Uporabnik jello pravi:
Zakaj bi s plačevanjem vrtca delal socialno politiko? Kdor rabi pomoč naj se mu jo dodeli, ostali plačujmo vsi enako.

Jaz sem spomnim tiste reklame za nizkocenovnika, ko so potniki na avionu in vsakemu v oblačku nad glavo piše koliko je plačal za karto. Stroški so pri vseh potnikih enaki. Isto je v vrtcu. Zakaj je moj (tretji) v vrtcu za 100 EUR, sosedov (edinec) pa za 350?

Tistih, ki glumijo nalašč ne omenjam (ups, ravnokar sem jih), oziroma, za vsako rit raste palica.

Tu imaš dva različna (tudi zakonska) pogleda.

Politika "spodbujanja natalitete" ki je sama po sebi bedarija in nima nobene tehnične/družbene/filozofske osnove skrbi za to da imajo starši z več otroki večje ugodnosti. Velja za vrtec pa tudi za ostale zadeve.

Druga stvar je pa socialna pomoč, tu se pač daje pomoč tistim ki so jo potrebni v več oblikah, ena je pač znižana stopnja plačila za vrtec. Tu je bolj širši problem razdrobljenosti pomoči ki je po eni strani dobra po drugi pa ne. Recimo lahko bi državljan dobil pomoč samo kot enovito nakazilo 1x mesečno na račun, to bi pomenilo da bi nekdo ki ima 2 otroka dobil 1500 EUR na račun .. jasno ker bi sam razpolagal s tem denarjem bi na koncu imel revež BMWja, otroke bi pazila stara mama za đabe in ostali pošteni delovni državljani bi rušili sistem. Sedaj sicer gre enako denarja za "tega reveža" ampak se to očitno ne vidi + denar je porabljen namensko in revež pač ne more imeti BMWja.

Tako da težko je posploševat, jasno pa vsi vidijo samo tiste ki znajo izkoriščat tak sistem (in takih je nekaj). Zaradi teh se je prilagodilo tudi sistem plačila vrtca, osnova je pa CSD kjer se "ugotavlja" dohodek oz. premoženje. S tem pač vseeno lažje lociraš "nategovalce sistema" je pa po drugi strani res da potem sistem zmelje tudi kakšnega nedolžnega. Ampak sam mislim da je teh primerov zelo zelo malo (torej malo je tistih ki imajo najnovejšega BMWja in imajo vrtec zastonj, pravtako kot je malo "revežev" ki morajo plačevat nesorazmerno ceno vrtca).

damo

Majstr
4. sep 2007
1.019
152
63
tudi mi bomo s 1.9. dali 2 otroka (4 in 5let) v vrtec, pa me zanima, kako je z upoštevanjem premoženja:

1. če dam zdajle vlogo, kaj vse bojo upoštevali?
2. kako se upošteva in vrednoti npr. hiša, avto, denar na računu, vzajemni skladi...?

jello

Guru
22. sep 2008
10.172
3.885
113
Premoženje (stanja na TRR, avto do določene starosti, nepremičnina nad določeno kvadraturo,...) se upošteva kot osnova od katere izračunajo obresti in jih prištejejo k dohodku. Včasih je bila stopnja 4%, zdaj je malo manj. To pomeni da če nimaš ravno 4 hiše, 5 avtomobilov in par 100k na računih se ti pri izračunu mesečnega dohodka na družinskega člana ne bo kaj dosti poznalo.

Sam na oko izračunaš tako da vrednost premoženja pomnožiš z 0,04 in deliš z 48 (12 mesecev x 4 člani). Npr. premoženje v vrednosti 100k pomeni (imaginarni) mesečni dohodek na družinskega člana v višini 83 eur.

Hondi

Majstr
18. avg 2007
3.548
434
83
"Pri "čakalnih vrstah" se zaposlenost upošteva kot boniteta, torej vrtec dobijo prej otroci zaposlenih kot pa tisti ki imajo doma enega nezaposlenega starša (pač poglej si točkovanje in pravilnike)."

hja, ti dam primer, pa presodi, ali je fer
namreč moja še ni dopolnila zadosti let, da bi bila sprejeta s septembrom v vrtec
in tako februarja v domači občini ni bilo prostora (takrat je dopolnila 11 mesecev, kar je pogoj), kljub na primer moji sosedi, ki je brezposelna in se je v to občino preselila nedavno in je malega normalno od septembra imela v vrtcu v domačem kraju. V okolici osebno poznam tudi vsaj 3 mamice, brezposelne in poročene, ki so imele v domači občini otroka v vrtcu - zjutraj malega v vrtec, potem pa na kavico kamor hodim tudi sam (jaz za 10 minut, one za vsaj 3 ure).

