Zavarovanje stanovanja

Maci

Fizikalc
18. jan 2010
2.989
0
36
Ta teden je bil pri babi na "obisku" terenski zavarovalničar zavarovalnice Grawe ki je iskal nove žrtve in seveda, ona sklene neko polico
rolleyes-1.gif
.

Mi je dvignl kapo... itak je samo en klinčev papir napisan, plačala ni še nič, police tudi nima (tisto je kao nek info izračun) in naj bi jo dobila te dni. Zraven nobenega paprija kaj je sploh zavarovano, je pa ona rekla da je vse, ker je gospod tako rekel
grin1.gif
.
No potem grem malo gledat in je stanovanje zavarovano za nekih 22.000€ (tako sem razbrala) in to ji full pomaga če ji vse zgori, ma glih za 22 mesecev v enem sodialnem domu če ji še mi malo doplačamo
rolleyes-1.gif
...

No jaz sem gospoda poklicala in mu rekla da naj kar pozabi na to polico
jezen.gif
.

Zdaj pa mene zanima, kje se najbolj splača urediti zavarovanje stanovanja, tale Grawe mi ne diši, sploh ker je šel prepričevat eno staro ki itak pojma nima pa še dolgcajt ji je bilo in je fajn izkoristu
smirk-1.gif
pa že sam po sebi mi ni Grawe ni všeč.

Predlogi?

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Kje je zavarovano je bolj malo važno, pri zavarovanju premoženja je predvsem pomembno kako je zavarovano. Omenjaš zavarovalno vsoto "nekih 22.000€". Gre za zavarovanje nepremičnine ali premičnin?

Nova gradbena vrednost etažne lastnine se ceni na okrog 1000€/m2, oprema pa običajno vsaj na 500€/m2. Pa si zračunaj sama, koliko bi morala biti zavarovalna vsota za nepremičnine in koliko za premičnine.

Druga stvar je pa navedek "vse je zavarovano". Običajno je res vse zavarovano pri premoženju, ampak problem je proti katerim nevarnostim? Vse zavarovalnice imajo oblikovane pakete, pa je fajn predvsem najprej pakete preleteti, pregledati kaj pride v poštev in potem primerjati še cene.

Zveza potrošnikov Slovenije je aprila objavila pregled premoženjeskih zavarovanj. Če rabiš kaj od Generali-ja, lahko na PM. Mimogrede po raziskavi ZPS najbolje ocenjena kar se (najugodnejša glede na kritja, odličen škodni servis).

Maci

Fizikalc
18. jan 2010
2.989
0
36
Nepremičnina je zavarovana za 22.000€
bonk.gif

Mami je včeraj bila pri njej in je malo bolj natančno gledala kot jaz in pol stvari ni zavarovanih. Po večjem je že, vem pa da so lahko zavarovani tudi gospodinjski aparati recimo in bela tehnika, pa še polno drobnarij.

On niti ni pustil nobenih splošnih pogojev, niti nič kjer bi lahko razbrala kaj sploh ponujajo. Ma ne maram jih, ker so Grawe.

Bom malo pogledala, če bo odločitev za Generali ti pošljem PM
wink-1.gif
(iz katerega konca si?)

Hvala!

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Nova gradbena vrednost etažne lastnine se ceni na okrog 1000€/m2, oprema pa običajno vsaj na 500€/m2. Pa si zračunaj sama, koliko bi morala biti zavarovalna vsota za nepremičnine in koliko za premičnine.

Od kje pa take bolne stevilke ? Vecina nas ne zivi v Zgornjem Dupleku, ena garsonjera stane stara in sesuta 40K, s tem da sem boga za j***a prijel za tako ceno (par kvadratov manjse in na slabsi lokaciji ter s slabsim dostopom so 50+K, isto potrebna adaptacija) po popolni adaptaciji in opremljena pa verjetno preko 60K (torej kuhinja, pohistvo, kopalnica). Sam raje ne pomislim, koliko sem zmetal denarja noter ...

Tudi sam iscem zavarovanje, z 20K (1000 * kvadratura) si lahko nekaj obrisem. Rabim nekaj za 60K, vlom, pozar, poplava, potres, razbita sipa in podobne zadeve. Je to sploh izvedljivo in kaksen letni strosek lahko pricakujem ?

