Zavarovanje doma - vrednost/amortizacija kolesa?

Dacho

Fizikalc
5. sep 2007
1.872
1
38
44
Ljubljana
Pozdravljeni,

glede na to, da je tu verjetno kar nekaj zavarovalničarjev, bi bil zelo vesel, če bi mi kdo znal odgovoriti na enostavno vprašanje, ki ga par prodajalcev zavarovanj ni znalo.

Če zavarujem stanovanje (in posledično klet) pa imam v kleti kolo, je le-to tudi zavarovano. V eni od zavarovalnic imajo zapisano, da so stvari zavarovane na novo vrednost, če pa je dejanska vrednost do 50% nove vrednosti, pa dobiš izplačano dejansko vrednost.

Nihče pa mi ne zna povedati kako računajo dejansko vrednost kolesa oziroma kako se amortizira po letih? Hipotetično, kolo je vredno 1000 EUR, koliko dobim izplačano glede na starost v primeru, da mi ga sunejo
10.gif

Meni se zdi zelo enostavno vprašanje, a prodajalcem zavarovanj očitno ni... vidijo samo kako poceni je premija. Lahko si jo zatlači v rit, če mi ne zna odgovoriti na enostavno vprašanje.
priden.gif

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Generali:
prvih 5 let 100%, 6. leto 40%, 7.leto 30%, za 8 let in starejše pa 20% nove vrednosti.

sparkyboy

Pripravnik
1. nov 2008
549
0
16
Zanima me kako lahko dokažeš, da si imel v zavarovani kleti res tudi dotično kolo, ki ga prijaviš kot ukradenega?
Jaz imam isto situacijo in me odgovor zelo zanima.

Dacho

Fizikalc
5. sep 2007
1.872
1
38
44
Ljubljana
Vidne morajo biti sledi vloma. Pokličeš policijo... i tako dalje. Če pa imaš v mislih zavarovalniške goljufije, je pa to kaznivo dejanje.

Pbutec

20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik sparkyboy pravi:
Zanima me kako lahko dokažeš, da si imel v zavarovani kleti res tudi dotično kolo, ki ga prijaviš kot ukradenega?
V bistvu je to vprašanje, ki ga policija in nato zavarovalnica ob prijavi tatvine zastavi tebi ...
V glavnem na podlagi tvoje izjave o izginotju in dokazila o lastništvu predmeta. Verjetno razmišljaš o tem "kaj če se zlažem", hja lahko se poskusiš tudi zlagati, ampak če te dobijo na laži imaš kazensko ovadbo.

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Citat:
Uporabnik sparkyboy pravi:
V bistvu je to vprašanje, ki ga policija in nato zavarovalnica ob prijavi tatvine zastavi tebi ...
V glavnem na podlagi tvoje izjave o izginotju in dokazila o lastništvu predmeta. Verjetno razmišljaš o tem "kaj če se zlažem", hja lahko se poskusiš tudi zlagati, ampak če te dobijo na laži imaš kazensko ovadbo.

Ne, ampak bi prej rekel da razmislja v smeri da se bo zavarovalnica trudila izplačati čimmanj in se hoče zavarovat.

Npr. imam kolo star 4 leta, bil je 1.500€ in danes nimam pojma več kje je račun, v primeru da ti ga ukradejo za garaže, se bos pa jebal da bos dokazal kaj si imel...namreč imas samo izjavo, dokazila pa ne,sploh pa račun ni nobeno dokazilo o lastništvu, saj konckoncev lahko račun dobiš en dva tri.

just thinking on loud.

Pbutec

20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Jaz imam bicikel za 160eur, zato me ne skrbi zanj in zato pri zavarovanju stanovanja sploh ne pomislim na kritje tudi zanj. Če bi ga imel za 1500eur, pa bi ga mogoče posebej zavaroval (lahko kolesa posebej zavaruješ, mimo police za stanovanje).

Dacho

Fizikalc
5. sep 2007
1.872
1
38
44
Ljubljana
In te pride dražje kot domsko zavarovanje v katerem imaš recimo zavarovano celo klet za 2000 EUR?

bugmenot3

Pripravnik
21. mar 2014
862
-3
16
Citat:
Uporabnik Dacho pravi:
Vidim, da si pravi strokovnjak. Katero zavarovanje pa po tvojem ni metanje denarja skozi okno?
Kjer je drastično večja nevarnost škode, kot če ti bo nekdo oropal stanovanje. Primer: avto in zdravje.

