Žena povozila srno, zavračajo odgovornost

guardy

Guru
3. avg 2007
8.487
1.051
113
Obišči stran
Situacija:

Žena je 3.5. v večernih urah na hitri cesi Koper Portorož pri Izoli, na delovišču povozila srno. Poklicala je policijo, prišel je predstavnik lovske družine, so popisali situacijo in povedali, da imajo zavarovano odgovornost na Adriatic-Slovenici. Zahtevek za povrnitev škode oz. za popravilo vozila smo dali na Adriatic, vendar so lovci v zagovoru povedali, da se ne čutijo odgovorne, ker je tam delovišče in so na njem delavci podrli zaščitno ograjo. Tako da zavarovalnica moj zahtevek zavrača.

CPK Koper, ki ima čez to delovišče mi je po telefonu povedal, da sicer je res, da so ograjo podrli, vendar pa je tako po projektu in da se ta ograja tako ali tako konča nekje 20m nižje. Vsakršen zahtevek za odgovornost bodo zavračali in se sklicevali, da je za divjad odgovorno lovsko društvo.

Kaj narest dalje? Sam pisat pritožbo? It do odvetnika in preko njega?

Problem je, ker je avto starejši in je zavarovana le AO, brez kaska. Tako mi preostane v vsakem drugem primeru le, da popravilo plačam iz svojega žepa...

hvala za ideje.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Žal pozabi na vse skupaj. Mimogrede zavarovanje proti divjadi ne stane letno več kot 15eur.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.960
6.988
113
Da si malce izposodim tole temo, sorry guardy, kakšen bi recimo bil postopek, če zadaneš srno, ampak le-ta ne obleži, ti pa imaš na avtu recimo samo malce zvit pleh ali pa ogledalo zlomljeno ali pa luč...

Malo neumno se mi zdi, da bi zaradi tega klical policijo in lovce, če itak srne ni? Govorim v primeru uveljavljanje škode preko delnega kaska, divjad.

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
A to je normalno v tej državi, da pač pozabiš na vse za kar je nekdo drug odgovoren in požreš jurja pa pol škode? Za nazaj pa naj avto zavaruje kako?

ovca

morfy
Osebje foruma
18. jul 2007
5.881
3
38
37
Cvičkova dežela =)
www.alter.si
A vidš, meni je pa glih tole totalna bedarija...!
Ti nisi kriv, da ti srna prileti na cesto (ne primerjajte tega s kakimi otroci, ker njih vidite, srne pač ne), in ti se lahko samo jebeš?
naj DARS odgovarja oz. tisti, ki so ograjo podrli.

Jaz vem, da bi šel v tožbo...

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.960
6.988
113
Zakaj pa bi bil DARS kriv, saj je bilo delovišče in se pač morala podreti ograja, če piše da je tako po projektu, potem so morali podreti, ali kako bi delali? Ali bi bilo boljše, da bi celotno cesto zaprli, dokler ne popravijo ?

Na kakšni osnovi oz z argumenti bi sploh tožil DARS, da niso smeli podret ograje, da niso primerno označili delovišča? Btw, guardy, je bil kje v bližini znak 30kmh ali kaj podobnega, če ne, bi mogoče to šlo skozi.

Pbutec

20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik brgo pravi:
A to je normalno v tej državi, da pač pozabiš na vse za kar je nekdo drug odgovoren in požreš jurja pa pol škode? Za nazaj pa naj avto zavaruje kako?
Daj, povej raje jasno, komu bomo naprtili odgovornost?

guardy

Guru
3. avg 2007
8.487
1.051
113
Obišči stran
Po cesti so klemfixi, znak za 60, za ženo dam roko v ogenj da je peljala po omejitvi.

Ograja gor ali dol, če se konča 20m nižje je lahko srna prišla tudi od tam...

Požret pa 1500 nekako ne mislim, dilema ki se mi poraja je ta, da bi sedajle dal toliko za popravilo, potem pa bi prek odvetnikov se to vleklo, na konc bi pa še kak pametn sodnik se najdu in bi spušil...

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Citat:
Uporabnik brgo pravi:
Daj, povej raje jasno, komu bomo naprtili odgovornost?

Odgovornost je zavarovana pri lovcih če je to državna cesta oz. na DARSu če gre za AC. Ti kot lastnik vozila od njih zahtevaš poplačilo škode.

Kako se bodo dalje menili je pa njihova stvar, čisto možno da zavarovalnica zahteva povrnitev zneska potem od tistih ki so dejansko odgovorni (če je to cestno podjetje imajo tudi oni zavarovano odgovornost).

