Življensko zavaovanje

gas

Fizikalc
23. jul 2007
2.237
54
48
Dan,. približno 6 let že plačujeva zavarovanje pri "Slovenici" fondpolica. Kot sklad imava izbran Rastko.
Prejšni mesec je pa prišel izpis stanja in na njem je približno 50% plačane vrednosti. Ker je zav. vsota za smrt sedaj kar mala (8000 eur), sedaj premišljujem če se mi sploh še splača plačevat naprej. Vewrjetno je boljše da vse skupaj prekinem, vzamem ven kar je notri in pa razmislim o drugačnem načinu zavarovanja.

Trenutno bi rabil zavarovalni vsoto za smrt tam okol 50.000 eur.

Mnenja?

CyberShot

Pripravnik
2. jun 2008
523
0
16
Maribor
Odkup fondpolice je možen šele po dveh oziroma treh letih, vendar je v vsakem primeru na škodo stranke. V prvih treh letih gre velik delež premije v riziko ŽZ, ne glede na izbran sklad.

Vkolikor je namen sklenitve povečanje socialne varnosti (visoka zavarovalna vsota), fondpolica ni ravno posrečen produkt, če se zavarovanje prekine, se ti v tem primeru ne izplača popolnoma nič.

gas

Fizikalc
23. jul 2007
2.237
54
48
Torej odkup je možen, ker je cca 6 let od začetka vplačevanja.....

Torej če sedaj prekličem ne dobim nič? A prav zastopim?

CyberShot

Pripravnik
2. jun 2008
523
0
16
Maribor
uf, 6 let, sem prebral 6 mesecev - pardon...
Pomoje bo mala odkupna vrednost.Svetujem ti, da z ženo dasta polico v mirovanje (oziroma kapitalizacijo) za 4 leta, ker je po 10 letih naložba preko ŽZ z zakonom davka prosta, z odkupom, pa bi plačala 6,5 % davka na zavarovalniške posle ter 20% na ustvarjen dobiček.
Vsaj glede na moje izkušnje s KD odkupa glede na dobo trajanja ne priporočam.

Če prekineš - dobiš odkupno vrednost police. Koliko znaša slednja piše v informativnem izračunu, ki je del police, vendatr se ne obešat na to.

Če daš v mirovanje - Se izogneš davku in stroškom zavarovalnice zaradi predčasnega odkupa.

gas

Fizikalc
23. jul 2007
2.237
54
48
SUper hvala,... se bom oglasil na kakni kd točki da mi naredijo izracun,.... pa povej kako pa kaj

B81

22. jul 2007
37.006
10.535
113
Tebi bodo zdaj poračunali še stroške za celo polico, tako da bo izplačilo še manj kot polovica, nikako se ne izplača. Pa tud ne vem, če se da za 4 leta dat v mirovanje, menda samo za 1 leto. Na tvojem mestu bi, če res misliš kaj drugega izbrat, dal premijo na minimum, 25 eur.

Je pa ravno to hec, ker si večino stroškov že odplačal in tega denarja ne dobiš. Bilo pa bi zanimivop slišati, koliko ti zdaj v % ponudijo za prekinitev police.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.415
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Zanimivo, da so ti pogoji odkupa ipd...pri večini zavarovalnic skriti globoko v drobnem tisku, ČE SPLOH.

Kakšno je stanje za vzet kaj naložbenega "za pokojnino"?

Nazadnje urejeno:

grajbos

Fizikalc
23. mar 2009
2.098
0
36
Glede na ZV pri Fondpolici imaš relativno nizko premijo. Karkoli boš naredil s to polico, boš večino vloženih sredstev praktično podaril nekomu..

Najboljše je tole polico pustit na miru, ker tako kot so ti že napisali, si do sedaj plačal že praktično vse stroške, tako da gre skoraj celotna premija v varčevanje. Le tako bo na koncu končni znesek podoben neki normalni cifri... Na novo pa sklenit Riziko življenjsko zavarovanje z željeno zavarovalno vsoto. Mesečna premija za tvoj primer nikjer ne bo presegla 15 eur (pri WS npr. bi te stalo cca 11 eur na mesec)...
V tem primeru bo izguba vloženega denarja praktično nična, zaradi dodatnih 10 - 15 eur na mesec pa tudi verjetno ne boš nič slabše živel, pa še boljše boš zavarovan.
Če pa drugače ne gre, pa si pri Fondpolici znižaj premijo za 10 eur in si dodatno skleni Riziko zavarovanje, pa boš finančno na istem kot sedaj, izgubil pa ne boš nič vloženega denarja...