Pbutec

20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Zavarovalnice ne zanima tržna vrednost, ampak zgolj gradbena vrednost. Vrednost tvojega stanovanja v centru Ljubljane ni nič večja od stanovanja v Zgornjem Dupleku. Ko v Ljubljani kupiš stanovanje, zraven drago plačaš še lokacijo-zemljišče. V kolikor imaš uničeno stanovanje ali je uničen cel blok, bo adaptacija ali gradnja novega bloka popolnoma enako stala v centru Ljubljane in v Dupleku.

Kot rečeno, zavarovalnice ne zanima, koliko je to stalo v kompletu z zemljiščem na ekskluzivni lokaciji in provizijami prodajalcev, ampak zgolj realna vrednost ponovne izgradnje ob totalnem uničenju (torej gradbena vrednost).

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Ali to pomeni, da ce je v mojem stanovanju pozar ali poplava (da naredi meni stroske obnove, ki ne presegajo izracunane vrednosti), vrednost je pa 20K EUR za 20 m^2, da bi dobil tocno toliko od zavarovalnice, kolikor me stanejo popravila ? da/ne

Ali to pomeni, da ce je potres in postane blok neuporaben, tako da se ga ne da adaptirati (izselijo ljudi ven), po cemer seveda ne bo sel nihce zidati novega bloka na istem mestu, se manj pa meni ponujati enako veliko enoto za 20K EUR, ker je nekdo na Alter forumu napisal, da se po toliko gradijo bloki, potem dobim maksimalno 20K EUR in si lahko kupim en travnik in gor postavim sotor ? da/ne

Ti prodajas zavarovanja, kajne ? Prepricaj me zakaj bi ga potem sploh vzel, ce nimam od tega nic.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik grajbos pravi:
Kak si ti na Duplek prišel??

Duplek sem privlekel v debato jaz, da ne bo pomote. Bila je metafora za stanovanje, ki je nekje "bogu 'za nogu" (Ilirska Bistrica in podobno), kjer enaki kvadraturi navkljub ne stane toliko, kot je stalo mene. Res sem dobil ugodno ceno, na pogodbi je tudi polna (se vseeno ugodna) cena brez kaksnega mutenja, notri sem zmetal kup denarja, ne predstavljam si pa da bi mi to en lolek ocenil na 1000 EUUR/kvadrat (to morda deluje v bajti s 300 m^2 povrsine, ne pa za stanovanja, se toliko manj pa za garsonjere, kjer na zalost cena ne pade s kvadraturo proporcionalno) in ker je mozak (vsaj mislim da je) zastopnik za zavarovanja, pricakujem, da mi bo to predstavil tako, da bom ves navdusen tekel nekam zavarovat, ne pa da mi samo pove da je vse skupaj en nateg - ce bo dovolj prepricljiv, bos sel tudi k njemu, naj pac on pobere tisto provizijo, ce se dovolj potrudi, za posteno delo dobi posten denar, ni moj nic slabsi od tistega od enih cobanov iz pregovornega Dupleka
wink-1.gif

Pbutec

20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Še enkrat, nikogar ne briga tržna vrednost stanovanja. Vrednost tvojega stanovanja ni čisto nič več od 1000€/m2, to da je s preprodajo stanovanja tebe stanovanje stalo 3000€/m2 je samo tvoj problem. Da malo karikiram. Ti si za stanovanje dal 2000€/m2, prodaš stanovanje nekemu cepcu za 5000€/m2, kolikšna je realna vrednost stanovanja? Še vedno nič več kot 1000€.

Pa isto je pri avtomobilskih zavarovanjih. Nek hondaš kupi 15 let staro Hondo za 6000€, zgodi se totalka in dobi za njo po eurotaxu 1000€. Pol pa se *****, da je njegova honda vredna 4x toliko, ker je pred pol leta dal zanjotak dnar.

Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Ti prodajas zavarovanja, kajne ? Prepricaj me zakaj bi ga potem sploh vzel, ce nimam od tega nic.
Glej, za avtomobilska in premoženjska zavarovanja ni treba nikogar prepričevati. Prepričujejo oni, ki prodajajo naložbe in varčevanja na dobo 25let. Če te boli patak za tvoj avto in stanovanje, si naredi samo AO in je to vse. Če te skrbi eksistenca v primeru večjih škod, pa boš pač stopil do agenta da uredita nekaj tebi primernega.

