Žeparji v Ljubljani

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.169
7.017
113
Torej je očiten sum na organizirano delovanje. Se PPU torej ne more uporabiti z namenom izslediti organizatorja bande? Ali tudi to ni za 5 let?
Zakaj samo barabe najdejo luknjo v zakonu, policija pa nikoli? Nenazadnje - sploh potrebujemo tako policijo, če mora priti naredit red beloruski šofer? Pa ne vzet tega osebno, ampak je res absurdno, da ima policija zakonsko zvezane roke pri opravljanju osnovnega poslanstva.
Glej... Ce si prebral moj post si videl, da sem prilepil tocen clen, ki govori o tajnem opazovanju. Prilepil sem tudi tocen clen ki govori o t.i. drznih tatvinah. Vec od tega ni. To je to. Sam lahko preberes.

Ce greva se malo na teorijo prava in kaznovalnega prava - Ti kot obcan (pa tudi jaz kot obcan) lahko pocnes vse, razen tistega kar je izrecno prepovedano. Celo v ustavi RS imas napisano nacelo zakonitosti v kazenskem pravu. Ravno obratno pa velja za pooblastila policije: Policija lahko izvaja samo tisto kae ji je z zakonom dovoljeno. Nic vec.

In ko me vprasas zakaj policija ne najde lukenj v zakonu - zaradi tebe, zaradi tvojih prijateljev, zaradi tvojih znancev. Zato da gres po ulici in ves kaj policija sme. ne da se srecava, jaz najdem eno luknjo v zakonu in gres ti sedet po krivici.

Tako zakonodajo imamo.

Ves, PPU-ji so v resnici grozna stvar. Predstavljaj si, da bi nekdo (ki te ima za lopova) vedel za vsako besedo, ki si jo izrekel, za vsako mesto kjer si bil, za vse ljudi s katerimi si bil... SI preprican, da ne bi nasli nicesar takega, kar ti osebno ne zelis da vemo vsi? Naredi poizkus in se en dan obnasaj kot da si stalno pod nadzorom in da bomo vsi izvedeli vse.

Zato so PPUji zadeve, ki jih iz nacela sorazmernosti ne mores uporabljati kar vsepovprek. Vem da bi bilo lazje, ce bi jih lahko. Ampak v danasnji druzbi moramo zasledovati pravice vseh, ne le tega da bo policiji lazje.

johannes

Tehnološki dinozaver/tabure selektor 1.snl
10. feb 2013
3.215
579
113
Očitno zadnjih 20 let ljudje hodijo v službo v policijo samo zato, da niso doma, da nekam hodijo, da jim ni dolgčas. Da nekaj zaslužijo.
No, nekateri zelo verjetno tudi zaradi andrealina (pištola, službena palica, "avtoriteta")...

Bo pa mogoče v Sloveniji prišel dan, ko bo ljudstvo prevzelo oblast, ko bo ljudstvo postalo - policaj.
Pri tako presrani, strahu polni policiji, kot je slovenska, je kaj takega enkrat zelo realno za pričakovati.
Če ne prej, pa slej....

13. jul 2011
2.677
626
113
Pa saj ne pravim, da je treba tekati za vsakim, ki malo sumljivo zgleda z namenom, da ga boš zašil. Itak, da smo vsi krvavi pod kožo in lahko, če dovolj globoko koplješ, vsakega spraviš pred sodnika. Lahko pa bi sledili nekomu z namenom, da boš zašil njegovega šefa. Tega sodišče ne bi požegnalo?
Seveda je potrebna skrb za naše pravice. Ampak sem spada tudi pravica, da nismo žrtve kaznivega dejanja. V prvi vrsti moramo za to poskrbeti sami, v drugi pa imamo službe, ki so zadolžene za to. Imam občutek, da ste veliko bolj gajstni pri izvajanju ukrepov za varnost v prometu, kot pa pri izvajanju ukrepov za splošno varnost. Saj mogoče se motim. In res ne vzet tega osebno, pa zelo cenim to, da si vzameš čas in nam razložiš stvar. Zato pa vprašam.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.169
7.017
113
Pa saj ne pravim, da je treba tekati za vsakim, ki malo sumljivo zgleda z namenom, da ga boš zašil. Itak, da smo vsi krvavi pod kožo in lahko, če dovolj globoko koplješ, vsakega spraviš pred sodnika. Lahko pa bi sledili nekomu z namenom, da boš zašil njegovega šefa. Tega sodišče ne bi požegnalo?
Seveda je potrebna skrb za naše pravice. Ampak sem spada tudi pravica, da nismo žrtve kaznivega dejanja. V prvi vrsti moramo za to poskrbeti sami, v drugi pa imamo službe, ki so zadolžene za to. Imam občutek, da ste veliko bolj gajstni pri izvajanju ukrepov za varnost v prometu, kot pa pri izvajanju ukrepov za splošno varnost. Saj mogoče se motim. In res ne vzet tega osebno, pa zelo cenim to, da si vzameš čas in nam razložiš stvar. Zato pa vprašam.

