zimske gume dimenzije ?

tin01

Pripravnik
31. okt 2007
418
17
18
LP !

V kartončku imam homologirano dimenzijo 205/65/15 . Ali lahko dam na gor tudi 195/65/15 brez posledic pri organih reda in miru in zavarovalnicah ?

tin

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Gor daš lahko,ampak če nimas vpisanih nikjer, pa če ima policaj slab dan, te lahko jebe zaradi neustreznih pnevmatik ...čeprav mislim da če boš dal gor nove, da neboš imel problemov, samo zaradi obsega preveri koliko je razlike.

kazamurnik

Fizikalc
3. avg 2008
1.604
5
38
Če te dobi policaj da nimaš v homolagici vpisano ti bo dal kazen...........seveda če bo sploh opazil.

Če ne, pa greš lepo na LPP in narediš vpis v homologacijo in je rešeno.

No jaz sem zdaj po 10-ih letih ugotov da se vozim z gumami ki niso v homologaciji....narobe napisano ker se je ravno menjavalo modelno leto avta....zdaj pa morem nabavit drugo dimenzijo.

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.497
762
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Ce prav vem, homologacijskega kartoncka ni nujno, da imas vedno pri sebi (obvezno je le prometno dovoljenje, v katerem pa tega podatka ni)... Tako, da tole pomoje ne bo ravno drzalo...

Problemi bodo lahko, ce bodo dimenzije na oko zelo izstopale (235 sirine namesto 155 serijsko recimo
smile-1.gif
) ...

tin01

Pripravnik
31. okt 2007
418
17
18
Baje obstaja neka toleranca (3% se mi zdi). Kako pa je z zavarovalnico, ce pride do kaksne nesrece ?

Tin

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.446
425
83
Citat:
Uporabnik Jest pravi:
Ce prav vem, homologacijskega kartoncka ni nujno, da imas vedno pri sebi

Pomojem se motiš. Navsezadnje tudi na homologaciji piše, da jo moraš vedno imeti pri sebi.

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.497
762
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Moj je tudi zraven ostalih papirjev v avtu
smile-1.gif
...

Sem pa tudi sam nasel ta link
smile-1.gif

ZADEVA: Homologacijski kartonček – obveznost in izdaja dvojnika

Stranke se na nas pogosto obračajo z vprašanjem ali je obvezna uporaba ''Izjave o ustreznosti in tehnični brezhibnosti vozila'' (do 01. 05. 2004) oziroma v ''Potrdilu o skladnosti za vozilo homologiranega tipa'' (po 01. 05. 2004), ki mu po domače pravimo ''Homologacijski kartonček''.
Že na samem dokumentu je zapisano, da je obvezna njegova prisotnost v vozilu, kar stranke v veliki večini spregledajo. Glede na to, da je njegova prisotnost v vozilu obvezna, ga lahko od Vas na vpogled zahtevajo vse pooblaščene uradne osebe, kot so policisti (npr. redna kontrola prometa) ali pregledniki na tehničnem pregledu.

V kolikor homologacijskega kartončka nimate med policijskim postopkom ste po Zakonu o varnosti cestnega prometa lahko mandatno kaznovani, v kolikor pa ga nimate na tehničnem pregledu, tehničnega pregleda ne morete opraviti.

Glede na to, da je na novem dokumentu, ki je stopil v veljavo s 1. majem 2004 in se imenuje ''Potrdilo o skladnosti za vozilo homologiranega tipa'' navedenih veliko več tehničnih podatkov o vozilu, kot na prejšnjem dokumentu, bo obvezna prisotnost v vozilu še bolj pogosto preverjana.

''Izjave o ustreznosti in tehnični brezhibnosti vozila'' so v Republiki Sloveniji pričeli izdajati za vsa nova vozila v septembru 1993. Zatorej, če je Vaše vozilo mlajšega datuma kot je september 1993 in nimate ''Homologacijskega kartončka'', čimprej poskrbite za izdajo njegovega dvojnika.

