Zavarovanje gradbišča oz. zavarovanje med gradnjo

pikec85

Pripravnik
24. jul 2007
840
0
16
38
www.lajsta.si
Zanima me, če ima kdo izkušnje s tem ...

Kje se prijavi, koliko, kaj če ne in podobna vprašanja se mi motajo po glavi ...

Lp
pikc

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.770
15.830
113
to te zanima zavarovanje hiše v gradnji ali kaj točno imaš v mislih?

pikec85

Pripravnik
24. jul 2007
840
0
16
38
www.lajsta.si
Zanima me kako je s tem, če meni, prijatelju oziroma delavcu pade cegu, deska, železo, beton na glavo. Alpa npr. na sosedov ali moj avto ...

Tudi to lahko, kako zavaruješ hiošo v gradnji, vendar me bolj zanima prvi odstavek!

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.770
15.830
113
aha, torej te zanima zavarovanje odgovornosti. s tem je pa tako, da bi praviloma morali vsi izvajalci (gradbenih) del morali imeti zavarovano odgovornost, saj se lahko potem odškodnine zaradi morebitnih materialnih škod oziroma poškodb oseb lahko črpa iz tega naslova. do problema pa pridemo če izvajalec oz. firma nima zavarovane svoje odgovornosti, saj se gre v takem primeru pa v tožbo proti firmi, ki izvaja ta gradbena dela.

hišo v gradnji se pa lahko zavaruje v treh "fazah" - eno je zavarovanje hiše v gradnji, drugo je zavarovanje hiše (še vedno v gradnji) ampak že ima streho in je zastekljena, zaprta in tretja je običajno zavarovanje hiše (ter opreme), ko je le-ta že dokončana.

pikec85

Pripravnik
24. jul 2007
840
0
16
38
www.lajsta.si
Torej, če najamem skupino, pa meni pade cegu na glavo (oni so krivi za to) - krijejo oni!!!

Slišal sem, da morajo biti vsi delavci zavarovani. Kaj pa v primeru, da pomaga prijatelj, pa se poškoduje na gradbišču; predvidevajmo gradnjo v lastni režiji, brez skupine delavcev?
1. Kdo da zavarovalnino?
2. Kako je, če gradbišče JE/NI zavarovano?
3. Kazni, če ni zavarovano?

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.770
15.830
113
1. Zavarovalnino izplača zavarovalnica, pri kateri ima prijatelj sklenjeno nezgodno zavarovanje, če ga ima.

2. Zavarovanje gradbišča tukaj v bistvu ne igra nobene vloge, ker se zavarovanje nanaša na zgradbo v nastajanju ter delavne stroje v okolici

3. Kazni ne more biti nobene, ker zakonsko ni predpisano, da morajo imeti izvajalci zavarovano odgovornost, to je lahko le njim v plus, v primeru da se kaj zgodi

mislim, da je to to, bom pa par detajlov definitivno še preveril in bom še kaj dopisal, če je kaj drugače kot sem spisal trenutno
smile-1.gif

Mare2

Guru
18. avg 2007
5.004
-1.289
113
Kar se tiče obveznega zavarovanja bi lahko omenil le zavarovanje odgovornosti iz 33. člena Zakona o graditvi objektov (glej spodaj).

V zvezi s tem naša zavarovalna agencija sklepa odlične zavarovalne police, kje lahko izvajalec zavaruje objekt v gradnji zoper:
- temeljne nevarnosti,
- odgovornost za povzročeno škodo tretjim osebam in njihovim stvarem,
- vključeni so lahko tudi lastni delavci.

Možnost je tudi sklenitev pogodbene odgovornosti izvajalca del v času garancije v trajanju 24 mesecev.
(1) Zavarovanje krije v smislu in obsegu veljavnih Splošnih pogojev za gradbeno zavarovanje škode, ki nastanejo
na objektu v dogovorjenem roku garancije oziroma potem, ko ga je izvajalec del predal investitorju zaradi:
- skritih napak iz časa gradnje in ki imajo vzrok v izvajanju gradnje;
- del in aktivnosti, ki jih izvaja zavarovanec na podlagi pogodbe z investitorjem o vzdrževanju tega objekta.

To se lahko sklene kot posamično zavarovanje za posamičen objekt, lahko pa je tudi kot pavšalno gradbeno zvarovanje, torej velja za vse gradnje, ki jih določeno podjetje opravi v enem letu.
smile-1.gif

32. člen

(odgovornost za škodo)

Investitor nameravanega objekta, projektant, ki je izdelal projektno dokumentacijo za takšen objekt, izvajalec gradnje takšnega objekta, nadzornik nad gradnjo takšnega objekta in revident projektne dokumentacije za takšen objekt odgovarjajo za neposredno škodo, ki nastane tretjim osebam in izvirajo iz njegovega dela in njegovih pogodbenih obveznosti.

33. člen

(zavarovanje pred odgovornostjo)

(1) Projektant, izvajalec, nadzornik in revident morajo pred začetkom opravljanja dejavnosti zavarovati in imeti ves čas svojega poslovanja zavarovano svojo odgovornost za škodo , ki bi utegnila nastati investitorjem in tretjim osebam v zvezi z opravljanjem njihove dejavnosti.
(2) Višina letne zavarovalne vsote se v skladu s predpisi o zavarovalništvu za posamezen zavarovalni primer ali za vse zavarovalne primere v posameznem letu dogovori med zavarovalnico in udeležencem pri graditvi objekta iz prejšnjega odstavka.
(3) Višina letne zavarovalne vsote, ki se jo določi v zavarovalni pogodbi, ne more biti nižja od 10,000.000 tolarjev.

