Živeti v Ljubljani ali se voziti vsak dan

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Sam sem star 29 let in recimo da mi je v zadnjih 2 letih uspelo skupaj dat 20k€, brez da bi posebej šparal in se odpovedal čemurkoli, edino popivanje je postalo neobstoječe
smile-1.gif
Sem pa vedno skrbel sam za sebe in nisem dobil kakšne posebne podpore od drugje. Zdaj mi je malo žal, da nisem več prišparal, ampak nekako bova z drago vseeno uspela zbrat za eno stanovanje, se ne sekiram. Zaenkrat živiva še v najetem.

Kar pa se tiče življenja v Lj: doma sem iz Nm, 10 let sem živel v Lj, pred dobrega pol leta sem se preselil v Trebnje in sem zelo zadovoljen. Praktično vse imam na dosegu roke (banke, pošto, sodišče, trgovino, par frizerjev in 3 gostilne imam v krogu 100m) do službe v Lj pa manj kot 40 minut od vrat do vrat. Ne zamenjam več
smile-1.gif

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
@Torque, Guardy: naučita se brat.
jezen.gif

še 1x (in upam, da zadnjič): nikjer ni bilo rečeno, da moraš že pri 25 ih imeti 40.000 €. Nikjer tudi ni rečeno, da moraš imeti svojo nepremičnino že pri 25 ih. Varčujeta, in ko nabereta dovolj, gresta v nakup. In to se zagotovo da narediti pred 35im letom. Niti ni treba ves ta čas živeti doma pri starših. Sedaj pa lahko vsi po vrsti jokamo in tarnamo kako se to ne da
cry12bpy.gif
in iščemo vse mogoče izgovore, navajamo življenske tegobe, ki so nas zadele, lahko pa kaj storimo v tej smeri. Je pa treba na to mislit dovolj zgodaj in ne pri 40ih.

Stvar je popolnoma enostavna. Če hočeš imeti svojo nepremičnino potrebuješ toliko sredstev. Kako do njih priti je pa stvar vsakega posameznika. Gotovo se je potrebno marsičemu odpovedati. Tudi to je stvar vsakega posameznika ali je na to pripravljen.

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Zanimivo, kakšni dve struji sta se naredili na forumu.

Eni (s katerimi soglašam tudi jaz) trdite, da je do takih bajnih denarjev težko priti že v mladosti, drugi trdite ravno nasprotno, da se kamot da. Potem se jih pa še nekaj javi, ki podkrepi oz. celo preseže trditve drugih, kar me pa naredi povsem zmedenega. Če vas dobro razumem, bi se vas lahko kar nekaj 2x-letnikov na forumu danes vozili recimo v novemu A5 (če pač ne bi imeli drugih ambicij). Svaka vam čast. Mladci na forumu očitno živijo veliko kvalitetneje kot povprečna večina starejših Slovencev. Moj zaključek je potemtakem lahko edino - ali nekateri živite le na na konzervah in vodi ali pa smo še vedno na forumu, kjer, k sreči še vedno ni res vse, kar uporabniki pišejo.

Tisti pa, ki imate pri 25ih 40 tisoč evrov - svaka čast

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Citat:
Uporabnik kloshar pravi:

Eni (s katerimi soglašam tudi jaz) trdite, da je do takih bajnih denarjev težko priti že v mladosti, drugi trdite ravno nasprotno, da se kamot da. Potem se jih pa še nekaj javi, ki podkrepi oz. celo preseže trditve drugih, kar me pa naredi povsem zmedenega. Če vas dobro razumem, bi se vas lahko kar nekaj 2x-letnikov na forumu danes vozili recimo v novemu A5 (če pač ne bi imeli drugih ambicij). Svaka vam čast. Mladci na forumu očitno živijo veliko kvalitetneje kot povprečna večina starejših Slovencev. Moj zaključek je potemtakem lahko edino - ali nekateri živite le na na konzervah in vodi ali pa smo še vedno na forumu, kjer, k sreči še vedno ni res vse, kar uporabniki pišejo.

