Zatemnjene sprednje šipe in tujina

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
ne vidim razlike med vrvjo in temnimi stekli.

btw
od 15.11 je obvezna zimska oprema, se pravi zimske gume ali ustrezne letne in verige. ampak slednje ne velja za vozila s KP tablico.

torej 16.11. na lep sončen dan ustavijo zabarja in primorca. primorc pa letne gume in gre dalje, žabar pa če nima verig ali zimskih plača kazen. kaj je švaba?

sad

Guru
24. avg 2007
21.043
9.684
113
Citat:
Uporabnik softi pravi:
btw
od 15.11 je obvezna zimska oprema, se pravi zimske gume ali ustrezne letne in verige. ampak slednje ne velja za vozila s KP tablico.

torej 16.11. na lep sončen dan ustavijo zabarja in primorca. primorc pa letne gume in gre dalje, žabar pa če nima verig ali zimskih plača kazen. kaj je švaba?
Popolnoma napačno. Izjema velja za OBMOČJE od Kozine naprej do obale (ali nekaj takega). Tako da, če te kifeljc ustavi v Kopru in imaš ti LJ tablico z letnimi gumami, se mu lahko zgolj nasmejiš, kazni ti ne mora potalat. In če bo Primorca ustavil v LJ in ne bo imel obvezne opreme bo tudi skasiral položnico. Izgleda res zelo površno bereš.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.187
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik softi pravi:

btw

Švaba pa mora imet avto opremljen, kot določajo nemški predpisi, razen kadar nastopijo zimske vozne razmere.

Razlika med vrvjo in stekli? Vrv sodi v kategorijo obvezna oprema. Za to velja, da mora biti v avtu taka, kakršna je predpisana v državi, v kateri je registriran
Temne šipe sodijo v tehnično izpravnost avta. Če so homologirane v SLO, se lahko s takim avtom voziš po tujini.

Z gumami je podobna zgodba kot za odsevnim jopičem: če ga ni v predpisani obv. opremi avta v državi, v kateri je registriran, ga nikjer ne smejo zahtevat ali kaznovat, če ga ni (v državah podpisnicah Dunajske konvencije, seveda). Lahko pa kjerkoli zahtavajo, da ga imaš oblečenega na sebi, ko greš iz avta na AC. Ker to pa ni več obvezna oprema avta. Če si ga znaš tisti hip pričarat, ga v avtu ne rabiš met, le da ga pričaraš in oblečeš, ko zlezeš ven.

janika

Pripravnik
2. okt 2009
99
0
16
Eno vprasanje kar tako:

torej ustavijo me (v nemciji ali pri nas) in hoče trgat oz. moram trgat jaz, pa me zanima;
a lahko nadaljujem pot, če stekla fizično odmontiram dol z vrat? Moj klio ma tanka vrata,
šipo mi fant odmontira ven v 3 minutah, a bo to dovolj?

D_K

Duplek
24. sep 2007
3.053
837
113
Meni je reko tak:
Če se obrem in grem nazaj v avstrijo ne rabim trgat. Ker pač tega nisem mogo sem trgal.
No ko sem začel pa je reko da načeloma, če hočem se lahko peljem naprej, ampak če me bojo spet ustavli bom plačal.

Trgal sem zato, ker se vozim gor 2x mesečno in se mi ni splačalo met gori. Je pa res, da so mi v 2 letih zdaj prvič težili.

Narodnjak

Majstr
20. jul 2007
10.334
302
83
39
Ljubljana
Citat:
Uporabnik softi pravi:

btw

a ti zdej hočeš povedat da mene s KP tablco nebodo spraševal po zimski opreme v centru LJ?
grin1.gif

KAALman

Pripravnik
10. jan 2008
751
2
18
Prekmurje RepubliQ
Obišči stran
Citat:
Uporabnik Jest pravi:
Saj pri nas tudi ali? Ali imas zimske gume ali pa letne gume in verige v prtljazniku ... Pri Avstrijscih je edino bolj cloveski zakon in predpisuje zimsko opremo takrat, ko so zimske razmere na cestah in ne tocno definirano z datumom... Vreme je nepridvidljivo in lahko je tudi se cel november lepo vreme brez nizkih temperatur ali snega ...

off topic... ampak vseeno... tudi jodlari majo datumsko določeno kdaj MORAŠ imeti zimsko opremo, seveda če so zimske razmere

Die österreichische Regierung hat per Gesetz die Winterreifenpflicht beschlossen. Das neue Gesetz tritt am 1. Januar 2008 in Kraft, wird in Zukunft aber von 1. November bis 15. April gelten, wobei ausdrücklich "winterliche Verhältnisse" herrschen müssen.

http://www.oeamtc.at/index.php?type=article&id=1127991&menu_active=0194&hppos=13

KAALman

Pripravnik
10. jan 2008
751
2
18
Prekmurje RepubliQ
Obišči stran
aja... pozabil... kar se šip tiče, je to dejanje oviranje prometne varnosti po nemških zakonih, in zato tudi tujci NE MOREJO in NE SMEJO imeti sprednjih šip temnjenih s folijami... basta...

