Zdrava hrana&hujšanje

mare92

Pripravnik
17. avg 2007
941
0
16
Ljubljana
Zdajle par dni nisem veliko jedel(imel operacijo in nisem smel), pa sem si rekel da bi malo spremenil svojo prehrano... Jem zelo nezdravo, preveč in to 3x na dan, zadnji obrok pred spanjem..
V glavnem, rad bi to spremenil, in pa šel dol ene 5-8kg za poletje(na začetku bi bilo vse skupaj hujšanje, nato življenjski slog).
Kaj naj jem poleg zelenjave(najbolje surove?),sadja,piščanca,rib(konzerve tune?),kosmičev,jogurtov itd? Je važno da je 5 obrokov? Količina taka da sem lačen? Migal bom tako da bom tekel.. Problem je to, ker kar nevem kaj naj jem, če črtam kruh, krompir, 3/4 mesa, vse predelane izdelke, pa da nebo jojo efekt vsakič ko se bom pregrešil.. Ima kdo kakšne dobre jedilnike? Aja, če zgubljam kile, mi gre mišična masa tudi ane? Hvala

I

Izbrisan uporabnik #488

Klasika. Manj jej in se precej več gibaj.
Mogoče je bolj zdrav hamburger kot pa paradajz po katerem je padal radioaktiven dež
smile-1.gif

Izogibaj se policam v trgovini, kjer piše BIO, to je samo nategunski trend.
Zdravo hrano si itak gori naštel.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Kaj jesti - vsak strokovnjak ima drug nasvet. Eni prisegajo na izključno beljakovine in zelenjavo / sadje, drugi izključno na ogljikove hidrate, tretji na en dan eno, drug dan drugo (ločevalna dieta). Ali imajo eni bolj prav kot drugi? Jaz mislim, da ima vsak po svoje prav, ker ima vsakdo drugačen organizem / metabolizem / okus in si mora vsak sam najti tisto, kar mu ustreza. Ker slepo ubogati nasvete recimo nekoga, ki je shujšal s tem, da je jedel 2 meseca samo paradižnik, je noro.

Vsi nasveti zdravnikov (ne ''zdravnikov'') pa se strinjajo edino s tem, da je potrebno jesti malo in pogosto. Treba je jesti na okrog 3 ure cel dan od jutra do večera. Pa ne da vsakokrat poješ pošten obrok, ampak vsaj jabolko, jogurt, corn flakes... Samo da ješ večkrat dnevno.

Poglej si kako izgleda prehranjevalna piramida in si tako probaj sestavit razmerja živil v jedilniku, Tu je recimo ena: http://www.presnisvet.net/userpix/2_piramida1_1.jpg

Glede telovadbe in mišic pa je tako - če boš telovadil boš imel mišice, ne boš pa imel ''radiatorjev'', pa če boš tekel do konca sveta, za kaj takega bo treba jest beljakovinske napitke, ''benchat'' itd. Pri tem ti lahko kar nekaj uporabnikov tu pomaga.

Moraš si pa seveda prilagodit količino hrane količini telovadbe. Pri zmerni telovadbi (recimo pol ure teka dnevno) ne potrebuješ dodatnih količin (vsaj glede na to, da bi rad tudi shujšal), če boš telovadil bolj intenzivno, pa bo potrebno seveda povečati obroke.

noker

Pacijent leta 2016
19. sep 2007
4.499
0
36
Zadnje case je precej takih in podobnih zlajfa tem, zato bi bilo morda pametno razmisliti o kaksnem podforumu?
Zdravje & prehrana ali pa Zlajfakoticek?

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
ksz ..

Govorim iz lastnih izkušenj!

Če boš lačen, delaš narobe!
Če boš žejen, delaš narobe!
Če boš jedel manj kot 5x na dan, bo narobe (glede na to, da želiš shujšati)!
...

Sam sem jedel nezdravo hrano in pa premalokrat dnevno. Potem se to obrnil in shujšal (ne da bi bil enkrat lačen ali žejen) 10kg v enem mesecu. (namesto McD navaden žar zrezek, namesto torte, jabolko itd itd ).

