Živeti v Ljubljani ali se voziti vsak dan

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.195
3.822
113
Citat:
Uporabnik Resolver pravi:
Citat:
Uporabnik IbizaDriver pravi:
Hm, prpričali ste me, zato sem šel pogledat koliko stane primerno (novejše) stanovanje v ljubljani (ki je sicer pol manjše od tega kar imamo zdaj, bi pa bilo dovolj)in ugotovil da bi moral 20 let plačevati po 1600€ na mesec samo za obrok stanovanja...

Veseli me da je na alterju toliko ljudi z plačo nad 2000€(oziroma 4000 na par), da si lahko to privoščijo (in da ne jedo 20 let suhega kruga), jest vem da si z mojimi dobrimi 1500€ ne morem.
bonk.gif

Malo pretiravaš... kako veliko stanovanje in za koliko denarja si pa gledal?

3 sobno, cca 70 m2, kar pride v Lj. nekje med 180in 250k€. Kar je manj je zame nevzdržno. Saj ne rečem, na začetku ko sta to dva zaljubljenca z dojenčkom gre tudi v 35m2 stanovanju, ko pa imaš enkrat dva najstnika si pa samo en drugemu po glavi hodiš...

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Citat:
Citat:
Citat:
Hm, prpričali ste me, zato sem šel pogledat koliko stane primerno (novejše) stanovanje v ljubljani (ki je sicer pol manjše od tega kar imamo zdaj, bi pa bilo dovolj)in ugotovil da bi moral 20 let plačevati po 1600€ na mesec samo za obrok stanovanja...

Veseli me da je na alterju toliko ljudi z plačo nad 2000€(oziroma 4000 na par), da si lahko to privoščijo (in da ne jedo 20 let suhega kruga), jest vem da si z mojimi dobrimi 1500€ ne morem.
bonk.gif

Malo pretiravaš... kako veliko stanovanje in za koliko denarja si pa gledal?

3 sobno, cca 70 m2, kar pride v Lj. nekje med 180in 250k€. Kar je manj je zame nevzdržno. Saj ne rečem, na začetku ko sta to dva zaljubljenca z dojenčkom gre tudi v 35m2 stanovanju, ko pa imaš enkrat dva najstnika si pa samo en drugemu po glavi hodiš...

Dobro, dobro... pa ne boš rekel, da bi vse vzel na kredit? Ali nimaš nič privarčevanega? Kaj pa nepremičnina, kjer sedaj živiš?180.000 € se bi pa nekako dalo skup napraskat po moje brez nekih brezglavih kreditov.

guardy

Guru
3. avg 2007
8.487
1.054
113
Obišči stran
Citat:
Dobro, dobro... pa ne boš rekel, da bi vse vzel na kredit? Ali nimaš nič privarčevanega? Kaj pa nepremičnina, kjer sedaj živiš?180.000 € se bi pa nekako dalo skup napraskat po moje brez nekih brezglavih kreditov.

No ajde. Greš od doma, nimaš nič. Plače recimo dobivata skupaj z ženo/punco 1500€.

Kako brez brezglavega kredita priti do 200.000€? Pa recimo, da je nekje 30k€ prišparanega

PS: ne gre za moj primer, je pa primer povprečnega slovenca, s tem, da večinoma nimajo niti 30k prišparanga.

Ares

kamikaza
19. jul 2007
4.622
0
36
Citat:
Uporabnik guardy pravi:
Citat:

No ajde. Greš od doma, nimaš nič. Plače recimo dobivata skupaj z ženo/punco 1500€.

Kako brez brezglavega kredita priti do 200.000€? Pa recimo, da je nekje 30k€ prišparanega

PS: ne gre za moj primer, je pa primer povprečnega slovenca, s tem, da večinoma nimajo niti 30k prišparanga.

ok, ok...kakšne bajte vi to gledate za 200.000€?
confused-1.gif

400, 500 kvadratov? ne, resno. ker za 200k € moraš pa že vilo dobit... sicer 20-30min vožnje do ljubljane, ampak vseeno...