Bom na koncu zacel - torej promet vs. kriminal. Mi smo pac majhna drzava in logicno je da imamo eno policijo. Vendar vecina ne ve, da je kljub eni notranje organizacijski enoti (policija je NOE MNZ), policija notranje razdeljena in se deli na policijo in kriminalisticno policijo. Oboji imajo enaka pooblastila, isti sistemski zakon itd... Imajo pa npr razlicne sluzbene izkaznice ter opravljajo razlicno delo. Ena izmed razlik je, da PPU izvaja samo kriminalisticna policija. In ko prideva do debate promet vs. kriminal - o tem sem na tem forumu ze zelo velikokrat pisal. Enkrat sem celo objavil sestavek/zgodbico skozi katero lahko vidis kako poteka delo po prometu na nivoju statistike. Ampak - kriminalisticna policija nima s prometom nic skupnega, razen tega da se vsem zdi neumno, da je za poostren nadzor po prometu vedno dovolj ljudi, ko pa krim policija rabi policiste za pomoc pri izvedbi hisnih preiskav pa se vsem zdi, da jih je premalo, nimajo casa itd... Ampak to so pac tipicne pisarniske vojne med razlicnimi oddelki...niti ni relevantno za razumevanje. Potem je pa tu tudi tako imenovana vidnost - kdaj se ti kot obicajen drzavljan srecas s policijo? Ce se ti kaj zgodi in si zrtev, ce te ustavijo v prometu ali pa ce ti domov pridejo sporocit slabo novico. Nic od tega ni nek lep trenutek. Kdaj se srecas s krim policijo? Vecina nikoli. Ena opcija je, da se ti zgodi nekaj tako hudega, da to obravnava krim policija, druga opcija je, da si kriminalec. Ampak se takrat se bos srecal le s tistim, ki te bo na koncu zaslisal.

Na zacetku si vprasal ali ne bi tozilec/sodisce pozegnalo sledenja nekoga z namenom, da pridemo do sefa - sledi se lahko le osumljence, izjemoma druge osebe, ki so prisle v stik z osumljencem. Ampak pri tem dejanju nimamo dovolj velike premozenjske skode (50k eur). Vcasih bi lahko zadevo izpeljali kot samostojno kaznivo dejanje hudodelskega zdruzevanja, vendar je noveliran KZ-1 predvidel kvalificirano obliko kaznivega dejanja velike tatvine, kjer je ze opisana hudodelska zdruzba. Kar pomeni, da ne mores loceno se lotit zadeve, ker je ze zajeta v osnovnem kaznivem dejanju.

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.814
5.924
113
Pbutec
Ne pozabi peti kumbaya...

Tako se dela:

Seveda Slo policaji nikoli ničesar ne morejo, razen ko se je treba izživljati nad sedečimi protestniki v MB.
Ter skrivanja v grmovju na koncu naselja s laserčkom.

Nazadnje urejeno:

B81

22. jul 2007
36.903
10.473
113
Daj, policaj, odgovori mi KONKRETNO:

1. Me sme vsak ****** Korejec snemat, ko grem preko Tromostovja na tržnico po solato?
2. Lahko tak ****** poševnookec javno objavi posnetek, na katerem sem posnet jaz, brez da me vpraša za dovoljenje?
3. Ali lahko jaz poševnookca po slovenski (ali mogoče korejski?) zakonodaji tožim za JAVNO objavo posnetka (na katerem sem jaz!) nekje na spletu?

Če pokličem policijo, ali boste sploh napisali zapisnik, da bom lahko vložil kazensko ovadbo proti znanemu storilcu zaradi nadlegobanja in odkrivanja-razgaljanja moje identitete na javnem mestu s strani privatne osebe, ter TUDI vznemirjanja?
Si sploh upate, policisti, poševnokcu in "turistu" vzeti podatke (Janković=46 kazenskih ovadb: Ljubljana je najlepše mesto na svetu, saj v njej lahko vsak dela, kar hoče)?

in še

4. Ali lahko Korejca, ker ne želim biti sneman (on pa te moje želje ne upošteva) sunem v gobec?

Kot strokovni, poučeni oseb,i ti bo odgovor verjetno mala malica?

In zakaj tebe moti, ce te en Korejec posname in bodo to gledali pri njem doma? Skrivas kaj, si kriminalec?

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.169
7.017
113
Pbutec
Ne pozabi peti kumbaya...