Seveda se bo zdaj našel nekdo, ki bo rekel, da to ni zdravo in da bom umrl .. pa naj vas pomirim, da so tudi zdravniki po temeljitem pregledu povedali, da kljub veliki izgubi teže, delam vse pravilno in da je krvna slika idealna.

S pravo prehrano in telovadbo, se vse da.

Še nekaj, če se greš dieto, ki bo trajala xy časa, delaš narobe!
smirk-1.gif
.. sicer bo vse kar gre dol, šlo tudi z obrestmi nazaj gor.

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
Ni pomembno zgolj, kaj zajtrkuješ, pač pa tudi kako, kaj delaš med obroki, kakšno imaš telovadbo, koliko spiješ .. poleg tega je potreben pa premik v mentaliteti posameznika.

Da sem si sestavil svoj jedilnik, sem porabil približno pol leta (pregledal par knjig, forumov, zdravstvenih priporočil, strokovnjakov za fitnes prehrano...). in sem očitno točno zadel. Rezultati so bili vidni že po 14 dneh. V enem mesecu sem moral zamenjati prav vso garderobo (no, razen obutve
smirk-1.gif
).

Nisem jedel nobenih fat-burnerjev ali pa gainerjev .. Pač, sem šel zdravo pot. Sem pa jedel dodatek, ki je "ok" oziroma ni namenjen ala "večanju misične mase".

Telovadba ni pač kakršna koli telovadba, ampak mora biti usklajena s prehrano in bla bla bla .. Tega je za govoriti cel teden, pisati pa 14 dni.

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Ne rabiš pisat 14 dni, prosil sem te samo da mi za primer napišeš kako izgleda en tvoj dan v prehrani.

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
Lahko ti tudi opišem, kako je voziti dirkalni avto (prižgeš motor, stopiš na sklopko in prestaviš ročico v prvo. Nato .. ) Pa ti lahko opišem vse, tako kot mora biti, a še vseeno ne bo to to. In isto je pri prehrani.

Hrana je samo eden izmed "puzzlov v celi sestavljanki". In četudi ti povem, kako zgleda moje kosilo (npr. zrezek in solata) od tega ne boš imel nič. V tem je "fora".

"Kaj ješ" in "manj jej, pa boš shujšal" nista pravi usmeritvi.

Ti dam raje drug nasvet, kot pa kaj jem .. vsak grižljaj prežveči do "skoraj tekočega". Boš s tem naredil več, kot pa če zamenjaš svoj jedilnik. Za začetek, seveda.

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
Še enkrat: jej zdravo, jej manj je v principu recept za pridobivanje teže!!!!

A če ti avto porabi 10L na 100km, ga boš počasi tankal manj in upal, da boš dosegel več km z manj goriva??

Človeško telo je kot kamela, če že primerjamo s čim. Kamela se takrat, ko pride do vode, obilno napije in potem počasi troši to vodo. Isto je s telesom. Če jemo manj, si bo telo takrat naredilo zalogo (beri: shrani maščobe in se ti lepo začne delati buši, pa rit rasti itd). Če ješ pa večkrat na dan ob istih urah (to ne pomeni in ne sme pomeniti manj kot potrebuje telo!), se bo zgodilo pa dvoje: kar naenkrat boš začel hujšati (telo ne bo več potrebovalo zalog), pa tudi ne bo se ti poznalo, ker si telo ne bo več delalo zalog .. ker bo šlo hitro notri hitro ven
wink-1.gif

Jej manj je recept vseh diet .. samo vprašaj vse debele ljudi, kaj so delali, da bi zgubili težo .. vsi so šli na diete, kjer so jedli manj. In dieta je že v principu zgrešena zadeva, saj je časovno omejena. Nič čudnega, če 14 dni človek strada, izgubi 5kg, pol začne pa nazaj jesti in .. če upoštevamo kamelo
tongue-1.gif
.. se ni čuditi, zakaj potem pridobimo še več kg kot smo jih imeli na začetku ..

Poleg tega je težko ugotavljati, kaj naj bi jedel. Če ješ sladkarije, kruh, testenine--> je jasno, česa ne jej več; si športnik, nisi .. spet velika razlika...

