Zbiralnik dezevnice?

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
ja , če pa imaš zbiralnik za deževnico pa ne vidim problema da ne bi smel koristiti te vode pa prepoved gor ali dol ,sej ne točiš vode iz javnega vodovoda !
stupid-1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Roko na srce..s kubikom vode si ne moreš nič pomagat....tako da...vprašanje o upravičenosti je zelo na mestu.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.539
5.083
113
Zato sem napisal, da je kljub nerentabilnosti smiselno imeti zbiralnik deževnice v nekaterih krajih. Prepoved velja zmeraj za uporabo vode iz javnega vodovodnega omrežja v določene namene.
1000 litrov res ni veliko. Jaz imam v dveh zbiralnikih skupaj slabe 3 m3, pa še to ni nič za zalivanje enega srednjega vrta. Seveda pa me "zavira" ekonomska računica. To kar imam sedaj, sem dobil poceni. Za "naslednjo" stopnjo bi rabil kar nekaj denarnega vložka, pa prekopati tam, kjer je sedaj zelenica... Če bi to naredil ob gradnji, bi lažje pozabil in na strošek in na uničeno okolico.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Ok, m3 vode je 3eur, na vrt zlijes 333l vode dnevno, torej je kubik za 3 dni : 30 dni v mesecu je 10 x 3eur m3 vode je to mesecno 30eur = 360eur/leto, torej ce dobis zadeve ugodno si poplacu investicijo v enem letu, zakaj potem ni ekonomske racunice? Elektrike za crpalko pa ne gre spet tolk

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Citat:
Uporabnik Gavran pravi:
In zakaj bi zalival januarja? Čas zalivanja je nekje 3 mesece - pa gre tvoja računica po gobe...
Res je.
Ob tem, da tri mesece ni dežja in imaš na razpolago 30m3 vode...
Cisterna te velikosti pa stane - ohoho, sploh nočem vedeti
wink-1.gif

Da pa ne bom samo negativen - vsekakor je uporaba deževnice za zalivanje več kakor pozitivna iz različnih vzrokov, tudi ekoloških, ne samo ekonomskih. Ne nazadnje smo že doživeli sušno obdobje, ko je bila v večini krajev prepovedana uporaba pitne vode za zalivanje. To je bil pravzaprav moj razlog, da sem se lotil projekta 'zbiranje', celo prostor za dodatno 1m3 cisterno imam pripravljen.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Zato sem napisal, da je kljub nerentabilnosti smiselno imeti zbiralnik deževnice v nekaterih krajih. Prepoved velja zmeraj za uporabo vode iz javnega vodovodnega omrežja v določene namene.
1000 litrov res ni veliko. Jaz imam v dveh zbiralnikih skupaj slabe 3 m3, pa še to ni nič za zalivanje enega srednjega vrta. Seveda pa me "zavira" ekonomska računica. To kar imam sedaj, sem dobil poceni. Za "naslednjo" stopnjo bi rabil kar nekaj denarnega vložka, pa prekopati tam, kjer je sedaj zelenica... Če bi to naredil ob gradnji, bi lažje pozabil in na strošek in na uničeno okolico.

No eto..tole je odgovro dokajna mestu. Z vidika uporabnosti če je 3 kubike vode malo. Vendar veliko bolje kot nič..in če stvar dobiš poceni (beri: zastonj) se jo splača naštimat.

Sploh ker cenovno/časovno z vidika dela, boš verjetno tam tam ali vgradiš kubil ali pa tri.

ginekolog

1.300. registrirani uporabnik
1. okt 2007
585
7
18
Sosed jo ima in za mali vrt(30m2) porabi 3000 litrov na leto za zalivanje, kar stane iz vodovoda 10€/leto . Ekonomke računice torej ni nikakršne za ta namen.