Pa še nekaj, če si lastnik etažne lastnine, že imaš sklenjeno zavarovanje za tvoj blok v okviru skupne police etažnih lastnikov. Tvoje individualno zavarovanje je samo nadgradnja za nevarnosti, ki ti jih skupna polica ne krije. Pa se prvo pozanimaj pri svojem upravniku, kako katastrofalno imate zavarovani blok. Na Ptuju leta 2008 je polovica blokarjev iz lastnega žepa plačala popravilo streh razbitih od toče. Kdor je imel še nepremičnino individualno zavarovano, mu je zavarovalnica krila zneske, ki jih 20let ne bo vplačal. Evo en primer, zakaj je fajn imeti zavarovano.

grajbos

Fizikalc
23. mar 2009
2.098
0
36
Zaj pa si me užalil... Duplek ni nekje bogu 'iza nogu', ali po naše bogi 'iza leđa', ampak je kar precej draga lokacija v neposredni bližini Maribora. Če ti povem podatek, da je cena m2 stanovanja v novem bloku v Spodnjem Dupleku preko 1000 eur, ti to pove marsikaj. Pa da ne govorim o cenah parcel...
Tako da nekako se ne morem strinjat s tabo, da je za nekoga stanovanje v Ljubljani več vredno kot pa za drugega stanovanje v npr. Dupleku. Oba lastnika sta ga drago plačala, obema je to dom... Pa še lepše je živet v bolj mirnem okolju, streljaj od narave in Drave kot pa v smrdljivem mestnem betonu, kjer ti mimo bloka dan in noč vozijo, ipd.
Cena materiala je v obeh primerih praktično enaka, razlika je le v prenapihnjenih vrednostih lokacije, zato je v Ljubljani stanovanje kao več vredno, ne pa zaradi betona in cigla.
Zavarovalnica ni nora, da bo krila škodo v prenapihnjenih vrednostih. Ni šans, da bo za na enak način obračunano zavarovalno vsoto ob enaki premiji tisti iz Ljubljane dobil 100.000 eur več, ker je pač investitor plačal za zemljo 1000 eur po kvadratnem metru zemlje. v Dupleku pa npr. 80 eur. Gradbena vrednost je v obeh primerih zelo podobna...
Po drugi strani pa je cel stanovanjski blok itak zavrovan v primeru popolnega uničenja objekta, ti si moraš zavarovat samo svojo premoženje (oprema, talne, stenske obloge, okna ipd) Tu pa vrednost blokovskega stanovanja ne igra neke bistvene vloge.

Tako da v tistem primeru za 22.000 eur ZV je premija po mojem smešno nizka, nekaj 10 eur letno. Drugo je, če bi ženska imela bajto... Večina folka je takega, da bi radi imeli visoka kritja in nizke premije, na koncu je pa zavarovalnica kriva, če oni nečesa nimajo zavarovanega, ker se jim je pač 200 eur letno zdelo absolutno preveč za zavarovanje, po drugi strani pa za zavarovanje dveh avtomobilov plačajo preko 1000 eur, pa ni nič narobe.

BTW, iz Dupleka do centra Maribora rabiš dobrih 10 minut z avtomobilom...

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Obema:

Jaz bi imel kritje, ki mi pokrije to, kolikor me stane, da pridem do cimbolj enake stvari, premijo pa seveda temu primerno. Najbrz ce bi hotel premijo za vrednost 60K namesto za 20K, da bi bila 3x visja ? To bi bilo logicno. Ampak ne, pravita da ne morem placati 3x toliko, da bi imel zavarovano za 3x toliko, ceprav bi ekonomsko gledano morala zavarovalnica skatkati od veselja, ce bi lahko komu prodala tak produkt, saj zasluzi ze pri "normalnem" razmerju vrednost-premija, pri trikrat visjem znesku pa zasluzi pac 3x toliko.

