Zgodovina... kako se je za vas začela informatika?

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Atari ST je bil zakon. V svojem času je bil naprednejši od IBM-a, imel je okna, grafiko še pred windowsi,

hovi

Pripravnik
25. jul 2007
565
0
16
prvi računalnik sem dobil v tretjem razredu in sicer pentium 233mhz, 32mb rama in 4,3gb diska

motoristic

Fizikalc
18. avg 2007
1.315
21
38
Ljubljana
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Citat:
Uporabnik motoristic pravi:
Steeiiiiiiin, moja prva prijateljica - A500.

Res nobenega piskanja, 8 bitna barvna paleta ( medtem so pcjaši po herkulesu tovkl), 4 kanalni 8 bitni ( 65 kanalov ) stereo zvok a PCjaši s speakerjem
No no, barv je za 12 bitov (4096), paleta pa odvisno od načina. 8-bitnega še ni bilo v A500.
pa nobenih 65 kanalov ni, od kod ti to ? Stereo pa res.

uups prav imaš se opravičujem, 65 ratov samplov če se kaj spomnim.... vseeno stroj pred svojim časom

badguy777

PDA maher
22. jul 2007
4.478
0
36
MB Okoliš
Moj prvi pc je bil leta 1992 , 286 z vlkim in mali disketnikom in črno-zelenim monitorjem. Prešpilal princ of perzia, pa sokoban in tetris. Tudi dirkanje z motorji se je našlo. Potem sem nabavil okoli leta 1996 ibm ciryx 166 mhz pa menda 32mb rama. Ostalih specifikacij ne vem. hehe

Nato je prišel leta 2000 celeron 433 z 64 mb rama in 8 gb diskom. Ta računalnik sem kasneje malo nadgrajeval (grafa, rami ) in navijal, tako da je zdržal celih 8 let ob skoraj vsakodnevni uporabi. Lani pa sem končno nabavil nov pc(v predstavi se) in dela ko šus.

Nikoli nisem imel comodore64 ali amige in podobnih zadev, ker so jih meli frendi pa smo malo kombinirali. To so bli časi... vlkih in malih disket, igrice cannon na win 3.1 , dos-a in dela v njem, nadležnega piskanja zvočnika ,dela brez miške in seveda TURBO gumbka . Neprecenjljivo.
evil.gif
ROFL

Nazadnje urejeno:

TGV

Fizikalc
2. okt 2007
726
106
43
Če odštejem nekaj enonadstropnih računalnikov (IBM, Honeywell itd.) sem prvi pravi stik z osebnim računalnikom dobil na Atariju 1040. Na njem je laufal tudi emulator za DOS zaradi Dbase-a. Potem pa AT286 in vse kar je sledilo. Nikoli mac.
Je še kdo v tistih starih časih kot dodatni hardware uporabljal vrtalni stroj ?

bokyto

Fizikalc
19. sep 2007
1.475
0
36
moj prvi.

Mirko tipka na radirko

ZX spectrum radirka
pol naprej vsi spectrumi kar jih je bilo
pol Amiga 500
potem vse amige kar jih je bilo vključno z zadnjo Amigo 4000
Vmes mel še XT in 286
potem prvi pc 486 DX2 100 prva raketa
da ne povem prvi pentium procesor 1 letnik srednje so se vsi sam čudili od kod in kako. Dobil prodajni prototip.

sedaj pa C2D 2.0 T7300 ko pogledam nazaj se mi samo sladko smeji, kakšni lepi spomini.

JustOne

Pripravnik
20. avg 2007
435
24
18
Gorenjska
ja tale igračina je bila Test Drive, poleg Tetrisa, ena boljših iger tistega časa

EDIT:sem opazil, da je nekdo še screenshote prilepil medtem

Moji začetki so bili s strojem na sliki nekje leta 1986 ATARI kasetnikom, dvema joystickoma
shocked-1.gif

Nato so sledili:
- celeron 466 s 64MB RAM-a in integrirano Intlovo grafo, ki sem ga nadgradil v 900 MHz s 384 MB RAM-a in je do nedavnega delal bp
- duron 1200 s 768 MB RAM, ki je bil pred kratkim nadgrajen v Athlon XP 2000+ in je povsem soliden comp za moje potrebe

Nazadnje urejeno:

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Že prej smo pri bratrancih igrali igre na Amigi 500, C64 in 386ki, zame pa se je vse začelo pred 15imi leti, ko je domov prišel Jerovškov 386/40 (s turbo knofom si ga preklopil na 20 MHz
cool-1.gif

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Moj prvi je bil Pentium 133, s celih 16 MB rama in kajpak Windows 95
smile-1.gif

Z računalniki sem se sicer srečal že prej, svojega pa sem dobil za birmo. Sledilo je učenje - predvsem kako se pokvari in nazaj popravi računalnik. Kot je že napisal eden pred mano - če bi vsakič, ko sem ugledal napis "windows 95 se bo zdaj prvič zagnal..." dobil jurja, bi zdaj živel od obresti. No, čez kaki dve leti so izšli Win98, frend jih je dobil (originalne) in seveda sem jih najprej namestil pri sebi
wink-1.gif
nekje vmes pa sem ga začel maltretirat tudi z izvijačem. Ne vem točno zakaj sem si zabil v glavo, da ga je potrebno očistit. Seveda je bil to samo prikladen izgovor. Vse sem si lepo zapisal, ko sem razstavljal in ko sem sestavljal nazaj, ni ostal noben vijak na mizi, računalnik pa še vedno ni delal. Vzrok je bil banalen - napačno obrnjen podatkovni kabel od diska (ni imel zarez, kot so zdaj).
No, vrtel se je kar nekaj časa, z raznimi nadgradnjami, se ve. Potem pa sem po kosih kupoval (predvsem preko bolhe) drug računalnik, ki sem ga hotel sestavit sam. Takrat sem bil še naročen na Jokerja in sem bral en članek o navijanju procesorjev in sem prebral, da se da Celeron 300A izredno lepo navit na 450 MHz. Procesor in vse ostale kose sem v roku dobrih šestih mesecev počasi zbral skupaj in jih sestavil. Kmalu za tem sem kupil tudi Voodooja 2, mislim da je bil 12 MB verzija - quake 2 je šibal 100 na uro, isto Grand Prix Legends, Need for Speed 3 in Porsche in še par drugih... potem sem ga zamenjal z voodoojem 3 3000, ker sem ga enkrat slučajno dobil za male pare - tip očitno ni vedel, kaj prodaja.
Upokojil sem ga pred kakimi štirimi leti, od takrat pa se je menjalo kar nekaj kišt. Trenutno se na mizi valja laptop hp nx6110, star dve leti, za v pisarni pa sem si pred nekaj meseci sestavil novo mašino - core duo 2 ghz, 2 giga rama in mislim da 300 giga disk. V kotu se valja tudi odslužen celeron 600, ki v drobovju skriva 80 giga disk in ima na njem linux - služi mi kot web strežnik za testiranje in za delanje backupov. V kratkem ga nameravam zamenjat, verjetno bom kupil kakšno rabljeno mašino in jo malček porihtal (nov napajalnik in disk oz. diski, če se bom odločil za raid).

Zdaj z rihtanjem in prodajo čarunalnikov služim kruh.

creep

Fizikalc
19. jul 2007
1.306
50
48
42
www.lampret.net
Zacel s C64, nekje okoli leta 88. Fotr mi je kupu tudi modul za Simon's Basic, tko da sem se poleg igric zacel ucit tudi osnovnega programiranja. Pri bratrancu sem takrat tudi prvic uzrl "cudo" z imenom 286. Kasneje sem si doma omislill 386 DX/40 z zavidljivimi 2mb ram, DOSom in Windows 3.11
cheer.gif

Programiral sem potem v Basicu, Pascalu, vmes sem odkril tudi radosti Linuxa, kjer je laufal GCC.

Kasneje sem si lastil se razne "mašince", od P133, C466, Athlon 1400, potem pa sem presaltal se na presnosnike, Centrino 1.6 in zdaj C2 DUO 7400
smile-1.gif

Nekje leta 95 sem zacel kukati na Internet, preko 14.400 modema in povezave v knjiznici, ter v soli. Prvo spletno stran postavil kako leto kasneje (Notepad in Netscape, lol). In od takrat naprej redno sledim razvoju na tem podrocju. Na zacetku sem se igral predvsem s cistim HTML, kasneje tudi Javascript. Predvsem pa je bil velik preskok, ko se je zacel mnozicno uporabljati PHP, SQL baze, pa tudi uporaba CSS in DIVov mi je precej olajsala delo.