Tako da meni in še nekaterim ni ostalo drugega kot voziti otroka v sosednjo občino v vrtec (ne bom poudarjal, da je bilo to totalno iz smeri obeh služb), ker pač za naše otroke ni bilo prostora (vsi od znanih "vozačev" sta oba zaposlena).
Da ne omenjam hvalisanja župana da "se v naših vrtcih vedno najde prostor za vse".
Pa smo jo vozili, do naslednjega septembra, ko smo k sreči dobili mesto v domači občini.

Ne vem, če je še kje toliko nategovanja kot s plačili vrtcev. Znanci imajo podjetja s po 50 zaposlenimi, otroke pa na regresirani prehrani ipd. Enostavno zakoni so spisani tako, da bolj kot "mutiš", bolje prideš skozi.

AJVAR

Pripravnik
11. okt 2007
351
0
16
Obišči stran
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Jp, pa še prednost imajo ker so kao iskalci zaposlitve ... in nimajo časa pazit otrok. ?? Ene par takšnih je tudi v naši okolici, otroc cel dan v vrtcu, oni pa ceu dan po kofetkih in pirih ... narobe svet ..
bonk.gif

To seveda ni res, malce se poduči. Pri "čakalnih vrstah" se zaposlenost upošteva kot boniteta, torej vrtec dobijo prej otroci zaposlenih kot pa tisti ki imajo doma enega nezaposlenega starša (pač poglej si točkovanje in pravilnike).

Nezaposleni ne bi smeli biti upravičeni do vrtca dokler ne dobijo zaposlitve. Brez debate...

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.970
6.589
113
po tvojem mnenju je vrtec torej samo zato, da imaš otroka kam dati? Druge koristi (za mladiča mislim) pa ni? Sem mislila, da je počasi ta fama, da je "boljše" če na otroka pazi mama ali babica doma, že splahnela. Se strinjam, da če mest ni dovolj, da mogoče bi bilo bolj smotrno, da se mesto zagotovi tistim staršem, ki dejansko fizično ne morejo biti zraven preko dneva (beri: so v službi) in tako je pač potem vedno za otroka nekako poskrbljeno (pa, saj zdaj vsaj v naši občini je tako, več pik je za zaposlene ali študente), ampak da brez debate otroka oropaš normalne socializacije (vrstniki, drugi otroci, druga avtoriteta, obnašanje v družbi) samo zato, ker starš nima službe, je pa malo bosa...

jello

Guru
22. sep 2008
10.172
3.885
113
Ja? Prvič ga štrafaš ker so starši brezposelni, potem pa še dodatno ker ni med svojimi vrstniki. Dajmo uzakonit da ga pride še en iz socialne vsako jutro po riti nasekat. Da si bo zapomnil kaj pomeni da se starim ne da delat.

Domače varstvo ni nadomestilo za vrtec, starši niso nadomestilo vzgojitelja, bratje in sestre niso nadomestilo za sošolce. In konec koncev, starši ne morejo biti nadomestilo za vse našteto.

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
8
38
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
bonk.gif

Dalje polne cene vrtca se plačujejo očitno samo tu na alterju, ker vas farbajo pa še živite v občinah kjer niso sprejeli splošne olajšave ali pa niste rezidenti RS. V večinio slovenije (razen očitno na alterju) namreč polne cene vrtca ni možno doseči, če prav gledam pravilnik je trenutno stopnja najvišje 77%. Torej za prvo obdobje 486 x 0.77 = 375 EUR, prvo obdobje = nomativi so bolj strogi, na eno vzgojiteljico pride manj otrok, otroke je potrebno ročno hranit jim menjat parkrat dnevno plenice ipd.!

Dalje večina občin (tudi ljubljanska) občanom ki dajejo otroke v občinske vrtce prizna popust oz. daje "podporo" ta znaša za LJ recimo 52 EUR pri najvišji stopnji. Torej če živiš v LJ in obiskuje otrok vrtec v LJ več kot 320 EUR ne boš dal za polno ceno vrtca. Je res da so tu potem dodatno še materialni stroški ampak ti so enaki ali je otrok doma (plenice + hrana).

Za 2go starostno obboje (od 3. leta dalje) je max. cena po zgornjih kalkulacijah 245 EUR.

Torej daleč od 500 EUR, dejansko večino časa ko je otrok v vrtcu plačujete pol manj pa četudi ste največji bogataši. Torej ateki tule dajte vprašat svoje ženke kaj sploh plačujejo, mogoče imate še kakšne kukavičje otroke pa zanje ne veste?!
grin1.gif

Ne vem kako je pri vas, vem kako je pri nas. Poznam tudi par navideznih samohranilk (brezposelnih), ki imajo oba otroka v vrtcu cel dan in to zastonj.

Nikjer pa nisem pisal o višini plačila vrtca, ne vem od kje ti to?