zavarovanje hiše - poskodavana kuhinja - element

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.440
11.432
113
Zanima me čist tako iz izkušenj a gre to v kakšne posebne postavke al v kakšne splošne, če je kdo kaj uveljavljal..recimo da se poškoduje pult (dražji) in podobno (ne aparati) in ne zaradi vode....

bom sicer govoril z agentom itd, ampak vseeno mal debate...

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.532
5.143
113
Zavarovane so naslednje nevarnosti; požar, vihar, eksplozija, izliv vode,... razbitje stekla, indirektni udar strele, itd...

Če je bil vzrok poškodbe katera od zavarovanih nevarnosti, potem je krit pult pri zavarovanju opreme,
ampak nekako smatram da ni bilo nič od tega?

amacar

Majstr
29. apr 2010
4.183
495
83
Jaz sem imel pri Triglavu strojelom in so pokrili, ko je bojler crknil sam od sebe (verjetno kombinacija starosti in vodnega kamna).

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.532
5.143
113
Jaz sem imel pri Triglavu strojelom in so pokrili, ko je bojler crknil sam od sebe (verjetno kombinacija starosti in vodnega kamna).
Ne mešat kumar s pomarančami...

Poškodba pulta nima nobene veze za strojelomom aparatov, ki za te dotične naparava krije praktično vsako okvaro ali poškodbo.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.230
3.587
113
Marlbor
Če gre za kak drag pult, se splača pod njim pozabiti prižgano svečo in oditi v toplice.

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
992
194
43
Če postaviš (pre)vroč lonec na pult in narediš črn krog, je to požar ali ne? Kaj pa, če ga prineseš od zunaj z žara in je tako razžarjen, da se začne s pulta kar kadit, je treba počakat na samovžig ali lahko uveljavljaš požar?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.254
4.228
113
Če postaviš (pre)vroč lonec na pult in narediš črn krog, je to požar ali ne? Kaj pa, če ga prineseš od zunaj z žara in je tako razžarjen, da se začne s pulta kar kadit, je treba počakat na samovžig ali lahko uveljavljaš požar?
Po definiciji:
(1) Požar je ogenj, ki nastane zunaj določenega ognjišča ali to zapusti in
je sposoben, da se širi s svojo lastno močjo.
(2) Ne šteje se, da je nastal požar, če je zavarovana stvar uničena ali
poškodovana, ker je:
1) bila izpostavljena koristnemu ognju ali toploti zaradi obdelave,
predelave ali v druge namene (npr. likanju, sušenju, praženju,
peki, kuhanju, segrevanju, dimljenju ipd.) ali zaradi tega, ker je
stvar padla ali jo je kdo vrgel v ali na ognjišče (peč, štedilnik ipd.);
2) pregorela, se osmodila ali ožgala zaradi cigarete, žerjavice, sve-
tilke, peči, kratkega stika na električnih instalacijah in napravah
in podobnega.

Skratka po zavarovalniški dikciji, če daš posodo na pult in ta v celoti zgori, to ni požar.

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.532
5.143
113
Zaradi takih razmišljanj morajo biti pogoji natančno določeni, ker drugače bi...