še 9.878.934-ič:
jezen.gif
Jaz res ne vem kaj vam je! A znate brati ali ne?! Pišete neumnosti v namen provociranja? Kdo govori o 40 tisoč evrih pri 25ih? Kje je bilo to napisano?

Ja, marsikdo generacije [29 - 33] bi se lahko vozil v novem A5, če ne bi imel drugih ambicij. Ampak po moje ni nihče tako
stupid-1.gif
, da bi to naredil preden si uredi lajf. Takšni ljudje se ponavadi vozijo v cliotih starih 5 in več let. Najprej štalca in kravca, pol pa gadgeti. Morda pa za razliko od starejših Slovencev vse več mlajših ni pripravljeno toliko denarja nameniti za avto. Morda, ne vem.

Kaj se ti zdi tako neverjetno, da ne bi smelo biti res? Da se več dela? Da se bolj varčuje? Da se živi na... konzervah in vodi?
grin1.gif

[Edit]: popravil 25 --> 40

Nazadnje urejeno:

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Pa kaj ste se sedaj tako usmerili v 20.00 EUR in 25 let? Ljudje največkrat trzajo na vsiljene razmere. Če nimaš urejenega stanovanjskega problema veš, da si odvisen od sebe in ravnaš temu primerno: beri - varčuješ ter vzameš še kredit. V tej državi 20.000 EUR ni tako zlahka prihraniti. Morda gre, če imata oba partnerja spodobne plače in živita relativno skromno, torej brez dveh avtov za 15.000 EUR, brez zimskega dopusta v Avstriji, prvomajskega na Hrvaškem in poletnega v Grčiji. Brez milijona rahlo nepotrebnih gadgetov itd.
Konec koncev pa 20.000 EUR ne predstavlja veliko pri strošku nakupa stanovanja. Ko smo v rangu 100-200.000 EUR je heca konec in puf nuja, na njegovo višino pa 20.000 EUR prihranka bistveno ne vpliva.
Res pa je, da ima sedanja generacija pogosto srečo. Starši enega in drugega partnerja nekje živijo. Neredki imajo prostor v hiši, ki se ga lahko uredi in v njem udobno živi z relativno nizkimi mesečnimi stroški. Ko umrejo, pokasirajo nepremičnine dediči, največkrat otroci. Marsikomu lahko to pomeni enostavno pot do lastne nepremičnine, pot, ki je večina naših staršev ni bila deležna in so morali vse ustvariti sami. Resda lažje, imeli so zagotovoljeno službo v bližini domačega kraja, relativno spodobno plačo ter kredite, ki jih je krepko oklestila inflacija. Vsaj pri mojih starših je bilo tako, zame je lažje, lahko pričakujem da bodo nekaj pustili za sabo, vmes pa se da tudi udobno živeti v predimenzionirani hiši kjer so stroški minimalni.

Kaj pa ostane tistim, ki te ugodnosti nimajo? Problemi in dolgoletni dolgovi. Takšnim ljudem tudi tistih 20.000 EUR ne pomaga veliko. In takšnim je pogosto lažje kupiti nepremičnino izven LJ, kjer za svoj denar dobijo večjo kvadraturo stanovanja ali pa enako kot v LJ za polovično ceno.
Če pogledam svoj primer je zgodba enostavna. S svojo plačo bi si lahko privoščil precej konkreten kredit in nepremičnino v LJ. Verjetno bi kredit prej ali slej izplačal s prodajo nepremičnin mojih tedaj pokojnih staršev. Se pa sprašujem, zakaj bi večino svoje energije in odhodkov usmerjal v to zgodbo. Življenje je kratko, itak vsi preveč časa in energije zabijemo v službi. Torej je treba uživati z denarjem, ki ga zaslužimo.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.629
355
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik jtfc pravi:Jaz imam 40k€ pri 26, pa sem prek servisa celo srednjo šolo in del faksa delal, avto imam 15 let star. Diplomiral sem pa pri 24 in takoj šel delat. Zakaj ne bi imel...?
Bom še enkrat nekaj poudaril. Torej ne IMETI pri 25-ih 40k EUR, temveč SAM ZASLUŽITI
grims-1.gif
.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.629
355
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik Ares pravi:
da se spravit (zelo lepo) bajto skupaj za tak denar, samo bi moral ti veliko časa notri vložit in truda. V bistvu 1000m2 velika parcela je že celo bogastvo. Sploh v bližini Ljubljane kjer se ta trenutek največ gradi in so cene zrasle nenormalno. malo bolj stran (20 do 30min do table LJ, ne centra) pa se da že dobiti tako parcelo za lepo in primerno ceno. Če rabiš hodit v center ljubljane, potem gledaš v krajih kjer imajo dobro železniško povezavo. Saj potem rabiš do centra par minut peške.

