Zlatarjeva hči pobegnila ugrabiteljem

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu
Ja pa če je Skala visokošolan sposobn in oblada fiziko, sj ti je ja povedu
rolleyes-1.gif

to sam mi butli tak delamo, da se ne odrineš nikamor drgam, kot vstran in poskušaš doskočit podobno kot pri skoku v daljino z zaletom, ...sam to smo mi, ko ne poznamo fizike, in bi nas pri skoku v kontra smeri vožnje, prefuknilo na hrbet že pri 3 km/h
frown-1.gif

ja , zato pa pravim ,,izobrazba , izobrazba in še enkrat izobrazba,,
tongue-1.gif

evil.gif

gustav

Pripravnik
17. mar 2011
478
2
18
Zg. Gorenjska
To da se skače v kontra smeri in rikverc iz vlaka, piše tudi v srednješolski knjigi za fiziko. Še celo ilustracija Boža Kosa je... Poskusil pa nisem, bom pa vprašal fotra kako so delali če so kdaj skakali dol... Sedaj me prav zanima, do sedaj sem imel v glavi napisano, nisem pa nikoli probaval in niti razmišljal o tem.

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
ja pri prvi je avto mogoše čel 50 tako kot tisti poa vtocesti 300... v drugem je res visoka hitrost. tretji... mah kako hitro lahko teče tak pes, ki se ne prav matra? in kaj pa pes pozna fiziko.

no v glavnem ko nas ugrabijo bo vsak sprobal svoje trditve.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Mogoče v srednješolski knjigi res piše, da se skače kontra z vlaka, pa celo v ilustraciji Boža Kosa (ja, res nenadkriljiva referenca ...), ampak recimo da jaz bolj verjamem premikačem na železniških postajah, ki skačejo v smeri vožnje že celo delovno dobo. Pa ne samo pri slovenskih železnicah.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Itak da se skače v smeri vožnje, a je kdo kdaj sestopal iz bicikla ko se še malo premika nazaj, rolke, vozička.. česarkoli?

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
čakaj. ampak bolt teče z nekje 40 km/h. ko sestopaš iz počasnega objekta lahko še malo potečeš. če pa gre objekt 50km/k boš težko ostal na naogah če boš skočil in potem tekel. tako da rolke niso ravno referenca.

drugače naj pa nekdo kakšen lep filmček gor, kjer bo vse pojasnjeno. samo ne mythbustersov. ker če njima ne uspe vzgojiti zelene trave v roku ene oddaje trava ni zelena.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Citat:
Uporabnik skala pravi:
samo ne mythbustersov. ker če njima ne uspe vzgojiti zelene trave v roku ene oddaje trava ni zelena.

Še vsako stvar, za katero so gledalci trdili, da nista preverila prav, so preverili še enkrat, se mi zdi da en mit celo že dvakrat.

Pa brez skrbi, je odzadaj še cel kup ljudi, ne samo onadva (oz. oni).

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
ne ampak pri nekaterih mitih (ne tistih holivudskih) je tako da prikažejo ene dva poskusa in to je to. (saj eni so zabavni ampak eni so pa narejeni zelo šlampasto in potem kar rečejo, da to ni možno) seveda sta pa onedva samo maskoti. koliko resnično naredita... ja vrjetno bolj nič. mogoče sta kaj v prvi sezoni. (razen promocije seveda)

eden ki se ga spomnim je kako jima ni uspelo vžgati bencina s (hlapov) s statično elektrko. sta na koncu vse zminirala z dinamitom... no ampak na koncu sta vseeno morala priznati, da ni nemogoče saj je gasilcem uspelo (bilo je nekaj v stilu ali statična elektrika avtomobila lahko vžge bencin na bencinski)(pri točenju v zelo žejne ameriške avte)

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.768
6.752
113
pri taščici
Me zanima kako bi se iz običajnega avta ven skakalo. Pri 50 na uro še vrata težko odpreš bolj pošteno, kaj šele da bi se ”odrival”.
Hmm odriv v smeri vožnje ali obratno (naprej/nazaj)? Ne morem se odločit. Se mi zdi želežničarska praksa pravilna. Če se odrineš v nasprotni smeri vožnje, potem lahko pri padcu hitrost gibanja vlaka izničiš(majhna hitrost, močan odriv nazaj). Če se odrineš naprej jo pa povečuješ.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Citat:
Uporabnik skala pravi:
ne ampak pri nekaterih mitih (ne tistih holivudskih) je tako da prikažejo ene dva poskusa in to je to. (saj eni so zabavni ampak eni so pa narejeni zelo šlampasto in potem kar rečejo, da to ni možno) seveda sta pa onedva samo maskoti. koliko resnično naredita... ja vrjetno bolj nič. mogoče sta kaj v prvi sezoni. (razen promocije seveda

Teh poskusov je v resnici ogromno, moraš kdaj pogledat 'behind the scenes' posnetke na njihovi spletni strani. Pa tudi včasih v sami oddaji povesta, da je bilo poskusov veliko več. Si predstavljaš, da bi nek mit preverila samo tak, če bo bo, če ne ne. Lahko pogledaš še njihov forum in reakcije, ko razni doktorji znanosti dokazujejo če imata prav ali ne.