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.629
355
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik Ares pravi:ok, ok...kakšne bajte vi to gledate za 200.000€?
confused-1.gif

400, 500 kvadratov? ne, resno. ker za 200k € moraš pa že vilo dobit... sicer 20-30min vožnje do ljubljane, ampak vseeno...
A lahko vidim vilo za 200k EUR do 30 min. vožnje iz Ljubljane (pa ne od table Ljubljana, ampak centra)?
Pa prosim ne v kakšni tretji gradbeni fazi ali pa razpadajočo bajto, v katero bi bilo potrebno vložiti 100k EUR, da bi bila za silo poštimana. Preferirano še vsaj kakšenih 1000 m2 parcele zraven.

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Citat:
Uporabnik guardy pravi:
Citat:

To, kdaj greš od doma nima neke veze. Če sta resna in načrtujeta v smeri svoje nepremičnine kjerkoli že to je, morata imeti privarčevanega vsaj 40.000 € vsak, kar pomeni 80.000 €. Vzameta še vsak 50.000 € kredita in smo na 180.000 €. Mtl je omenil, da še starši kaj primaknejo in je.

gas

Fizikalc
23. jul 2007
2.237
54
48
KOlk ljudi pri 25-30 pa poznaš da ima 40k eur?

imam občutek da nekateri ne živite v realnosti...

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.629
355
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik gas pravi:

zmaga.gif
za 25 let.
Recimo, končaš faks s 23, pa recimo da imaš do takrat, ker si bil izredno priden med študentom, že kakih 10k EUR privarčevanih. Plača je ajde 1000 EUR (se mi zdi solidno za začetnika), pa recimo da 600 EUR mesečno spravi (če živi pri starših bi še šlo tole čez, če je v najemu, lahko pozabiš na takšno cifro), torej 14400 v dveh letih. Skupaj torej 24400 EUR do 25-ega leta, ampak se mi zdi, da je tole maksimum, kar je približno normalno za doseči. Pri 30-ih je pa malce drugače.

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Citat:
Uporabnik gas pravi:

30 +1,+2, poznam kar nekaj takih (in ne samo 40K). Živim v realnosti, ker sem na ta način kupil stanovanje tudi sam. Oba sva bila pridna in je šlo. Pa kredit je mnogo manjši od navedenega zgoraj. (kaj bo pa zdaj izgovor?)

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.629
355
83
Kras
www.mtl.si
A mi lahko poveš, kako si do 25-ih zaslužil 40k EUR?

Sicer sem tudi jaz s kreditom prišel do prvega stanovanja in vse kar lahko rečem je le to, da dobro da sem ga vzel takrat. Namreč cene so od takrat šle noro gor. Sem pa imel do takrat nabranega cca. 30% vrednosti stanovanja, s tem, da je večina denarja res šla le za to.

karantanka

alterka & vizitka 2007
19. jul 2007
7.108
0
36
Notranjska
www.mojaknjiga.si
Citat:
Uporabnik gas pravi:

Jaz in moj dec sva že taka, s tem, da sva si vmes kupila še nov avto ... Res pa je, da si zaradi tega ne privoščim počitnic in vsak mesec novih cunjic ... Sem že enkrat razložila kako sva midva to delala pa je bla spet ena gruča ljudi ful pametnih, tako da tega ne bom ponavljala. Uglavne da se, če želiš. Lahko pa sam jamraš in se smiliš sam sebi.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
Citat:
Uporabnik gas pravi:

Jaz imam 40k€ pri 26, pa sem prek servisa celo srednjo šolo in del faksa delal, avto imam 15 let star. Diplomiral sem pa pri 24 in takoj šel delat. Zakaj ne bi imel...?

Pa sem do zdaj imel plačo v kurcu... zdaj bo šlo malo hitrej....
smirk-1.gif

Nazadnje urejeno:

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
A mi lahko poveš, kako si do 25-ih zaslužil 40k EUR?

Sicer sem tudi jaz s kreditom prišel do prvega stanovanja in vse kar lahko rečem je le to, da dobro da sem ga vzel takrat. Namreč cene so od takrat šle noro gor. Sem pa imel do takrat nabranega cca. 30% vrednosti stanovanja, s tem, da je večina denarja res šla le za to.

Nikjer nisem napisal, da sem do 25-ih zaslužih 40.000 €. O starostih in cifrah nisem pisal nič (in tudi ne mislim). Razlog: v izogib prispevkom kot je tale.

guardy

Guru
3. avg 2007
8.487
1.054
113
Obišči stran
Citat:
Citat:
Uporabnik guardy pravi:
Citat:

To, kdaj greš od doma nima neke veze. Če sta resna in načrtujeta v smeri svoje nepremičnine kjerkoli že to je, morata imeti privarčevanega vsaj 40.000 € vsak, kar pomeni 80.000 €. Vzameta še vsak 50.000 € kredita in smo na 180.000 €. Mtl je omenil, da še starši kaj primaknejo in je.