Vse ostalo pa bi moral sam se angažirat. S kolegom (sem mu pomagal) je nama uspelo 240m2 veliko bajto skupaj spravit za cca 85k€. Res da ti gre ogromno živcev, ampak na koncu se splača. Res pa je in to tudi priznam da sva to računico delala 4 leta nazaj. Vem, da so se sedaj stroški izredno izredno povečali.
Se strinjam v celoti. Pred točno to dilemo sem bil sam kakšnega pol leta nazaj. Na eni strani bajta in 5 let v bistvu brez družinskega življenja (torej garanje od jutra do večera), na drugi strani stanovanje, 3 mesece pekla za selitev in uživanje v družinskem življenju. Bomo o bajti študirali pač par let pozneje.
wink-1.gif

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
Citat:
Uporabnik jtfc pravi:Jaz imam 40k€ pri 26, pa sem prek servisa celo srednjo šolo in del faksa delal, avto imam 15 let star. Diplomiral sem pa pri 24 in takoj šel delat. Zakaj ne bi imel...?
Bom še enkrat nekaj poudaril. Torej ne IMETI pri 25-ih 40k EUR, temveč SAM ZASLUŽITI
grims-1.gif
.

Poznam jih veliko, ki so jih tolk zapravili.... pa tudi ne vem če so jih zaslužili...

dva nova avta in ni dnarja( v 6-7 letih) ..... potem pa jokajo da so suhi

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.629
355
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik kloshar pravi:

Če pustimo tistih 40k EUR ob strani. Da se. Seveda pa ne na tak način, da boš žural vsak večer, si privoščil vse žive dopuste, najnovejše avtomobile, itd. Ti pa ni treba tudi ravno ob konzervah in vodi živet.
grin1.gif

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Se strinjam. 20.000 € ne pomeni veliko, ko teče beseda o stanovanjih. Toliko potrebuješ, da malce bolje opremiš 50m2 stanovanje (pa še to je lahko premalo).

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Citat:
Uporabnik Ares pravi:
Citat:
Uporabnik Resolver pravi:
Kdo govori o 25 tisoč evrih pri 25ih? Kje je bilo to napisano?

nikjer. govorilo se je o 40.000€ pri 25ih...ane?

Se posipam s pepelom. Moja napaka. Moralo bi pisati 40.000 €. Ampak saj to se bi moralo razvideti iz konteksta, da je kiks.

Kasius

Hugo Boss Opanæiæ
15. dec 2007
4.061
0
36
Pri tvoji
Citat:
Uporabnik Diablo pravi:
Citat:
Uporabnik ChickenBoy pravi:
Zanjimivo. Nekdo, ki živi v mestu reče parku gozdiček.
grin1.gif

in krave so vijolčne...

v bistvu so mestni ljudje navadni lenuhi..folk v blokih...je živ primer...pridejo domov, itak nimajo kaj za delat in grejo spat... spijo do teme, pol pa TV gledajo skoraj do jutra, da so zjutraj ko bi morali biti stroilni navadni zombiji, in to z dnevada v dan..

so sicer kaksne izjeme, a 90% blokovcev tako zivi..za mojme pojme nekvalitetno, a to ni moj lajf, tako da BMK.
evil.gif

Ma daj nehaj buče valit.Vsak živi toliko kvalitetno življenje, kolikor si ga sam naredi.