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.081
11.187
113
kripo, ti pa si nek genij ratal?

jej večkrat na dan a po malo. pa gibanje, normalno, ni treba pretiravat. že v temi o hamburgrih je jasno da se folk prenažira in jim je to čisto normalno :S

zmerni_radikalec

Fizikalc
5. apr 2008
1.302
34
48
41
Nekje v naši ljubi kokoški
Jej manj ne pomeni stradaj se. Pomeni pojej manj kot telo potrebuje. Takrat hujšaš. Poješ več kot rabiš in gre v zaloge. V osnovi je to to.

Koliko pa moram pojesti? Izračunati je potrebno Basal Metabolic Rate (BMR). Ampak za večino je dovolj uporabiti zdravo pamet. Vsi vemo kaj je preveč. Se še vedno rediš? Potem poješ preveč.

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
Se strinjam z obema. Ampak folk ob besedah "jej manj" pretirava in potem 14 dni ne je nič razen solate in shujša, valda. Potem pa navali narode na cuker in šnicle in vse kar pride pod roko .. evo, kilogrami nazaj gor.

Genij - jah, to ne
wink-1.gif
sem se pa marsikaj naučil. Tudi to, kako narediti, da telo kuri maščobo, ne da bi telovadil .. in pa brez kakšne kemije, seveda. NIsem pristaš tega.

zmerni_radikalec

Fizikalc
5. apr 2008
1.302
34
48
41
Nekje v naši ljubi kokoški
Pa saj to je problem. Folk hoče sezonsko hujšat. Se strada nekaj tednov in izgublja veliko mišic in se pri počuti kot drek. Potem pa z manj maščobe in mišic nazaj na prejšnji stil prehranjevanja s telesom ki sedaj rabi še manj hrane. Hitreje kot letijo kilogrami večja je možnost izgube mišic.

Ne vem kaj revolucionarnega misliš da si pogruntal, da spraviš telo kurit maščobo ne da bi telovadil, ampak mislim da vsebuje manj jedenja.
tongue-1.gif
Telovadba je samo še tisti plus pri kalorijah. Bolje več pokuriti kot manj zaužiti.

Po moje so točke pomembnosti pri hujšanju naslednje:
1. količina hrane
2. količina hrane!!
3. kakovost hrane
4. dvigovanje uteži
5. spanje
6. kardio, tek, kolo,...

masterr

Fizikalc
14. apr 2010
1.502
0
36
ok. Cerkno
MOj nasvet:

- izbriši iz jedilnika živalske maščobe (rebrca, pusušen špeh in podobno)
- izbriši iz jedilnika sladke zadeve (sokove, čokolade, piškote, slaščice, sladkor....)
- izbriši iz jedilnika hitro prehrano in podobno
- izbriši iz jedilnika predelano hrano (hrenovke, paštete, salame in podobno)
- namesto rastlinskega olja uporabljal olivno
- obrokov imej vsaj 5 dan, vsak obrok naj vsebuje B+M + ne preveč OH
- pij dovolj tekočine v tem času min.3l vode, samo vodo in nič drugega
- zelo omeji sadje, saj vsebuje veliko sladkorja, prav tako marmelada, med.....
- jej čim več vlaknaste zelenjave
- ajvar, gorčica, kečap NI OK za dodatek, vsebujejo veliko sladkorja, olje..
- tuna v olivnem olju NI OK, potrebno je kupovat tuno v lastnem soku in dodat olivno olje
itd

V jedilnik uvedi oreščke, olivno olje, pusto skuto, jajca (recimo 3 Beljake in dva cela), pišč.file, puranje meso, goveje meso, konjsko meso, testenine samo tja do kosila, ....ZELENJAVA itd

GI ne glej preveč, ker je pomojem kar nekaj, večina folka se zavaja, ko gleda te tabele in misli, da bo hujšal, polnomastno mleko ima nizek GI, ampak NI OK MLEKO za izgubo teže, ...

5x/teden tek/uteži

itd

Da zaključim zadevo, 90% robe v trgovini je nezdrave, obroke si sam pripravi.

Nazadnje urejeno: