Zbiranje “zamaškov” za hudo bolne otroke

Guinness

Guru
2. jul 2008
4.116
2.923
113
No, pa dajmo malo dregnit v osir. Zadnje čase se mi zdi da ne bi minil mesec, ko ne bi v medijih objavili otroka z neko redko boleznijo, ki ptrebuje miljon, dva, tri za razvoj nekega zdravila. A imam samo jaz tako mnenje (zgleda da ja), da čisto vsakemu pa tudi ne moremo pomagati, vem, verjetno bi drugače gledal, če bi bil moj otrok, ampak mogoče bi pa včasih naravna selekcija morala veljati. Ne vem no, saj očitno sem samo jaz čuden in brez empatije ampak recimo pred kratkim sem videl prispevek o nekem 15-16 let staremu fantu, ki je slep, razvojno na ravni par let starega otroka, mama komaj še skrbi zanj… Res me zanima ali samo jaz mislim na to da bi bilo ob rojstvu takega otroka smiselno razmisliti o evtanaziji? :sprasujemse:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.240
4.213
113
Dobro razmišljaš, naj še dodam da večina teh redkih bolezni je genetsko pogojena. Če se že gremo full-hitler mode ON, bi se ob takih primerih še starše moralo kastrirat/sterilizirat, ker imajo potencial da naredijo še n-otrok, ki imajo predispozicijo za razvoj ali pa (genski) prenos bolezni.

Sicer pa več denarja kot se zapravi za zdravljenje, gre za razne preiskave in raziskave.Ti otroci (oz. na splošno osebe z redkimi boleznimi) koštajo zdravstveno blagajno precej več kot samo tista končna "zdravljenja" z zbiranjem zamaškov.

Guinness

Guru
2. jul 2008
4.116
2.923
113
Ma ja, saj tukaj je problem. Noben si ne želi Hitler modea ampak na primer tole kar sem prej videl na twitterju na linku od slovenskih novic za eno deklico:
otroci ne morejo govoriti, imajo težave s hojo, ne nadzorujejo izločanja, zaostajajo v razvoju, trpijo zaradi epilepsije, težav s srcem, hranjenjem in požiranjem
Seveda z miljon komentarji spodaj: Za politike/vojsko/NVO,... pa imamo denar.

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.781
4.456
113
Ja in vedno slabše bo ,ker bog ne daj ,da imajo takšni spet otroke in vrtiljak se vrti.

Ampak farma industrija ni preveč jezna , se mi zdi.

jezek

Guru
24. jul 2008
3.893
1.667
113
Bedarija. Dokler gonimo stotine miljk za razne neumnosti, je 1 miljka za otroka zanemarljiva. Jaz bi s strani drzave placal VSE! Zakaj sem moral jaz do zdaj donirati cca jurja v vseh letih za te otroke, zraven pa se mece desetine milijonov v smeti? Pa cetudi gre za 15let staro rastlino. Bo pomagalo naslednjemu, ki bo star 15 mesecev. Marš, banda stiskaška! A za subvencije za teslo pa imamo?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.240
4.213
113
Tu so itak vedno moralne dileme in dokler se da, se starši trudijo, ko se ne da, pa obstaja v našem okolju miljon posvojiteljev/rejnikov, ki se jim da srčno s tem ukvarjat. Tako da koga evtanazirat pa koga ne, bi bilo v takih primerih precej subjektivna ocena.

Recimo najbrž poznan primer Darka Đurića ki je šel od bioloških staršev v rejniško družino, dobil svoj smisel in smoter in pač živi življenje kljub temu da mu 3/4 telesa manjka. Meni se je zdel človek v času ko so začeli govorit o njem povsem nesoočen s situacijo v kateri je oz. preveč optimističen za svoje stanje, dokler ga nisem enkrat po naklučju videl s pivom v roki na metal koncertu. Če je človek z eno roko pa dvema protezama na nogah sposoben it na tak dogodek in si sam kupit pivo pa da tam uživa, kaj hočeš več od življenja? In sedaj grdo je to omenit, samo da se ti rodi tak otrok, koliko imaš upanja oz. če bi imel takoj opcijo končat njegovo življenje ali bi ga?

• Všeč mi je
Reactions: Guinness

shift

Guru
20. jul 2007
9.957
2.369
113
za šankom
Če se že gremo to potem se pojdimo full mode. Zakaj potem zdravit katerokoli kronično bolezen? S tem omogočamo nadaljnje širjenje slabih genov v prihodnji rod, kar posledično prinaša prihodnost bolnega človeštva s skoraj ne več zdravimi geni. Zatakne se edino takrat, ko sami zbolimo a ne?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.240
4.213
113
Pri kardiovaskularnih in sladkornih kroničnih boleznih je itak zraven še farmacija in cela industrija. Dajat tablete človeku se precej bolj splača, namesto da bi mu rekel da naj se drži diete ali pa naj "crkne".

Guinness

Guru
2. jul 2008
4.116
2.923
113
Ma moje mnenje je, ker je nekdo darka djuriča ven potegnil. Če je nekdo umsko sposoben in ni v nekem vegetativnem mozganskem stanju, je to drugače. Če pa pri življenju vzdržujemo neko osebo, ki se grdo rečeno niti ne zaveda sebe, se mi pa to, pač meni osebno ne zdi smiselno. Pač povem svoje mnenje, a niso forumi v osnovi namenjeni temu, da se debatira in sooča različna mnenja? Se pa strinjam, da je tukaj zelo zaj3bano soditi kaj in kako in da je to kočljiva tema.

shift

Guru
20. jul 2007
9.957
2.369
113
za šankom
Kakšna je bila pričakovana življenjska doba pred bumom farmacije?
Kaj naj naredi nekdo z bmi 24,ki ima kljub redni telesni aktivnosti 170/80, ali pa kljub dieti KS 9?
Pa glede zadnjega stavka, ljudje rajši jedo tablete kot pa da bi sami zase kaj naredili,
Odgovarjal sem utisevalcu

1000003686.jpg

• Všeč mi je
Reactions: Guinness

Guinness

Guru
2. jul 2008
4.116
2.923
113
Če se že gremo to potem se pojdimo full mode. Zakaj potem zdravit katerokoli kronično bolezen? S tem omogočamo nadaljnje širjenje slabih genov v prihodnji rod, kar posledično prinaša prihodnost bolnega človeštva s skoraj ne več zdravimi geni. Zatakne se edino takrat, ko sami zbolimo a ne?
Ja, saj pravim da so to težke dileme, ampak kot sem rekel, pri meni je bolj meja umska sposobnost in kot rečeno zavedam se da je to zaj3bana tematika ampak me pac zanima mnenje drugih.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.857
6.609
113
Meni je zanimivo, da imaš na drugi strani nekoga, ki staršem reče: "zberite 2 milijona dolarjev, sicer bo vaš otrok živel samo še pol leta." Od česa je odvisen ta strošek, ali res ne gre ceneje, ...

Novartis je čez čas 100 odmerkov Zolgensme razdelil brezplačno (žrebal).

V letošnjem letu (2019, op.p.) je Novartis s tem zdravilo po podatkih Reutersa zaslužil 175 milijonov dolarjev.

• Haha
Reactions: brane_new

brane_new

Guru
10. feb 2008
17.162
2.679
113
Starša zvesta, da z otrokom pač ni vse OK.
Se odločita za rojstvo in sedaj že 12 leto le ta vegetira v Dobrni.
Ne in ne fehtata denar!