Zatemnjene sprednje šipe in tujina

D_K

Duplek
24. sep 2007
3.053
837
113
Imam (sem imel) zatemnjene šipe. K temu imam tudi pripadajočo homologacijo iz leta 2007.
Danes pa me v Nemčiji ustavi policija in mi razloži, da je njihov zakon tak, da sprednjih stranskih šip ne smeš imet zatemnjenih.
Plačat sem moral 100€ in trgat foljo. ( če poti nebi nadaljeval bi moral samo plačat).

kako je zdaj s tem ? Ali homologacija vozila ne velja v tujini ? Ali se lahko kam pritožim da se mi je zgodila krivica ?
smile-1.gif

alex3

Pripravnik
7. jul 2009
85
0
6
Če se ne motim, po Dunajski konvenciji velja, da je vozilo brezhibno in primerno za promet, če zadostuje predpisom države (podpisnice konvencije), v kateri je registrirano.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.446
425
83
Tako je. Pritožba gre preko MZZ, kjer ti refundirajo kazen. Enako se je dogajalo s kaznimi za neposedovanje vlečne vrvi na hrvaškem. K sreči sam nimam izkušenj, tako da nasveta iz prve roke ne morem ponudit.

Po neki (moji) logiki bi ti morali povrniti tudi stroške ponovne zatemnitve.

D_K

Duplek
24. sep 2007
3.053
837
113
hvala, se bom pozanimal ko bom v SLO.

Bolj sem mu razlagal, da imam homlogacijo in da mi ni logično, bolj je on razlagal kak oni te čehe lovijo pa slovake, pa da oni ne smejo met zatemnjenih... no upam, da bom rešo in da bo pravici zadoščeno
smile-1.gif

D_K

Duplek
24. sep 2007
3.053
837
113
Sem malo pobrskal:

BMW forum:

-----------------------------------------------------
levč:
pred tednom dni sem v nemčiji moral dol trgat folijo na sprednjih stranskih šipah in plačat 100 e,čeprav mam slo homoligacijo-vse upisano v krtonček temnil sem pa pri lumarku 2007 leta.za njih ne velja naš zakon.
V nemčiji je bil zraven stari oče ki zna nemško in je tudi vse prevajal.Kazal sem mu homologacijo ga prepričeval da je to za evropo ne samo slo, se kregal tako da so me kmalu peljali na hladno na srečo me je žena umirila pa ni nič pomagalo.Potem sem mu rekel da ne dam folijo dol da ne gre in mi je kar on to po hitrem postopku potrgal folijo.Po kakšnjih 14 dneh sem dobil iz nemčije pismo v katerem je bil opisan cel postopek in njihov zakon da ne dovoljujejo zatemnjenih stekel na sprednjih stranskih šipah in pa možnost pritožbe.Klicali smo na drugo policisko postajo v nemčijo če lahko folijo trgajo a ni kakšnega opozorila-pa so mi odgovorili da lahko ker so tam nemški zakoni.Tako da ne vem če se splača pritožbo pisat

napisal sem pritožbo in dobil odgovor da to ni tovarniško zatemnjeno ampak dodatno ki je prepovedano v nemčiji.Za razlago o tem da me niso opomnili ampak kr trgali folijo je da če nebi folije odstranil bi pa ostal brez tablic in prometnega ter bi moral na izrednji tehnični-sroški so pa seveda moji.Tukaj še nekaj piše če bi bil to slovenjski proizvod,mislijo avto bi lahko imel zatemnjena stekla.Katastrofa kaj si grejo tile švabi

-----------------------------------------------------

Hmmm... mater jim vidim švabsko

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
njihovi zakoni veljajo za njihova vozila, ce je pri nas homologirano je v bistvu dovoljena sprememba na vozilu. To je enako kot ce bi imel noter mocnejsi motor in bi on rekel da to pri njih ni dovoljeno.
Zdaj je odvisno kako dalec si upas in kolliko mas volje se z njimi zajebavat....

D_K

Duplek
24. sep 2007
3.053
837
113
Ce me spomin ne vara imam se nekaj odprtih kazni za radar gori
smile-1.gif

Ce bom prevec glasn, me znajo tam orubit, ce je seveda to kak povezano.