QBR

Pripravnik
26. okt 2012
886
0
16
Ajde fizik, pa dajva še enkrat.
Pelješ se s hitrostjo, recimo 20 km/h. Stopiš dol in imaš dve možnosti.
Prva, da pričneš v trenutku stika z zemljo teči, ter z močjo svojih nožnih mišic upočasniš svoje lastno gibanje na nulo.
Druga je, da si trmast in čakaš da majka zemlja ubije tvojo kinetično energijo, ki ti jo je pustilo vozilo. Ampak, pri tem boš postal zemljo-strugar ali pa pa živa 100kilska balin kugla.

Ves point je v tem, da ti hitrost pri doskoku ne sme vzeti koraka. Tečeš pa lahko - kako hitro? Če je pa možno, da obvladaš tek ritensko do 20 km/h, se ti pa že sedaj opravičujem.
smile-1.gif

Pa še ena finta je v tem. Železničarji pri doskoku delajo čim krajše korake, a zato hitrejše. Pri tem je važna tudi podlaga terena. Droben gramoz je kul, ker spodrsava. Na asfaltu, betonu ali čem drugem kompaktnem in nedrsečem, je varen doskok veliko težji in veliko bolj rizičen.

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
če skočiš v obratni smeri ti vseeno ni treba skočiti ritensko...

Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Citat:
Uporabnik skala pravi:
ne ampak pri nekaterih mitih (ne tistih holivudskih) je tako da prikažejo ene dva poskusa in to je to. (saj eni so zabavni ampak eni so pa narejeni zelo šlampasto in potem kar rečejo, da to ni možno) seveda sta pa onedva samo maskoti. koliko resnično naredita... ja vrjetno bolj nič. mogoče sta kaj v prvi sezoni. (razen promocije seveda

Teh poskusov je v resnici ogromno, moraš kdaj pogledat 'behind the scenes' posnetke na njihovi spletni strani. Pa tudi včasih v sami oddaji povesta, da je bilo poskusov veliko več. Si predstavljaš, da bi nek mit preverila samo tak, če bo bo, če ne ne. Lahko pogledaš še njihov forum in reakcije, ko razni doktorji znanosti dokazujejo če imata prav ali ne.
saj ne rečem, da ni ogromno poiskosov, ampak da včasih delajo poskuse v napačni smeri vsi, ki jih delajo. in da narave z milijoni možnosti ne more psonemati niti 10 000 poskusov. kot sem ti rekel pri primeru statične elektrike - ni jim uspelo -gasilcem je.

rajko0028

Fizikalc
22. avg 2008
1.327
1
36
15 km SV od LJ
Ker vidim da obvladaš teorijo mi prosim pojasni naslednje:
vlak vozi 20 km/h ti imaš 80kg in odriv 15 km/h
- v smeri vožnje je pojemek energije koliko ?
- v nasprotni smer je koliko?
- če se ne odrineš in se "zakoplješ" koliko?

Dobljene rezultate pa primerjaj z "zaletavčkom" - da ne boš ugibal tam te spustijo z 11 km/h

Upam, da boš svojim izračunom bolj verjel kot pa nam.

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Sam eni ste pa trdi... Obrnjen si v smeri voznje, odrineš se nazaj. Tako zmanjšaš svojo hitrost in opala, si obrnjen v pravo smer, da lahko normalno stečeš.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Rad bi videl koga, kako se odrine nazaj, skoči nazaj, pristane obrnjen v smeri vožnje in trimčka dalje.

sdpa

Fizikalc
29. mar 2012
1.377
0
36
London
Obišči stran
Jst bi tudi poskušal skakat z odrivom v nasprotno smer vožnje, ob tem da gledam prav tako v nasprotno smer vožnje. Itak je najbolje da se takoj narediš čigumi in se vsedeš pa ščitiš glavo.. Itak je nemogoče skakat v smeri vožnje, če imaš vrata pred sabo.. Lahko se kvečjemu odrineš vstran in gledaš naprej ali pa se odrineš in gledaš nazaj.

Se pa tudi jaz spomnim tiste teorije da se odrineš nazaj in gledaš naprej, češ da tako železničarji delajo, je v fizikalni knjigi za srednje šole, ja...