Zgodovina... kako se je za vas začela informatika?

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
C= 64
Amiga 500
Amiga 1200

Ne vem kakšno piskanje omenjate, te mašine so imele božanski zvok (skandinavski kompozitorji.... bogovi)
wink-1.gif

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Schneider CPC 464:

cpc464.jpg

Problem je bil z igricami, ker takega ni nobeden imel.

Moj dobavitelj je bil sin enega najbolj znanih psihologov.
hysterical-1.gif

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
ksz:

mater ste eni zgodi zgodi začel:)

moji starci so bli bolj staromodni in so v računalniku videl hudiča:) tko da sem prvi računalnik imel sposojen, to mislim da je bil 286, ČB ekran, gor je bla sam ena igrca nek indy za dirkat pa neki za pisat, po mojem samo kaka beležnica. še tega sem dobil samo zato, da se bom naučil hitro pisat na tipkovnic, če slučajno kdaj v prihodnosti kdaj prov pride:))) pa da mal izboljšam anlgeščino...
potem so pa na informativcu v srednji šoli rekli, da bi blo zlooo fajn, če bi mi mel računalnike in na njih kej delal. no pa so se starci mal omehčal, če pa sin rabi za šolo pa pa bomo kupel, pa so se izprsili za takratnih 200k sit. Celeron 333, 4GB diska, 64MB rama, yamaha zvočna:))), 15'' monitor, lexmark printer. to sem potem fural celo srednjo šolo. nadrgajeval pa nise nič. no naj še omenim, da sem potem v srednji bil skor križan, ker sem se o računalnikih in delo z njimi kr nekaj naučil in hotel vse naredit na računalnik, prfoksi pa ne tako stari vendar zategnjeni tega niso najbolj odobraval. na faxu sem si nekak zaslužil denar in si kupil prenosnik za takratne razmere v višjem razredu, na katerga ravno sedaj to pišem:) res da je že star, vendar služi svojemu namenu. vmes sem ga nadgradil na 1GB rama (prej 512) pa 20'' (1600x1200) monitor.

Qmi

Fizikalc
22. jul 2007
1.056
1
38
41
Ljubljana
Ufff, prvič sem se seznanil s kištami daljnega '93, ko je sestra za birmansko darilo dobila 386-ko s 33 Mhz ob vklopljenem turbu...8 Mhz ob izklopljenem
grin1.gif

Pa za takratne razmere neverjetno...barven ekran. 14'' Samsung SyncMaster 3. Mater smo bli glavni v ulci
grin1.gif

Seveda sem večinoma samo jaz visel gor
grin1.gif

Potem so z leti prihajale novitete in kar naenkrat ta zadeva ni bila dovolj...nekako sem packal in šravfal po kišti, počasi menjal komponente in pristal s P90, 32 rama, 500 mb diska, 2 Mb grafično...samo monitor je ostal isti
grin1.gif

Tista kišta je po parih letih izdahnila, nakar sem prvič sam kupil svojo kišto...nekaj časa sem bil celo brez računalnika...to je bla muka
crazy1.gif
nakar je konec leta 2002 je prišel na dom Celeron 2 Ghz, 256 mb rama, 64 MB grafična, 80 Gb diska...pa po skoraj 10 letih letih celo nov monitor...prav tako Samsung...
Imel sem ga do začetka letošnjega leta, ko ga je zamenjala nova žverca (opis pod nickom
tongue-1.gif
), monitor sem pa menjal slabo leto nazaj...

Lepo se je spominjat kaj vse smo počeli približno 15 let nazaj in kako smo tekali en do drugega z disketami v rokah, da smo si presneli nove špile. Sedaj pa več 100x večje datoteke vlečemo preko 'ene žičke', besede disketa pa sploh ne slišimo več...
Nostalgija katere se je lepo spominjati
smile-1.gif

mitja

Pripravnik
29. jul 2007
430
0
16
uff sedaj ko se spomen.....sem bil še full majhen, pa je foter mel nekega na papirnate diskete...pa mi je na papir napisal kako pridem v igrico (cd enter, wr1 enter....neki takega :D
no potem smo šli v osnovno šolo pa je prišel stroj od strojev....150mhz, z gumbom turbo, 16 rama....furali pa smo nfs, pa road rash - neki z motorji.....v glavnem te dneve gre računalnik v bosno....da bodo otroci tipkali gor....potem prišel že špet ultra stroj atlon 3000++, 512 rama, grafa pa radeon...se ne spomnem....aja pa prvi lcd ekran 17'' za takratnih 140.000 sit, in škatla je bila 240.000 sit....printer pa 60.000 sit.....v glavnem je bilo to takrat 1/4 avtomobila....
pred mesecem pa prišel prvi prenosnik dell inspiron 1720...tudi ta je bil 1600€.....
v glavnem en kup dnarja sem sedaj opazil da vržemo v te računalnike

Zardoz

Pripravnik
25. sep 2007
64
3
8
Zame se je informatika začela s pisanjem "programov" za TI-58, Texas Instrumentsov programabilni kalkulator.

Moj prvi "osebni računalnik" je bil ZX-81. Kupil sem kit izvedbo, kar pomeni da si v škatli dobil shemo in elektronske komponente. Iz teh sestavnih delov si si ga sam zlotal skupaj. Na koncu je stvar celo delala. V osnovi je imel 1K pomnilnika, ki je zadoščal za eno stran (24 vrstic) v BASICu. Za programiranje v strojnem jeziku je ta količina pomnilnika kar zadostovala. Jaz sem mu dodal še modul s 16K.

Naslednji računalnik je bil Commodore 64, potem se je pa že pojavil PC XT...

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Moj prvi računalnik je bil Amiga 600. Še zdaj se mi nekje valja polna škatla disket (čeprav dvomim da še delajo).
Samo koliko se spomnim, sem bil do naslednjega računalnika (pentium 200mhz) kar dolgo brez njega.

alexx_

nekaj v tem stilu
11. maj 2007
4.237
45
48
od 286ke naprej... zal so me vmes samo igrce zanimale in sem malo zamudil vlak, glede ostalega podrocja povezanega z racunalnistvom. zdaj not spravljam.

486DX2 66mhz je bil zakon

motoristic

Fizikalc
18. avg 2007
1.315
21
38
Ljubljana
Citat:
Uporabnik stein pravi:
C= 64
Amiga 500
Amiga 1200

Ne vem kakšno piskanje omenjate, te mašine so imele božanski zvok (skandinavski kompozitorji.... bogovi)
wink-1.gif

Steeiiiiiiin, moja prva prijateljica - A500.

Res nobenega piskanja, 8 bitna barvna paleta ( medtem so pcjaši po herkulesu tovkl), 4 kanalni 8 bitni ( 65 kanalov ) stereo zvok a PCjaši s speakerjem
evil.gif
To so bli časi.. in ja imam jo še, nazadnje ene 2 leti nazaj sprobal je še migala.

772px-Amiga500_system.jpg

HITMAN

gps navigator
31. avg 2007
1.697
0
36
Ufff .... stari dobri časi.
Z prvim računalnikom sem se srečal tam nekje leta '82 ko je oče prinesel domov popolnoma nov računalnik Commodore64 + kasetnik in disketno enoto 1541 !
Ufff kakšno veselje je to bilo v hiši ... zvečer hitro v pidžamo in pred televizor oz. računalnik, kjer sva z očetom igrala igrice.

Doadal bi še to, da sem se z igricami srečal že prej, saj je oče takšnega faha, da je TV igre naredil sam. Se spomnite tisti dve črti na ekranu in žogico, ki sta si jo podajala sem ter tja ? Kdo se tega ne spomni ... lepi časi.

No in tako sva z očeto presedela ob večerih pred TVjem , ob petkih in sobotah celo malo dlje v noč. Igerce, ki sva igrala se jih spomnim, kot da bi bilo včeraj in sicer so mi bile najbolj všeč:
* Blue Max (pilot dvokrilca)
* Scramble (vesoljska ladja)
* Bagitman (ropar, ki je v rudniku pobiral vreče in sta ga dva policaja lovila)
* Donkey Kong (kdo to ne pozna !?)
* Bulder Dash
* ....

Potem ko mi ni bilo do igric sem pa začel učit programirat v jeziku Simon's Basic.
No, da ne bo mislo kdo da sem delal nevem kaj ... predvsem sem delal z textom , da si ob določeni tipki pač spremenil tekst .... itd. Takšne simpl zadeve.

V glavnem, sami lepi spomini na prvo srečanje z hišnim računalnikom.

dekca

alter gentleman
25. jul 2007
3.964
0
36
123
Citat:
Uporabnik HITMAN pravi:

Dodal bi še to, da sem se z igricami srečal že prej, saj je oče takšnega faha, da je TV igre naredil sam. Se spomnite tisti dve črti na ekranu in žogico, ki sta si jo podajala sem ter tja ? Kdo se tega ne spomni ... lepi časi.
Čip AY-3-8500
grin1.gif

kajn

Guru
5. okt 2007
2.787
1.619
113
Iskajoč brata
Prvi računalnik pri hiši je bil 486, 100Mhz.Dos + Windows 3.1 Trenutno mi najbolj padejo v spomin špili ala Mortal Combat 1,2; Dave;
aplauz.gif

AndrejK

Fizikalc
7. sep 2007
1.279
3
38
SI
Moj prvi kontakt tudi cca 1984 - ZX Spectrum na računalniškem krožku (so ga imeli nadobudni računalničarji na kranjski gimnaziji), kasneje Iskra Delta Partner
cheer.gif

V srednji šoli smo delali najprej na Partnerjih (wordstar, neki paint...), nato pa na XTjih, ki so imeli (opa) 2 disketarja...
1989 prešvercal iz AT prvo 286 (1 MB rama sem imel v čipih, ki sem jih moral vtakniti v MB), 40 MB diska - 5,25" ful size, ropotal kot pralni stroj
smile-1.gif

V 3 letniku srednje šole sem nabavil 386ko (AMD procesor 40MHz - legenda in 4 (!) MB rama), potem preskočil 486 in nabavil P 166 MMX z 32MB rama in 1,7 GB diska, pa potem PIII (ne vem več koliko MHz), trenutno P4 3,2 GHz, 320 + 500 GB diska, in 2 GB rama... Staro več kot 3 leta in me še ne mika zamenjati, ker pač ne igram iger, druge zadeve pa laufajo...

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik motoristic pravi:
Steeiiiiiiin, moja prva prijateljica - A500.

Res nobenega piskanja, 8 bitna barvna paleta ( medtem so pcjaši po herkulesu tovkl), 4 kanalni 8 bitni ( 65 kanalov ) stereo zvok a PCjaši s speakerjem
No no, barv je za 12 bitov (4096), paleta pa odvisno od načina. 8-bitnega še ni bilo v A500.
pa nobenih 65 kanalov ni, od kod ti to ? Stereo pa res.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Citat:
Uporabnik synthman pravi:
jest sm se ukvarjal še s temle

http://www.uh.edu/engines/ibm360.jpg
takle je imel pa disk
http://en.wikipedia.org/wiki/Image:IBM_2311_memory_unit.JPG
Kasneje sem skup scinil še Galaksijo. je bil načrt v enem časopisu .-)

Holy crap, ti to resno? Kaj se je dalo sploh s temi zadevami delat? Dedek je razlagal, da so v Metalni letabogvekerega kupili IBM, ki je zasedal celo sobo in bil uporaben samo za računanje plač, pa še to je 2 dni delal.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Citat:
Uporabnik synthman pravi:
jest sm se ukvarjal še s temle

http://www.uh.edu/engines/ibm360.jpg
takle je imel pa disk
http://en.wikipedia.org/wiki/Image:IBM_2311_memory_unit.JPG
Kasneje sem skup scinil še Galaksijo. je bil načrt v enem časopisu .-)

Holy crap, ti to resno? Kaj se je dalo sploh s temi zadevami delat? Dedek je razlagal, da so v Metalni letabogvekerega kupili IBM, ki je zasedal celo sobo in bil uporaben samo za računanje plač, pa še to je 2 dni delal.
A kaj se je dalo s tem delat? Američani so s tem prišli na Luno.
Računalniki po firmah so zasedali cele sobe, z dvignjenim podnom in klimo še do 5-10 let nazaj, po večjih firmah je tako še danes. Delalo se je pa non-stop dan in noč.

Zraven računalnika je pasal še printer, s kontrolno enoto, diski in trakovi. samo velike omare.