Možnosti je precej, najslabša je pa tale s prekinitvijo ali kapitalizacijo Fondpolice.

gas

Fizikalc
23. jul 2007
2.237
54
48
V bistvu se mi ne gre za varcevanje. TUkaj se je bolj slo za zavarovanje.
In to bom tudi sedaj iskal,..samo prej moram urihtat tole na KD..... v najslabsem primeru bom pac placeval se 4 leta pa potem prekinil. Ce se pa da v mirovanje dati, bom pa dal...

grajbos

Fizikalc
23. mar 2009
2.098
0
36
Če je tako, rajši skrajšaj dobo na 10 let, pa se ti potem čez 4 leta polica normalno izteče... Ker vsakršne prekinitve, kapitalizacije ipd. so povezane s stroški in izgubo precejšnjega dela vloženih sredstev...

gas

Fizikalc
23. jul 2007
2.237
54
48
Ok hvala,. bom sel naslednji teden to zrihtat. potem v lov za navadno življ. zavarovanje za mene in boljšo polovico.

B81

22. jul 2007
37.006
10.535
113
Samo tole jo vprašaj tam:
Če skrajšam na 10 let - se polica prekine, se naredi nova in sredstva prenesejo ali se obstoječa polica dejansko skrajša?

Ker pri prvi varianti ti bodo ODračunali še vse stroške, ki so do konca pokritja premije za ŽZ in izračunali nove stroške, ki jih boš spet začel plačevati.

Zdaj bi dal v mirovanje za leto dni, potem leto plačeval in spet dal v mirovanje za leto.....

22. jul 2007
13.440
1.679
113
124
Kaj pa meni predlagate, imam tudi to fondpolico in sem začel pred 4 leti z obrokom 33€ , zdaj pa je obrok že dobrih 40€ šlo pa je za rastko paket ostalo malenkost pa za ŽZ ali bo zadeva še kar naprej naraščala, kar pa mi ni ravno preveč všeč.Kaj se da narediti, nekako preoblikovati polico ali še malo počakat, kakšen nasvetLPWWY

B81

22. jul 2007
37.006
10.535
113
Vsako leto ti zraste za % inflacije (recimo). Na to te je agent menda opozoril, ko je pisal polico, ne?
smile-1.gif

grajbos

Fizikalc
23. mar 2009
2.098
0
36
Kolikor je meni znano, se pri skrajšavi polica ne prekine, le doba se spremeni... Ne odproda se pa nobenih VEP-ov ipd. Skratka, če je tudi pri KDŽ vse normalno, se ne sme obračunati nobenih dodatnih stroškov, temveč se mora le spremeniti doba iz npr. 25 let na 10 let, dobil bo novo polico z novimi podatki in to bi naj bilo to....

B81

22. jul 2007
37.006
10.535
113
Morem pregledat maile od one ženske, ki je to razlagala...mislim pa, da sem po tem bil mnenja, da se police ne krajša in ne daljša...

CyberShot

Pripravnik
2. jun 2008
523
0
16
Maribor
Zavarovalna vsota se lahko poviša do 150% . Maksimalna je torej 27.000. Ob predpostavki, da stranka plačuje 50 EUR mesečno. Višja kot je zavarovalna vsota, večji rizik plačuješ, kar banalno pomeni, da ti gre manj v varčevanje.
Splača se denimo, če bi imel dolgove, kredit, ipd.
Za višjo zavarovalno vsoto vsekakor obstajajo boljši produkti kot je fondpolica.

gas

Fizikalc
23. jul 2007
2.237
54
48
Citat:
Uporabnik Denis pravi:
Samo tole jo vprašaj tam:
Če skrajšam na 10 let - se polica prekine, se naredi nova in sredstva prenesejo ali se obstoječa polica dejansko skrajša?

Ker pri prvi varianti ti bodo ODračunali še vse stroške, ki so do konca pokritja premije za ŽZ in izračunali nove stroške, ki jih boš spet začel plačevati.

Zdaj bi dal v mirovanje za leto dni, potem leto plačeval in spet dal v mirovanje za leto.....

NO evo info iz njihove pomoči.

Lahko prekininem. S tem da dobim 99% vrednosti in pa moram plačati 6,5% davka in to je to.

Lahko jo skrajšam na 10 let brez stroškov ali pa jo dam v mirovanje za 1 leto.

No sedaj pa drugo vprašanje, kaj je drugo boljše za 50k zavarovalne vsote za cca 15 let.