Nazadnje urejeno:

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Jaz imam bicikel za 160eur, zato me ne skrbi zanj in zato pri zavarovanju stanovanja sploh ne pomislim na kritje tudi zanj. Če bi ga imel za 1500eur, pa bi ga mogoče posebej zavaroval (lahko kolesa posebej zavaruješ, mimo police za stanovanje).

Zakaj bi ga dal pod ločeno polico če naj bi ga stanovanjska krila?
Ali hočeš povedati da ga potem v praksi ne krije?

Pa ne iscem primerjave med zavarovanjem kolesa posebej ker poznam produkt, zanima me zakaj ti svetuješ raje posebi zavarovanje,če pa že tako ali tako zavaruješ hišo? S tega razberem samo to,da pri prvi opciji bi znale bit komplikacije oziroma nebi dobil izplačano tako kot bi moral.

Pbutec

20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Ne, ampak ker je zavarovana zgolj kraja iz zaklenjenega dela stanovanja oziroma pripadajoče kleti. Če sem neki rekreativec s kolesom za 1500eur, mi je kraja iz kleti stanovanja najmanjša skrb. Poglej kaj vse krije ekstra zavarovanje koles ...
To v okviru stanovanja pa pač je nekaj toliko da je, kot bombonček pri zavarovanju opreme.

Matej

Fizikalc
24. jul 2007
1.992
2
38
Pol pa tko povej, da delas kot strokovnjak za oceno tveganja in da so verjetnostni racuni tvoj rajon.

bugmenot3

Pripravnik
21. mar 2014
862
-3
16
Citat:
Uporabnik Matej pravi:
Pol pa tko povej, da delas kot strokovnjak za oceno tveganja in da so verjetnostni racuni tvoj rajon.
Vse je moj rajon, le znanja nimam o nobeni stvari.

Matej

Fizikalc
24. jul 2007
1.992
2
38
Se strinjam s povedanim.

ponavadi pa ljudje zavarujejo stvari ki so dragocene. Streha nd glavo to ponavadi je.

bugmenot3

Pripravnik
21. mar 2014
862
-3
16
Citat:
Uporabnik Matej pravi:
ponavadi pa ljudje zavarujejo stvari ki so dragocene. Streha nd glavo to ponavadi je.
Seveda, če je streha iz zlata.

Nazadnje urejeno:

sparkyboy

Pripravnik
1. nov 2008
549
0
16
Tako, ja, kot je lost1 napisal, me zanima iz nešpekulativnih razlogov. Če vdrejo v klet hiše in mi ga sunejo. Račun imam, tudi fotkal sem ga v kleti, sreijsko imam.
Da ne bi bilo potem slučajno, oh, ah, tega pa ne krijemo , ker , tralalalalalalalalalala.

Pbutec

20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Saj tudi ni nujno, da ti krijejo. Je treba najprej preveriti polico, proti katerim nevarnostim sploh imaš zavarovane premičnine v pomožnih zgradbah.

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Ne, ampak ker je zavarovana zgolj kraja iz zaklenjenega dela stanovanja oziroma pripadajoče kleti. Če sem neki rekreativec s kolesom za 1500eur, mi je kraja iz kleti stanovanja najmanjša skrb. Poglej kaj vse krije ekstra zavarovanje koles ...
To v okviru stanovanja pa pač je nekaj toliko da je, kot bombonček pri zavarovanju opreme.

Veliko dragih koles se ukrade ravno iz stanovanj, saj če si res rekreativec kot praviš,potem se na vozis od kafane do kafane,ampak ali si na kolesu,ali pa je doma v garaži.

In če je kolo ali pod ritjo ali pa v garaži,pa če zavaruješ hišo, ne vidm poante zakaj plačati ŠE eno premijo za isto stvar. Ali bo dobil dvojno odškodnino če mu ga ukradejo iz garaže? Mislim da nebo,edino Triglav bo dobil večjo premijo.