Znižano plačilo vrtca za leto 2014

jest5

Guru
18. avg 2007
25.960
-8.674
113
Citat:
Uporabnik Narodnjak pravi:
a do konca meseca morajo vložiti vlogo tudi tisti, ki bodo otroka dali v vrtec jeseni 2014 al kako?
Ne. Ti boš dal vlogo poleti in ti bo veljala le do konca leta.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.415
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Mi lahko kdo razloži kako se izračuna plačilo subvencioniranega zasebnega vrtca?

Tole info sem dobil: Zasebni vrtec ima ceno vrtca sestavljeno iz plačila staršev in plačila občin (sofinanciranje),
katero je v višini 85 % od vašega plačilnega razreda.

Plačilni razredi pa vemo kakšni so.

Izračun s strani vrtca se mi nikakor ne izide.

Narodnjak

Majstr
20. jul 2007
10.336
303
83
39
Ljubljana
Pokliči na MOL pa ti bojo izračunali, samo privat vrtec ti mora povedati ekonomsko ceno.

Recimo Montesori vrtec v LJ ima ekonomsko ceno 580eur, če si recimo v 2. plačilnem razredu te pride potem 209eur, občinski vrtec pa malo manj kot 39eur
wink-1.gif

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
naštepaj več otrok...

boljše da plačuješ hrano in obleko svojim otrokom, kot pa da subvencioniraš vrtec iznajdljivcem in lenuhom

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.970
6.589
113
Konec meseca se obeta še en mladič in zdaj bi pa že lahko kaki razred padli, glede na lestvico, ki sem jo našla na spletnih straneh naše občine. Mi pa pol klinca ni jasno, kaj naj pričakujem in kaj vse upoštevajo, zato prosim tiste, ki ste to že dali skozi, da mi razložite par terminov.:

- pri vrtcu najdem "polno" ceno programa in "znižano" ceno programa. Pri vsaki je tabela razredov. Katero ceno upoštevam, kaj moram narediti, da se upošteva znižana cena
- glede na to, da z marcem začne en otrok prvič hoditi v vrtec in zaenkrat še vedno pademo v najvišji razred, moram sploh kaj naresti, da plačam samo 75% programa (za ostalo piše, da v vsakem primeru sofinancira občina). Bi pa potem konec marca, podala vlogo na CSD, ko se ta s katerim sem noseča, rodi...
- to je kar se tiče plače, kaj pa ostale stvari, kaj se še upošteva. Na računih imava čuda denarja, ki pa je v resnici kredit za hišo, ki jo gradiva. Po kakem ključu se upošteva tako "premoženje" in po kakem nepremičnine... Na obrazcu sicer je nekaj ena postavka, kjer vpišeš kredit in moraš priložiti kreditno pogodbo, ampak kaj s temi podatki oni naredijo potem...
- potem so še avtomobili in njih vrednost - se to kaj upošteva pri vrtcu in kako se vrednotijo
- je še kaj, kar je premoženje, ki bi ga lahko upoštevali pri uvrščanju v razrede pri vrtcih

Najlepša hvala za pomoč.

ojanez

Fizikalc
2. sep 2007
262
30
28
CSD računa premoženje družine, ga deli s številom družinskih članov in ta rezultat nato še z 12. Tako pridejo do povprečnega mesečnega dohodka na osebo. Od višine tega dohodka je odvisno, v kateri dohodkovni razred spadaš. Vaš povprečni dohodek na osebo se primerja s povprečno mesečno plačo v RS, ki trenutno znaša slabih 1000 EUR.

TUKAJ si poglej obrazložitev in tabelo dohodkov ter dohodkovnih razredov.

Kaj pa se šteje med premoženje družine? Absolutno (skoraj) vse, država ni nič kaj prijazna.
Vajina plača, regres, nagrade, če ima kateri od vaju s.p. dobiček le-tega. To vse gre 100% v osnovo za izračun. Naprej se gledajo nepremičnine (za 4 člansko družino je maksimum mislim da 120 m2, kar je več, gre po nekem izračunu v osnovo. Vse dodatne nepremičnine ravno tako po tem ključu v osnovo. Avtomobili, ki so vredni več od neke vrednosti (ne poznam cifre) ravno tako. Denar na računiih VSEH družinskih članov, tudi otrok, vam viša dohodek. Izračunajo fiktivni dohodek na ta denar (letna obrestna mera 4%) in ga prištejejo osnovi. Po istem ključu se računajo lastniški deleži v podjetjih. Pa še marsikaj sem verjetno pozabil.

Skratka, pri vsem si "tepen".

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.970
6.589
113
Ma tale znižano me bega. Gledam na stran občine, kjer piše polna cena programa cca 450€ in potem neki razredi spodaj, po katerih se ljudje razvrščajo, kot si napisal. Potem je zraven še ena tabela, kjer je znižano plačilo vrtca cca 400€ in spet enaka tabela po procentih, samo da so pač cifre ustrezno manjše glede na polno ceno 450€. V pravilih pa piše, da če ne uveljavljaš znižanega plačila vrtca te pač poknejo v najvišji razred. Vse lepo in prav, nimam namena, da mi brskajo po vsem kar imam, če že z osnovno plačo presežem vse...

Vendar, če ne dam vloge, ali plačam 75% (ali koliko je procent pri naši občini) od 450€ li od 400€. Moram za izhodiščno ceno 400€ vseeno podati vlogo in sem v bistvu za marec že zafrknila? To me bega, sploh ne vem, katero tabelo naj gledam... Ko govorim o znižanem plačilu vrtca, govorim o drugi ceni polnega programa (450 vs 400€) in ne o razredih, ki so mi jasni.

geronimo

Fizikalc
9. sep 2007
2.442
73
48
Kakor razumem zakon, se ti bo dodelil najvišji razred iz nižje tabele, če otroka vpisuješ v vrtec v občini kjer tudi živiš. Tabela z višjimi cenami je, če se vpiše kdo iz sosednjih občin, pa nimata občini pogodbe o sofinaciranju vrtca.

jello

Guru
22. sep 2008
10.173
3.885
113
Vlogo moraš oddat v vsakem primeru (oddaja ti vzame 5 minut) in vsakič ko se spremeni kakšno dejstvo, predvsem pa:
- ob spremembi števila družinskih članov
- ob vključitvi otroka v vrtec (če zamenjaš vrtec tudi)
- pred novim letom

Zadnja tri leta jo skoraj po pravilu (iz zgoraj naštetih razlogov) oddajam vsaj 3x letno.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.970
6.589
113
Bom povprašala. Danes je začel, ampak sem za marec itak prepozna, zdaj imam pa se mesec dni časa, da ta mail na Csd pošljem. Zdaj me zanima samo tistih 25% od občine, pa da je ta nižja tarifa. Če za to ne bo potrebno vlagati vloge, je tudi ne bom, ker mi ni, da se z birokrati zafrkavam, pa čeprav tole hvala bogu lahko preko neta uredim.

Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.771
6.760
113
pri taščici
Poglejte si prispevek v tedniku ta teden. Csd so narobe obračunavali dohodke in premoženje. Vsaj tako je odločilo višje sodišče. Kaj bo iz tega sledilo ne vem. Jaz sem za prvo leto podal pritožbo, ki pa po enem letu še ni rešena.