KSZ
Žita so jeba zaradi fitinske kisline (in njenih soli). Ne vem več zakaj, enkrat bral pa sem pozabil. Zapomnil sem si samo recept kako se fitinov rešit - fermentiranje testa. Zame so taki kruhi odlični.
Ržen kruh ni "črn" sam po sebi. Redki so kruhi, ki imajo več ržene moke kot pšenične. Brez pšenične moke pa lahko kruh spečeš samo doma. In ne bo ravno lep na pogled, še manj pa prijeten za grizenje. Rženi moki pač manjka lepka, ki naredi kruh tak kot smo ga večinoma vajeni. Iz istega razloga tudi ne dobiš zares koruznega, razen če ga narediš sam.
Ločevanje recimo meni ne gre. Mi pa gre (ko se lotim) zona.
Še en filmček o fruktozi in še par ostalih zmot o prehrani (krajši, mojster ima tudi uro in pol dolg prispevek na drugi povezavi ob tem filmčku):
Žita so jeba zaradi fitinske kisline (in njenih soli). Ne vem več zakaj, enkrat bral pa sem pozabil. Zapomnil sem si samo recept kako se fitinov rešit - fermentiranje testa. Zame so taki kruhi odlični.
Ržen kruh ni "črn" sam po sebi. Redki so kruhi, ki imajo več ržene moke kot pšenične. Brez pšenične moke pa lahko kruh spečeš samo doma. In ne bo ravno lep na pogled, še manj pa prijeten za grizenje. Rženi moki pač manjka lepka, ki naredi kruh tak kot smo ga večinoma vajeni. Iz istega razloga tudi ne dobiš zares koruznega, razen če ga narediš sam.
Ločevanje recimo meni ne gre. Mi pa gre (ko se lotim) zona.
Še en filmček o fruktozi in še par ostalih zmot o prehrani (krajši, mojster ima tudi uro in pol dolg prispevek na drugi povezavi ob tem filmčku):