Dvojnik Vam lahko izdamo na Hyundai Avto Trade d.o.o. Ljubljana in sicer se obrnite na ga. Šeme Danico na tel. 01 530 77 27, ki Vam najbolje svetovala kako pridobiti dvojnik ''Homologacijskega kartončka''.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.446
425
83
Da ne bova navsezadnje oba zamenjala stališči
grin1.gif

Sem šel gledat ZVCP-UPB5 (zadnji) in našel edino 237. člen:

(1) Voznik je dolžan imeti pri sebi listino, s katero dokaže, da sme voziti vozilo v cestnem prometu, veljavno prometno dovoljenje oziroma veljavno prometno dovoljenje za začasno registrirano vozilo, listine o tovoru, dovoljenje o izredni uporabi ceste, dovoljenje za izredni prevoz in potrdilo o usposobljenosti za izvajanje izrednega prevoza ter dovoljenje za vožnjo v času prepovedi prometa in jih na zahtevo policista izročiti na vpogled. Spremljevalec in organizator izrednega prevoza morata imeti pri sebi dokazilo o usposobljenosti za izvajanje izrednega prevoza in ga na zahtevo policista izročiti na vpogled.

(2) Voznik mora na policistovo zahtevo omogočiti pregled vozila, opreme, naprav, tovora in pri njem sodelovati.

(3) Z globo 40 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju s prvim odstavkom tega člena. Z enako globo se kaznuje za tak prekršek tudi spremljevalec oziroma organizator izrednega prevoza.

(4) Z globo 400 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju z drugim odstavkom tega člena.

O homologacijskem kartončku nikjer ne duha ne sluha
sprasujem se.gif

239. člen v prvem odstavku govori o prepovedi vožnje in izločitvi vozila, med drugim tudi za vozilo:
ki ima vgrajene nehomologirane dele, naprave, opremo ali posamezne sklope, če se za takšne naprave, dele, opremo ali posamezne sklope zahteva homologacija

Ampak nekdo mora najprej ugotoviti skladnost vozila. Policist zagotovo ne, zato te lahko odpelje na izredni tehnični pregled. Tam pa res rabiš homo kartonček. Da pa bi fasal kazen, ker ga nimaš pri sebi, o tem v ZVCP-ju ne piše nič. Vsaj jaz kot laik tega ne vidim.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.941
6.984
113
ko sem jaz kupil ta zadnji avto, so mi lepo skopirali kartonček in ga dali zraven prometnega, original pa imam doma...zakaj bi to storili, če ni obvezno ne vem...vem pa da pri starih avtih tega ni bilo, oz ni nihče sploh omenil
wink-1.gif

mogoče se je kaj spremenilo...

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.446
425
83
Saj v naši državi se ne bi čudil, če je tisti napis na homolomo kartončku (o obvezni hrambi v vozilu) brez prave zakonske osnove
tongue-1.gif

raners

Majstr
4. mar 2008
2.821
441
83
Da si malo sposodim temo: na homologacijskem kartončku so zapisane dimenzije gum, katere lahko daš na avtomobil. Ali lahko daš na avtomobil zimske gume katerekoli izmed the dimenzij ali samo tiste, poleg katerih piše M+S?

raners

Majstr
4. mar 2008
2.821
441
83
Hej.

Nekaj me zanima. Kupujem ALU platišča za gume 205/55 R16 (zimske) in me zanima, ali je lahko platišče široko 7 inch, oziroma, koliko bi bilo najboljše, da bi guma čimbolj gledala prek čez platišče? Kako kaj imate vi na vaših avtomobilih?

raners

Majstr
4. mar 2008
2.821
441
83
janezpesec, pa ti gledajo gume bolj ven kot platišča, ne? Jaz imam sedaj jeklena platišč in sem ugotovil, da so 6x16, gume pa 205/55 R16, tako da bom raje kupil 6,5 inch široke felne.

Hvala.

kazamurnik

Fizikalc
3. avg 2008
1.604
5
38
To zna bit tudi odvisno od gume....od nekaterih proizvajalcev gume gledajo lepo čez rob , pri drugih pa ne ,čeprav je ista feltna.

Nekdo je govoril o neki toleranci 2-3% glede gum.....a je kje v zakonu točno napisano to o toleranci?