Jaz sem odraščal v bajti, zdaj sem v bloku.Moram reči, da mi blok absolutno ustreza.zakaj bi jaz moral kosit neko travo, obrezovat živo mejo...Čas je denar in zdaj ko sem ponavadi v službi nekje do 5, za take hece absolutno nimam časa.

In-mestni ljudje smo torej po tvoje leni? Delo je smao fizično delo? Sori, jaz sem v službi tudi po 10 ur na dan, ko pridem domov nimam neke srčne želje opravljati fizična dela okoli bajte.

gas

Fizikalc
23. jul 2007
2.237
54
48
Citat:
Citat:
Uporabnik gas pravi:
KOlk ljudi pri 25-30 pa poznaš da ima 40k eur?

imam občutek da nekateri ne živite v realnosti...

30 +1,+2, poznam kar nekaj takih (in ne samo 40K). Živim v realnosti, ker sem na ta način kupil stanovanje tudi sam. Oba sva bila pridna in je šlo. Pa kredit je mnogo manjši od navedenega zgoraj. (kaj bo pa zdaj izgovor?)

Potem pa samo
aplauz.gif

Verjetno vas ni veliko takih...

Ares

kamikaza
19. jul 2007
4.622
0
36
Citat:
Citat:
Uporabnik Ares pravi:
Citat:
Kdo govori o 25 tisoč evrih pri 25ih? Kje je bilo to napisano?

nikjer. govorilo se je o 40.000€ pri 25ih...ane?

Se posipam s pepelom. Moja napaka. Moralo bi pisati 40.000 €. Ampak saj to se bi moralo razvideti iz konteksta, da je kiks.

malo sem zajebaval, no...pozabil smajlija gor butnit
grin1.gif

Kasius

Hugo Boss Opanæiæ
15. dec 2007
4.061
0
36
Pri tvoji
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
A je res vse slovenske turiste tok strah parkiranja v Ljubljani?? To mi ne bo nikoli jasno. Sošolci s faksa, so puščali avto v bežigradu in šli peš v center (pa ne žurat)... Zato, ker je težava s parkiranjem. Pa jebemu boga, nauči se parkirat, pa ne bo problem.

V centru LJ nimaš kje zastonj parkirat.Na periferiji LJ pač.

To so te "težave" glede parkiranja.

gas

Fizikalc
23. jul 2007
2.237
54
48
Citat:
Uporabnik karantanka pravi:
Citat:
Uporabnik gas pravi:

Jaz in moj dec sva že taka, s tem, da sva si vmes kupila še nov avto ... Res pa je, da si zaradi tega ne privoščim počitnic in vsak mesec novih cunjic ... Sem že enkrat razložila kako sva midva to delala pa je bla spet ena gruča ljudi ful pametnih, tako da tega ne bom ponavljala. Uglavne da se, če želiš. Lahko pa sam jamraš in se smiliš sam sebi.

Tvojo gradnjo spremljam od samega začetka, še preden sta kupila hišo..... je pa res da tvojega načina jest ne bi uvzel,.... amapk tako jest mislim.

Upam pa da glede jamranja in smiljenja ni letelo na mene ampak je to blo bolj splošno..