Po vajini logiki tudi zivljenska zavarovanja ne bi obstajala - kaj briga zavarovalnico, ce je (npr.) en Jenson Button vreden tolikointoliko milijonov, to je samo stevilka ki jo njemu placa mostvo in sponzorji, naredi pa cloveka lahko vsak ku*ac ?
smile-1.gif

Hvala za opozorilo o skupni pogodbi, na to nisem niti pomislil, nekaj res obstaja, samo vprasanje je kaj krije (vem da so dodatno nekaj sklenili zaradi snega, ko je 2-3 leta nazaj razsulo nekomu sipo na avtu).

Ce ni treba ljudi nic prepricevati, da kaj zavarujejo, zakaj so potem ravno ta teden sitnarili po telefonu od Triglava in Generalija ?

Aja pa nisem iz Ljubljane. Tam bi bile cene se nekoliko visje.

Pbutec

20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Komot si lahko narediš zavarovanje tudi na 60.000€, namesto na 20.000€. Ampak pri tem moraš biti seznanjen tudi z načelom nadzavarovanja.

vesper

Pripravnik
9. feb 2008
122
0
16
Pozdravljeni!

Naj napišem nekaj še jaz.

Primerjava Jensona Buttna z zavarovanjem stanovanja ni primerljiva.
Tudi J.LO si je zavarovala ta zadnjo za neke gadne pare.

Načel osebnih in premoženjskih zavarovanj ni za mešati med sabo. Življenje nekoga je (žal) vredno toliko, kot je ta pripravljen zanj plačati zavarovalne premije!
Button in J.Lo (in tudi še kdo drug) si namreč lahko privoščijo premije in kritja, katerih si (še enkrat ponavljam: žal!) nekateri ne moremo, privoščiti, čeprav bi to želeli.
Verjemi, da bi si tudi sam želel biti zavarovan za x MIO EUR !

Kar se tiče vrednosti stanovanja je zadeva sledeča: v neki meri se strinjam z navedbami pbutca in grajbosa, katera govorita o gradbeni vrednosti nepremičnine, kar dejansko drži v celoti. V tvojem primeru pa bi vsekakor dodal, da lahko vlaganja v objekt, kot jih navajaš vrednost nepremičnine povišajo. V nobenem primeru pa ti zavarovalnica ne vrne tržne vrednosti nepremičnine, saj je v njej upoštevana tudi vrednost zemljišča, na naši lepi obali pa tudi lep pogled na morje. Tudi to moraš plačati, ko kupuješ nepremičnino na obali!

Kot dodatek pa še vprašanje (upam, da boš našel odgovor nanj): če si pred tremi leti kupil nepremičnino po 4.500 EUR po m2, sedaj pa se je vrednost zaradi recesije in nam vsem poznanih dogodkov znižala, pa tudi kupca ne najdeš kar tako lahko kot takrat, kolikšna je sedaj zavarovalna vrednost take nepremičnine?

Hvala in LP
vesper

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Sem pricakoval kaksno tako vprasanje in sem razmisljal kako je s tem. Konec koncev recimo jaz placam takointako zavarovalno premijo, ki mora biti (po mojem mnenju) vezana na vrednost nepremicnine. Ce gre vrednost gor in ce zelim, da bi mi zavarovalnica v primeru istega skodnega dogodka (npr. potres, ki porusi zgradbo do dal) se vedno placala trzno vrednost, bi moral jaz placati tudi vec zavarovalnine. Ce bi vrednost nepremicnin na splosno padla in bi lahko dobil nadomestek za manj denarja, bi placal manj. V vsakem primeru zavarovalnica pobere tiste svoje procente pri moji premiji, le da je absolutni znesek enkrat visji, drugic nizji, tako da ne vidim razloga zakaj bi bili omejeni s kvadraturo. Ta racunica glede na kvadraturo je popolnoma nesmiselna, to je tako kot ce bi avto zavaroval na kubaturo ali moc motorja: sorry, tvoj Veyron je zavarovan za 100 tisocakov, ker za 10 dobis kaksno korejsko vozilce s 100 konji. Saj imata oba volan in stiri kolesa, ane ?

Kaj tebi brani (razen morda pomankanje denarja) da si ne bi zavaroval riti enako kot gospa Lopez ? Meni se zdi razumljivo, da ce imas denar, lahko tudi ti kupis tak zavarovalni produkt in tudi pricakujes, da bos dobil izplacano, ce se tvoji riti kaj zgodi.