Nazadnje urejeno:

ngc2392

Guru
4. okt 2007
2.172
512
113
kranj
Heh, jaz sploh ne vem, katerega leta je bilo
smile-1.gif
In si imel poršeja v obliki kvadratka in avtocesto iz dveh linij x....Mnja, ampak, občutek je bil pa zakon.
Potem je ta črna stvar šla od doma in nekaj časa ni bilo nič. Pri dokaj tehnično nadajenem stricu, ki je med prvimi nabavil comodore, sem nadaljeval znanje. Tudi o turbo256 ipd stvareh. No, potem smo ga kupili še doma in veselo uničevali joysticke, hehe. Zlata doba manic minerja, jet set willija, zaxxon-a ipd..
Potem je stric nabavil at-ja. Se še spomnim, ko je kazal na zaslon s štirimi okni in govoril o večopravilnem sistemu...ja..vsako okno lahko izračuna svojo formulo. Ja, začela se je doba windows. In jaz sem vsak teden sproti pozabil na ukaze dir c:, mdir, ren, c:\ in kako pognati en ubog geniusov program za risanje
smile-1.gif

No, proti koncu leta 93 smo začeli tudi doma govoriti o pc-ju. Revija monitor je bila vsak mesec detajlno prebrana, prodajalec pa me je imel kmalu dovolj, ko sem ga vsak drug dan moril po telefonu
smile-1.gif

No, in v aprilu 1994 je prišel pc domov. Iz proračuna je odteklo takratnih 5500 mark, doma pa se je svetil dx2 468 z 8mb rama in 340 diskom. Imel je creative zvočno sound blaster in grafiko z tseng4000 čipom (hitra hitra
smile-1.gif

In ja...bil je DOOM ! In bil je DOOM2. In prva igra (ne vem več imena), popolnoma v treh razsežnostih. Kupiti smo morali joystick z osmimi gumbi...in še je bilo premalo...Ah ja...DESCENT je bil...in še cel dan me je bolela glava od zvijanja vratu...In prvi need for speed z alpine progo. Skratka, začetek lepe grafike in dobrega zvoka.
Potem pa še zadnja revolucija...3dfx. Voodoo 1. In quake, ki je tekoče letel na 800x600 z vsemi detajli. Nepozabno. In quake2 in ostala druščina...
No, tu vmes se je začela doba interneta. Oz. bbs-jev. Piskanje modemov je bila simfonija (še posebej, ko si slišal, da se je uspešno konektal na drug modem
smile-1.gif

Potem nekaj let nadgrajevanja na cyrix 200, potem intel pentium 1 200, pa 64 rama...Vmes se je zgodil še windows 95. Z vsemi svojimi muhami. Ki nikoli ni delal tako kot je microsoft obljubljal. In glej no...zgodovina se še vedno ponavlja, hehe. Potem sem obupal nad problemi windows 95 in...
Kupil nov računalnik. Celeron 300@450. 128 rama. Banshee grafika. In windows95 je delal. Tudi windows98. In windows2000.
In začetek cdr enot. Prvi mitsumi z 2x hitrostjo pisanja, potem pa plextorjev dirkač z 12x hitrostjo...Potem ni bilo več tako, kot je bilo.
Skratka, zgodovina, ki jo današnja generacija mladine ne bo nikoli doživela. Vsi imajo že dvo ali štirijedrnike, grafiko z več rama kot je bil takrat velik disk, monitorji velikosti takratnih televizij...
In ko takole sestavljam računalnike za to nadebudno mladino, ugotavljam, da nikoli ne bodo vedeli, kakšen občutek je bil igranje gl quake-a, piskanje o uspešni povezavi...in še marsikaj.

01481

cifra
15. maj 2007
5.306
0
36
68
Ljubljana
zmaga.gif

ZX
Commodore
XT 286 z monokromatskim monitorjem,
in potem vsake 2 leti nova mašina.

