Zdrava hrana&hujšanje

_robi_

Pripravnik
15. maj 2009
455
0
16
Bom še jaz malo napisal kak je moj tast hujšal:
Pred začetkom hujšanja je običajno jedel 3x dnevno. Okoli desetih zajtrk (gromno belega kruha), potem ob štirih popoldan ogrmen obrok kosila (veliko krompirja, zopet kruh...nasploh preveč hrane) in potem okoli osmih zvečer še enkrat obilna večerja. Razultat 120kg in 180cm višine.

Potem je pa začel čisto enostavno hujšanje:
Sedaj je 4x do 5x dnevno
prvič zjutraj ob osmih zajtrk(tudi kruh, vendar je sedaj črn, ki ga običajno pečemo doma)
drugič okoli dvanajstih poje kakšno sadje
potem kosilo okoli štirih
potem pa zvečer še kakšen minimalen obrok oz sadje

Kaj je spremenil: hrane niti ne poje veliko manj (razen kruha), je pa obroke razdelil. Po dveh mesecih je shujšal za 12kg na 108kg. Še vedno je veliko, vendar je dec poštudiral da se počuti bolje in niti nima več potrebe po velikih obrokih hrane.
Pa še to: shujšal je samo s tem, da je malo bol razporedil obroke, saj mu je navečja rekreacija da se vozi z motorjem
smile-1.gif

In hujšat je treba z glavo, drugače imaš kmalu več kilogramov kot pred hujšanjem...

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
Citat:
Uporabnik masterr pravi:
...jej zdravo in se dovolj gibaj, vsaj 3/4 ure teka ..

Zgrešeno. In ravno v tem je fora. Folk misli, da bo s tekom shujšal in potem 2h laufajo predi največje vročine po centru mesta.
Veliko več narediš s primerno telovadbo v 20 minutah, kot pa z 2h teka po ulici/travniku.

masterr

Fizikalc
14. apr 2010
1.502
0
36
ok. Cerkno
Z belim kruhom ni nič narobe, če ga ješ, ampak zmerno, da se razumemo, ne pa 500g/dan, do 100g/dan je spremenljivo za moje pojme to nanese cca 2-3 kose.
Če pa v vsakem obroku ješ kruh pa valda boš do večera pospravil dobre pol kile kruha, kar nanese krepko, čez 1000 kalorij, če smo natančni cca 1200 kcal.
Razlika med belim pa črnim pa je ni.

masterr

Fizikalc
14. apr 2010
1.502
0
36
ok. Cerkno
Citat:
Uporabnik kripo pravi:
Citat:
Uporabnik masterr pravi:

Zgrešeno. In ravno v tem je fora. Folk misli, da bo s tekom shujšal in potem 2h laufajo predi največje vročine po centru mesta.
Veliko več narediš s primerno telovadbo v 20 minutah, kot pa z 2h teka po ulici/travniku.

HIIT je dobra zadeva
cheer.gif

masterr

Fizikalc
14. apr 2010
1.502
0
36
ok. Cerkno
Citat:
Uporabnik _robi_ pravi:

Potem je pa začel čisto enostavno hujšanje:
Sedaj je 4x do 5x dnevno
prvič zjutraj ob osmih zajtrk(tudi kruh, vendar je sedaj črn, ki ga običajno pečemo doma)
drugič okoli dvanajstih poje kakšno sadje
potem kosilo okoli štirih
potem pa zvečer še kakšen minimalen obrok oz sadje

Sadje sicer ni OK, ampak ob zmernem uživanju ni problema, 1-2 enoti/dan.

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
Citat:
Uporabnik masterr pravi:
Citat:
Uporabnik kripo pravi:
Citat:
Uporabnik masterr pravi:

HIIT je dobra zadeva
cheer.gif

HIIT?
redface-1.gif

ErazeM4

Pripravnik
1. mar 2008
191
0
16
ksz

Predvsem je važno stvari spraviti v prakso... Osnovno vodilo naj bo jesti čimbolj raznoliko hrano (držati se je potrebno predvsem prehrambene piramide) in se čim več gibati. To je dovolj, za ohranjanje zdravega načina življenja - za očitnejše rezultate na izgledu telesa, pa je potrebno tudi paziti na čim več obrokov, plan treninga, kakšne vitaminsko-mineralne tablete... Vendar je to dokaj zahtevna reč, saj se je potrebno zavedati, da moraš predvsem spremeniti stil življenje. Tu pa žal velja, da je navada železna srajca...