Torej vsak 40.000 prišparanega. Pri 25ih letih, pa če se šolaš. OD KJE ŽE? če zaslužiš ene 500,600€ prek študenta pa daš vse na stran je to 6 let dela, s tem da nimaš nič za živet.

in vsak 50.000 kredita, je to 100.000. To je 700-800€ vsak mesec, torej od 1500 ostane le 700 za življenje, se pravi za vse stroške. In marsikateri starš ne more nič primaknit
wink-1.gif

Ti si mal prevelik idealist se meni zdi.

Ares

kamikaza
19. jul 2007
4.622
0
36
da se spravit (zelo lepo) bajto skupaj za tak denar, samo bi moral ti veliko časa notri vložit in truda. V bistvu 1000m2 velika parcela je že celo bogastvo. Sploh v bližini Ljubljane kjer se ta trenutek največ gradi in so cene zrasle nenormalno. malo bolj stran (20 do 30min do table LJ, ne centra) pa se da že dobiti tako parcelo za lepo in primerno ceno. Če rabiš hodit v center ljubljane, potem gledaš v krajih kjer imajo dobro železniško povezavo. Saj potem rabiš do centra par minut peške.

Vse ostalo pa bi moral sam se angažirat. S kolegom (sem mu pomagal) je nama uspelo 240m2 veliko bajto skupaj spravit za cca 85k€. Res da ti gre ogromno živcev, ampak na koncu se splača. Res pa je in to tudi priznam da sva to računico delala 4 leta nazaj. Vem, da so se sedaj stroški izredno izredno povečali.

Torque

Pripravnik
22. jul 2007
837
15
18
Dvomim, da lahko končaš faks s 23 in ob tem imaš še 10k našparanega. Okej, so tudi taki, ki bi to zmogli, vendar takih je par na generacijo. Moj faks traja 4,5 let, torej ga pred 23. letom sploh ne bom mogel zaključiti, potem pa še diploma. Moj faks je tudi tak, da med letom sploh ne morem služiti denarja, ker mi totalno ves čas vzame vožnja sem in tja ter seveda narava študija (sprotni študij).

Srečneži tisti, ki bodo imeli pri 25 službo s 1k eur plače in 30k eur našparanega.

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Citat:
Citat:
Uporabnik guardy pravi:
Citat:

Uf mater tale bi bla pa lepa ja, v sanjah.
Z žensko živiva skupaj 2 leti, od tega 1 leto povsem na svoje. Zdej mi pa povej od kje naj našparam 40k€, resno. Ona še študira, tako da praktično ničesar ne zasluži in dejansko živim oba dva, pa zalužim dve povprečni slovenksi plači na mesec. Ob koncu meseca mi morda ostane 100€ če mi, stra pa sem 25 let. Od srednje šole sem delal v servisih razna dela, sedaj sem že nekaj let zaposeln ampak žal prišprata 40k€ če živiš na svoje z eno plačo (pa tudi če bi sam živel na svoje) se ne de, ni šans (pa nimam slabe plače - aja pa nisem avto freak, vozim 11 let starega twingota). Eni res v oblakih živte, pol pa slišim mater je folk glup ko se pufa za 20 let...ja [censored] kako pa naj pridem do fleta, resno no? Če bom našparal nekoč 20k€ bo pa že veliko pa to je plunk proti celemu fletu. Najlažje je govort ko pa vas verjetno starši na polno podpirajo. Mene žal ne in tega niti nočem oz. ne zahtevam. Hočem biti popolnoma samostojen brez da lahko kadarkoli v življenjuu slišim pa sem ti to dal pa to...ne sem samostojen in od nobenga nimam nič ampak privarčevati se pa žel ne da. Lahko pa bi privarčeval, če bi z bejbiko še vedno živela pri mojih starših in bi dal nekaj malega za stroške, ostalo pa pač tko je. Torej če vam ni problem toliko let živeti pri starših, potem bi nekako šlo ampak do 25tega leta našparanega 40k €, pa če si še študiral, brez najmanjšega zaledja (torej da si avto sam kupiš, vozovnico, malco na faksu...)...no go.