Analogno bi tudi jaz placal kolikor je pac potrebno, da bi imel zavarovano za toliko, kot mene stane nadomestek tega, kar imam zdaj. Ce to pomeni, da bi moral biti zavarovalna vrednost 3x visja, kot bi sledilo iz kvadrature, potem bi najbrz tudi premija, katero bi moral placati, bila 3x visja. Posteno ?

Dr_Strangelove

Fizikalc
1. nov 2007
3.073
2
36
www.pentagon.gov
Jaz mislim, da bi se moralo vse nepremičnine zavarovati na vrednost. In ponavadi se jih tudi zavaruje na tak način.

Ob škodnem primeru se pa potem ocenjuje podzavarovanost. Če je nekdo zavaroval bajto vredno 1M EUR za 100 k EUR vrednosti, se mu pač izplača le 10% odškodnine. In kakor vem se tudi dela tako, vsaj pri Zavarovalnici Triglav.

igi

Guru
13. okt 2007
5.604
1.206
113
Celje
Citat:
Uporabnik Dr_Strangelove pravi:
Ob škodnem primeru se pa potem ocenjuje podzavarovanost. Če je nekdo zavaroval bajto vredno 1M EUR za 100 k EUR vrednosti, se mu pač izplača le 10% odškodnine. In kakor vem se tudi dela tako, vsaj pri Zavarovalnici Triglav.

prav imaš... tako se dela... ampak žal tudi v nasprotni smeri. Se pravi zavaruješ za 1 mio bajta pa je vredna 100k, dobiš samo 100k.....

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik igi pravi:
prav imaš... tako se dela... ampak žal tudi v nasprotni smeri. Se pravi zavaruješ za 1 mio bajta pa je vredna 100k, dobiš samo 100k.....

Potem tudi premije placujes samo za 100K vrednost ali se vedno za 1M vrednost ? Resno vprasam, tega ne poznam in iscem zavarovanje zase, ce kle ne bo tak nesmisel kot je 20K za gladko 50K vrednost v tako slabih pogojih za prodajo, kot so danes.

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.261
4.843
113
Zavarovanje je namenjeno temu, da ohraniš/dobiš povrnjeno lastnino v taki obliki kot si imel,
iz zavarovanje ne moreš profitirat, kot bi veliko ljudi želelo in hočejo za hišo ki je stara 60 let
potem dobiti novo, to enostavno ne gre... (lahko zavaruješ sedaj na novo vrednost...)

Kar se pa tiče vrednosti nepremičnine, ki jo zavaruješ, če zadevo posplošimo:

tvoje zavarovanje ki ga plačaš na m2, VKLUČUJE:
-opeko, beton, železo, ploščice,... in delovca ki je to skupaj sezidal,
cena tega materiala tudi malo variera ali je kupljena v Kungoti ali v Ljubljani ( recimi 20%)
vendar ne toliko kot je vrednost v tržni razliki nepremičnine glede na lokacijo!

Zavarovanje pa NE VKLUČUJE:
parcele, gradbenega dovoljenja, načrt, komunalnega prispevka, raznih taks ipd, ker ti to vse OSTANE!
In ta del je velik del cene nepremičnine, ki si jo ti plačal ko si kupil stanovanje, tukaj se zadeva nič
ne spremeni, če se ti hiša podre zaradi potresa, moraš samo na novo sezidati in iz tega naslova
ti odpade večji polovica stroškov...

Hipotetične cene/ocene:
Ljubljana: cena m2 zemljišča npr. 2000€ koliko je je prispevkov pojma nimam, samo so VISOKI!
Solčava: cena m2 zemljišča npr. 150€ prispevkov v tej občini baje NIMAJO,

In koliko potem pride gradbena vrednost novega stanovanja če se blok podre v Solčavi ali Ljubljani?
Seštej, zidake, beton, železo, ploščice + delavec in to je to 800- 1000€ na m2, stem da si
V Ljubljani drago preplačal parcelo (premium lokacija) prispevke, takse, itd...
Ampak to ti vse ostane, ne rabiš kupovat nove parcele, novega dovoljenja, šenkrat plačevati pispevkov...