Tu se mi zdi da je problem v tem da je zavarovalnica obakrat enaka, kar jasno pomeni da izgubijo denar zato se je najbolljše delat "neumnega".

Torej še 1x, lastnik vozila da zahtevek na pristojno službo, zavarovalnica nima kaj da muti. Izplačajo naj, potem pa naj iščejo kdo je kriv pa naj se tožarijo med sabo (če seveda, kot domnevam ni zavarovalnica v ozadju enaka).

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik ovca pravi:
A vidš, meni je pa glih tole totalna bedarija...!
Ti nisi kriv, da ti srna prileti na cesto (ne primerjajte tega s kakimi otroci, ker njih vidite, srne pač ne), in ti se lahko samo jebeš?
naj DARS odgovarja oz. tisti, ki so ograjo podrli.

Jaz vem, da bi šel v tožbo...

Jap. zato pa je avtocesta, ker je ograjena in tam divjad nima kaj iskati. Če je plot raztrgan ali odstranjen, je odgovornost še bolj na dlani...

Citat:
DARS d.d. ima odgovornost zavarovano pri Zavarovalnici Triglav, d. d., prek
katere oškodovanci tudi vlagajo take
odškodninske zahtevke. Na leto se na
zavarovalnico vloži več kot 500 tovrstnih
zahtevkov. Podatki pa kažejo, da naše
vzdrževalne službe opravljajo svoje delo
skrbno in v skladu s predpisano zakonodajo in pravilniki, zato je naša odgovornost v teh zahtevkih največkrat izključena. Zavarovalnica najpogosteje povrne
odškodnino oškodovancem, če pride do
naleta na divjad in druge živali, kajti živalim ni mogoče popolnoma preprečiti
dostopa na avtocesto.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.960
6.988
113
Kako pa je lahko kdo sploh odgovoren, če je bilo vse narejeno "by the book" ?

Pomeni, da jaz sploh ne potrebujem zavarovanja za divjad, ker bo vedno nekdo odgovoren, če nabašem srno ?

guardy

Guru
3. avg 2007
8.487
1.051
113
Obišči stran
Citat:
Uporabnik darjan pravi:

Pomeni, da jaz sploh ne potrebujem zavarovanja za divjad, ker bo vedno nekdo odgovoren, če nabašem srno ?

Če bi bil znak, potem si kriv. In znaki so precejkrat po cesti, samo tam kjer je žena počla ga ni bilo. In tam bi srna prišla notri pri delovišču ali pač 20m nižje.

Torej, hitra cesta spada pod DARS?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:

Če ni table je odgovor kot si omenil. Če je tabla za divjad si odgovoren pa sam, še več ... lovci lahko od tebe zahtevajo odškodnino.

Pravovernik

Pripravnik
17. maj 2013
281
0
16
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Če ni table je odgovor kot si omenil. Če je tabla za divjad si odgovoren pa sam, še več ... lovci lahko od tebe zahtevajo odškodnino.

Kaj, odškodnino za gratis golaž, ki si jim ga pripravil? Al odškodnino, ker si jim preprečil užitek ob streljanju na srno?
confused-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.960
6.988
113
Predvidevam, da so te table samo tam, kjer ni gozd direktno 1m od ceste, kajti v tem primeru je nemogoče paziti na srno, ker pač vidiš zgolj 1m od ceste. Table pa so tam, kjer je recimo jasnina ali pa travnika, da si pač potem še posebaj pozoren, in spremljaš tudi kaj se dogaja ob cesti. Je tako?

Pbutec

20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik darjan pravi:

Ojoj, kere norije.

Znak za divjad je znak za obvestila, ne pa znak za prepovedi ali pa izrecne odredbe.

Pravovernik

Pripravnik
17. maj 2013
281
0
16
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Predvidevam, da so te table samo tam, kjer ni gozd direktno 1m od ceste, kajti v tem primeru je nemogoče paziti na srno, ker pač vidiš zgolj 1m od ceste. Table pa so tam, kjer je recimo jasnina ali pa travnika, da si pač potem še posebaj pozoren, in spremljaš tudi kaj se dogaja ob cesti. Je tako?

Ne, table so ponavadi tam, kjer divjad redno prečka cesto, torej kjer ima večinoma svoje redne poti.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.960
6.988
113
Kako hudiča pa naj človek pazi na srno, če je gozd takoj ob cesti, saj nimam nekega rentgenskega vida, da bi videl globje not, če se srna bliža. Ko pa je enkrat ob cesti, pa je ponavadi itak "v teku" in je nemogoče pravilno odreagirati.

Ni mi jasno tole, res...