če imamo srečo, nam še zeleni strici v Avstriji lahko folije dol potrgajo, tule so pač sprednje stranske šipe izjema, smo se velikokrat pogovarjali o tem na kakih srečanjih in obiskih v AT in DE

pred časom so v DE razna podjetja ponujala barvanje stekla, kjer pa je potem šlo za posamično odobritev, ki je draga ko žafran in so posebej merili prehodnost svetlobe, zato je to prišlo v poštev večinoma samo pri vozilih starejših letnikov, ki niso imela v osnovi temnjenih stekel...

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
Citat:
Uporabnik KAALman pravi:
aja... pozabil... kar se šip tiče, je to dejanje oviranje prometne varnosti po nemških zakonih, in zato tudi tujci NE MOREJO in NE SMEJO imeti sprednjih šip temnjenih s folijami... basta...

če imamo srečo, nam še zeleni strici v Avstriji lahko folije dol potrgajo, tule so pač sprednje stranske šipe izjema, smo se velikokrat pogovarjali o tem na kakih srečanjih in obiskih v AT in DE

pred časom so v DE razna podjetja ponujala barvanje stekla, kjer pa je potem šlo za posamično odobritev, ki je draga ko žafran in so posebej merili prehodnost svetlobe, zato je to prišlo v poštev večinoma samo pri vozilih starejših letnikov, ki niso imela v osnovi temnjenih stekel...

Saj se tudi v Sloveniji dela posamicna odobritev(homologacija) in zato Nemci NE SMEJO trgat folij. Pac nas obravnavajo kot juznjake in si to dovolijo. Verjetno je naletel na nekega zelo cudnega policaja ker po mojih izskusnjah so Nemski policaji zelo korektni, pravo nasprotje nasih.
Bi bilo pa zanimivo ce bi se kaj takega zgodilo kakemu nemcu v Sloveniji. Verjetno bi naredil tako stalo da bi mu nazaj zalimali.
smirk-1.gif

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.285
811
113
men pa se vseeno zdi, da četudi imaš ti homologacijo, je nekaterim pač ni potrebno priznat. če švab misli, da temnene stranske ogroža prometno varnost, pol je pač tko. si v DE, in to je njihov zakon. če jih ne moreš "odtemnit" drugače kot, da jih potrgaš, pol jih pa potrgi. pa sej ti je reku, da greš lahko naprej, ampak bo spet kazen. se pravi, da ti dejansko dovoli it, ampak boš plačal. če pa te navkljub vsečratnim kaznim še vedno ogrožaž promet, te seveda lahko izloči iz prometa in odredi izredni tehnični. sej v črni gori greš tud registrirat ukraden avto, pa to ne pomen, da se z njim lahko voziš po EU brez problema. Vedno veljajo lokalni zakoni.

lp

lp

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Gre za Dunajsko konvencijo o cestnem prometu. Ena izmed glavnih reči te konvencije je ravno priznavanje legalnosti vozila registriranega v drugi deželi, ki je tudi podpisnica te konvencije.

Če se komu da brat, je kle:
http://www.unece.org/trans/conventn/crt1968e.pdf

Lahko si jo tudi sprinta in jo pomoli pod nos kakemu tujemu palicaju.
smile-1.gif

Ogo

kazamurnik

Fizikalc
3. avg 2008
1.604
5
38
Da si sposodim temo.....tukaj je govora o zatemnjenih šipah....mene pa zanima ,če so kake take šipe ki niso zatemnjene ,a se v avto ne vidi...kakor naprimer ogledalo ,samo da bi se s kontra strani normalno videlo.

Je kaj takega...se da homologirat?

gas

Fizikalc
23. jul 2007
2.237
54
48
Da si še jest sposodim temo
smile-1.gif

KOliko se pa ponavadi temni zadnje stekla? Nekje berem 80% in več,.. kako pa potem to od notri zgleda,...otroc vidijo ven??
smile-1.gif