Se spomnim Sound Blasterjev, vedno je bilo potrebno nekaj štelat in določat kanale, da je delala, pa 640 spomina je bilo premalo in potem je bilo potrebno kaj ven metati, da je bilo dovolj za kaj ram požrešnega.

Manic miner.
cheer.gif

In potem jovo na novo.
Zlati časi.

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
@cifra: velikokrat je pomagalo že, če nisi naložil gonilnika za miško. Požrešna stvar.

C152SLO

Fizikalc
21. avg 2007
1.444
1
36
Citat:
Uporabnik trigga pravi:
@cifra: velikokrat je pomagalo že, če nisi naložil gonilnika za miško. Požrešna stvar.

Moram si ga dati v UMB (upper memory block), pa je blo boljše ... ej kje so ti fajni cajti.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.606
345
83
Kras
www.mtl.si
C64 je bil začetek. Se še spomnim, kako sem igrice kupoval od enega tipa v Ljubljani (nasproti dijaškega doma v katerem sem bil).
Potem smo v dijaškem domu na PC-jih nabijali Grand Prix 1 (carska igrica, pušil povprečje na šoli orenk v enem mesecu. Potem so nam prepovedali igrati špile (hvala bogu
cheer.gif
)), še prej pa Test Drive pri bratrancu.
In potem je šlo vse nekako zelo hitro, od neta, mailov, itd... In leta 98 ali 99 prejšnji forum.

Mirko

Fizikalc
24. jul 2007
1.053
69
48
Citat:
Uporabnik C152SLO pravi:
Citat:
Uporabnik trigga pravi:

Moram si ga dati v UMB (upper memory block), pa je blo boljše ... ej kje so ti fajni cajti.

Najbolje je bilo pognati "memmaker" in ti je kar lepo zrihtal. Pa zi igračkanjem vrstnega reda v himem.sys in autoexec.bat si tudi lahko izboljšal stanje. Sem imel 610k pomnilnika brez qemm-a, kateri je itak samo zajebaval.
cheer.gif

Začel sem seveda na ZX spectrumu, sposojen od strica, s "tatrdo" tipkovnico, da je izgledal kod commodore
smile-1.gif

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.482
5.023
113
Jaz sem se, preden sem zares videl prvi računalnik, vpisal na srednjo šolo za računalništvo. Vpisal bi se tudi na elektroniko, to mi je bilo nekako isto. Ne vem po kakem naključju sem se vpisal v oddelek programerski tehnik. Znal sem toliko, da sem mislil kalkulator = računalnik. Bil sem načitan na to temo, ker je v pionirskem listu celo leto izhajala serija člankov na temo računalnikov. Avtor po mojem skromnem mnenju danes tudi še ni videl računalnika, je pa mogoče prečital kak tuj članek na to temo.
Prvi stik z računalnikom pa so bili VT terminali (mogoče že VT100) in na drugi strani žice nek Digital z VMS OS, malo pozneje se je že začela era Digital VAX. Ker svojega stroja nisem imel, dokler ga nisem sam zaslužil, sem hodil ponoči programirat na rač. center univerze. Tam so nas menda spustili od kakih 21.00 naprej in smo pisali strašne programe v pascal-u. Če si se hotel kaj naučiti, si se moral sam potruditi. Proti koncu srednje šole so na šoli opremili eno učilnico s comodore 64. Zdi se mi, da nam to ni preveč "leglo". Pascal, ki si ga lahko naložil gor, je bil proti tistemu na vax-u precej ubogi in je bil za nas to korak nazaj. Uporabne pa so bile televizije zraven, da smo si ogledali olimpijado v Sarajevu.
No potem pa fax na isto temo in vse službe na isto temo. Na PC-jih sem začel delati šele leta 1993 in moram priznati, da je bil nasproti VAX-om in IBM-ja, ki sem ga tudi malo vmes povohal, zame korak nazaj. Mašina, ki se obesi med delom in zgubiš vse, če nisi pritiskal neko save tipko, ni bilo mail-a, phone aplikacije... Kam smo le prišli? No za kruhek se potrpi in sčasoma se je pojavil internet (do takrat pa BBS) in tudi aplikacije za medsebojno delo, ki sem jih poznal že pred desetletjem v sicer bolj omejenem omrežju... Edino editor-ja, ki bi deloval kot LSED, pa še nisem videl na PC-ju.