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Mene blok ne pritegne. Dosti sem živel v blokih in imam vrh glave. Ne da se mi:
-ukvarjati s čudaškimi sosedi v vseh pogledih
- skrbeti, da preglasno ne prdnem v WC ob 22:01 ker bi to lahko kdo smatral za kršitev nočnega miru
- prositi na kolenih za montažo split klime na balkonu
- loviti parkirišča sredi zime oziroma postavljati protitankovske ovire tja, kjer sem zjutraj kidal sneg
- prenašati mulcev, ki razvijajo stikala ali zvonijo
- cvikati, kdaj bo zgornjemu sosedu popustila napeljava za vodo in zalila moje stanovanje
- poslušati idiotov na hišnih sestankih
- poslušati Cece iz sosednjega stanovanja
- paziti, da komu ne zalijem spodnjega štuka kadar slučajno zalijem rože
- pozabiti na fešte s kolegi, ki imajo težavo s šepetanjem v večernih urah
- poslušati razbijanje, ki je posledica skakanja v zgornjem stanovanju

V hiši tega ni, so druge stvari, a bistveno večja je svoboda, ki jo uživaš. Trave ni treba kositi vsak dan, obstaja device, ki se imenuje kosilnica. tudi žive meje se ne obrezuje vsak teden, niti je ne rabiš imeti. Vsi, ki imajo hiše niso hkrati poljedelci z dvema traktorjema v garaži.

karantanka

alterka & vizitka 2007
19. jul 2007
7.108
0
36
Notranjska
www.mojaknjiga.si
Citat:
Uporabnik gas pravi:
Citat:
Uporabnik karantanka pravi:
Citat:
Uporabnik gas pravi:

Jaz in moj dec sva že taka, s tem, da sva si vmes kupila še nov avto ... Res pa je, da si zaradi tega ne privoščim počitnic in vsak mesec novih cunjic ... Sem že enkrat razložila kako sva midva to delala pa je bla spet ena gruča ljudi ful pametnih, tako da tega ne bom ponavljala. Uglavne da se, če želiš. Lahko pa sam jamraš in se smiliš sam sebi.

Tvojo gradnjo spremljam od samega začetka, še preden sta kupila hišo..... je pa res da tvojega načina jest ne bi uvzel,.... amapk tako jest mislim.

Upam pa da glede jamranja in smiljenja ni letelo na mene ampak je to blo bolj splošno..

na splošno, itak da na splošno
Kaj konkretno pri najinem načinu se ti ne dopade? A to, da se zadevam odpovedujeva? Samo firbec me daje, nič drugega.

Ares

kamikaza
19. jul 2007
4.622
0
36
Citat:
Uporabnik coolpower pravi:
Mene blok ne pritegne. Dosti sem živel v blokih in imam vrh glave. Ne da se mi:
-ukvarjati s čudaškimi sosedi v vseh pogledih
- skrbeti, da preglasno ne prdnem v WC ob 22:01 ker bi to lahko kdo smatral za kršitev nočnega miru
- prositi na kolenih za montažo split klime na balkonu
- loviti parkirišča sredi zime oziroma postavljati protitankovske ovire tja, kjer sem zjutraj kidal sneg
- prenašati mulcev, ki razvijajo stikala ali zvonijo
- cvikati, kdaj bo zgornjemu sosedu popustila napeljava za vodo in zalila moje stanovanje
- poslušati idiotov na hišnih sestankih
- poslušati Cece iz sosednjega stanovanja
- paziti, da komu ne zalijem spodnjega štuka kadar slučajno zalijem rože
- pozabiti na fešte s kolegi, ki imajo težavo s šepetanjem v večernih urah
- poslušati razbijanje, ki je posledica skakanja v zgornjem stanovanju

V hiši tega ni, so druge stvari, a bistveno večja je svoboda, ki jo uživaš. Trave ni treba kositi vsak dan, obstaja device, ki se imenuje kosilnica. tudi žive meje se ne obrezuje vsak teden, niti je ne rabiš imeti. Vsi, ki imajo hiše niso hkrati poljedelci z dvema traktorjema v garaži.

podpis

bajta > all

trava se kosi ponavadi 1x na 14 dni od pozne spomladi do zgodnje jeseni
živo mejo obrežeš MAX 2x na leto
rože od punce/žene pa moraš zalivati vsak dan, ampak to moraš tudi punco
grin1.gif
...tko da tu si že utečen