Če pa še ne vem koliko več vlagaš v stanovanje, se je pa treba dobiti oceniti in na podlagi tega
pripraviti izračune za spet samo GRADBENO vrednost in opremo...

Torej, kdaj se dobiva
wink-1.gif

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik Garfildd pravi:
Zavarovanje je namenjeno temu, da ohraniš/dobiš povrnjeno lastnino v taki obliki kot si imel,
iz zavarovanje ne moreš profitirat, kot bi veliko ljudi želelo in hočejo za hišo ki je stara 60 let
potem dobiti novo, to enostavno ne gre... (lahko zavaruješ sedaj na novo vrednost...)

Ce danes lahko prodam za 60K, bi torej rad dobil 60K. Kje je tukaj profitiranje ? Jaz govorim tocno o tistem, o cemer ti, le da si ti iluziorno predstavljas, da bos z 20K EUR dobil nazaj tisto, kar si izgubil. Jaz nisem toliko nerealen, vem da bi moral placati za nadomestek bistveno vec, zato bi bil tudi premije pripravljen placati vec, ampak glej ga zlomka, vsi se ocitno otepajo visjega profita, ki bi ga imeli z visjo premijo. Zakaj ?

Citat:
parcele, gradbenega dovoljenja, načrt, komunalnega prispevka, raznih taks ipd, ker ti to vse OSTANE!

Hvala, ampak to je priblizno tako uporabno, kot ce mi poves, da mi ostanejo koscki stekla, ce mi ga nekdo razbije in da zato ne dobim povrnjene polne vrednosti stekla (torej kolikor pac stane zamenjava), ampak samo 1/3 vrednosti ...

Parcela ne bo sla nikamor, tudi ce pridejo vesoljci in odpeljejo cel blok ... samo prakticno brez vrednosti bo, ker en posameznik ne more postaviti celega bloka, vsi lastniki skupaj pa pri taki zavarovalnini (ce bo jo imeli - pa je vsi nimajo) tudi ne bodo v stanju postaviti vsega nazaj iz nic (da ne odmislim stroskov, ki bi jih imeli tisto leto ali dve gradnje ...). Tudi ce bi imel 20K, ne bi mogel postaviti tam n od nadomestne gradnje, kar sele povrniti tisto, kar bi izgubil, kot si napisal zgoraj.

Citat:
In ta del je velik del cene nepremičnine, ki si jo ti plačal ko si kupil stanovanje, tukaj se zadeva nič
ne spremeni, če se ti hiša podre zaradi potresa, moraš samo na novo sezidati in iz tega naslova
ti odpade večji polovica stroškov...

Ce so te stvari tako veliko vredne, jih lahko zaradi mene odnese (pobere) zavarovalnica, jaz bi rad ekvivalentno drugo nepremicnino, ce je moja unicena v celoti (ce je delno, se seveda obnovi). No, seveda bi takoj pograbil tudi moznost, da zavarovalnica cez noc vrne vse v prejsnje stanje, a vsi vemo, da se to ne bo zgodilo.

Citat:
Ampak to ti vse ostane, ne rabiš kupovat nove parcele, novega dovoljenja, šenkrat plačevati pispevkov...

To zgodbico mi ze nekaj casa prodajate, pa si dejansko v Sloveniji (kjer je bilo nekaj potresov in podrtih bajt) srecal koga, ki je dobil od zavarovalnice toliko, da je lahko bajto nazaj postavil ? Pa to je za majhen objekt, porusenega bloka (mislim da) se nismo imeli - ali res verjames, da bi sel kdo obnavljati cel blok in potem tebi prodati po 1000 EUR/kvadrat popolnoma opremljeno, tako da bi prisel nazaj na prejsnje stanje ?

Kje se skrivajoi ti carobni delavci, ki delajo samo za zavarovalnice tako poceni ? Imam eno parcelo z urejenim vseh tistim, kar si ti nastel, in bi rad imel urejeno nekaj malega (~20 kvadratov) na njej za 1000 EUR/kvadrat, seveda tudi z opremo. Ker jaz takih delavcev in dobaviteljev ne najdem, mi predlagaj kaksnega od teh vasih zavarovalniskih.