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Klinca je zastarela, čisto lepo še zdaj velja. Vsaj če zdravnika vprašaš, to pa raje kot pa nekega fitnes mojstra.

zmerni_radikalec

Fizikalc
5. apr 2008
1.302
34
48
41
Nekje v naši ljubi kokoški
Veliko znanja je zastarelega, ljudje pa ga še vedno širijo. In ne, raje vprašam fitnes eksperta kot pa nekega zdravnika. En ima ogromno teorije, en pa ima ogromno teorije in ogromno prakse. Še boljša izbira je kakšen trener, ki je imel dosti različnih ljudi in jim seveda pomagal do rezultatov. Dosti raziskav fitnes eksperti demantirajo. Recimo najbolj znana je tista, da več kot ne vem točne številke 50 gramov proteinov na dan ni potrebno za grajenje mišic, ampak raziskave niso vsebovale treninga.
confused-1.gif
Enačba za grajenje mišic: hrana + trening + spanje.

6 obrokov na dan: nepotrebno, nič več se ne shujšaš, ima pa druge prednosti - tešenje lakote, nivo energije, v sebe lahko spraviš večjo količino hrane,...
nasičene maščobe so slabe: spet ni res, naj bi bilo 1/3 po vsake maščobe, raziskave pa kažejo, da je še to preveč posplošeno in gredo razgrajevat še te maščobe
...

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
Točno tako .. zato je pa potrebno ustavriti sebi lasten jedilnik, ki si ga prilagajaš tekom časa in sam najbolj evidiš, kaj ti koristi in kaj ne.

Dati svoj jedilnik nekomu drugemu ni dobra rešitev.

masterr

Fizikalc
14. apr 2010
1.502
0
36
ok. Cerkno
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Klinca je zastarela, čisto lepo še zdaj velja. Vsaj če zdravnika vprašaš, to pa raje kot pa nekega fitnes mojstra.

OH v veliki meri so napaka na dieti, največ je potrebno dat na B + M, torej je piramida kr neki, pa tud GI je kr neki.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Fitnes ekspert bo povedal, kaj je dobro za hitrejše hujšanje in grajenje mišic, zdravnik pa, kaj je boljše za moje zdravje. Prehrambena piramida je osnova zdrave prehrane, "fitnes piramida" pa ne nujno ravno.

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
No, jaz sem svoje znanje gradil na osnovi obeh virov: fitnes in doktor. Pa lahko povem, da se je doktor učil na podlagi tega, kar sem jaz delal "po nareku" fitnes mojstra.

Za boljši rezultat sta potrebna oba vira. Četudi se kdaj izključujeta. Vsaj vedeti je dobro poznavanje obeh strokovnjakov.

masterr

Fizikalc
14. apr 2010
1.502
0
36
ok. Cerkno
Tudi jaz sem iz večih virov povlekel bistvo, nikoli nisem se zanašal samo na en vir, nagibam pa se bolj na tisti fitnes prehrano, vseeno mislim, da zdravniška ni OK, premalo Beljakovin, premalo zdravih Maščob, preveč OH.

Nazadnje urejeno:

jaka6

Fizikalc
7. avg 2007
1.302
9
38
Družmirje
Itak da je piramida neumnost. To piramido je v ameriki v 40 letih sestavil mlečni in mesnopredelovalni lobij. Kar zamisli si imaš ljudi, ki ne prenašajo laktoze, se pravi enega velikega kosa te priramide pa je z njimi čist uredu vse.... Potem imaš nekoga, ki ne prenaša glutena, se pravi en velik del baze piramide, pa tut čist normalno živi.

Kar se tiče fitneserjev in bilderjev moraš razumeti, da je to ekstrem. Večinoma tiste fitnes dijete nimajo veze z zdravjem. Dejstvo je da ko je prišel fitnes in body building v šport je šport naredil korak nazaj. Oziroma po domače, če je šport tako kot xxx je potem bodybuilding drkanje.

Kar pa se dijet tiče pa si preberi tale članek. Ti da za mislit. http://www.mito.si/?p=548