Tako se dela:

Seveda Slo policaji nikoli ničesar ne morejo, razen ko se je treba izživljati nad sedečimi protestniki v MB.
Ter skrivanja v grmovju na koncu naselja s laserčkom.
Odloci se, a ti je vsec da se ljudi brutalno pretepa ali ne? Ce ti je vsec, potem ne vem zakaj delovanje policije v MB oznacujes kot izzivljanje (po tvoji logiki bi jih morali do nezavesti premlatit). Ce pa ti ni vsec potem ne vem zakaj si zelis da bi ljudi tepli tako kot na posnetkih ki si jih sam prilepil.

Je zaj.ebano ko bi rad mel dvojna merila ane? Tatove bi mlatil ko bike, tam ko se tebi zdi prav, pa policija mignit ne bi smela.

No in ker je tema po dveh straneh prisla do tocke ko so se vkljucili trolli - se poslavljam, ce ma pa kdo kako smiselno vprasanje bom pa odgovoril. Ajd.

13. jul 2011
2.677
626
113
Apollo, hvala za pojasnila. Na hudodelsko združevanje sem mislil, ja - ko povzročena škoda mogoče pravno res še ni dovolj velika, je pa jasno, da bo do tega prišlo, če se ne ukrepa.
Da je vidnost ukrepov prometnikov proti kriminalistom veliko večja je jasno. Saj mogoče tudi v tem primeru, ki je tukaj izpostavljen, kriminalisti delate na tem ampak stvar še ni v taki fazi, da bi lahko to obelodanili.
Tisti sestavek o statistiki prometne varnosti (ki je po mojem mnenju napačno sestavljena, ampak to je druga debata) si zelo lepo napisal in razložil. Pa se pri kriminalnih dejanjih ne ukrepa podobno? Policija najbrž vodi statistiko prijavljenih kaznivih dejanj. In če je na nekem območju število kaznivih dejanj ene vrste stalno (+- nek odstotek glede na okoliščine in sezono), potem gre za lokalne tatiče in je ustrezen ukrep ozaveščanje javnosti, pa občasno še koga po prstih, če se ga zaloti pri dejanju. Če pa na nekem območju pride do nenadnega porasta takih kaznivih dejanj, potem bi bilo prav ukrepati. Saj mogoče PP Ljubljana ne beleži posebnega porasta kraj in POP samo nabija rating z dramatiziranjem in odkrivanjem tople vode - ne bi bilo prvič. Sem pa tudi na tem forumu že pisal o nenadnem porastu števila kraj na primorskih AC počivališčih, ki so se dogajale redno vsak vikend, pa policija ni odkrila storilcev, dokler ni ukrepal beloruski voznik.

_BANDIT_

Pripravnik
12. feb 2008
775
22
18
Sam je pa res beden filing, ko veš, da vsi vedo za organiziran kriminal, celo ogledali so si vse na posnetkih, pa vseeno ne misli nihče ukrepat, kao da je preveč zakomplicirano. K bom pa jest dobu enega takega, ki mi bo kradel iz žepa in mu bom razsul gobec in še kaj zraven, bodo meli pa vsi takoj dovolj dokazov in vzvodov, da me štrafajo kot najhujšega kriminalca pod soncem.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi in Cash

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.722
15.771
113
1. Me sme vsak ****** Korejec snemat, ko grem preko Tromostovja na tržnico po solato?
2. Lahko tak ****** poševnookec javno objavi posnetek, na katerem sem posnet jaz, brez da me vpraša za dovoljenje?
3. Ali lahko jaz poševnookca po slovenski (ali mogoče korejski?) zakonodaji tožim za JAVNO objavo posnetka (na katerem sem jaz!) nekje na spletu?
4. Ali lahko Korejca, ker ne želim biti sneman (on pa te moje želje ne upošteva) sunem v gobec?

1. Absolutno da, saj se giblješ po javnem prostoru, ki se ga lahko snema.
2. Absolutno da, saj si se gibal po javnem prostoru, ki se ga je lahko snemalo.
3. Absolutno ne, v kolikor gre za prej omenjeni posnetek.
4. Absolutno ne.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.722
15.771
113
I

Izbrisan uporabnik #488

Sem gledal prispevek na 24ur, kako v Ljubljani že več mesecev krade skupina 11 žepark, ki pridno krade turistom. Več mesecev!!! Novinarji so s skrito kamero vse posneli, celo tatice med samo akcijo. Predstavnik policije pa je rekel, ja lahko vam novinarjem, ki lahko delate kar hočete, mi smo zelo omejeni s pristojnostmi....
Pa naj mi eden razloži, zakaj se ne naredi akcija, nekaj policajev v civilu in polovi to bando žeparsko z njihovimi vodji vred!!! Prepričan sem, da se da to narediti res temeljito v vsaj enem mesecu, če pa hočejo poloviti samo delavke na terenu pa v nekaj urah!!!
Pa da se najde kdo in jih lastnoročno zmeče v Ljublajnico!!!

več se potegne če mobitelarje pohapsaš