Heh, jaz sploh ne vem, katerega leta je bilo
In si imel poršeja v obliki kvadratka in avtocesto iz dveh linij x....Mnja, ampak, občutek je bil pa zakon.
Potem je ta črna stvar šla od doma in nekaj časa ni bilo nič. Pri dokaj tehnično nadajenem stricu, ki je med prvimi nabavil comodore, sem nadaljeval znanje. Tudi o turbo256 ipd stvareh. No, potem smo ga kupili še doma in veselo uničevali joysticke, hehe. Zlata doba manic minerja, jet set willija, zaxxon-a ipd..
Potem je stric nabavil at-ja. Se še spomnim, ko je kazal na zaslon s štirimi okni in govoril o večopravilnem sistemu...ja..vsako okno lahko izračuna svojo formulo. Ja, začela se je doba windows. In jaz sem vsak teden sproti pozabil na ukaze dir c:, mdir, ren, c:\ in kako pognati en ubog geniusov program za risanje
No, proti koncu leta 93 smo začeli tudi doma govoriti o pc-ju. Revija monitor je bila vsak mesec detajlno prebrana, prodajalec pa me je imel kmalu dovolj, ko sem ga vsak drug dan moril po telefonu
No, in v aprilu 1994 je prišel pc domov. Iz proračuna je odteklo takratnih 5500 mark, doma pa se je svetil dx2 468 z 8mb rama in 340 diskom. Imel je creative zvočno sound blaster in grafiko z tseng4000 čipom (hitra hitra
In ja...bil je DOOM ! In bil je DOOM2. In prva igra (ne vem več imena), popolnoma v treh razsežnostih. Kupiti smo morali joystick z osmimi gumbi...in še je bilo premalo...Ah ja...DESCENT je bil...in še cel dan me je bolela glava od zvijanja vratu...In prvi need for speed z alpine progo. Skratka, začetek lepe grafike in dobrega zvoka.
Potem pa še zadnja revolucija...3dfx. Voodoo 1. In quake, ki je tekoče letel na 800x600 z vsemi detajli. Nepozabno. In quake2 in ostala druščina...
No, tu vmes se je začela doba interneta. Oz. bbs-jev. Piskanje modemov je bila simfonija (še posebej, ko si slišal, da se je uspešno konektal na drug modem
Potem nekaj let nadgrajevanja na cyrix 200, potem intel pentium 1 200, pa 64 rama...Vmes se je zgodil še windows 95. Z vsemi svojimi muhami. Ki nikoli ni delal tako kot je microsoft obljubljal. In glej no...zgodovina se še vedno ponavlja, hehe. Potem sem obupal nad problemi windows 95 in...
Kupil nov računalnik. Celeron
300@450. 128 rama. Banshee grafika. In windows95 je delal. Tudi windows98. In windows2000.
In začetek cdr enot. Prvi mitsumi z 2x hitrostjo pisanja, potem pa plextorjev dirkač z 12x hitrostjo...Potem ni bilo več tako, kot je bilo.
Skratka, zgodovina, ki jo današnja generacija mladine ne bo nikoli doživela. Vsi imajo že dvo ali štirijedrnike, grafiko z več rama kot je bil takrat velik disk, monitorji velikosti takratnih televizij...
In ko takole sestavljam računalnike za to nadebudno mladino, ugotavljam, da nikoli ne bodo vedeli, kakšen občutek je bil igranje gl quake-a, piskanje o uspešni povezavi...in še marsikaj.