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Dovolj bi bilo, da bi mu rekel, da je avto legalno registriran v Sloveniji torej je posledično zaradi dunajske konvencije legalen tudi v Nemčiji. Če pa želi folije pulit, pa naj to stori sam, vendar naj prej pokaže službeno izkaznico, da si lahko zapišeš, komu bo za trgat škodo od plače.
wink-1.gif

Samo problem je v tem, da je folk nepoučen in posledično najebe v tujini. Je pa vedno dobro imet kako pričo. Ponavadi samo, da ob priči zahtevaš službeno izkaznico, jih mine jemanje folij.
smirk-1.gif

Je pa res, da tudi v Sloveniji prednjih stranskih šip ne moreš kar tako temnit, tako, da malo dvomim v legalnost predelave.
evil.gif

Ogo

Nazadnje urejeno:

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Verjetno pa tudi pred 1.1.2008 nisi mogel zatemnit za 99,9%. Ali pač smo bili v Sloveniji tako nori?
smile-1.gif

Ogo

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.497
762
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Verjetno res ne... samo tudi noben ni napisal, da je imel zatemnjene toliko
smile-1.gif
... Napisal je samo, da je imel uradno homologirane takrat, ko se je se dalo... in taka homologacija velja se vedno...

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
No, saj v nobenem primeru tuji policaj ni pristojen kar tako presojati ustreznost vozila registriranega in homologiranega v Sloveniji. Lahko vpraša za dokumente in to je to.

Sem pač malo dvomil. Ker da mu je tuji palicaj težil na to temo, so morale biti šipe konkretno temne.
smile-1.gif

Ogo

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
D_K ...imaš kako sliko avta, kjer je videt, kako so temnjene sprednje šipe?

D_K

Duplek
24. sep 2007
3.053
837
113
Sprednje so temnjene 8%, v skladu z zakonom, ki je bil v veljavi pred 1.1.2008. Homolgacija pa po zakonu ostane.
Slike trenutno nimam dobene (vsaj tukaj ne), mogoce kje doma).

Ce se bom sal tozit, bo to samo jajckanje. Ko bom v SLO (drug teden) grem vprasat na RTI kako je kaj s tem. Pomoje nisem osamljen primer.

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Ma ne spraševat na RTI-ju, pa tudi na LPP-ju ne, ker to moraš točno zakon pogledat in kateri člen, ker samo na osnovi zakona lahko ti pišeš tožbo in ti nimajo kaj, če tako in tako piše noter. Na RTI-ju ti bo lahko narobe povedal.

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Obrni se na veleposlaništvo v tej državi, oziroma kasneje v Sloveniji na ustrežno inštitucijo kot so ti že svetovali.

Madafaka

Fizikalc
18. feb 2009
3.343
0
36
27
Bronx
Zatemnjene šipe bi jaz prepovedal. Poleg tega, da tebi ovira pregled nad cestnim dogajanjem, preprečuje pregled nad prometom pred tvojim avtom tudi drugim, ki vozijo za tabo.
Itak so pa zatemnjene šipe domena čefurjade in taki gredo tudi švabom na organ. In jih podpiram.
smile-1.gif

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
ma ja, kolkrat pa gledaš skozi avtopromet pred sabo? še posebej ko so pred tabo razni SUVji, kombiji, tovornjaki itd...

Narodnjak

Majstr
20. jul 2007
10.334
302
83
39
Ljubljana
Citat:
Uporabnik Madafaka pravi:
Zatemnjene šipe bi jaz prepovedal. Poleg tega, da tebi ovira pregled nad cestnim dogajanjem, preprečuje pregled nad prometom pred tvojim avtom tudi drugim, ki vozijo za tabo.
Itak so pa zatemnjene šipe domena čefurjade in taki gredo tudi švabom na organ. In jih podpiram.
smile-1.gif

hysterical-1.gif

s čim ti pa ovira pregled?

sprednja šipa itak ni zatemnjena, drugič sonce mn žge, tretjič če ti kdo šipo ti ne gre v komadih