-------------------

Če ti pri gradnji pomaga prijatelj se je tu najprej treba vprašat, ali tu ne gre za delo na črno. To sicer ni tema tega vprašanja, vendar se tu ugotavlja odgovornost po načelih splošne civilne odgovornosti. Če on pade npr. s strehe in se ugotovi, da dela niso bila dovolj zavarovana oz. se niso upoštevali vsi varnostni ukrepi, je tu zagotovo odgovoren lastnik stavbe.

Če je tvoja hiša in sam dosti delaš nevarna dela je zagotovo priporočljivo skleniti čisto klasično nezgodno zavarovanje (nezgodna smrt, nezgodna invalidnost, dnevna odškodnina itd.).

Postavil si še druga vprašanja, vendar zaenkrat toliko, ker sem že itak bil predolg.
smile-1.gif

Mare2

Guru
18. avg 2007
5.004
-1.289
113
Matey, tale točka spodaj zagotovo ne drži.
smile-1.gif

Citiram:
3. Kazni ne more biti nobene, ker zakonsko ni predpisano, da morajo imeti izvajalci zavarovano odgovornost, to je lahko le njim v plus, v primeru da se kaj zgodi

------------------
Pa ne zamerit, ker sem te malo "popravil."

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.770
15.830
113
nobene zamere, v bistvu sem upal, da me bo kdo popravil, če se kje motim, ker na tem področju res nimam veliko izkušenj, sodelavec, ki pa ima take zadeve čez in sem ga klical ravno zaradi tega, pa trenutno ni dosegljiv (zato sem tudi napisal, da bom še kaj dopisal ko zvem še kaj v zvezi s tem)
smile-1.gif

tko da v bistvu tnx za popravek a ne, da se ne zavaja ljudstva
grin1.gif

Mare2

Guru
18. avg 2007
5.004
-1.289
113
Če prav razumem: Najprej nekaj napišeš... in zadeva drži toliko časa, dokler te nekdo ne popravi.
smile-1.gif

Dobra fora.
smile-1.gif

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Citat:
Če ti pri gradnji pomaga prijatelj se je tu najprej treba vprašat, ali tu ne gre za delo na črno.

Kolikor jaz vem se za delo na črno ne šteje če ti pomaga ožje sorodstvo in bližnji sosed(i).

Mare2

Guru
18. avg 2007
5.004
-1.289
113
Aha, na tole si mislil: medsebojna sosedska pomoč se ne šteje za delo na črno.

Za medsebojno sosedsko pomoč se šteje opravljanje dela med sosedi, kadar med njimi obstaja določena bližina v smislu prebivanja, če med njimi ni sklenjene pogodbe in je delo opravljeno brez plačila ter če ga ne opravi pravna oseba ali podjetnik, ki opravlja dejavnost, ki je neposredno vezana na opravljeno delo, kakor tudi druge oblike medsosedske pomoči, določene v zakonu.
----------
Prijatelj v prej opisanem primeru (po doslej meni znanih podatkih) še ni bil definiran kot sosed.
smile-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.769
6.756
113
pri taščici
Gradbišča smo imeli včasih zavarovana. Mislim da je bila premija 0,4% vrednosti del, oziroma vsaj toliko smo jih zaračunali podizvajalcem....
Se spomnim da so bile neke frke z razbitimi "bogatimi" šipami. Je na koncu scolala zavarovalnica....

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.770
15.830
113
Citat:
Uporabnik Mare2 pravi:
Če prav razumem: Najprej nekaj napišeš... in zadeva drži toliko časa, dokler te nekdo ne popravi.
smile-1.gif

Dobra fora.
smile-1.gif

nenenene, napišem kar vem in kaj mislim da drži, ker hočem pomagat, poizkusil sem najprej preveriti določene stvari pa ni šlo in posledično lahko napišem kaj napačnega. ti veš vse o vsem?

sej drgač sem lahko "tiho" pa ignoriram vse skupaj, samo to se mi pač ne zdi ql.

Mare2

Guru
18. avg 2007
5.004
-1.289
113
Koga pa vprašaš, če kaj ne veš?

Morda ga poznam.
smile-1.gif
Lahko na privatno sporočilo.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.770
15.830
113
ne rabim na PM, ni ta podatek nič tok special
wink-1.gif

za pomoč se v glavnem obračam na Starčič Gorana ter Pajmon Staneta (TV).

Mare2

Guru
18. avg 2007
5.004
-1.289
113
Razlika je, če posameznik opravlja delo in ni vpisan ali priglašen kot to določajo zakoni in če gre za kratkotrajno delo ali malo delo.
grims-1.gif

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.580
10.797
113
Potegnem iz naftalina...

Kako je pokrita škoda nastala na dovozni poti (javni poti) - cca 300 m, ki so jo in jo bodo hruške do konca uničile. Se lahko to zavaruje, se tokrije, al je za to odgovorna občina oziroma sam graditelj?